Overzicht nieuws, tips en trends
Het vermogen om aandacht te schenken aan het huidige moment is een waardevolle vaardigheid.
In mindfulness speelt het concept van acceptatie een centrale rol.
Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam doen momenteel onderzoek naar de effecten van regelmatige, langdurige meditatiebeoefening.
Mindfulness¬trainer Jolien Posthumus brengt mindfulness naar musea. Ze is ervan overtuigd dat op een mindfulle manier naar kunst kijken een scala aan mogelijkheden biedt voor zowel de beoefening van mindfulness als het kijken naar kunst.
Het is ongemeen vreemd om als samenleving zo massaal tot stilstand te zijn gebracht, zeker nu we weten dat het nog tot juni gaat duren.
Zelf voel ik de hele tijd ongemak en onrust in mijn lichaam. Stress die eruit moet net als aan het begin van een vakantie. Je wílt helemaal niet tot stilstand komen, zeggen lijf en leden. Bij het begin van de vakantie weet ik dan dat een paar dagen duurt en is er het perspectief van de rust en ontspanning die erop volgt. Nu is dat er niet en worstel ik met de situatie: wel of niet even naar het park? Mijn impulsen en verlangens volgen of toch maar het advies tot stringente sociale onthouding blijven volgen, hoe ongemakkelijk dat ook voelt?
Chirurgen, artsen, verpleegkundigen, iedereen in de zorg heeft het druk, te druk. Allemaal rennen ze van incident naar incident en niemand heeft aandacht voor elkaar en aandacht voor zichzelf. De noden van patiënten slokken alle tijd en aandacht op. Zo verging het verpleegkundige Barbara de Groot ook.
Een mindfulnesstraining van 9 avonden vermindert de kans op een medisch niet-noodzakelijke keizersnede met 50% en verdubbelt de kans op een natuurlijke bevalling.
Vanaf september 2021 kun je ook een CVM-Mindfulnesstraining volgen als je niet in Amsterdam en omgeving woont. De trainers van Centrum voor Mindfulness gaan mindfulnesstrainingen verzorgen in heel Nederland. De eerste locaties en trainers zijn bekend en aanmelden kan nu al!
Het is zover: het CVM gaat weer open op locatie en we hoeven je natuurlijk niet te vertellen hoe blij we daarmee zijn. Vanaf 5 juni 2021 zijn er weer groepen op het CVM welkom. Nog met de nodige veiligheidsmaatregelen om ieders gezondheid te waarborgen, maar toch: we komen weer gewoon fysiek bij elkaar.
Voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar die zichzelf willen ontwikkelen, elkaar willen ontmoeten én iets terug willen doen voor anderen organiseert Centrum voor Mindfulness (CVM) een aantal gratis mindfulnesstrainingen.
Laat ik beginnen met een persoonlijke noot. Ruim vijftien jaar geleden zat ik in de warme avondwind op een kade in Venetië. Onverwacht omdat we onze bergtocht naar de voet van de K2 in Pakistan hadden moeten uitstellen. Ik zat daar alleen en een beetje op zoek naar mezelf. Tijd voor reflectie over de koers van mijn leven.
Het afgelopen jaar hebben veel mensen ons laten weten dat ze veel steun hebben aan de dagelijkse meditatiesessies van CVM en dat ze graag nog meer inspiratie en verdieping konden gebruiken bij hun mindfulnessbeoefening.
Graag wens ik jullie namens alle medewerkers, trainers en docenten van het CVM een gezond en gelukkig 2021 toe, met veel inspiratie en wijsheid.
We voelen ons onzeker over de toekomst, onze identiteit, de samenleving en alles wat zo snel verandert. Hoe krijgen we meer grip op de wereld waarin we leven, hoe maken we de connectie met het grotere geheel?
Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) zorgt voor diverse gezondheidsvoordelen. Zo helpt MBCL depressieve klachten te verminderen bij mensen met terugkerende depressies1. Ook is gebleken dat MBCL bij deelnemers die zelfkritisch zijn, zorgt voor belangrijke verbeteringen waardoor de kans op psychische aandoeningen vermindert2.
Stressreductie, meer focus, verhoogde emotionele intelligentie, minder reactief, vaardiger communiceren, veelal transparantere interacties, meer veerkracht en een meer open mind. Dat zijn effecten die je mag verwachten van een Mindful Werken Training.
Met een ongekend hoge respons (17%) op de enquête lieten de 3000 deelnemers aan de CVM-Online sessies hun waardering blijken voor de trainers die iedere dag een half uur mindfulnessmeditatie verzorgen: een negen (9!
Shannon Harvey, bekroond gezondheidsjournalist, ging op zoek naar een wetenschappelijk bewezen manier om haar mentale gezondheid te verbeteren. Zij kampte met uitputting door slapeloosheid en een chronische auto-immuunziekte. Daarnaast maakte zij zich zorgen om haar jonge kinderen die opgroeiden in een wereld vol stress, angst, depressie en verslaving.
