Maandag 29 juli start de volgende MBSR Online training. Er zijn nog 3 plekken beschikbaar.
Bekijk de agenda.

Mindful communiceren als mentale groepsimmuniteit

24-03-2022

Het is ongemeen vreemd om als samenleving zo massaal tot stilstand te zijn gebracht, zeker nu we weten dat het nog tot juni gaat duren.

Zelf voel ik de hele tijd ongemak en onrust in mijn lichaam. Stress die eruit moet net als aan het begin van een vakantie. Je wílt helemaal niet tot stilstand komen, zeggen lijf en leden. Bij het begin van de vakantie weet ik dan dat een paar dagen duurt en is er het perspectief van de rust en ontspanning die erop volgt. Nu is dat er niet en worstel ik met de situatie: wel of niet even naar het park? Mijn impulsen en verlangens volgen of toch maar het advies tot stringente sociale onthouding blijven volgen, hoe ongemakkelijk dat ook voelt?

Lees verder

Centrum voor Mindfulness breidt uit

02-07-2021

Vanaf september 2021 kun je ook een CVM-Mindfulness­training volgen als je niet in Amsterdam en omgeving woont. De trainers van Centrum voor Mindfulness gaan mindfulness­trainingen verzorgen in heel Nederland. De eerste locaties en trainers zijn bekend en aanmelden kan nu al!

Lees verder

Nieuw: CVM | Mindful Leven

27-01-2021

Het afgelopen jaar hebben veel mensen ons laten weten dat ze veel steun hebben aan de dagelijkse meditatie­sessies van CVM en dat ze graag nog meer inspiratie en verdieping konden gebruiken bij hun mindfulnessbeoefening.

Lees verder

Gezondheidsvoordelen dankzij de MBCL compassietraining

14-08-2020

Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) zorgt voor diverse gezondheidsvoordelen. Zo helpt MBCL depressieve klachten te verminderen bij mensen met terugkerende depressies1. Ook is gebleken dat MBCL bij deelnemers die zelfkritisch zijn, zorgt voor belangrijke verbeteringen waardoor de kans op psychische aandoeningen vermindert2.

Lees verder

CVM-Online komt na de zomer terug

25-06-2020

Met een ongekend hoge respons (17%) op de enquête lieten de 3000 deelnemers aan de CVM-Online sessies hun waardering blijken voor de trainers die iedere dag een half uur mindfulnessmeditatie verzorgen: een negen (9!

Lees verder

My year of living mindfully

27-05-2020

Shannon Harvey, bekroond gezondheidsjournalist, ging op zoek naar een wetenschappelijk bewezen manier om haar mentale gezondheid te verbeteren. Zij kampte met uitputting door slapeloosheid en een chronische auto-immuunziekte. Daarnaast maakte zij zich zorgen om haar jonge kinderen die opgroeiden in een wereld vol stress, angst, depressie en verslaving.

Lees verder

CVM-Online verdiept en verbreedt

08-04-2020

Goed nieuws: de komende weken gaat CVM-Online door! De interesse in de gratis groepsmeditaties is zo groot dat we nu ook het trainersteam uitbreiden.

Lees verder

Livestream met Jon Kabat-Zinn

30-03-2020

Livestream met Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) training, over hoe we mindful en heartful kunnen omgaan met corona.

Lees verder

CVM Online: nu ook podcasts en blogs

30-03-2020

Het is bijzonder vreemd om als samenleving zo massaal tot stilstand te zijn gebracht. Bij het CVM willen we in deze ongewone en onzekere tijden zoveel mogelijk mensen ondersteunen door middel van mindfulness en compassie.

Lees verder

Op afstand, maar niet afstandelijk

24-03-2020

Minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar, veranderde afgelopen week onze hele wereld. Het Centrum voor Mindfulness (CVM) startte op 16 maart meteen met online meditatiebijeenkomsten als troost en ondersteuning in deze tijden van sociale onthouding. Binnen één week werden 2500 mensen lid van de gratis Online Community. Gemiddeld 500 deelnemers doen elke avond mee aan de gratis online meditatie.

Lees verder

CVM gaat online!

17-03-2020

In verband met de coronamaatregelen worden landelijk alle groepsactiviteiten tot 6 april opgeschort. Als CVM volgen we deze richtlijn vanzelfsprekend op. Wij hebben gezocht naar een passende overbrugging van deze periode: we gaan online!

Lees verder

Met CVM ONLINE mediteren

13-03-2020

Centrum voor Mindfulness introduceert: online mediteren in tijden van sociale onthouding.

Lees verder

Nieuw boek van Christopher Germer en Kristin Neff

24-01-2020

Onlangs verscheen het nieuwste boek van Christopher Germer en Kristin Neff, de ontwikkelaars van de Mindful Zelfcompassie (MSC) training, “Teaching the Mindful Self-Compassion Program: a guide for professionals”.

