For English click here

Welkom

Hartelijk welkom op deze meditatiepagina die hoort bij de tentoonstelling. Het leven van Boeddha, de weg naar nu in De Nieuwe Kerk.

Je kunt hier de verschillende meditaties uit de tentoonstelling beluisteren. Daarnaast vind je hier informatie over mindfulnesstrainingen. En bieden we je handige tips bij het mediteren.

Meditaties beluisteren

Tips bij het mediteren

  • Zoek een rustige plek op waar je even niet gestoord wordt
  • Zet de telefoon op ‘niet storen’
  • Mediteren kan zittend (op een kussen of een stoel). Als zitten lastig voor je is, kun je ook liggen
  • Als je aandacht veel afdwaalt tijdens de oefening, is dat geen probleem, dit is juist een onderdeel van de oefening
  • Geen zorgen over of je het goed of doet, volg gewoon de instructies en laat verwachtingen varen over het zou moeten zijn
  • Gun jezelf de tijd om te wennen aan deze oefeningen! Geef meditatie de tijd om een plaats te verwerven in je leven en maak niet na een of twee keer al de balans op

Wat mediteren biedt

Door regelmatig te mediteren train je de aandacht, waardoor je beter weet hoe het met je gaat - en wat je op dat moment goed kunt gebruiken. Dat helpt bij het omgaan met de obstakels van het leven, zoals stress, piekeren en lastige emoties. Meer vrijheid dus! Meditatie speelt een centrale rol in de mindfulnesstraining.

Mindfulness­training

Een van de meest bekende mindfulnesstrainingen is de ‘Mindfulness Based Stress Reduction Training’, ook wel de MBSR genoemd. Deze 8-weekse training bevat veel praktische oefeningen om de aandacht te trainen. Het is geschikt voor mensen die een investering willen doen in de kwaliteit van hun leven. Iedereen kan er aan meedoen, met en zonder klachten. De MBSR training kent een stevige wetenschappelijke basis.

Meer lezen over en luisteren naar mindfulness?

Hier vind je bekende boeken over mindfulness. En hier kun je nog meer meditaties beluisteren.

Over het Centrum

Het Centrum voor Mindfulness heeft een divers aanbod aan trainingen en opleidingen voor zowel particulieren als professionals. Het CVM is gevestigd in de Raadhuisstraat 15: het hartje van Amsterdam en vlak achter de Nieuwe Kerk op de Dam.

Vragen

Heb je vragen over mindfulness of over de training? Je kunt ze ons hier stellen.