Inhoud

Mindful Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap bij Angst

8 sessies › 3 mei 2019

Een mindfulnesstraining speciaal voor aanstaande moeders die, naast vreugde, rond hun zwangerschap ook gevoelens van angst en bezorgdheid ervaren.

link to article Mindful Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap bij Angst

Ervaar je angst voor de bevalling? Of ken je iemand die hiermee zit? Of werk je als professional met zwangeren die soms angst hebben voor de bevalling? Dan is deze interactieve lezing iets voor jou.

Angst voor de bevalling is een frequent voorkomend fenomeen. Je bent dus niet de enige, als je hier last van hebt. En het is goed je hierover te informeren in plaats je ermee terug te trekken.

Angst voor de bevalling komt misschien ook wel zo vaak voor omdat het een functie heeft: het is een manier van de natuur om de moeder voor te bereiden op de super ingrijpende gebeurtenissen van bevalling en babyzorg. Soms echter schiet deze gezonde reactie door en wordt hij minder effectief. En daar heb je dan last van.

Gelukkig is er een goed onderzocht programma om met behulp van mindfulness je hierbij te begeleiding: het programma mindfulness-based childbirth and parenting – Fear of Childbirth (MBCP-FoC).

Dit programma helpt bijvoorbeeld ouders om hun zorgen over de aankomende gebeurtenissen rondom de geboorte van hun kind beter te begrijpen. Ook biedt het ademhalingstechnieken om meer rust en vertrouwen te ervaren. Daarnaast wordt de beste manier belicht om controle tijdens de bevalling te behouden.

Op deze avond worden mechanismes en functie van angst voor de bevalling uitgelegd, alsmede de effectieve benadering van het mindfulnessprogramma MBCP-FoC.

En kijk hieronder hoe de Britse kroonprinses Kate zich op inspirerende wijze uitspreekt over mentale gezondheid en zwangerschap.

Programma

Irena Veringa, een ervaren vroedvrouw én mindfulness­trainer, vertelt over het mindfulnessprogramma MBCP-FoC, dat naast mindfulnesstraining en emotionele ondersteuning, ook een voorbereiding is op de bevalling.

Het programma is interactief, dat wil zeggen dat er veel ruimte is voor vragen en ervaringen van de aanwezigen. Het is een gezamenlijke verkenning van de thematiek en het mogelijke antwoord hierop met behulp van mindfulness.

Onder andere komt aan bod:

  • Wat de mechanismes zijn van angst bij zwangerschap;
  • hoe je angst voor de bevalling kunt begrijpen, ook vanuit zijn functie;
  • hoe het specifieke mindfulnessprogramma MBCP-FoC hierop een antwoord biedt;
  • de feitelijke inhoud van het mindfulnessprogramma MBCP-FoC;
  • enkele voorbeeldoefeningen uit dit programma;
  • ervaringen van Irena als vroedvrouw met dit thema;
  • ervaringen van eerdere deelneemsters aan het programma.

Voor wie

Deze workshop is voor zwangere vrouwen en hun partners die de aankomende bevalling best spannend vinden.

Ook hun verloskundigen zijn welkom om deze workshop bij te wonen.

Startdata