Meer dan vijftig mindfulness­trainers dompelden zich eind augustus onder in de CvM-Zomerschool: twee dagen informatie en inspiratie. Wat kwam er allemaal langs? Een korte schets.

Mindfulness toegankelijk voor iedereen?

Terwijl trainers in de ene zaal met Karin Rekvelt kennis maakten met kalmtemeditatie als vervolgtraining, werd er in de bovenzaal onder leiding van Miranda van Schadewijk gedebatteerd over de (onzichtbare) drempels voor mindfulness. Wat is er nodig om de training toegankelijk te maken voor iedereen?

Mindfulness en wat we (denken) te weten

Brian Ostafin (Rijksuniversiteit Groningen) gaf ons prikkelende voorbeelden van hoe de automatische piloot mentale gewoontes doet ontwikkelen die ons beperken in ons vermogen tot open gewaarzijn, en daarmee de wereld zoals hij is, terwijl Björn Prins uitdagende stellingen poneerde over wat we nu denken te weten over mindfulness en hoe gemakkelijk we elkaar vanuit aannames over de effectiviteit van mindfulness napraten.

Kijk hier voor meer foto’s van de Zomerschool 2018.


Mindfulnessonderzoek lezen

Je kunt zélf wegwijs worden in wetenschappelijke publicaties

De volgende dag sloot Anne Speckens (universiteit Nijmegen) hier naadloos op aan door met de trainers door te nemen hoe je zélf wegwijs kunt worden in wetenschappelijke publicaties en daarmee zelf kunt uitzoeken wat we weten over de ‘evidence’ rond mindfulness.

De woensdag ervoor werd overigens afgesloten met een aantal meer praktische thema’s voor trainers, zoals een programma voor mensen met burnout (Simone Lips), hoe je als mindfulness­trainer je marketing op orde kunt hebben (Wibo Koole) en een debat over de juiste samenstelling van je mindfulness­training door mijzelf (MBSR, MBCT of een mix?).

Praktische trainersthema’s

Deze praktische thema’s werden op donderdag vervolgd met een workshop over een vervolgtraining Inter­persoonlijke Mindfulness (Femke Kok) en Individuele Mindfulness­training als alternatief voor de groepstraining (Maya Schroevers). Frits Koster sloot het rijtje bijdragen af met een exploratie van het thema reactiviteit - bij de deelnemer, bij onszelf - hoe dit bij ons werk hoort, en hoe we hier goed mee om kunnen gaan (en soms zelfs verwelkomen).

Saki Santorelli

En toen was het woord aan Saki Santorelli. De directeur van het instituut van Jon Kabat-Zinn, hield, net met pensioen, zittend op een stoel voor een zaal tot de nok gevuld met mindfulness­trainers, een fonkelend betoog over de essentie van ons trainerschap. Over het hart dat ons leidt. Over de dans tussen vorm en het vormloze. Over het pad dat de Boeddha, een zenmeester als Dogen of een soefimeester als Rumi ons vele eeuwen geleden gewezen hebben.

Onze taak is niet om onze meesters te kopiëren, maar om ons door hen te laten inspireren.

Onze taak is niet om hen te volgen of te kopiëren, maar om ons door hen te laten inspireren. Zodat we zelf opnieuw vorm kunnen geven aan de vraag wat het betekent om dit geschenk van mindfulness over te dragen – in ónze tijd, in déze samenleving.

Saki Santorelli wil graag zijn kennis en inspiratie met iedereen delen. Daarom stellen we zijn lezing integraal beschikbaar: je kunt hier de hele lezing van Saki Santorelli terugkijken.

Community café

Naast de inhoud was er ook een sociale buzz: trainers die elkaar soms sinds de opleiding niet gezien hadden, thema’s die werden bediscussieerd, nieuwtjes die werden uitgewisseld. In het community café gaven bezoekers hun input op het overkoepelende thema: ‘Wat is de potentie van mindfulness in de huidige veranderende wereld?’
Hier enkele opmerkingen:

Mindfulness verandert ‘naar binnen’ terwijl de wereld steeds meer ‘naar buiten’ verandert

  • Mindfulness verandert ‘naar binnen’ terwijl de wereld steeds meer ‘naar buiten’ verandert, versnippert, verstresst...
  • In een wereld waar zóveel keuze is en waar zóveel van een individu wordt verwacht, is het essentieel dat we ons denkend brein begrijpen en ons lichaam liefhebben (en vice versa)
  • Geef mensen de tools om meer van het leven te kunnen genieten en beter met uitdagingen om te gaan
  • Minder stress, meer bliss: mindfulness op alle basisscholen, in gevangenissen en in het leger

Misschien was de Zomerschool al met al wel een overload van informatie en inspiratie. Mocht je onderdelen terug willen lezen: het materiaal van de workshops staat hier online (de programmaonderdelen waarvan presentaties en/of materialen beschikbaar zijn, kun je herkennen aan de vermelding “downloads beschikbaar”).
En kijk hier voor wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness.

Rob Brandsma, directeur van het Centrum voor MindfulnessFoto's: Angela Wind en Kitty Valentin
Video Zomerschool: Kitty Valentin
Video Saki Santorelli: Ernie Buts
Kijk hier voor meer foto’s van de Zomerschool 2018.