Trainers

Mila de Koning
Suzan van der Goes
e.a.
Alle trainers

Eerste datum

7 maart

Prijs

€ 550 Inclusief trainingsmateriaal en btw.


Locatie

Centrum voor Mindfulness
Raadhuisstraat 15
1016 DB Amsterdam

Voorwaarden

Je hebt mindfulnesstraining gedaan en interesse om uit te breiden met compassie.

 

Meer informatie

We helpen je graag verder met je vragen via ons contactformulier.

Alle data op een rij Aanmelden

Maart - april 2018 MSC

Woensdagavond 19:00 – 21:30 uur.
Startdatum: 7 maart 2018
Data: 7, 14, 21 en 28 maart 4, 11, 18 en 25 april
Stilte ochtend 8 april 10:30 - 13:30
Trainer: Suzan van der Goes
Alleen nog reserveplaatsen beschikbaar

April - mei 2018 - 4-daagse MSC-intensive

Data: 29 en 30 apr, 1 en 2 mei
Tijden van 10.00 tot 17.00
Trainers: Mila de Koning en Rob Brandsma
Taal: Nederlands

Juli 2018 – Voertaal Engels, met Kristin Neff en Chris Germer - MSC

Kijk voor alle info op de speciale pagina over de training

September - november 2018 MSC

Dinsdagavond 19:00 – 21:30 uur.
Startdatum: 18 september 2018
Data: 18, 25 september; 9, 16, 23 en 30 oktober; 6, 13 en 20 november
Stiltesessie: 6 november 19:00 - 21:30
Taal: Nederlands
Trainer: Margôt van Stee

December 2018 - 4-daagse intensive (Engels gesproken) MSC

Startdatum: 17 december 2018
Data: 17, 18, 19 (deze dag is inclusief een avond sessie) en 20 december 2018
Engels gesproken
Trainers: Mila de Koning en Christine Braehler

Inhoud van de training

Wat is compassie?

Compassie leert moeilijke en stressvolle ervaringen onder ogen zien met de wens deze te verlichten, zodat je er makkelijker mee kunt omgaan. Zoals Jack Kornfield zei: 'Het leven is hard. Hoe kunnen we iets anders dan vriendelijk zijn?' Compassie is een menselijke kwaliteit die bij ieder in aanleg aanwezig is, maar die vaak om allerlei redenen niet tot bloei is gekomen.

Het werkt bevrijdend om minder kritisch te zijn en milder naar jezelf. De angst voor het oordeel van anderen is daardoor minder.

Met deze training versterk je de kwaliteiten van het hart en leer je:

 • een mildere en vriendelijker houding naar jezelf aan te nemen, juist op momenten dat je dat goed kunt gebruiken;
 • inzicht te verkrijgen in elementen uit de westerse en boeddhistische psychologie die betrekking hebben op de beoefening van compassie;
 • behulpzame vaardigheden te ontwikkelen in contact met ongemak, pijn of stress;
 • praktische oefeningen voor het dagelijks leven.

Ik ben meer accepterend bij vervelende situaties of negatieve emoties. Tijdens een moeilijk moment kwam heel erg sterk een innerlijke pestkop opzetten. Op dat moment herkende ik dat en kon ik mezelf troost bieden. Het herkennen van een behoefte aan zelfcompassie werkte al heel verzachtend.

Verschillende modules, dezelfde inhoud

Er worden in Nederland twee typen compassietraining aangeboden Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) en Mindful Self-Compassion (MSC).
Beide programma's bestaan uit negen sessies en zijn gebaseerd op een fundament van mindfulness. De programma's baseren zich op dezelfde bronnen, en je ziet er veelal dezelfde oefeningen terug. Toch zijn er enkele verschillen.
Zo doet MBCL wat meer een beroep op het voorstellingsvermogen en bevat MSC wat meer groepsdialoog. Maar deze verschillen zijn veel kleiner dan datgene wat de programma's bindt: ontwikkeling, met behulp van oefeningen en groepsgesprek, van een vriendelijke houding naar onszelf.