Vanaf 1 juni aanstaande worden een aantal richtlijnen van de overheid in verband met corona versoepeld. Het CVM heeft de argumenten overwogen en kiest ervoor de activiteiten voor de maand juni 2020 nog niet fysiek aan te bieden. Welke overwegingen horen hierbij? En welke keuze maak jij als trainer?
Op 16 maart is het Centrum voor Mindfulness gestart met online meditatiesessies. “Direct na de intelligente lockdown wilden we mensen een mogelijkheid bieden om stil te kunnen staan en veerkrachtig te blijven in deze nieuwe onzekere tijd,” vertelt Wibo Koole, directeur van het CVM.
“Hoe blijf je mentaal gezond tijdens de coronacrisis? De crisis maakt mediteren nog populairder dan het al was: grote groepen doen dagelijks mee aan online meditatiesessies.” schrijft Trouw in hun artikel over mindfulness in tijden van corona.
In mindfulness stellen we de vraag: ga je door op automatische piloot? Of sta je even stil en denk je na over je respons? Dit is het moment om stil te staan en met z’n allen scherper voor ogen te krijgen in wat voor wereld we straks willen leven. En hoe we onze samenlevingen veerkrachtiger kunnen maken. Want ook deze crisis gaat voorbij, en ook een nieuwe crisis zal komen.
De maatschappelijke crisis die zich deze maand ontwikkelt rond het coronavirus vraagt om een respons van ons allemaal. Als je mindfulness¬trainer bent dan voel je je, zeker als je dit als zzp’er doet, wellicht teruggeworpen op jezelf.
Goed nieuws: de komende weken gaat CVM-Online door! De interesse in de gratis groepsmeditaties is zo groot dat we nu ook het trainersteam uitbreiden.
Het combineren van thuiswerken en thuisonderwijs vergt vaak nogal wat van ouders en kinderen. Hoe heb je aandacht voor zowel je werk als je kinderen en hun schoolactiviteiten? En hoe houd je het gezellig in huis en kom je ook nog toe aan ontspanning? Ouders van kinderen en tieners met ADHD staan hierbij nog eens voor extra uitdagingen.
Allemaal ervaren we dat het coronavirus ons raakt, zowel fysiek als mentaal. Ook in het onderwijs is er veel gaande en wordt er op dit moment veel van docenten én de leerlingen verwacht.
Livestream met Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) training, over hoe we mindful en heartful kunnen omgaan met corona.
Het is bijzonder vreemd om als samenleving zo massaal tot stilstand te zijn gebracht. Bij het CVM willen we in deze ongewone en onzekere tijden zoveel mogelijk mensen ondersteunen door middel van mindfulness en compassie.
Minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar, veranderde afgelopen week onze hele wereld. Het Centrum voor Mindfulness (CVM) startte op 16 maart meteen met online meditatiebijeenkomsten als troost en ondersteuning in deze tijden van sociale onthouding. Binnen één week werden 2500 mensen lid van de gratis Online Community. Gemiddeld 500 deelnemers doen elke avond mee aan de gratis online meditatie.
In verband met de coronamaatregelen worden landelijk alle groepsactiviteiten tot 6 april opgeschort. Als CVM volgen we deze richtlijn vanzelfsprekend op. Wij hebben gezocht naar een passende overbrugging van deze periode: we gaan online!
Centrum voor Mindfulness introduceert: online mediteren in tijden van sociale onthouding.
Wat als je ongelukkig wordt van je eigen gedrag? Dan verander je dat, zou je zeggen. Maar, gedragsverandering is misschien wel het moeilijkste dat er is. Helemaal, wanneer het gedrag is dat je al lang vertoont en waaraan iedereen om je heen is gewend. Gedrag waaraan anderen je herkennen, wat ze typisch bij jou vinden passen. Dergelijk gedrag veranderen doe je pas wanneer dat echt noodzakelijk is en zelfs dan met veel tegenzin.
Artsen houden van hun vak: 70 tot 80% van de dokters is tevreden tot zeer tevreden met zijn of haar carrière. Vooral het persoonlijke contact met patiënten en het bieden van steun en begeleiding geeft energie en zorgt voor voldoening. Toch staan kranten en vakbladen vol met verontrustende verhalen over artsen die overwerkt zijn en opbranden.
In januari 2020 verscheen het werkboek voor kinderen en jongeren met ADHD MYmind – Mijn mindfulness-aandachtsboek van Susan Bögels met tekeningen van Corien Bögels. Susan Bögels is hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut. Bij het Centrum voor Mindfulness geeft ze trainingen en opleidingen over het thema ‘Mindfulness en jeugd’. Susan heeft al verschillende boeken op haar naam staan over mindfulness, opvoeding, en kinderen en jongeren. Haar nieuwste boek hoort bij de training MYmind voor kinderen en jongeren (8-18 jaar) met ADHD, en hun ouders.
