Leven vanuit je kernwaarden

4 sessies › 15 nov 2021

Met mindfulness het leven leiden dat je wilt. Vervolgtraining.

link to article Leven vanuit je kernwaarden

‘Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren’, zo luidt de beroemde dichtregel van Willem Elsschot in zijn gedicht Het huwelijk (1910). Zo dramatisch als in het gedicht hoeft het niet met je gesteld te zijn, maar ook na ruim 100 jaar geldt deze regel nog voor heel veel mensen. Blijf niet hangen in verlangen, maar ga doen wat je belangrijk vindt!

“In onze snelle maatschappij vol overvloed en instant bevrediging, komt veel onbehagen en frustratie voor,” vertelt Margôt van Stee. “Velen ervaren te weinig diepgang en zingeving, en doen niet wat ze eigenlijk zouden willen.Leven vanuit je kernwaarden is een vervolg op de mindfulness­training die je helpt ontdekken wat jij wilt, die je helpt de stappen daarvoor te zetten en die ervoor zorgt dat je na de training zelfstandig op koers kunt blijven.”

Margôt van Stee en Femke Kok -beiden ook psycholoog- geven deze training en zij vinden het een eer om te mogen meehelpen mensen dichterbij zichzelf te laten komen. Dat klinkt misschien vaag, maar Margôt en Femke maken dat in de training heel concreet.

Trainers Margôt van Stee en Femke Kok.

Keuze of toeval

Past het leven dat je nu leidt bij je of ben je toegezogen naar dit leven, een beetje bij toeval?

“Past het leven dat je nu leidt bij je of ben je toegezogen naar dit leven, een beetje bij toeval?” is de vraag die Margôt opwerpt. Margôt ziet veel mensen die iets anders willen dan ze nu doen, maar niet precies weten wat ze willen en ook niet goed weten hoe ze dat kunnen aanpakken. “Ze blijven hangen tussen droom en daad,” gaat Margôt verder. “Dat is zo jammer, want veranderen kan echt.”

In deze training gaan we een stap verder: afscheid nemen van iets zonder dat je precies weet waar je naartoe gaat.

We houden van zekerheid, van gewoonten en van sociale acceptatie. Deze drie zaken én soms ook een gebrek aan zelfvertrouwen zorgen ervoor dat we ons gedrag niet veranderen. “In onze training bieden we je een methode aan waarmee het wel lukt om je kernwaarden te ontdekken, er iets meer naar te leven en om dat na de training zelf vol te houden. Mindfulness kan je namelijk helpen om de onzekerheid die je kunt voelen als je iets verandert in je leven, beter te verdragen. In deze training gaan we een stap verder: afscheid nemen van iets zonder dat je precies weet waar je naartoe gaat.”

Stap voor stap

“Sta eens stil in deze hectische wereld. Want alleen met stilstaan krijg je antwoord op de vraag ‘Wat wil ik?’. Mensen met een burn-out moeten die vraag noodgedwongen beantwoorden, maar ook vóór zich een crisis aandient, is stilstaan goed voor je.

Alleen met stilstaan krijg je antwoord op de vraag ‘Wat wil ik?'

Wat er dan met je gebeurt kan eng zijn of spannend. Je gaat iets onbekends tegemoet. Erken dat je bang bent en veroordeel jezelf daar niet om. Stilstaan en nadenken is een eerste dappere zet, waarmee de zoektocht naar jouw waarden is begonnen.

Vaak voel je zelf heel goed welke waarden bij jou passen. In de training denk je daarover na, bevraag je jezelf erover en maak je al een voorstelling van hoe de eerste stap in de nieuwe richting zou zijn.

Grote of kleine stappen

Een verandering kan bestaan uit een grote, ingrijpende stap, maar veel vaker gaat het om minder ingrijpende wensen: je willen ontwikkelen, je talenten beter gebruiken, iets voor een ander willen betekenen, tv-avonden inruilen voor een goed gesprek, je meer geliefd willen voelen, minder tijd willen besteden aan werk, meer contact willen hebben met mensen die dichtbij je staan, gezonder leven (meer bewegen, gezonder eten) of een goed boek lezen in plaats van uren surfen op internet.

Mindfulness ondersteunt je en je zelfvertrouwen neemt toe.

