Wat is mindfulness

We kennen allemaal het gevoel volledig bevangen te zijn door een moment: de betoverende zonnestralen van een zomermorgen, de smaak van je favoriete gerecht of de eerste noten van je lievelingsliedje. Onze gedachten zijn stil en we waarderen de pracht van het moment.

De ervaring van het moment

Dit volledige bewustzijn van je ervaring is wat mindfulness inhoudt. ‘Opmerken’ is hierbij een sleutelwoord: je merkt op wat er gebeurt in je lichaam en in je omgeving en staat open voor de ervaring van het moment zelf. Hierbij verschilt mindfulness van concentratie, wat voornamelijk te maken heeft met focus.

Een bewust en intens leven

Je bent waar je aandacht is. Mindfulness is de kunst van het bewust sturen van deze aandacht, waardoor je aanwezig bent in het hier en nu en je ervaringen intenser worden. Wanneer je je aandacht kunt sturen, kun je ook afstand nemen van onprettige of chaotische gedachten. Je leert anders om te gaan met onbehulpzame gedachtepatronen. Je wordt rustiger.

Waar mensen vaak gewend zijn om automatisch te reageren, leert mindfulness je om bewuste keuzes te maken. Je ervaart minder stress en meer ontspanning Deze hogere mate van bewustwording maakt dat je beter je grenzen kunt bewaken.

Wat levert mindfulness mij op?

De effectiviteit van mindfulness is wetenschappelijk aangetoond: zowel op psychologisch, cognitief en neurobiologisch vlak vinden er positieve veranderingen plaats. Ook verbetert mindfulness je zelfbeeld én je wereldbeeld. Door deze veranderingen kun je vervolgens weer bewust kiezen voor andere reacties. Deze combinatie van positieve effecten maakt mindfulness waardevol voor veel mensen.

Als jij een mindfulness training volgt, zijn dit de voornaamste resultaten:

Daarnaast levert mindfulness jou het volgende op:

Verbeterde vaardigheid om:

Een vermindering van: