Als iemand een overzicht kan geven van de wetenschappelijke feiten rond meditatie, dan is het Richard (‘Richie’) Davidson. Sinds zijn Harvard-jaren in de jaren zeventig wijdt hij zich aan het onderzoek naar de vraag: wat voor blijvende veranderingen kan meditatie voor de mens betekenen?

Meditatie, de blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen, geschreven met journalist en vriend uit die vroege jaren Daniel (Dan) Goleman, bevat een overzicht van dit onderzoek.

De kracht van dit boek is dat het kritisch is en de beperkingen van (ook eigen) onderzoek goed weergeeft. Tegelijkertijd is het positief, want ondanks die beperkingen zijn er juist de laatste jaren duidelijke aanwijzingen dat meditatie leidt tot veranderingen in de hersenen (en soms zelfs de genen) die een blijvende positieve uitwerking kunnen hebben.

Voor mindfulness­trainers is dit werk een must. Tenminste, als je wilt weten wat nu de effecten zouden kunnen zijn van de oefeningen die je mensen meegeeft. Dit boek geeft je een evenwichtig, genuanceerd en up-to-date overzicht hiervan.

Voor een wetenschappelijk boek is het heel toegankelijk. Het zit vol persoonlijke verhalen van beide schrijvers over hun meer dan veertig jaar lange zoektocht, in India en Amerika, naar de waarde van meditatie.

Bekijk ook het interview dat acteur en boeddhist Richard Gere had met Daniel Goleman en Richard Davidson.

Auteur: Rob Brandsma, Directeur Centrum voor Mindfulness


Daniel Goleman & Richard Davidson, Meditatie, de blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen. (In Engeland uitgegeven onder de titel The Science of Meditation, in de VS onder de titel Altered Traits.)