Na een lange en indrukwekkende carrière is Saki Santorelli (US) onlangs met pensioen gegaan. Naast Jon Kabat-Zinn stond hij aan de wieg van de MBSR en daarmee de mindfulnessbeweging.

Onderstaande interview met hem is vlak voor zijn pensioen opgenomen. Hieronder vind je een link naar het interview.

In zekere zin zijn wij als mensen aan elkaar toevertrouwd. Saki Santorelli

Het filmpje opent met de vraag die zijn meditatieleraar herhaaldelijk aan hem stelde: ‘What’s been entrusted to you?’. Waarop Santorelli nu zegt : ‘That question has been a seed in my life for a long time.’ In zekere zin zijn wij als mensen aan elkaar toevertrouwd. We dragen zorg voor elkaar en hebben daarmee een zekere verantwoordelijkheid voor het welzijn van onze partner, kinderen, collega’s en de mensen om ons heen.

Ontmoet Saki Santorelli

Het Centrum voor Mindfulness is blij Saki Santorelli te mogen verwelkomen als hoofdgast van de Zomerschool voor mindfulness­trainers 2018. Deze wordt gehouden op 29 en 30 augustus in het Centrum voor Mindfulness.

Saki Santorelli zal tijdens zijn lezing vertellen over hoe je als trainer het hart van mindfulness kunt overbrengen.

Zomerschool: meer informatie en aanmelden

Santorelli ervaart dat zijn werk voor het Centre of Mindfulness aan hem is toevertrouwd, Door zichzelf deze vraag steeds opnieuw te stellen, stelt het hem in staat zijn keuzes te maken, zijn verantwoordelijkheid te nemen en zich erdoor te laten leiden als een soort gids.

Het stemt hem bijzonder optimistisch dat steeds meer mensen zich inzetten voor meer compassie en meer wijsheid in de wereld. Hij ziet het als een erkenning voor onze gedeelde menselijkheid. Dit is ook precies wat hem drijft.

Mindfulness is een ‘public health initiative’ Saki Santorelli

Ontdekken hoe jij een zinvol leven kunt leiden dat bij jou past, zonder stress, in relatie tot de mensen om je heen, is wat hij nastreeft. Je welbevinden vergroten en daarmee een gezonder leven leiden.

De medische wereld -high tech medicine- heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt en kan steeds meer mensen genezen. Mindfulness behoort in zijn ogen ook tot de wereld van de gezondheid. Hij ziet mindfulness -low tech medicine- als een ‘public health initiative’. Mindfulness is namelijk niet alleen voor een kleine bevoorrechte groep, het is voor iedereen. Saki Santorelli vindt het dan ook belangrijk dat steeds meer mensen toegang krijgen tot mindfulness.

Saki Santorelli vindt het belangrijk dat steeds meer mensen toegang krijgen tot mindfulness

Saki Santorelli was tot voor kort de directeur van het Center for Mindfulness in Medicine, Health Care and Society en directeur van het Stress Reduction Program bij de University of Massachusetts Medical School. Hij volgde Kabat-Zinn in deze rol op en is nu gepensioneerd. Hij beschouwt zichzelf voornamelijk als een leraar, zoals hij zelf zegt in dit filmpje. Daarnaast is hij internationaal spreker en de auteur van Heal Thy Self: Lessons on Mindfulness in Medicine.

Auteur: Angela Wind, mindfulness­trainer

Ben je mindfulness­trainer en wil je deelnemen aan de Zomerschool met o.a. de lezing van Saki Santorelli?
Meld je dan hier aan:

Aanmelden Zomerschool