Training Mindful Werken bij ziekenhuis Bernhoven in Uden

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid zijn belangrijk bij Bernhoven in Uden. Het ziekenhuis is in transitie om haar droomstrategie te realiseren. Dit vraagt aanpassingen in de organisatie en stelt uitdagende eisen aan de medewerkers. Hierdoor ervaren medewerkers vaker dan voorheen een hogere werkdruk, ondanks of soms juist mede dankzij de tomeloze passie voor hun werk in de zorg. In balans zijn en blijven is meer dan ooit onderwerp van gesprek.

Meest mensgerichte ziekenhuis

Sinds het voorjaar van 2015 worden er in Bernhoven Trainingen Mindful Werken aangeboden aan het personeel. Inmiddels hebben er al 11 trainingen van ieder 8 weken plaatsgevonden. Ruim 120 medewerkers hebben inmiddels de training gevolgd.
Bernhoven heeft als missie het meest mensgerichte ziekenhuis van Nederland te zijn, waarin kwalitatieve aandacht een belangrijke rol in speelt. In de afgelopen jaren heeft Bernhoven de Gastvrijheidszorg Award meerdere malen toegewezen gekregen (in 2014 en 2016). Voor 2017 is het ziekenhuis hier weer voor genomineerd en hoopt het weer op de eerste prijs.

Aandacht voor aandacht

In de mindfulness­training draait het om het trainen van de aandacht om stress te verminderen en om minder op de automatische piloot te handelen. Daarnaast vergroot mindfulness­training de emotionele intelligentie en leidt het tot effectievere communicatie, beter luisteren en meer samenwerking. Dit is uiteraard behulpzaam bij het werken in teamverband, maar ook in relatie tot de patiëntenzorg.

We spraken Elly Marinussen, sinds 1980 werkzaam bij Bernhoven en momenteel werkzaam als O&G verpleegkundige op de kraam- en verloskamer. Zij volgde de incompany training Mindful Werken in het voorjaar van 2017.

Hoe heb je de training ervaren?

“Ik kan niet anders zeggen, dan dat ik heel positief ben over de training. Ik wist eigenlijk niet precies wat ik ervan moest verwachten. Het is echt een soort mentale conditietraining en het is ook echt trainen, trainen, trainen. Ik heb veel geleerd en er gebeurt van alles in je manier van denken, waarnemen en reageren gedurende de training en daarna. Er was ruimte om ervaringen te delen in de groep en de setting voelde prettig en veilig.”

Wat is het meest van belang geweest in de training?

“Wat ik met name geleerd heb, is dat je zelf de regie hebt over je gedachten (zijn ze behulpzaam, geef ik ze aandacht of laat ik ze los, etc.): over de inhoud van je reacties en de manier waarop je reageert.”

Is er iets verandert met betrekking tot je aandachtigheid en de automatische piloot?

“Er zijn wel degelijk effecten, maar ik moet ook eerlijk erkennen dat ik er nog niet ben. Ik moet eraan blijven werken. Ik merk dat ik veel minder reactief ben en als ik toch nog in automatische patronen verval, dan zie ik dat nu vrijwel meteen. Soms is de primaire reactie er dus toch nog sneller dan mijn aandacht of mijn opmerkzaamheid die dat had moeten voorkomen, maar dat ik dat dan al weer op kan merken, vind ik ook winst.

Ik ben door de training eigenlijk ook beter voor mezelf gaan zorgen, puur door mezelf vaker de vraag te stellen: ‘wat heb ik nu nodig?’. Voorheen was ik vooral bezig met anderen en hun behoeften en nu check ik mezelf veel vaker en kijk ik naar mijn eigen behoeften in dat moment. Het aandachtig zijn brengt mij dus met name een hogere mate van bewustwording en bewuster kiezen.”

En de effecten van de training in relatie tot je werk?

“Als eerste toch weer het feit dat ik minder reactief ben. Ik laat me minder meesleuren in de hectiek op het werk, ook wanneer zich lastige situaties voordoen. Ik denk en hoop ook dat een meer kalme houding waardevol is op de afdeling en in het team. Meerdere collega’s van de afdeling hebben de training gevolgd en we spreken elkaar er ook op aan wanneer we mindless reageren of mindless bezig zijn. Zo versterken we elkaar. Heel mooi. Het toepassen van mindfulness in communicatie is toch nog wel heel uitdagend, daar heb ik nog wel wat te oefenen.

Ik ben minder zorgelijk of pieker minder en erger me ook wat minder snel op het werk. En als dat er wel is, kan ik nu makkelijker zien wat er is en makkelijker accepteren dat dat er nu is. Ik ben echt milder geworden naar mezelf en naar anderen toe. Mooi om de kracht van mildheid en compassie te ondervinden. Waardevol!”

Wil je meer weten over mindfulness of wil je na de ervaring van Elly zelf een training volgen, ga dan naar de informatie over onze mindfulness­trainingen of lees meer over mindfulness op het werk.