Onze mindfulness­trainingen staan open voor iedereen, ongeacht kleur, etniciteit, geloof, seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Toch kan het prettig zijn, bijvoorbeeld als je je identificeert als LHBTIQ+, om de training in een groep gelijkgestemden te volgen. Omdat je hierin herkenning, veiligheid, gemak en plezier vindt. Daarom kun je bij CVM de Mindfulness­training voor LHBTIQ+ volgen.

lhbtqi

Deze training is qua inhoud gelijk aan de reguliere mindfulness­training MBCR/MBCT. Vind je het interessant om mindfulnessvaardigheden te leren in een LHBTIQ+ groep?
Lees dan hieronder verder.

Inhoud van de training

Door het ontwikkelen van de vaardigheden voor mindfulness vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. In de training leer je een nieuwe manier van omgaan met oude patronen die je soms in de weg zitten. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken. Met mindfulness leef je intenser en bewuster.

Meer weten over mindfulness? Lees het artikel Wat is mindfulness

Of bekijk de video met de toelichting van mindfulness­trainer Margôt van Stee:

Bewezen effectief

Mindfulness­training is een training met een duidelijk omschreven programma. Ook wel Mindfulness Based Stress Reduction training genoemd, waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met Westerse psychologische inzichten samengebracht in de achtweekse mindfulness­training, die nu al meer dan 35 jaar bestaat en door veelvuldig wetenschappelijk onderzoek bewezen effectief is gebleken. Onderzoek laat zien dat mindfulness­training zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en positieve veranderingen in cognitief en neurobiologisch functioneren. Ook transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert.

Ik wil leren genieten. Dit is de weg ernaartoe. Oscar

Programma

Leren door te doen

In de mindfulness­training leer je door te doen. Het is een praktische training voor het cultiveren van mindfulness als vaardigheid. Hij bestaat uit acht sessies van 2,5 uur, plus één hele dag. Mindfulness is een echte training: je leert door te doen en je ontwikkelt vaardigheid door herhaling. De training beslaat acht weken: een periode die goed te overzien is en het is bewezen dat een dergelijke oefenperiode lang genoeg is voor blijvende effecten. Tijdens de sessies worden mindfulness­oefeningen gedaan en er komen op een praktische manier theoretische aspecten aan bod. Thuis oefenen maakt een belangrijk onderdeel van de training uit; het is van belang hiervoor tijdens de training dagelijks een half uur tot veertig minuten te reserveren.

Vroeger was ik altijd bezig met het wegschoppen van moeilijke gevoelens. Altijd in gevecht. Ik ben daar nu veel minder mee bezig. Het is gemakkelijker en maakt mijn leven prettiger Annemieke

Ook is er ruimte voor het bespreken van de ervaringen. Immers, door nauwkeurig naar je ervaringen te kijken wordt de opmerkzaamheid gescherpt en kunnen er inzichten ontstaan.

Mindfulness­oefeningen

De mindfulness­oefeningen zijn op oosterse benaderingen, zoals meditatie en yoga gebaseerd. Zo maken zitmeditatie, een liggende aandachtsoefening en mindful bewegen deel uit van het programma. Alle oefeningen worden nabesproken. Dit is van belang omdat je door stil te staan bij wat goed gaat en daar waar je obstakels ervaart, het inzicht ontwikkelt in hoe je met jezelf omgaat.

Op een nieuwe manier omgaan met oude patronen

De training geeft ook uitleg van de thema’s en werkzame principes van mindfulness, één van de oorzaken van het kwijtraken van onze natuurlijke mindfulness, zoals stress, emotionele last of piekeren. In de training leer je een nieuwe, bijzondere manier van omgaan met oude patronen die je soms in de weg zitten.

Ik hoef niet zoveel meer van mezelf. Evelien

Om dit goed te kunnen begeleiden zijn de trainers professioneel opgeleid. Iedere sessie heeft een eigen thema, zoals: de automatische piloot herkennen, een andere basishouding, stress en stressreacties bewust beantwoorden, communicatie met aandacht. En in de training kijk je hoe je goed voor jezelf kunt zorgen, ook na afloop.

Voor wie

Deze training is geschikt voor iedereen die zich identificeert als LHBTIQ+ en de mindfulness­training in een groep gelijkgestemden wil volgen. Zo train je in een omgeving waar veiligheid en herkenning met gelijkgestemden vooropstaan.

Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om in een veilige omgeving je gevoelens te kunnen uiten en te kunnen zijn wie je bent. Celina Groothuizen, mindfulness­trainer

Professionele trainers

Alle mindfulness­trainers van het CVM zijn volledig opgeleid en gecertificeerd op het hoogste niveau (VMBN categorie 1).

Locatie
Centrum voor Mindfulness
Raadhuisstraat 15
1016DB Amsterdam

Kosten
€550, inclusief trainingsmateriaal.
Je ontvangt na afloop een kosteloos proefabonnement van 3 maanden op ons Mindful Leven-platform.

Vergoeding zorgverzekeraars
Via deze link kom je op een overzichtspagina met informatie over de vergoeding van een mindfulness­training bij de verschillende zorgverzekeraars. Voor studentenverzekeraars, kijk hier.

Vragen?
We helpen je graag verder met je vragen via ons contactformulier.