Mindful Zelfcompassie (MSC)

9 sessies › 7 sept 2020

Vriendelijkheid kun je trainen. Leer compassievol te zijn voor jezelf, vooral op moeilijke momenten.

link to article Mindful Zelfcompassie (MSC)

Journaliste Sarina Wijnen is kritisch op zichzelf en zeer kritisch als het aankomt op haar uiterlijk. Haar innerlijk stem bezorgt haar een slecht gevoel. Hoe kun je die stem vriendelijker maken? Wijnen volgde de vijfdaagse training mindful zelfcompassie van Kristin Neff.

Wanneer je net zo streng zou zijn voor je vrienden als voor jezelf, dan houd je geen vrienden meer over

Zelfcompassie leidt tot minder stress, angsten en depressies. Je gaat minder piekeren en perfectionisme voert niet meer de boventoon. Je krijgt meer zelfvertrouwen, en optimisme en geluk nemen toe.

Mooie vooruitzichten, maar hoe word je net zo vriendelijk voor jezelf als je al voor anderen bent? Makkelijk is dit in ieder geval niet, want zeker Nederlanders zijn goed in zelfkritiek. Misschien ken je die uitspraak: wanneer je net zo streng zou zijn voor je vrienden als voor jezelf, dan houd je geen vrienden meer over.

Voor Sarina Wijnen waren opvallende onderdelen uit de training:

  • Affectionate breathing-meditatie helpt enorm. Een situatie terughalen van hoe je een vriend of vriendin troostte wordt confronterend wanneer je daarna terugdenkt aan hoe je jezelf toesprak in een vergelijkbare situatie. De vriend of vriendin kreeg steun, jezelf gaf je extra straf.
  • Een zeer belangrijke oefening is de liefdevolle aandachtmeditatie. Je kiest een persoonlijke wens en spreekt die tegen jezelf uit. Dat lijkt vreemd, maar woorden zijn krachtig. Door hard te zijn tegen jezelf, ontstaat stress en angst. Door jezelf vriendelijk toe te spreken met een positieve wens, ervaar je zelfvertrouwen, optimisme en geluk.
  • Je hoeft zelfkritiek niet uit te bannen. Je kritische stem wil je behoeden voor misstappen, wil je beschermen. Onderzoek waartegen je eigen kritische stem je wil beschermen en sluit vriendschap met deze stem, bedank hem voor zijn advies.
  • Het volgen van de training mindful zelfcompassie (MSC) laat je ook inzien dat je niet de enige bent, zoals we vaak denken. Iedereen worstelt ergens mee en alleen dat besef maakt al dat je vriendelijker wordt voor jezelf.

Onderzoek waartegen je eigen kritische stem je wil beschermen

Sarina Wijnen deed verslag van haar ervaring in het oktobernummer van Psychologie Magazine. Klik hier om haar ervaring te lezen.

Voel je je aangesproken en wil je zelf een training mindfulness zelfcompassie volgen? Bekijk dan het aanbod op onze website:

Meer over compassietrainingen

Auteur: Klaas Smit, freelance schrijver.