De eerste conferentie over mindfulness in organisaties was een mijlpaal voor de Europese mindfulnessbeweging. Meer dan 150 deelnemers uit alle windstreken van Europa kwamen op 11 oktober 2018 tezamen voor de laatste (wetenschappelijke) inzichten over de effecten van mindfulness op het werk in de praktijk en mindful leiderschap. Ze deelden best practices van minfulnessimplementaties in eigen organisaties en volgden verschillende masterclasses en workshops om zelf een nog betere leidinggevenden te worden.

Bekijk hier de video van de conferentie:

https://www.youtube.com/watch?v=5IAMxt5PNgQ&feature=emb_imp_woyt

Aan de hand van onderzoeksresultaten en ervaringen maakten de sprekers op de conferentie de balans op. Ze waren kritisch en konden lang niet voor alle vermeende effecten van mindfulness al een wetenschappelijke onderbouwing bieden. Toch was de algehele teneur op deze eerste conferentie dat mindfulness steeds meer het verschil maakt op de werkvloer.

Van mindfulness wordt iedereen beter

Willen organisaties beter functioneren, dan is mindfulness onontbeerlijk. Mindfulness zorgt voor aandachtigheid, focus, veerkracht, meer creativiteit, veranderingsbereidheid, hogere productie, betere prestaties en minder stress bij individuen. Dat blijkt uit vele onderzoeken.

Wanneer leiders van organisaties en leidinggevenden binnen organisaties emotioneel intelligent zijn, dan stimuleren en ondersteunen zij de effecten van mindfulness bij individuele medewerkers. Hoe hoger het EQ bij leiders, des te beter ze zijn voor medewerkers, teams en de organisatie als geheel.

Emotionele intelligentie bestaat uit vier dimensies: zelfbewustzijn, zelfmanagement, sociaal bewustzijn en relatiemanagement. Gelukkig kun je deze dimensies trainen door het beoefenen van mindfulness.

Emotioneel intelligent leiderschap beïnvloedt de sfeer in teams positief en teamprestaties nemen toe. Mindfulness is de sleutel tot het worden van een emotioneel intelligente, een meer compassievolle leider of leidinggevende. Training zorgt ervoor dat het ons nieuwe standaardgedrag wordt, omdat ons brein verandert. Dat is het beeld dat opstijgt uit een vergelijking van 60 onderzoeken naar de invloed van meditatie op emotionele intelligentie.

Door compassie te trainen, zijn we in staat om mensen om ons heen zich beter te laten voelen. Dat is van groot belang voor medewerkers, teams, leidinggevenden en organisaties als geheel.

Compassievolle leiders

Wanneer je mensen vraagt welke leiderschapseigenschappen hen hebben gemotiveerd, dan hoor je terug: humor, ondersteunen, eerlijkheid en luisteren. Dit kun je samenvatten met het woord: compassie. Niemand noemt zaken als strategie, iemand die goed is in spreadsheets of iemand die de doelen in de gaten houdt.

Organisaties presteren beter wanneer medewerkers in balans zijn, wanneer teams met één teamfocus werken en wanneer leiders compassievol zijn.

Mindfulness is niet meer weg te denken uit organisaties. Er is meer en beter onderzoek nodig om eenduidige conclusies te kunnen trekken. Mindfulness verdient het om grondig te worden onderzocht; de ervaringen zijn al veelbelovend.

Wil je meer weten?

Lees hier de samenvatting en keynotes van de eerste Europese Conferentie over Mindfulness in Organisaties:

Samenvatting en keynotes

De eerste Europese Conferentie over Mindfulness in Organisaties is een initiatief van het Centrum voor Mindfulness, Potential Project en Dechesne & Boertje eventmarketing.

Fotografie: De zaak in beeld by Marc Verbeek

Mindfulness op het werk

Mindfulness – aandachtig zijn – is een krachtige hulpbron bij het functioneren van mensen en teams op het werk. Lees meer over onze aanpak en het aanbod aan trainingen en workshops.

Lees verder