Zodra je de eerste stap hebt gezet om te leven naar jouw waarden, zul je merken dat veel angsten ongegrond waren. Mindfulness ondersteunt je daarbij en je zelfvertrouwen neemt toe. Elke volgende stap wordt makkelijker,” zegt Margôt enthousiast.

Maakt mindfulness je egoïstisch?

Niet alleen je eigen leven wordt dan mooier, maar ook dat van de mensen om je heen.

Zo af en toe hoor je kritische geluiden over mindfulness. Je bent alleen maar met jezelf bezig en dat leidt tot egoïstisch gedrag. Maar, leven vanuit je kernwaarden maakt je niet egoïstisch, juist niet, zo is de overtuiging van Margôt en Femke. “Ik geloof erin dat mensen ten diepste goed zijn, liefdevol. We willen geborgenheid, saamhorigheid en verbonden zijn met anderen. Wanneer je dichterbij jezelf leeft, ben je een vriendelijker persoon voor jezelf en ook voor anderen. Niet alleen je eigen leven wordt dan mooier, maar juist ook dat van de mensen om je heen,” vult Femke aan.

De gedachte achter de training

In de mindfulness­training leer je aandachtig te zijn, zodat je bij jezelf kunt komen en blijven. Je leert vrede te hebben in het hier en nu en je gaat luisteren naar de grenzen die je lichaam aangeeft. Femke: “Maar, we hebben ook verlangens. We zijn op zoek naar voldoening, avontuur, naar zingeving. We willen ergens voor gaan. Wanneer je beide combineert, dan kun je een rijk leven leiden.”

Laat je niet tegenhouden door je verstand

Ons verstand en onze gedachten kunnen behoorlijk kritisch zijn, zij kunnen ons in de weg zitten. “We zijn als mens allemaal kwetsbare wezen, onzeker, bezorgd en bang voor verlies. Dat delen we met elkaar. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

Wacht niet tot je leven ideaal is, want dat gaat niet gebeuren, maar begin gewoon

Ons verstand isoleert ons en houdt ons tegen stappen te zetten om onze verlangens te vervullen. Maar vervelende zaken horen nu eenmaal bij het leven. Accepteer ze, neem ze met je mee en zet desondanks stappen in de richting van wat jij wilt. Het verstand zorgt ervoor dat je versteent, maar gedachten zijn maar gedachten en angsten zijn maar angsten. Als je dat accepteert, ontstaat er juist ruimte om stappen te zetten. Wacht niet tot je leven ideaal is, want dat gaat niet gebeuren, maar begin gewoon,” vertelt Femke verder.

Praktisch

Zodra je die angst accepteert, schep je voor jezelf ruimte om anders te leven, om te leven vanuit je kernwaarden.

“Om je kernwaarden te ontdekken, doe je praktische oefeningen tijdens de training. Zo hebben we een verbeeldingsoefening waarin je je bijvoorbeeld voorstelt hoe je veertigste of vijftigste verjaardag eruit kan zien. Dit is echt een eyeopener voor velen,” is Femke haar ervaring. “Je stelt je voor hoe het feest eruit gaat zien, je bedenkt wat je graag van vrienden wilt horen in hun toespraken over jou en je visualiseert wat je kinderen over jou gaan zeggen. Het gaat om wat je hoopt, je komt er op deze manier achter wat je graag zou willen en daarmee leer je zien wat je echt belangrijk vindt.

Een andere oefening is ontdekken wat nu al van waarde is voor jou. Onze methode helpt je stappen te zetten in de richting van jouw waarden. Daar mag je bang voor zijn en zodra je die angst accepteert, schep je voor jezelf ruimte om anders te leven, om te leven vanuit je kernwaarden.

Volg de training en we helpen je je dromen om te zetten in daden.

Klinkt dat tegenstrijdig? Misschien wel, omdat je angst je tot nu toe heeft weerhouden om je leven te veranderen. De enig manier om erachter te komen dat het omarmen van je angst de weg vrijmaakt, is door het te doen. Volg de training en we helpen je je dromen om te zetten in daden.”

Meld je aan

Ben je geïnspireerd door de mogelijkheden die Leven vanuit je Kernwaarden kan bieden? Meld je dan nu aan voor de training!

Leven vanuit je kernwaarden

Auteur: Klaas Smit, freelance schrijver.