Het leven van Boeddha, de weg naar nu is een bijzondere tentoonstelling in De Nieuwe Kerk Amsterdam, te zien van zondag 16 september 2018 tot en met zondag 3 februari 2019, dagelijks van 10 tot 17 uur.

Het leven van de Boeddha aan de hand van objecten van Ai Weiwei en Yoko Ono

Op 15 september opende de Dalai Lama de tentoonstelling Het leven van Boeddha in De Nieuwe Kerk. In deze tentoonstelling wordt het leven van de Boeddha verteld aan de hand van eeuwenoude én hedendaagse objecten zoals kunstwerken van Ai Weiwei en Yoko Ono.

De Nieuwe Kerk laat niet alleen objecten zien om meer te weten te komen over het leven van de Boeddha, maar laat de ‘de weg naar nu’ ook daadwerkelijk ervaren. De bezoeker van de tentoonstelling wordt namelijk uitgenodigd zelf plaats te nemen op het meditatiekussen om, net als de Boeddha, opmerkzaamheid te oefenen. Om dit proces te begeleiden is de hulp van het Centrum voor Mindfulness ingeroepen.

Live meditaties

Op de vrijdag, zaterdag en zondag begeleiden mindfulness­trainers van het Centrum voor Mindfulness live meditaties. Deze meditaties starten steeds op het hele uur tussen 13.00 uur en 16.00 uur. Ze starten steeds met een introductie tot mindfulnessmeditatie, waarin de link tussen boeddhisme en mindfulness wordt uitgelegd, waarna een korte meditatie van ongeveer 10 minuten volgt.

De hoeveelheid ruimte die we krijgen voor het meditatieprogramma in de kerk is indrukwekkend te noemen. In het hele middenschip van de kerk (het deel voor het grote orgel) liggen meditatiematten die met elkaar een oppervlakte innemen ter grootte van 7 bij 14 meter.

De indrukwekkende meditatievloer, foto: Janiek Dam.

Veel ruimte voor CvM-meditatieprogramma in de Nieuwe Kerk

Op de momenten dat er geen live begeleiding is, kan de bezoeker een geleide meditatie naar keuze beluisteren via de audiotour. Bijvoorbeeld een compassiemeditatie of een meditatie op de ademhaling.

Je kunt hier de dialoogsessie met de Dalai Lama kijken die gehouden werd ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling:
(bron: Dalai Lama, Youtube)

De Dalai Lama bij het verlaten van De Nieuwe Kerk na afloop van de dialoogsessie:
(Bron: Wibo Koole)

In deze video spreekt Adriaan van Dis met gastconservator Siebe Tettero over de tentoonstelling en de meditatieruimte:
(bron: De Nieuwe Kerk Amsterdam):

Het leven van Boeddha, de weg naar nu is in De Nieuwe Kerk Amsterdam te zien vanaf zondag 16 september 2018 tot en met zondag 3 februari 2019, dagelijks van 10 tot 17 uur. Entree € 17,50 (inclusief audiotour), MJK-houders betalen € 2,50.

Meer informatie

Auteur: Angela Wind, mindfulness­trainer en coördinator samenwerking Centrum voor Mindfulness - De Nieuwe Kerk.

De Nieuwe Kerk Amsterdam, foto: Angela Wind