Onlangs verscheen het nieuwste boek van Christopher Germer en Kristin Neff, de ontwikkelaars van de Mindful Zelfcompassie (MSC) training, “Teaching the Mindful Self-Compassion Program: a guide for professionals”.
De eerste conferentie over mindfulness in organisaties was een mijlpaal voor de Europese mindfulnessbeweging. Meer dan 150 deelnemers uit alle windstreken van Europa kwamen op 11 oktober 2018 tezamen voor de laatste (wetenschappelijke) inzichten over de effecten van mindfulness op het werk in de praktijk en mindful leiderschap. Ze deelden best practices van minfulnessimplementaties in eigen organisaties en volgden verschillende masterclasses en workshops om zelf een nog betere leidinggevenden te worden.
Enquiry is misschien wel het meest interessante onderdeel van het geven van de mindful zelfcompassietraining MSC. Met geen ander onderdeel van de training kun je de deelnemer zo direct helpen om inzicht te verkrijgen als met enquiry. Echter, enquiry is voor veel trainers ook een uitdaging.
Dr. Ronald Epstein (USA) is inmiddels een vertrouwd gezicht in het Centrum voor Mindfulness. Dat hij naar het CvM komt is uniek te noemen aangezien zijn activiteiten zich met name in de Verenigde Staten afspelen. Epstein is Amerika’s bekendste mindful huisarts en schreef het boek “Attending” over de effecten van mindfulness in de medische wereld.
Op 4 oktober 2019 verschijnt de eerste Landelijke Monitor Mindfulnesstrainers. Drie opleidingsinstituten – het Radboudumc Centrum voor Mindfulness (Radboud CvM), het Centrum voor Mindfulness Amsterdam (CvM Amsterdam) en SeeTrue Maastricht – hebben deze monitor ontwikkeld.
Op 4 oktober 2019 verschijnt de eerste Landelijke Monitor Mindfulnesstrainers. Drie opleidingsinstituten – het Radboudumc Centrum voor Mindfulness (Radboud CvM), het Centrum voor Mindfulness Amsterdam (CvM Amsterdam) en SeeTrue Maastricht – hebben deze monitor ontwikkeld.
For more than 25 centuries, historical teachings of the Buddha traveled across the people, languages, and cultures of the world. Mindfulness – commonly described as attention to and awareness of present moment experience – is at the heart of these teachings.
Vraag jij je ook wel eens af hoe andere mensen dat doen, ’s ochtends mediteren? Jij bent al blij als je na de ochtendhectiek op tijd op je werk aankomt. Laat staan dat je, zeg 10 minuten, stilte en aandacht hebt gehad op je meditatiekussen…
Talloze keren heb ik het stukje over het Damrak van het Centraal Station Amsterdam naar de Dam gelopen. Bijna altijd volledig in gedachten. Druk met de afspraak waarnaartoe ik op weg was. Al vast bedenkend wat er zou gaan gebeuren en hoe ik dan zou reageren. Mogelijke conflicten vocht ik al uit in mijn hoofd, nog voordat ze zich hadden voorgedaan. Een aanval op mijn ideeën pareerde ik voordat de aanval kwam.
370 Britse scholen doen mee aan een van de grootste onderzoeken ter wereld om aan te tonen wat het beste werkt bij het ondersteunen van mentale gezondheid en welzijn van kinderen.
Hoeveel mindfulnesstrainers zijn in Nederland actief? In welke sectoren van de samenleving? Wat voor soort mensen komen af op hun trainingen? Werkt het systeem van vergoeding naar tevredenheid? Wat is het opleidingsniveau van trainers? Waar liggen de behoeften van trainers in termen van bij- en nascholing? Als mindfulnesstrainer hou je van je vak en wil […]
Weten is één, doen is iets heel anders. Velen weten wel wat ze willen en wat goed voor ze is, maar slagen er niet in hun eigen pad in de praktijk te volgen. Vaak laten we ons afleiden door de vergelijking van onszelf met anderen die het perfect voor elkaar lijken te hebben. Matthijs Steenveld geeft je in zijn training Mindfulness en Sterke Kanten handvatten om te beginnen met wat jij wil.