Programma met een wetenschappelijke basis

Net als mindfulness is compassietraining hard op weg een evidence based benadering te worden. Wetenschapper Kristin Neff heeft een uitgebreide bibliografie gepubliceerd over werkzaamheid en effectiviteit van zelfcompassietraining. Ditzelfde geldt voor medeontwikkelaars Christopher Germer en Paul Gilbert.

Programma

De training bestaat uit negen sessies van elk 2,5 uur. Net als bij de mindfulnesstraining is het thuis oefenen van belang. Je haalt het maximale uit de training bij een dagelijkse formele beoefening en reflectie van gemiddeld een half uur tot een uur per dag.

De compassietraining is net als de mindfulnesstraining een ervaringsgerichte training. Er worden oefeningen aangeboden die gericht zijn op het doen groeien van acceptatie en verbondenheid met onszelf en met anderen. Moeilijke ervaringen worden niet uit de weg gegaan, maar er is ook ruimte voor humor en gemak. Aan de hand van zelfonderzoek wordt aan eigen ervaring getoetst wat heilzaam is en wat niet.

Mezelf meer gunnen, ook als ik ‘jaag’ om dat dan toe te staan. Door minder oordelend te zijn na jaaggedrag activeer ik het stresssysteem ook minder.

Voor wie

Je hebt interesse om mindfulness uit te breiden met de beoefening van compassie als een van de kwaliteiten van het hart. Voor het ontwikkelen van zelfcompassie heb je een fundament van mindfulness nodig. Daarom heb je eerst een mindfulnesstraining gedaan. (Slechts bij uitzondering - bijvoorbeeld als je interne criticus heel sterk is - is het raadzaam om de volgorde om te draaien. Overleg in dat geval vooraf met je trainer.)

Ontmoet de trainers

 • Rob Brandsma

  Directeur, psycholoog, pedagoog en mindfulnesstrainer

  Rob Brandsma

  Rob Brandsma is directeur van het Centrum voor Mindfulness. Hij is vooral geïnteresseerd in het benutten van mindfulness en compassie in de vele domeinen van het dagelijks leven en in het bijzonder de gezondheidszorg.

  Rob is hoofd van de Opleiding tot Mindfulnesstrainer. Hij is de auteur van een aantal publieksboeken over mindfulness voor het grote publiek zoals Beter nu en Elke dag meer mindfulness. Op het terrein van het trainersvak publiceerde hij de trilogie Mindfulness Basisboek, Mindfulness Praktijkboek en Mindfulness Trainingsboek. Het Praktijkboek is in een internationale editie verschenen onder de titel The Mindfulness Teaching Guide. Hij volgt geïnteresseerd het voortschrijdend wetenschappelijk inzicht in mindfulness en baseert daarop ook zijn werk als trainer en het ontwikkelen van nieuwe mindfulness-based interventies.

  Over zijn passie voor mindfulness en compassie zegt hij: 'Mindfulness stelt mij in staat om beter met uitdagingen en obstakels om te gaan en mij vaker te realiseren dat het hier en nu (bijna) altijd de beste plek is om te vertoeven. Het verrijkt mijn leven met inzicht, verwondering en mildheid. Het is een geschenk om dit ook in mijn werk te kunnen brengen.'

  Rob werkte eerder als preventiemedewerker in de verslavingszorg, als directeur van een organisatie voor gezondheidsvoorlichting, en in een eigen praktijk voor psychologische behandeling. Hij is niet praktiserend GZ-psycholoog, orthopedagoog en psycholoog NIP.

 • 6 portret Margot DSC0226 zw
  Margôt van Stee

  Mindfulnesstrainer

  Margôt van Stee

  Na mijn studie klinische psychologie, die ik afrondde in 1989, had ik verschillende functies op het gebied van mens en arbeid. Zo werkte ik als trainer/coach, projectmanager en adviseur bij een groot trainings- en adviesbureau. Sinds 2000 ben ik werkzaam als arbeidspsycholoog.

  In die rol begeleid ik mensen met vragen op het gebied van arbeid en gezondheid. Eén van de belangrijkste problemen waar mijn cliënten mee kampen, is het op een goede manier hanteren van stress. Stress vanwege een hoge werkdruk, een overvloed aan keuzemogelijkheden of problemen met collega’s of leidinggevende.

