Meditatiedagen

Maandelijks eerste zondag

Inspiratie voor je mindfulness? Kom dan naar de maandelijkse meditatiedagen.

link to article Meditatiedagen

Steeds vaker gaan mensen op stilteretraite. Je bent dan vijf of meer dagen echt weg, op locatie, in een retraitecentrum. Maar wat is de waarde van een retraite? Wat doet het met je en wat levert het op? We vroegen het Rob Brandsma, hoofd van de trainersopleiding van het Centrum voor Mindfulness. Hij put uit eigen ervaringen en heeft vele gesprekken gevoerd met anderen die regelmatig op retraite gaan.

Op retraite gaan betekent dat je een andere wereld binnenstapt.

Hoe bereid je je voor?

“Op retraite gaan betekent dat je een andere wereld binnenstapt. Je laat je alledaagse bestaan tijdelijk achter, regel vooraf dus goed dat je echt weg kunt. Zorg dat je gemist kunt worden, dat de wereld gewoon door kan draaien, terwijl je er even niet aan meedoet. Organiseer dat praktisch heel goed, zodat je ook mentaal alles los kunt laten,” adviseert Rob. Je hebt tijdens een retraite niet veel nodig: wat kleding, een kussentje, een bed, en eten en drinken.

Van druk naar…

Vaak gaat je geest de eerste paar dagen nog heel hard door met het dagelijks leven. Je merkt dat je geconfronteerd wordt met onrust. De rust komt in stappen. De prikkelsterkte neemt af, het wordt stiller, leger, kalmer. Zonder drukte van binnen en van buiten neemt de helderheid van je geest toe. Als je dat nog nooit hebt ervaren, voelt het als iets wonderlijks.

Zonder drukte van binnen en van buiten neemt de helderheid van je geest toe.

“Maar het is eigenlijk een natuurlijke staat die we zijn kwijtgeraakt,” zegt Rob. Met de rust en de stilte kun je weer aandacht geven, kun je het aandachtgeven verlengen en neemt je concentratie toe. “Vergelijk het met een sneeuwbol. Die kun je schudden en dan dwarrelen alle sneeuwvlokjes rond. Veel mensen ervaren hun dagelijks leven als een voortdurend schuddende sneeuwbol. Laat je de bol staan, dan dalen alle vlokken neer en wordt de bol helder.”

Jij en jezelf

Stilte, rust, een klimaat en conditie scheppen waarin je hoofd leger wordt, daar gaat het om.

De afspraak tijdens een retraite is dat je geen contact hebt met andere deelnemers, ook geen oogcontact. Je doet alles in stilte, ook gezamenlijke activiteiten zoals lunchen, avondeten en corvee. Er is dagelijks een korte groepsbijeenkomst waarin de trainer wat zegt en je hebt elke dag een individueel gesprek van 10 minuten met de trainer. Stilte, rust, een klimaat en conditie scheppen waarin de normale agitatie van de geest af kan nemen, daar gaat het om. “Ont-doen,” zegt Rob, “je gedachten worden minder gevoed en ze raken daardoor naar de achtergrond."

"Gedachten die opkomen zie je, herken je, maar je besluit dat je ze nu even niet wilt. De frequentie en snelheid waarmee gedachten komen, nemen ook af. Hoewel er ook periodes zijn dat je merkt dat je geest heel erg op één thema kan blijven knauwen. Ook dat heeft zijn waarde, vooral omdat het inzicht biedt in hoe de geest werkt.”

Je leeft langzamer, je loopt tijdens de loopmeditatie langzamer, je eet langzamer. Smaken worden intenser en kleuren ook. Door de verstilling kan zich een oplossing voor een al langer bestaand probleem aandienen. Of er dient zich opeens een dieper perspectief aan op een levensthema of kernwaarden verhelderen zich. “Dit is niet het doel van de retraite, maar het gebeurt soms wel. Ik vind het een mooie bijvangst.”

Het doel van retraite is dat je jezelf beter leert kennen en dat je je bevrijdt van de patronen die je gevangen houden in beperkingen van denken en doen. Wanneer je vaker op retraite gaat, ga je eigenlijk verder waar je de vorige keer was gebleven, is Rob zijn ervaring. “Ik kom sneller terug op de plek waar ik gebleven was en ervaar elke keer meer verdieping. Mijn levensthema’s komen ook steeds terug, maar ze ontwikkelen zich ook.”

Effecten van een retraite

Het eerste effect is van korte duur, enkele uren tot dagen. Je bent vertraagd. Je hebt gezeten, gelopen, geslapen en gegeten. Je interne klok loopt langzamer. Je doet alles wat langzamer en met meer aandacht. Je kunt buiten overweldigd worden door de veelheid van indrukken en felheid aan kleuren, bijvoorbeeld in de supermarkt. “Ik heb wel eens gehad dat ik na een retraite met 80 kilometer per uur over de snelweg naar huis reed en het gevoel had dat het toch heel hard ging.”

Je vermogen om efficiënter om te gaan met uitdagingen in het dagelijkse leven neemt toe.

Het tweede effect duurt wat langer. Je vermogen om efficiënter om te gaan met uitdagingen in het dagelijkse leven neemt toe. Je ziet hoofd- en bijzaken scherper, je bent geconcentreerder. Je neemt je heroriëntatie op wat je belangrijk vindt in het leven mee. Je gaat op retraite om helderder te leren zien, om je eigen patronen te zien en om duidelijker te zien waar je blij van wordt. Je gaat daardoor praktisch bewuster leven.

Iets voor jou?

Ben je enthousiast geraakt door de retraite-ervaringen van Rob Brandsma? Kijk dan bij het aanbod van retraites van CVM, of probeer eerst een mindfulness meditatiedag (stiltedag):

Volg een retraite

Volg een meditatiedag


Auteur: Klaas Smit, freelance schrijver.