Mindfulness­trainingen in heel Nederland

8 sessies

Door mindfulness­training kun je met meer aandacht aanwezig zijn in het hier en nu. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren.

link to article Mindfulness­trainingen in heel Nederland

Mindfulness beoefenen in tijden van oorlog. Kan dat? Als het oorlog is, heb je wel wat anders aan je hoofd dan mindfulness beoefenen zul je denken.

We deelden eerder al berichten over de Oekraïense mindfulness­trainers Julia Stadnytska en Olena Myxa. CVM trainers en opleiders Rob Brandsma en Mila de Koning hadden al voor de oorlog contact met hen voor een nieuw te houden opleiding tot mindfulness­trainer in Oekraïne die in maart 2022 zou starten*.

Hoe is het nu met Julia en Olena? En kunnen zij hun mindfulnessbeoefening gebruiken in deze turbulente periode? Jolanda van Benthem, auteur bij Bodhi, interviewde Julia en Olena en geeft een inkijkje in hun leven ten tijde van oorlog. En hoe zij mindfulness wel en niet toepassen. Voor zichzelf en de mensen om hen heen, ook Oekraïense militairen.

Een fragment uit het interview:
Olena: “In het begin was ik angstig, gestrest en geschokt. Mindfulness hielp me door die eerste dagen heen. Ik observeerde de dingen die onze levensduur ver overstijgen: een rivier, de bomen, de hemel. ’s Nachts gingen de lichten uit zodat onze steden vanuit de lucht niet zichtbaar waren. In die duisternis schenen de sterren zo helder. Ik besefte dat de hemel altijd een vredige natuur heeft, want die is vrij van wat wij als mensen moeten doorstaan. Die gedachte gaf troost.”

Olena en Julia hebben te maken met steeds veranderende omstandigheden, prognoses en persoonlijke verwachtingen. Hoop en wanhoop wisselen elkaar af. Dit vergt veel:

In het begin dacht ik telkens dat de oorlog over een week wel voorbij zou zijn. Dat leverde een hoop verdriet op als het weer eens anders uitpakte.

Steeds opnieuw moeten ze een weg vinden om zich staande te houden, in een oorlog die soms uitzichtloos lijkt. Julia: “In het begin dacht ik telkens dat de oorlog over een week wel voorbij zou zijn. Dat leverde een hoop verdriet op als het weer eens anders uitpakte. Ik liet me inspireren door Victor Frankl, een psychiater die de Holocaust overleefde. In het kamp waar hij gevangen zat, zag hij dat mensen die zonder verwachtingen leefden stabieler waren. Dat hielp me mijn eigen verwachtingen gedag te zeggen. Ik ben aanwezig in het heden en dat geeft me meer kracht.”

Je leest meer over Olena en Julia en hun mindfulnessbeoefening onder moeilijke omstandigheden in het volledige interview op de website van Bodhi. Wijze lessen die wij weer kunnen meenemen in onze, relatief veilige, levens.

Mindfulness in tijden van oorlog


* Blog van Rob Brandsma (CVM), Mindfulness in Oekraïne (februari 2022).

Bron: Bodhitv.nl, Mindfulness in tijden van oorlog, door Jolanda van Benthem (juni 2022).