Van 7 t/m 11 mei kun je gratis de internationale online summit volgen “Mindfulness & Compassion at Work”. Wibo Koole, directeur en medeoprichter van Centrum voor Mindfulness, is één van de sprekers tijdens deze vijfdaagse.
eam een teamfocus krijgt, dat het een gezamenlijk doel voor ogen heeft en houdt? Wibo Koole (organisatieadviseur, mindfulnesstrainer en directeur van CvM)
We kregen veel positieve reacties op de uitnodiging voor mindfulnesstrainers om mee te denken over het vak van mindfulness trainer en de waarde van mindfulness voor onze huidige maatschappij. Hiervoor worden door drie opleidingsinstituten voor mindfulnesstrainers dialoogbijeenkosmten georganiseerd. Positieve reacties zoals ‘eindelijk!’, ‘beroepsgroep naar hoger plan tillen’, ‘ruimte voor innovatie en beweeglijkheid’. Er werden ook […]
Steeds meer organisaties implementeren mindfulness op de werkvloer en in leiderschap. En dat is niet voor niets. Medewerkers en leidinggevenden kunnen dankzij mindfulness onder andere beter omgaan met stress en werkdruk, er ontstaat een compassievolle en onbaatzuchtige mindset en teams werken beter samen.
Angst voor de bevalling komt veel voor. Als je hier last van hebt, ben je dus niet de enige. En, het is goed je hierover te informeren in plaats je ermee terug te trekken.
Ben jij mindfulnesstrainer en wil jij meedenken over de toekomst van het vak van mindfulnesstrainer en de bijdrage van mindfulness aan de samenleving?
Wanneer er een kind op komst is, verandert er veel. Eigenlijk verandert alles: je lichaam en je geest, jouw relatie met de partner, jouw positie in je familie en in de wereld om je heen. De snelheid, maar ook het onbekende van al deze veranderingen kunnen een behoorlijke impact hebben op jou en je partner.
Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt een mindfulnesstraining gevolgd en je bent enthousiast over wat je geleerd hebt en hoe het je leven verandert. Na afloop van de 8-weekse training heb je een plan gemaakt hoe je mindfulness kunt integreren in je leven. Waar en wanneer je de formele oefening doet en hoe je op een informele manier mindfulness kunt blijven toepassen.
Irena Veringa verzorgt samen met prof. Susan Bögels (hoogleraar mindfulness in families) de trainersopleiding Mindfulness Based Childbirth & Parenting – Fear (MBCP- FoC). Dit is een opleiding tot mindfulnesstrainer voor angstreductie bij zwangere vrouwen en hun partners. “Voor iedereen die werkzaam is in de geboortezorgketen of anderszins te maken heeft met zwangeren met angst, is deze training een zeer waardevolle aanvulling,” is de overtuiging van Irena.
Met 5000 verkochte exemplaren blijft Mindful Werken onverminderd het meest populaire boek over mindfulness op het werk. De eerste druk verscheen in 2013, geschreven door auteur Wibo Koole, tevens organisatieadviseur, mindfulnesstrainer en directeur van het Centrum voor Mindfulness.
We mediteren vaak alleen, maar we leven samen met anderen. Meditatie helpt ons om te kalmeren, bewuster te worden van wat zich om ons heen afspeelt en moeilijkheden eerlijk en met acceptatie tegemoet te treden. In contact met anderen verdwijnt dit weer, terwijl we juist dan hetzelfde willen ervaren. Interpersoonlijke mindfulness helpt je daarbij op weg.
Tussen de schermutselingen over Brexit gaat het parlementaire handwerk in Engeland gewoon door. Woensdag 13 februari hield Chris Ruan, Labour parlementslid en al jarenlang promotor van mindfulness in de samenleving, een warm pleidooi voor een mindful UK na Brexit.
Op de Pieter Jelles Troelstraschool in Amsterdam Nieuw-West krijgen kinderen iedere week mindfulnesstraining. De zender AT5 maakte hierover een item.
Onlangs is in het wetenschappelijke tijdschrift Mindfulness een artikel verschenen over de werkzaamheid van de training “Mindful met je Peuter”. Van deze speciaal voor ouders met een peuter ontwikkelde “Mindful Parenting” training blijken niet alleen de moeders te profiteren, maar ook hun kinderen vertonen na de training minder psychische klachten. Daarnaast blijkt er een verbetering te zien te zijn in de ouder-kind interactie. Deze is gemeten met behulp van video-observaties, wat uniek is in het mindful parenting onderzoek.
Met de komst van Susan Bögels, hoogleraar Family, Mental Health & Mindfulness bij de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut, komt een heel programma aan trainingen en opleidingen op het gebied van Mindfulness voor ouders en kinderen naar het Centrum voor Mindfulness. Tijd om Susan wat beter te leren kennen.
Graag nodigen wij je uit om op zondag 3 februari 2019 aanwezig te zijn bij de presentatie van ons nieuwe aanbod speciaal gericht op de ondersteuning van aanstaande en jonge ouders en hun kind(eren).
