Een mindfulness training volgen

8 sessies › 18 mrt 2021

Door mindfulness­training kun je met meer aandacht aanwezig zijn in het hier en nu. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren.

link to article Een mindfulness training volgen

Sommige verzekeraars vergoeden via hun aanvullende verzekering een mindfulness­training. Aan die vergoeding zijn wel voorwaarden verbonden.

Al onze trainers zijn aangesloten bij een erkende beroepsvereniging.

Eén daarvan is dat verzekeraars alleen vergoeden bij bepaalde klachten, zoals burnout (vast te stellen door de huisarts). Een andere voorwaarde voor vergoeding is dat de trainer een volledige en geaccrediteerde opleiding gevolgd moet hebben en is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. De trainers van het Centrum voor Mindfulness Amsterdam voldoen natuurlijk aan deze voorwaarden.

Wie vergoedt mindfulness?

Op de website van Zorgwijzer vind je meer informatie over verzekeraars en polissen die een mindfulness­training vergoeden. Je kunt daar meteen je gegevens invullen en een vergoedingenniveau kiezen, waarna een overzicht van verzekeraars en polissen verschijnt.

Ben je van plan om een mindfulness­training te gaan volgen, dan is het handig om daar rekening mee te houden bij het eventueel overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar aan het einde van het jaar (je kunt wisselen van zorgverzekeraar tot en met 31 december).

Waarom mindfulness?

Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’.

We kennen allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn één en al aandacht, we proeven de rijkdom van het moment.

Een mindfulness­training helpt je wanneer je nu:

  • vaak het gevoel hebt geleefd te worden door je dagprogramma
  • in een druk leven beter moeilijk overeind blijft
  • meer momenten wilt vinden van genieten, rust en inkeer/stilte
  • minder met gedachten bezig wilt zijn (piekeren)
  • lichamelijk last ervaart door spanning of stress
  • omgaan met moeilijke emoties lastig vindt

Bekijk hier de video waarin mindfulness­trainer Margôt van Stee vertelt over de 8-weekse mindfulness­training (MBSR):

De belangrijkste resultaten van een mindfulness­training zijn:

  • meer bewustwording en inzicht krijgen in je gedachtenpatronen, je reacties, je handelen, je emoties en gemoedstoestanden (en de keuze om daar soms anders mee om te gaan)
  • meer afstand kunnen nemen van problemen
  • het leven wordt makkelijker en je geniet bewuster en intenser
  • meer energie tot je beschikking hebben

De training

Een training Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) bestaat uit 8 sessies plus een hele (stilte-)dag. De training wordt gehouden in het Centrum voor Mindfulness in hartje Amsterdam.

Wil je meer weten en je aanmelden?


Informatie over mindfulness
Een mindfulness­training volgen
Ik meld mij aan

We ontmoeten je graag!
Rob Brandsma
Wibo Koole