Basisopleiding mindfulness trainer

8 lesdagen › 14 juli 2020
In acht lesdagen de basisvaardigheden van het trainerschap onder de knie. Als je de vervolgopleiding hierop laat aansluiten, kun je in één jaar volledig opgeleid zijn tot mindfulness­trainer

link to article Basisopleiding mindfulness trainer

Rob Brandsma, directeur en hoofd trainersopleidingen bij het Centrum voor Mindfulness, deelt zijn ervaringen over online opleiding geven. Door de omstandigheden wordt de MBSR-trainersopleiding nu online gegeven en dat blijkt wonderbaarlijk goed te werken.

Hoe gaat dat, een MBSR-trainersopleiding online volgen?
“De intelligente lockdown waarin we nu zitten, stelde ons voor de keus niets te doen of online de draad op te pakken,” begint Rob Brandsma. “Juist in deze tijden van onzekerheid kan mindfulness je ondersteunen en dus kozen we voor online doorgaan met onze programma’s. Ook met de trainersopleiding.” Het CvM heeft gekozen voor Zoom als online communicatieplatform. Het is veiliger dan je vaak leest in de media, maar het belangrijkste is dat Zoom zeer gebruiksvriendelijk is.

Is een online opleiding heel anders dan fysiek bijeen zijn?
“We hadden de verwachting dat het opleidingsprogramma omgewerkt moest worden, maar dat blijkt nauwelijks nodig te zijn. De ervaring leert zelfs dat je na verloop van tijd niet meer echt door hebt dat iedereen achter een scherm zit, in plaats van fysiek in een trainingsruimte. Wel vraagt een online opleidingsdag iets meer voorbereiding, maar ook die is goed te overzien.”

Ik ben zelf helemaal geen computernerd, toch lukt het me prima

Is de techniek stabiel genoeg?
“Ik ben zelf helemaal geen computernerd, toch lukt het me prima om met Zoom verbinding te leggen met de groep. Slechts één keer viel de verbinding weg, maar die kon ik vrij snel herstellen. De gebruiksvriendelijkheid, de mogelijkheid om in subgroepjes te werken, de chatfunctie en de Digitale Studiemap, geven je het gevoel dat je echt met elkaar de training volgt. Een computer, internetverbinding, camera en microfoon zijn genoeg om deel te nemen. Laptops beschikken hier standaard over.”

Hoe ervaren studenten en docenten deze nieuwe online lessen?
Rob: “Mijn collega Mila vond het verbazingwekkend hoe snel het trainingsprogramma online zijn vorm vond. Het ging eigenlijk vanzelf. Ook studenten zijn blij dat de online opleidingsdagen doorgaan, juist in deze tijden. Een van de reacties was: ‘Fijn dat ik me op zo’n dag kan richten op wijsheid die dit overstijgt, die eeuwig voelt. Alsof er iets is waarop ik even kan steunen’.”

Een voordeel van online is ook dat je geen reistijd en reiskosten hebt. Je kunt in je joggingbroek aanschuiven met een kop koffie bij de hand. “En iedereen is op tijd, omdat niemand in de file staat,” vult Rob met een glimlach aan.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?
De online trainersopleiding is een goed alternatief, maar toch wordt er wel wat gemist in vergelijking met een fysieke bijeenkomst. “Deelnemers missen het informele contact, even na kunnen kletsen, even een opmerking tussendoor maken,” zo vat Rob de reacties samen.

Na verloop van tijd heb je niet meer echt door dat iedereen achter een scherm zit, in plaats van fysiek in een trainingsruimte.

Ook praktisch zijn er soms obstakels: “Ruimte vragen voor jezelf in huis wanneer je wat kleiner woont, is soms ook lastig. Het gevoel en de intimiteit zijn wat minder. Alles bij elkaar blijkt dit toch overkomelijk, zeker in vergelijking tot het alternatief om helemaal geen opleiding te kunnen volgen.”

Doe ook mee, juist nu!
De online MBSR-trainersopleiding blijkt goed te werken, zo hebben de trainers en studenten ervaren. “Ik was eerst zelf ook sceptisch,” zegt Rob, “maar online trainingen verzorgen gaat echt behoorlijk goed.”

Overweeg jij een opleiding te volgen, wacht dan niet totdat de lockdown is opgeheven en meld je nu aan. Wil je eerst meer weten over de ervaringen van trainers en studenten, lees dan het volledige artikel.

Meld je aan

Lees het artikel