Mindfulness heeft niet alleen invloed op de manier waarop we met onszelf omgaan, maar ook de manier waarop we ons verhouden tot anderen. Door het beoefenen van bewuste, niet-oordelende aandacht, met onszelf en anderen, kunnen zich diepgaande veranderingen in relaties voordoen.
vaders, verloren zonen” van Guy Corneau. De titel van het boek maakt al duidelijk dat het boek zich richtte op de problematiek die veel jonge mannen ervaren. We zijn nu 30 jaar verder maar het thema lijkt onveranderd te zijn gebleven.
meestal dun en klein. En toch ben ik er keer op keer door gefascineerd. Ik herlees ze steeds weer opnieuw. Wat me pakt, zijn de woorden, het perspectief, de innerlijke kracht en vriendelijkheid die ze uitstralen. Dit najaar verschenen er opnieuw twee.
Wibo Koole is één van de drijvende krachten achter het Centrum voor Mindfulness. Wibo is specialist in mindfulness op het werk. Hij houdt zich al tien jaar bezig met hoe je mindfulness en compassie in organisaties kunt gebruiken om mensen plezieriger te laten werken en organisaties beter te laten functioneren.
zelfcompassie is daarvoor cruciaal. Wanneer mensen een terugslag ervaren op hun werk – of het nu een slecht verkoopkwartaal is, overgeslagen worden bij een promotie of een conflict met een collega – zie je vaak twee soorten reacties daarop. Of we schieten in de verdediging en geven anderen de schuld of we verwijten het onszelf.
Burnout. Het aantal medewerkers en leidinggevenden met psychische klachten als gevolg van werkdruk groeit nog steeds. Met klachten als twijfel aan jezelf, cynisme en mentale en fysieke uitputting. Gelukkig is er een toegankelijke oplossing.
Mindfulness in organisaties is al een paar jaar hot. Steeds meer serieuze bedrijven nemen het op in hun beleid voor welzijn en gezondheid of voor de ontwikkeling van leiderschap. Maar er zijn ook tegengeluiden: wordt mindfulness niet teveel als panacee gezien, en willen bedrijven eigenlijk wel echt verbeteren?
Soms verschijnt er een boek dat opvalt. Opvalt door vriendelijkheid, aandacht en vooral helderheid. Dat is het geval met het boek Mindfulness in persoonsgerichte zorg. De auteurs zijn erin geslaagd om mindfulness helder en begrijpelijk en toepasbaar uit te leggen voor verpleegkundigen. En passant is het een inspirerend boek omdat het zo mooi de basisprincipes van mindfulness in het eigen leven, maar vooral in het werk van verpleegkundigen verwoordt. Ik citeer een stukje uit het voorwoord:
Journaliste Sarina Wijnen is kritisch op zichzelf en zeer kritisch als het aankomt op haar uiterlijk. Haar innerlijk stem bezorgt haar een slecht gevoel. Hoe kun je die stem vriendelijker maken? Wijnen volgde de vijfdaagse training mindful zelfcompassie van Kristin Neff.
In Het Financieele Dagblad verscheen het artikel Opgebrand door hoge werkdruk. De strekking van dit artikel is, dat bijna iedereen er last van heeft, van hoge werkdruk. Vooral leidinggevenden en mensen in intellectuele beroepen vallen steeds vaker uit met psychische aandoeningen zoals overspannenheid en burn-out. Werknemers die een industrieel beroep uitoefenen -meer met hun handen werken dan hun hoofd- lopen grotere kans op fysieke aandoeningen.
Teaching mindfulness MBSR in a changing world
Vlak voor de Kinderboekenweek 2018, bij de opening van de Boeddha-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk, werd ‘Een knipoog van de Boeddha’ van Erica Terpstra gepresenteerd. Het thema van de Kinderboekenweek was ‘Vriendschap, kom erbij!’ en wat past daar mooier bij dan dit kinderboek over Prins Siddhartha, de Boeddha, het boeddhisme en compassie.
Hoogleraar Mindfulness bij de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut Susan Bögels gaat het programma Mindfulness voor Ouders en kinderen bij het CvM versterken.
Meer dan 100 Compassie MSC-trainers uit 22 landen kwamen deze zomer bijeen op het eerste International Mindful Self-Compassion Teacher Festival in het beste zomerweer dat je je in Nederland kunt voorstellen.
Tijdens de Zomerschool “Growing Edges” 2018 hield hoofdgast Saki Santorelli een inspirerende lezing “Teaching MBSR in a Changing World” voor de aanwezige mindfulness- en compassietrainers.
In onze westerse samenleving groeit de belangstelling voor het Boeddhisme. Is het een flirt of is het ernst? Projecteren we niet te veel idealen op een oosterse levensfilosofie of godsdienst die wij maar oppervlakkig kennen? En wat is de waarde van westerse mindfulness?
Dit was de hoofvraag van de enquête onder trainers. Degenen die de enquête hebben ingevuld, bieden allemaal vervolgactiviteiten aan. De belangrijkste reden daarvoor is inspelen op een behoefte.
