In onze westerse samenleving groeit de belangstelling voor het Boeddhisme. Is het een flirt of is het ernst? Projecteren we niet te veel idealen op een oosterse levensfilosofie of godsdienst die wij maar oppervlakkig kennen? En wat is de waarde van westerse mindfulness?

In de 3-delige documentaireserie “Adriaan van Dis en de Dalai Lama” onderzoekt Adriaan van Dis de betekenis van het Boeddhisme in onze samenleving. Hij spreekt met geleerden, gelovigen en zoekenden.

Zo bezoekt Van Dis onder andere de Amerikaanse comédienne Ruby Wax die veel baat blijkt te vinden bij een praktisch Boeddhisme. En spreekt hij met boeddhisten zelf, zowel traditionele Tibetaanse boeddhisten als modernere, wereldse boeddhisten. Ook het westerse mindfulness krijgt aandacht, waarbij Van Dis een gevangenis bezoekt waar mindfulness wordt beoefend en hij samen met de gevangenen mediteert.

Aan het einde van zijn zoektocht heeft Van Dis een gesprek met Zijne Heiligheid de Dalai Lama. De 83-jarige winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede roept op tot een ethische revolutie en meer! Ook spreekt hij de broer en oud -privé secretaris van “his holiness”- een onafhankelijke geest met een eigen kijk op het boeddhisme.

Uitzending:

Woensdag 15, 22 en 29 augustus om 21.10 uur op NPO 2.

Dalai Lama in Nederland

Zijne Heiligheid de Dalai Lama komt in september aanstaande naar Nederland om de tentoonstelling “Het leven van Boeddha, de weg naar nu” in de Nieuwe kerk in Amsterdam te openen.

Het Centrum voor Mindfulness is aanwezig bij deze tentoonstelling. Hierover lees je binnenkort meer! Wil je geen nieuws missen? Meld je dan aan voor onze Mindfulness Nieuwsbrief.

Mindfulness Nieuwsbrief

Bron: KRO-NCRV de Boeddhistische Blik
Foto ZH de Dalai Lama: Lemle pictures via https://pers.kro-ncrv.nl/