Daniel Goleman, bestseller auteur, leiderschapsexpert en organisatieadviseur, kwam lang geleden zelf in aanraking met de kracht van mindfulness. Nu ziet hij dat we leven in een wereld die ‘wealthy in information, but poor in attention’ is. De vaardigheid om aandachtig te kunnen zijn, is nu belangrijker dan ooit, vindt Goleman.

Goleman sprak tijdens de eerste Conferentie over Mindfulness in Organisaties, een mijlpaal voor de Europese mindfulnessbeweging. Meer dan 150 deelnemers uit alle windstreken van Europa kwamen op 11 oktober 2018 tezamen voor de laatste (wetenschappelijke) inzichten over de effecten van mindfulness op het werk in de praktijk en mindful leiderschap. Ze deelden best practices van mindfulnessimplementaties in eigen organisaties en namen deel aan verschillende masterclass workshops om zelf een nog betere leidinggevenden te worden.

De wetenschap van meditatie

Goleman heeft zijn zoektocht naar wetenschappelijke studies naar het bewezen effect van mindfulness verzameld in zijn publicatie Science of meditation. 60 studies tonen aan dat meditatie van invloed is op emotionele intelligentie. Topleiders in bedrijven (10% van het totaal) verschillen van gewone leidinggevenden in emotionele intelligentie (zij begrijpen het systeem, denken in het grote plaatje en kunnen relaties managen).

Meditatie is van invloed op emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie bestaat uit vier dimensies: zelfbewustzijn, zelfmanagement, sociaal bewustzijn en relatiemanagement. Gelukkig kun je deze dimensies trainen door het beoefenen van mindfulness.

Hij gebruikt de analogie met de sportschool. Telkens als je gewichten tilt, worden je spieren sterker. Met voortdurende aandachtstraining maken we ons prefrontale cortexsysteem sterker met als gevolg dat onze concentratie verbetert. Hoe meer we trainen, des te beter we erin worden. In stressvolle situaties wil de amygdala het wel eens overnemen en reageren we op een manier waar we later misschien spijt van krijgen. Onderzoeken laten zien dat hoe meer we trainen, des te sneller we herstellen van ongewenste amygdala overnames (getrainde mindfulnessbeoefenaren reageren 30 keer sneller).

Mensen die een topprestatie moeten leveren, zoals ballerina’s, schakers, sporters en anderen hebben het vaak over een flow waarin ze terechtkomen. In deze mentale staat zijn ze 100% gefocust, verkeren ze in een staat van opperste concentratie. Volgens Goleman is meditatie een manier om in deze zoete mentale staat te geraken (flow) en je tegelijkertijd nog goed te voelen ook.

Emotioneel intelligent leiderschap

Emotioneel intelligent leiderschap beïnvloedt de sfeer in teams positief en teamprestaties nemen toe. Mindfulness is de sleutel tot het worden van een meer compassievolle leider of leidinggevende. Eerst vraagt het mentale inspanning, maar training zorgt ervoor dat het ons nieuwe standaardgedrag wordt, omdat ons brein verandert.

Emotionele intelligentie, relaties en empathie

Als het gaat om relatiemanagement gelooft de sociale neurowetenschap dat we beschikken over een sociaal brein en daarmee een brain-to-brainconnectie: volledig aandachtig zijn bij de ander, automatisch synchroniseren en in een interpersoonlijke flow terechtkomen. We kunnen ons sociale brein verbeteren door empathie te trainen, door meer compassievol te worden.

Goleman onderscheidt drie niveaus van empathie:

Door compassie te trainen, zijn we in staat om mensen om ons heen zich beter te laten voelen. Grijp die kans!

Lees alle bijdragen tijdens de Eerste Europese Conferentie over Mindfulness in Organisaties:

Inzichten mindfulness in organisaties

De eerste Europese Conferentie over Mindfulness in Organisaties is een initiatief van het Centrum voor Mindfulness, Potential Project en Dechesne & Boertje eventmarketing.

Fotografie: De zaak in beeld by Marc Verbeek.

Mindfulness op het werk

Mindfulness – aandachtig zijn – is een krachtige hulpbron bij het functioneren van mensen en teams op het werk. Lees meer over onze aanpak en het aanbod aan trainingen en workshops.

Lees verder