Er bestaan honderden apps die beloven dat ze net zo goed zijn, maar veel goedkoper dan mindfulnesstrainingen waar je eindeloos veel uren en euro’s in moet steken. Gebruikers hopen met een app op vriendelijk omgaan met hun gedachten en gevoelens en verwachten dezelfde voordelen voor hun geestelijk en lichamelijk welbevinden als bij een training.
Deze ruime vraag stelden we in de enquête aan alle trainers. We zien dat de berichten waarin we de resultaten van een enquête publiceren veel gelezen worden. Trainers, vul de enquête in en help zo jezelf en anderen!
Je kent het waarschijnlijk wel: je bent aan het werk en wordt ondertussen afgeleid door telefoon, Whatsapp, collega’s, e-mail en social media.
Heb je interesse in een (vervolg)training bij het Centrum voor Mindfulness? Misschien wil je dan wel iets meer weten over de trainer van de betreffende mindfulnesstraining: wie is hij of zij en past deze trainer bij mij? En wat heeft de trainer uit eigen ervaring te vertellen over het onderwerp en de training?
Ellen Rouwet is vaatchirurg in het Erasmus MC in Rotterdam. Zij heeft bij de Hartstichting een onderzoeksvoorstel ingediend, omdat zij wil onderzoeken of een training in mindfulness hart- en vaatziekten kan voorkomen.
Het Centrum voor Mindfulness organiseert in samenwerking met Potential Project en Dechesne & Boertje eventmarketing de eerste Europese conferentie over mindfulness in organisaties. Op 11 oktober vindt deze unieke conferentie plaats in Maarssen, Nederland.
Vluchtige markten, veeleisende consumenten en razendsnel veranderende technieken en digitalisering, zorgen voor een nog niet eerder vertoonde snelheid van veranderingen. De supersnel veranderende wereld is bijna niet meer bij te
Mindfulness is een vaardigheid. En voor vaardigheden geldt dat je moet blijven oefenen, wil je vaardig blijven. Tijdens je mindfulnesstraining heb je ervaren hoe het voelt om aandachtig te zijn, zonder oordelen. Mindfulness maakt dat je intenser en bewuster leeft, dat je meer geniet van het moment, dat je minder stress ervaart en dat je leven voor jezelf en anderen om je heen leuker wordt.
Onlangs vroegen we de mindfulnesstrainers die geabonneerd zijn op de trainersnieuwsbrief op welke manieren zij succesvol deelnemers werven voor hun mindfulnesstrainingen. Eén manier sprong eruit als de beste wervingsmethode. Het creëren en inzetten van het eigen netwerk blijkt het beste te werken. Vooral samenwerken met andere instanties zoals scholen en huisartsen werkt goed. Ook het […]
Jongeren ervaren steeds meer stress, spanning en depressieve klachten, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. In de periode 2012 tot 2015 hebben 50% meer meisjes en 21% meer jongens hier last van. Onder studenten zijn de percentages eveneens alarmerend hoog: 61% van hen heeft ernstige angstklachten, 39% werd beperkt in zijn functioneren door depressieve klachten en 62% voelde zich eenzaam. Tien procent heeft ooit gedacht aan suïcide.
Onder leiding van Wibo Koole en Marloes Telle vond eind 2017 een onderzoek naar de impact van de mindfulnesstraining ‘Mindful Werken’ in organisaties plaats binnen het ministerie van OCW.
De grondleggers van Mindful Zelfcompassie (MSC) komen nog een keer naar Nederland: Kristin Neff en Christopher Germer. Allebei hebben ze een boek op hun naam staan dat inmiddels geldt als standaardwerk. Neff schreef Stop jezelf te veroordelen en Germer bracht Mindfulness en zelfcompassie uit. Gun jezelf deze mooie kans om op een prachtige locatie, vijf dagen achterelkaar liever te worden voor jezelf. Deze intensieve training van dé twee mensen die er alles van weten, zal je leven aangenaam veranderen.
Van 10 t/m 13 juli aanstaande vindt in Amsterdam het Internationale Congres over Mindfulness (ICM) 2018 plaats. Hèt congres over mindfulness en wetenschappelijk onderzoek, met presentaties en workshops van internationale topsprekers.
Na het succes van vorig jaar, organiseren wij dit jaar weer een Zomerschool voor mindfulness- en compassietrainers! Het thema is Growing Edges: Mindfulness Breed en Diep. Met onder andere Saki Santorelli en weer vele korte en lange bijdragen om je eigen trainingswerk te verbreden en verdiepen.
Voortdurende competitie en jezelf vergelijken met anderen, dat is waar tieners en jongeren een groot deel van de dag mee bezig zijn. Zelfkritisch zijn is daarbij een manier van leven voor hen, in de overtuiging dat jezelf afmatten de enige manier is om succesvol te zijn. Het gevolg is: weinig succes, teveel stress en te weinig slaap.
Wie te lang doorwerkt, wordt uiteindelijk minder productief. Waarschijnlijk hebben we dat allemaal wel eens ervaren. Door non-stop doorwerken raakt je brein overbelast en uitgeput.
Creativiteit, ook op het werk, is steeds belangrijker. De wereld verandert snel en bedrijven moeten steeds sneller inspelen op die veranderingen. Of je nu problemen voor een klant hebt op te lossen, een nieuwe productlijn verzint of aansluiting wilt vinden bij nieuwe technologieën, in alle gevallen heb je creativiteit nodig.
Trainers Marjorie Lumet en Aileen Kennedy verzorgen samen het Mindfulness-Based Childbirth and Parenting Program bij ons centrum. Marjorie en Aileen waren beiden zwanger toen ze zelf de opleiding tot mindfulnesstrainer hebben gedaan. Ze merkten hoe behulpzaam mindfulnessvaardigheden tijdens de zwangerschap en bevalling waren en hoeveel voordelen mindfulness hen ook daarna heeft bezorgd.
Vraag jij je geregeld af hoe je aan nieuwe deelnemers voor je trainingen komt? En wat je met je website en social media zult doen? En hoe je dan ook trouw blijft aan de waarden van mindfulness?
Soms bekruipt me weleens een ongemakkelijk gevoel als ik alle Amerikaanse – en eerlijk gezegd ook sommige Nederlandse – aanprijzingen zie voor mindfulnesstraining. Supergelukkig wordt je ervan, een boost voor je ego.
Daniel Goleman, bestseller auteur, leiderschapsexpert en organisatieadviseur, kwam lang geleden zelf in aanraking met de kracht van mindfulness. Nu ziet hij dat we leven in een wereld die ‘wealthy in information, but poor in attention’ is. De vaardigheid om aandachtig te kunnen zijn, is nu belangrijker dan ooit, vindt Goleman.
De mindfulnesstraining is vooral bekend als groepstraining. Toch heeft individuele mindfulnesstraining veel te bieden. Zeker bij mensen die om één of andere reden niet kunnen of willen deelnemen aan een groepstraining.
Mila de Koning is één van de trainers die bij het Centrum voor Mindfulness de training Mindfulness Zelfcompassie (MSC) geeft. Het doel van deze training is het ontwikkelen van een zorgzamere en vriendelijkere relatie met jezelf.
Wibo Koole is directeur van het Centrum voor Mindfulness en mindfulnesstrainer, ook voor managers. Menig manager en leidinggevende heeft zijn training Mindful Leiderschap gevolgd en zijn boek Mindful Leiderschap voor effectieve teams en organisaties ligt vaak prominent op het hun bureau.
Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), sprak in oktober 2017 in een van de zalen van het House of Parliament in Londen. Politici uit meer dan tien landen, waaronder Nederland, hadden zich daar verzameld om te brainstormen over hoe mindfulness in politiek en beleid vorm kan krijgen. Ook op het hoogste niveau zijn mensen doordrongen van de kracht van mindfulness.
Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), sprak in oktober 2017 in een van de zalen van het House of Parliament in Londen. Politici uit meer dan tien landen, waaronder Nederland, hadden zich daar verzameld om te brainstormen over hoe mindfulness in politiek en beleid vorm kan krijgen. Ook op het hoogste niveau zijn mensen doordrongen van de kracht van mindfulness.
Martine Huisman is psycholoog en mindfulnesstrainer. In 2013 kwam zij zelf met mindfulness in aanraking en zij merkte in haar 8-weekse basistraining mindfulness (MBSR) hoe goed haar deze training deed. Het was voor haar een echte eyeopener. Na haar eigen training vond ze dat iedereen dit minimaal één keer moet ervaren. Ze besloot mindfulnesstrainer te worden.
Werk jij met jongeren en wil je hen helpen om met meer gemak om te gaan met de emotionele schommelingen van het dagelijks leven?
Maandag 27 november vond bij Centrum voor Mindfulness het HR-Symposium plaats over bevlogenheid, jobcrafting, innovatie en teamwork in relatie tot mindfulness. Een zaal vol HR-managers, organisatieadviseurs en mindfulnesstrainers luisterde geboeid naar presentaties van Arnold Bakker, Wibo Koole, Peter Oeij en en Michael West.
Compassievol leiderschap stimuleert innovatie en heeft een bewezen positief effect op de kwaliteit van medische zorg, aldus de Engelse hoogleraar organisatiepsychologie Michael West.
Vergaderingen kunnen echt veel leuker, zeggen vergaderaars zelf. De aanleiding was een artikel van Eric J. McNulty over hoe je vergaderen weer zinvol en leuk kunt maken. Hij ontving na zijn publicatie vele tips en ideeën van ervaringsdeskundigen die uren per dag aan een vergadertafel doorbrengen, omdat dat hun werk is.
‘I believe that the practice of medicine depends on a deep understanding between clinicians and patients, and that human understanding starts with understanding oneself.’ Zo begint Ronald Epstein zijn boek Attending – medicine, mindfulness and humanity.
