Wat is mindfulness?

We kennen allemaal het gevoel volledig bevangen te zijn door een moment: de betoverende zonnestralen van een zomermorgen, de smaak van je favoriete gerecht of de eerste noten van je lievelingsliedje. Onze gedachten zijn stil en we waarderen de pracht van het moment.

De ervaring van het moment

Dit volledige bewustzijn van je ervaring is wat mindfulness inhoudt. ‘Opmerken’ is hierbij een sleutelwoord: je merkt op wat er gebeurt in je lichaam en in je omgeving en staat open voor de ervaring van het moment zelf. Hierbij verschilt mindfulness van concentratie, wat voornamelijk te maken heeft met focus.

Een bewust en intens leven

Je bent waar je aandacht is. Mindfulness is de kunst van het bewust sturen van deze aandacht, waardoor je aanwezig bent in het hier en nu en je ervaringen intenser worden. Wanneer je je aandacht kunt sturen, kun je ook afstand nemen van onprettige of chaotische gedachten. Je leert anders om te gaan met onbehulpzame gedachtepatronen. Je wordt rustiger.

Waar mensen vaak gewend zijn om automatisch te reageren, leert mindfulness je om bewuste keuzes te maken. Je ervaart minder stress en meer ontspanning Deze hogere mate van bewustwording maakt dat je beter je grenzen kunt bewaken.

Geschiedenis en ontwikkeling van mindfulness

De geschiedenis van mindfulness strekt zich uit over duizenden jaren en omvat verschillende culturele en spirituele tradities. Hoewel de term ‘mindfulness’ recentelijk populair is geworden, vinden de wortels ervan hun oorsprong in oude contemplatieve praktijken, zoals die van het boeddhisme en het hindoeïsme. Het concept van aandachtig bewustzijn, gericht op het huidige moment zonder oordeel, wordt al eeuwenlang beoefend door spirituele leiders, monniken en wijzen over de hele wereld.

De moderne ontwikkeling van mindfulness als een aparte praktijk begon in de jaren 1970, toen westerse wetenschappers en therapeuten begonnen te putten uit oosterse tradities om technieken te ontwikkelen voor stressvermindering en geestelijke gezondheid. Dr. Jon Kabat-Zinn speelde een cruciale rol in deze ontwikkeling door het creëren van het Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma aan de Universiteit van Massachusetts Medical School. Dit programma integreerde meditatie, yoga en bewuste aandacht als een niet-religieuze benadering van het verbeteren van het welzijn.

Mindfulness en de moderne samenleving

In de hedendaagse wereld worden mensen vaak geconfronteerd met een overvloed aan prikkels, constante afleidingen en chronische stress. Mindfulness biedt een tegenwicht voor deze hectische levensstijl door mensen te helpen zich te verbinden met het huidige moment, innerlijke rust te vinden en veerkracht te ontwikkelen tegen de uitdagingen van het moderne leven.

Op individueel niveau heeft mindfulness bewezen effectief te zijn bij het verminderen van stress, angst, depressie en het verbeteren van het algemene welzijn. Het stelt mensen in staat om met meer helderheid en kalmte te reageren op moeilijke situaties, hun emotionele reacties te reguleren en een dieper gevoel van tevredenheid en voldoening te ervaren.

Op maatschappelijk niveau kan mindfulness bijdragen aan het creëren van een meer compassievolle en empathische samenleving. Door mensen te helpen hun automatische reacties te doorbreken en meer bewustzijn te ontwikkelen van zichzelf en anderen, kan mindfulness bijdragen aan het verminderen van conflicten, het verbeteren van interpersoonlijke relaties en het bevorderen van sociale rechtvaardigheid.

Kortom, mindfulness is niet alleen een persoonlijke praktijk, maar ook een sociale beweging die het potentieel heeft om positieve verandering te brengen in zowel het individuele leven als de bredere samenleving.

Wat levert mindfulness mij op?

De effectiviteit van mindfulness is wetenschappelijk aangetoond: zowel op psychologisch, cognitief en neurobiologisch vlak vinden er positieve veranderingen plaats. Ook verbetert mindfulness je zelfbeeld én je wereldbeeld. Door deze veranderingen kun je vervolgens weer bewust kiezen voor andere reacties. Deze combinatie van positieve effecten maakt mindfulness waardevol voor veel mensen.

Als jij een mindfulness training volgt, zijn dit de voornaamste resultaten:

Daarnaast levert mindfulness jou het volgende op:

Verbeterde vaardigheid om:

Een vermindering van:

Leer de waarde van mindfulness kennen, volg een Mindfulness MBSR training.

MBSR of Mindfulness Based Stress Reduction is een wetenschappelijk bewezen effectief programma van acht weken. Het doel is om jouw mentale en fysieke gezondheid te verbeteren door het verminderen van stress, angst, depressie en andere negatieve emoties. Door mindfulness te beoefenen word je je beter bewust van je gedachten en gevoelens. Dit zorgt voor meer emotionele stabiliteit, een verhoogde concentratie en verbeterde relaties.

Je kunt een Mindfulness MBSR training van het Centrum voor Mindfulness volgen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen. Ook is het mogelijk om Mindfulness MBSR online te volgen. Benieuwd naar de training? Lees dan verder.