Trainer

Andrew Olendzki

Datum

8 juli

Prijs

De prijs van deze tweedaagse workshop is €295 inclusief lunch op beide dagen.

 
Locatie

Centrum voor Mindfulness
Raadhuisstraat 15, Amsterdam

Voorwaarden

Deze workshop is open voor het algemeen publiek maar ook voor professionals in zorg, onderwijs en gezondheid met een interesse in mindfulness. Geen meditatie-ervaring vereist.

Certificaat

Op aanvraag is een bewijs van deelname beschikbaar.

Meer informatie

Als je vragen hebt, kun je die stellen via het contactformulier.

Alle data op een rij Aanmelden

Juli 2017

Data: zaterdag 8 en zondag 9 juli 2017.
Tijd: 10.00 tot 17:30 uur op beide dagen.
De voertaal is Engels.

Inhoud

Mindfulness is een bekend concept tegenwoordig. Maar als je interesse verder gaat, als meditatie-beoefenaar maar ook als mindfulnesstrainer, onderzoeker of psychotherapeut of dan is het erg waardevol om meer te weten te komen over de boeddhistische psychologie achter mindfulness. En dat is precies wat deze tweedaagse workshop met Andrew Olendzki, expert op dit gebied en voormalig directeur van de Insight Meditation Society in Amerika, je biedt.

De vroege Boeddhistische literatuur bevat een verfijnd model van geest, lichaam en menselijk gedrag dat van groeiend belang is voor modern psychologen, onderzoeker in de neurowetenschap en allerlei zorgverleners. Geworteld in de empirische ervaring van meditatie en onderzoek in de eerste persoon, beschrijft het hoe elk moment een nieuwe virtuele wereld wordt geconstrueerd. En verklaart het in zeker detail hoe onze ervaring wordt gevormd door acties uit het verleden en hoe onze antwoorden in het huidige moment vormen wat zich inde toekomst zal ontvouwen. Dit weekendprogramma biedt een overzicht van die model, en geeft een onderzoek van manieren waarop het praktisch kan worden toegepast om verandering en groter welzijn tot stand te brengen.

Programma

De eerste dag van de workshop richt zich op het conceptuele model van de vijf samenstelsels en zes zintuigdomeinen, die elk moment opkomen en weer oplossen om een stroom van bewustzijn te construeren en een daarmee praktisch een ononderbroken ervaring. We onderzoeken hoe de aan- en afwezigheid van ongemak en lijden wordt gestuurd door de principes van afhankelijke veroorzaking, werpen een nauwkeuriger blik op de Boeddhistische notie van ‘niet-zelf’ en de diepere implicaties daarvan, en verwerven begrip van het proces van mentale en emotionele verheldering dat culmineert in ‘wakker worden’.

De tweede dag verlegt de aandacht naar de praktische toepassing van deze informatie in het beïnvloeding van gezond worden en transformatie. We kijken naar de rol van ethiek als een behulpzaam middel om gedrag te sturen weg van onheilzame toestanden naar de cultivering van heilzame toestanden, en hoe zowel bewuste als onbewuste mechanismes dit beïnvloeden. We kijken ook naar verschillende vormen van meditatie, hoe deze werken en waarom ze effectief zijn, en bieden een globaal overzicht van het pad van gezond worden en een visie op diepgaande mentale gezondheid.

Voor wie

Deze workshop is voor iedereen met een interesse in de waarde en betekenis van de Boeddhistische psychologie voor mindfulness. Dat betreft mensen die mediteren vanuit verschillende tradities. Maar ook onderzoekers en de toepassing daarvan in de praktijk: psychologen, hulpverleners, professionals in zorg en welzijn, onderzoekers in neurowetenschap en contemplatieve studies, filosofie. En van belang voor mindfulnesstrainers, die hun begrip van het Boeddhistische model achter mindfulness willen verdiepen.

Er is geen voorafgaande kennis van het Boeddhisme of ervaring met meditatie nodig. De workshop is geschikt voor mensen die helemaal nieuw zijn in het Boeddhistische denken en doen, als voor hen met veel ervaring hierin. Naast kennisoverdracht en interactie zijn er ook korte periodes van mediteren.

Ontmoet de trainer

 • Andrew Olendzki
  Andrew Olendzki

  PhD

  Andrew Olendzki

  Andrew Olendski, PhD, studeerde boeddhistische studies aan de Lancaster University in Engeland, Harvard en de Universiteit van Sri Lanka. Als voormalig directeur van de Insight Meditation Society (IMS, een van de belangrijkste boeddhistische centra in Amerika) en senior scholar aan het Barre Center for Buddhist Studies (BCBS) in Barre, Massachusetts (USA) is hij ook auteur van twee boeiende boeken: Unlimiting Mind (Wisdom 2010) en Untangling Self (Wisdom, 2016).

  Hij doceert op dit moment aan het Amherst College en is de senior scholar aan het Integrated Dharma Institute.