Op 27 november a.s. organiseert het Centrum voor Mindfulness een verrassend symposium met wereldwijde specialisten.
Vriendelijkheid en mildheid (compassie), voor jezelf en anderen, kun je trainen.
Mindfulness en psychologische veiligheid zijn een voorwaarde voor veerkrachtige innovatieteams. Innovaties en agility zijn niet meer weg te denken uit moderne organisaties. Maar veel innovatieprojecten mislukken door slechte samenwerking tussen teamleden.
Mindfulness en psychologische veiligheid zijn een voorwaarde voor veerkrachtige innovatieteams. Innovaties en agility zijn niet meer weg te denken uit moderne organisaties. Maar veel innovatieprojecten mislukken door slechte samenwerking tussen teamleden.
Onlangs verscheen van Matthijs Steeneveld het boek met de titel Optimisme – Hoop – Veerkracht – Zelfvertrouwen. Dit boek leert je om effectiever om te gaan met stress, tegenslagen en uitdagingen.
Hoe kan mindfulness nou eigenlijk van nut zijn bij job crafting, bij het scheppen van voorwaarden voor opmerkzame teams en bij het creëren van een bloeiende organisatie?
De werkdruk is nog steeds enorm hoog in veel organisaties. Nu de economie aantrekt zal dat niet minder worden, waardoor toename van verzuim op de loer ligt. Hoe kun je als organisatie verzuim voorkomen en medewerkers aan boord houden?
Na 4000 gedrukte en verkochte exemplaren, blijft de vraag naar het boek Mindful werken nog steeds onverminderd groot. Vandaag verscheen de 8ste, ongewijzigde, herdruk van dit boek dat auteur Wibo Koole in 2013 schreef.
Simone Lips, mindfulnesstrainer bij het MIO-team (Mindfulness in organisaties) van het Centrum voor Mindfulness vertelt in haar bijdrage hoe je een burn-out kunt voorkomen.
Karel Overbeek was net ontslagen en voelde dat zijn lichaam vol stress zat. Hij had meer dan tien jaar een zware managementfunctie vervuld. Hij had meer dan tien jaar een zware managementfunctie vervuld. Plotseling had hij alle tijd, maar wist niet goed wat hij daarmee kon doen.
Volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben kinderen baat bij mindfulnesslessen op de basisschool.
Ben je werkzaam als HR-specialist, organisatieadviseur of coach en geïnteresseerd in de kansen van mindfulness voor organisaties?
Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid zijn belangrijk bij Bernhoven in Uden. Het ziekenhuis is in transitie om haar droomstrategie te realiseren.
De puberteit is een tijd van veranderingen en groei. Het is een periode in het leven gereserveerd voor rebellie en zelfontdekking. Maar we verwachten en eisen steeds meer van tieners waardoor deze periode vaak beladen is met verwarring, angst of depressie. Voor veel tieners leiden deze uitdagingen tot afhaken en isolatie.
Als mindfulnesstrainer werk je vaak heel zelfstandig. Je bent gericht op het neerzetten van een waardevolle en effectieve training.
We kunnen stress verminderen simpelweg door zo goed mogelijk voor onszelf te zorgen, door genoeg te slapen, beweging en goede voeding.
Innovatieteams zijn succesvoller als hun werkomgeving mindful is. Dan zijn ze beter in staat problemen op te lossen, volgens het promotieonderzoek van TNO-er Peter Oeij.
Reactiviteit vanuit de hersenen bekeken.
Dit filmpje geeft inzicht in hoe dat werkt in onze hersenen, onze manier van denken en (emotioneel) reageren.
In de basis was hij eigenlijk wars van het ‘softe’ mindfulness, maar hij ontdekte – bevestigt door vele wetenschappelijke onderzoeken – hoe mindfulness in een groot aantal gevallen een positief verschil kan maken op het gebied van o.a.:
Dankzij diverse onderzoeken krijgen we steeds meer inzicht in het hoe en waarom mindfulness heilzaam is op zo veel aspecten van het leven.
De vroege Boeddhistische literatuur bevat een verfijnd model van geest, lichaam en menselijk gedrag. Geworteld in de empirische ervaring van meditatie en onderzoek in de eerste persoon, beschrijft het hoe elk moment een nieuwe virtuele wereld wordt geconstrueerd.
Het leven van tieners kan tegenwoordig behoorlijk uitdagend zijn door de hoge verwachtingen en druk van ouders, leraren en vrienden.
Depressieve gevoelens, stress, lichamelijke klachten… meer dan 50% van de jongeren heeft er last van als gevolg van prestatiedruk. Dit kan uiteindelijk resulteren in slechte prestaties op school, schooluitval, of zelfs erger. Thuis, in de sociale omgeving en op school worden hoge eisen gesteld aan jongeren.