Lees verder

Word de betere versie van jezelf

30-04-2019

Weten is één, doen is iets heel anders. Velen weten wel wat ze willen en wat goed voor ze is, maar slagen er niet in hun eigen pad in de praktijk te volgen. Vaak laten we ons afleiden door de vergelijking van onszelf met anderen die het perfect voor elkaar lijken te hebben. Matthijs Steenveld geeft je in zijn training Mindfulness en Sterke Kanten handvatten om te beginnen met wat jij wil.

Lees verder

Mindfulness en compassie op het werk

23-04-2019

Van 7 t/m 11 mei kun je gratis de internationale online summit volgen “Mindfulness & Compassion at Work”. Wibo Koole, directeur en medeoprichter van Centrum voor Mindfulness, is één van de sprekers tijdens deze vijfdaagse.

Lees verder

Hoe ga je verder met mindfulness?

09-03-2019

Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt een mindfulness­training gevolgd en je bent enthousiast over wat je geleerd hebt en hoe het je leven verandert. Na afloop van de 8-weekse training heb je een plan gemaakt hoe je mindfulness kunt integreren in je leven. Waar en wanneer je de formele oefening doet en hoe je op een informele manier mindfulness kunt blijven toepassen.

Lees verder

Mindful in contact met anderen

18-02-2019

We mediteren vaak alleen, maar we leven samen met anderen. Meditatie helpt ons om te kalmeren, bewuster te worden van wat zich om ons heen afspeelt en moeilijkheden eerlijk en met acceptatie tegemoet te treden. In contact met anderen verdwijnt dit weer, terwijl we juist dan hetzelfde willen ervaren. Inter­persoonlijke mindfulness helpt je daarbij op weg.

Lees verder

Frits Koster over zelfcompassie voor mannen

11-12-2018

vaders, verloren zonen” van Guy Corneau. De titel van het boek maakt al duidelijk dat het boek zich richtte op de problematiek die veel jonge mannen ervaren. We zijn nu 30 jaar verder maar het thema lijkt onveranderd te zijn gebleven.

Lees verder

Zo krachtig is zelfcompassie op het werk!

21-11-2018

zelfcompassie is daarvoor cruciaal. Wanneer mensen een terugslag ervaren op hun werk – of het nu een slecht verkoopkwartaal is, overgeslagen worden bij een promotie of een conflict met een collega – zie je vaak twee soorten reacties daarop. Of we schieten in de verdediging en geven anderen de schuld of we verwijten het onszelf.

Lees verder

Hoe word je minder streng voor jezelf?

07-11-2018

Journaliste Sarina Wijnen is kritisch op zichzelf en zeer kritisch als het aankomt op haar uiterlijk. Haar innerlijk stem bezorgt haar een slecht gevoel. Hoe kun je die stem vriendelijker maken? Wijnen volgde de vijfdaagse training mindful zelfcompassie van Kristin Neff.

Lees verder

Met hoogleraar Susan Bögels versterkt CvM mindfulness voor ouders en kinderen

31-10-2018

Hoogleraar Mindfulness bij de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut Susan Bögels gaat het programma Mindfulness voor Ouders en kinderen bij het CvM versterken.

Lees verder

Het Internationale MSC Trainers Festival

11-10-2018

Meer dan 100 Compassie MSC-trainers uit 22 landen kwamen deze zomer bijeen op het eerste International Mindful Self-Compassion Teacher Festival in het beste zomerweer dat je je in Nederland kunt voorstellen.

Lees verder

Maak kennis met onze mindfulness­trainers

15-06-2018

Heb je interesse in een (vervolg)training bij het Centrum voor Mindfulness? Misschien wil je dan wel iets meer weten over de trainer van de betreffende mindfulness­training: wie is hij of zij en past deze trainer bij mij? En wat heeft de trainer uit eigen ervaring te vertellen over het onderwerp en de training?

Lees verder

Mindfulness Meditatieoefeningen

16-05-2018

Mindfulness is een vaardigheid. En voor vaardigheden geldt dat je moet blijven oefenen, wil je vaardig blijven. Tijdens je mindfulness­training heb je ervaren hoe het voelt om aandachtig te zijn, zonder oordelen. Mindfulness maakt dat je intenser en bewuster leeft, dat je meer geniet van het moment, dat je minder stress ervaart en dat je leven voor jezelf en anderen om je heen leuker wordt.

Lees verder

Je bent uniek, maar niet de enige

04-05-2018

Jongeren ervaren steeds meer stress, spanning en depressieve klachten, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. In de periode 2012 tot 2015 hebben 50% meer meisjes en 21% meer jongens hier last van. Onder studenten zijn de percentages eveneens alarmerend hoog: 61% van hen heeft ernstige angstklachten, 39% werd beperkt in zijn functioneren door depressieve klachten en 62% voelde zich eenzaam. Tien procent heeft ooit gedacht aan suïcide.

