Beschrijving van het thema

De ecologische crisis – die veel dieper gaat dan alleen klimaatverandering – is de grootste uitdaging waarvoor de mensheid ooit heeft gestaan. Problemen als opwarming van de aarde, milieuverontreiniging en het in hoog tempo uitsterven van soorten planten en dieren blijven verergeren. Geconfronteerd met deze vraagstukken, ervaren veel mindfulnessbeoefenaren verwarring, matheid en frustratie.

We are here to awaken from the illusion of our separation.
Thich Nhat Hanh

Hoe komt het dat de mindfulnesswereld en ook het boeddhisme zo traag of bijna helemaal niet op de ecologische crisis hebben gereageerd? Is er iets in de inhoud of de praktijken van beiden dat mensen ontmoedigt of afhoudt van betrokkenheid? Bevorderen de traditionele leerstellingen van het boeddhisme (misschien impliciet overgenomen door de hedendaagse mindfulness) onverschilligheid ten opzichte van wat er in de wereld aan de hand is, omdat “verlichting” op een bepaalde manier betekent het dagelijkse te “transcenderen”? Of is de beoefening van mindfulness of boeddhisme alleen maar een andere versie van psychotherapie omdat al mijn problemen het gevolg zijn van de manier waarop mijn geest werkt? Wat ook onverschilligheid ten opzicht van sociale en ecologische issues betekent.

I came to realize clearly that mind is nothing other than rivers, mountains, and the great wide earth, the sun and the moon and the stars. Dogen, Japanese Zen-founder

Of is er een andere manier om mindfulnessbeoefening of het boeddhistische pad te begrijpen? Heeft het boeddhisme (en de seculiere mindfulness) iets te bieden dat ons werkelijk helpt te begrijpen wat er gebeurt en adequaat te reageren? En omgekeerd, wat betekent de ecologische crisis voor het begrijpen en beoefenen van seculiere mindfulness of boeddhisme? Hoe geven we onze zorgen over wat er gebeurt een echte plek? Kunnen we individuele persoonlijke transformatie scheiden van sociale verandering?

Ecodharma

David Loy, Amerikaans zenleraar en eco-activist schreef eind 2018 een schitterend nieuw boek over dit thema. Zijn inzichten staan centraal in deze workshops.

Programma

David Loy komt drie dagen naar Amsterdam. Op de eerste avond zal hij een publiekslezing houden over Ecodharma en met de aanwezigen in dialoog gaan.

In het weekend volgt een tweedaagse workshop over Loy's kritische visie op boeddhisme en de mindfulnessbeweging in de moderne wereld. En over zijn radicale benadering van sociale en persoonlijke verandering. De workshop bestaat uit lezingen, meditaties en oefeningen.

Voor wie

Voor alle geïnteresseerden in de rol van mindfulness in de samenleving, in ecologie en in de ontwikkeling van het boeddhisme.

Startdata

Lijst van startdata voor de training De ecologische crisis en mindfulness