Lees verder

Mindful Zelfcompassie Intensive met de grondleggers zelf

19-04-2018

De grondleggers van Mindful Zelfcompassie (MSC) komen nog een keer naar Nederland: Kristin Neff en Christopher Germer. Allebei hebben ze een boek op hun naam staan dat inmiddels geldt als standaardwerk. Neff schreef Stop jezelf te veroordelen en Germer bracht Mindfulness en zelfcompassie uit. Gun jezelf deze mooie kans om op een prachtige locatie, vijf dagen achterelkaar liever te worden voor jezelf. Deze intensieve training van dé twee mensen die er alles van weten, zal je leven aangenaam veranderen.

Lees verder

Je bent jong en je wilt wat

05-04-2018

Voortdurende competitie en jezelf vergelijken met anderen, dat is waar tieners en jongeren een groot deel van de dag mee bezig zijn. Zelfkritisch zijn is daarbij een manier van leven voor hen, in de overtuiging dat jezelf afmatten de enige manier is om succesvol te zijn. Het gevolg is: weinig succes, teveel stress en te weinig slaap.

Lees verder

Emotioneel intelligent door mindfulness

27-01-2018

Daniel Goleman, bestseller auteur, leiderschapsexpert en organisatieadviseur, kwam lang geleden zelf in aanraking met de kracht van mindfulness. Nu ziet hij dat we leven in een wereld die ‘wealthy in information, but poor in attention’ is. De vaardigheid om aandachtig te kunnen zijn, is nu belangrijker dan ooit, vindt Goleman.

Lees verder

Leer beter voor jezelf zorgen

16-01-2018

Mila de Koning is één van de trainers die bij het Centrum voor Mindfulness de training Mindfulness Zelfcompassie (MSC) geeft. Het doel van deze training is het ontwikkelen van een zorgzamere en vriendelijkere relatie met jezelf.

Lees verder

Zelfcompassie voor jongeren

06-12-2017

Werk jij met jongeren en wil je hen helpen om met meer gemak om te gaan met de emotionele schommelingen van het dagelijks leven?

Lees verder

Attending – medicine, mindfulness and humanity door Ronald Epstein

07-11-2017

‘I believe that the practice of medicine depends on a deep understanding between clinicians and patients, and that human understanding starts with understanding oneself.’ Zo begint Ronald Epstein zijn boek Attending – medicine, mindfulness and humanity.

Lees verder

Hoe zou de wereld eruit zien met meer compassie?

06-11-2017

Vriendelijkheid en mildheid (compassie), voor jezelf en anderen, kun je trainen.

Lees verder

Hoe ga je na de training zelf verder met mindfulness?

01-11-2017

Mindfulness en psychologische veiligheid zijn een voorwaarde voor veerkrachtige innovatieteams. Innovaties en agility zijn niet meer weg te denken uit moderne organisaties. Maar veel innovatieprojecten mislukken door slechte samenwerking tussen teamleden.

Lees verder

Optimisme – Hoop – Veerkracht – Zelfvertrouwen

24-10-2017

Onlangs verscheen van Matthijs Steeneveld het boek met de titel Optimisme – Hoop – Veerkracht – Zelfvertrouwen. Dit boek leert je om effectiever om te gaan met stress, tegenslagen en uitdagingen.

Lees verder

Help jongeren door de puberteit heen met behulp van compassie

25-08-2017

De puberteit is een tijd van veranderingen en groei. Het is een periode in het leven gereserveerd voor rebellie en zelfontdekking. Maar we verwachten en eisen steeds meer van tieners waardoor deze periode vaak beladen is met verwarring, angst of depressie. Voor veel tieners leiden deze uitdagingen tot afhaken en isolatie.

Lees verder

Hoe empathisch luisteren stressreducerend werkt

31-05-2017

We kunnen stress verminderen simpelweg door zo goed mogelijk voor onszelf te zorgen, door genoeg te slapen, beweging en goede voeding.

Lees verder

DWDD in gesprek over mindfulness

31-05-2017

In de basis was hij eigenlijk wars van het ‘softe’ mindfulness, maar hij ontdekte – bevestigt door vele wetenschappelijke onderzoeken – hoe mindfulness in een groot aantal gevallen een positief verschil kan maken op het gebied van o.a.:

Lees verder

Zelfcompassie voor tieners

30-05-2017

Het leven van tieners kan tegenwoordig behoorlijk uitdagend zijn door de hoge verwachtingen en druk van ouders, leraren en vrienden.

Lees verder

Help jongeren omgaan met prestatiedruk!

10-05-2017

Depressieve gevoelens, stress, lichamelijke klachten… meer dan 50% van de jongeren heeft er last van als gevolg van prestatiedruk. Dit kan uiteindelijk resulteren in slechte prestaties op school, schooluitval, of zelfs erger. Thuis, in de sociale omgeving en op school worden hoge eisen gesteld aan jongeren.

Lees verder