  Een aantal jaar geleden vond ik hierop een mild maar krachtig antwoord in de vorm van mindfulness.

  Door in het hier en nu contact te maken met je lichaam en je ademhaling, zo ontdekte ik, herstel je het contact met jezelf en de wereld om je heen. Je doorbreekt de hectiek en creëert ruimte en rust om bewust en met aandacht je koers te bepalen, telkens opnieuw.

  Belangrijk voor mij is dat de resultaten van wetenschappelijk onderzoek mijn eigen ervaringen en die van anderen met mindfulness ondersteunen. Ik heb dan ook besloten om in mijn leven volop ruimte te maken voor mindfulness, zowel privé als professioneel.

  Ik ben Psycholoog NIP, als mindfulnesstrainer opgeleid door Joke Hellemans en Rob Brandsma en al jaren een enthousiast beoefenaar van yoga.

 • 7 portret Mila DSC0097zw
  Mila de Koning

  Mindfulnesstrainer

  Mila de Koning

  Mila (1966) is jaren werkzaam geweest in de gezondheidszorg, vooral in de GGZ in verschillende functies, waaronder als verpleegkundige / sociotherapeut, docent en preventiewerker en projectleider. Sinds 2011 richt zij zich helemaal op mindfulness.

  ‘Via de mindfulness is er een verbinding tussen mijn persoonlijke interesse en passie en mijn werk gekomen, een training waarbij de reguliere gezondheidszorg eindelijk de kracht van meditatie heeft ontdekt en effectief bevonden. Ik geef al jaren mindfulness training, workshops en coaching aan verschillende doelgroepen. Zo geef ik ook een speciale mindfulness training aan mensen met angstklachten, aan artsen en aan hulpverleners. Nog steeds geef ik de training met veel passie en plezier. Het geven van de training doe ik met recht met hart en ziel.

  Daarnaast ben ik verbonden aan het Centrum voor Mindfulness als hoofddocent aan de opleiding tot mindfulness trainer en geef ik supervisie aan mindfulness trainers.

  Mindfulness heeft mij persoonlijk meer rust en ontspanning in mijn (hectische) bestaan gegeven. Waar ik voorheen soms het gevoel had geleefd te worden en bekneld dreigde te raken tussen mijn verschillende werkrollen, huishouden en het moederen over 2, nog kleine, kinderen ben ik nu meer gewaar van de rust in mijn dag, de momenten die ik met aandacht creëer en ik volledig aanwezig ben bij dat wat ik doe. Hierdoor ben ik in staat meer te genieten en in het midden van alle drukte de stilte met mij mee te nemen. Ik zie mindfulness als een groot cadeau en het mooiste is dat je het jezelf kan geven.

 • 9 portret Suzan DSC0436 zw
  Suzan van der Goes

  Mindfulnesstrainer

  Suzan van der Goes

  Ik werk als zelfstandig coach en mindfulnesstrainer, met een achtergrond in het bedrijfsleven. Mijn focus ligt op mensen in beweging krijgen, mensen helpen zich te ontwikkelen. Bewuster te worden, op eigen kracht te vertrouwen en in balans te zijn.

  Enige jaren geleden ben ik aanraking gekomen met Mindfulness, de training heeft toen voor mij veel veranderd. Na deze training heb ik besloten om mijn hart te volgen en de opleiding voor trainer Mindfulness te gaan doen. Met deze keuze heb ik weer rust en balans en vooral ook weer plezier gevonden in mezelf en in mijn werk.

  Uit eigen ervaring weet ik dat Mindfulness werkt. Als moeder en stiefmoeder heb ik ook ervaren dat Mindful Parenting veel kan toevoegen. Het helpt je om je automatische stressreacties te herkennen en je gedachtepatronen te ontdekken. Door dit bewustzijn kan je keuzes maken en stress beantwoorden in plaats van alleen te reageren.

  Meer info op: www.epiphanycoaching.nl

 • christine brahler
  Christine Brähler

  Clinical psychologist, Mindful Self-Compassion Teacher

  Christine Brähler

  Dr. Christine Brähler (DClinPsy, PhD) is a clinical psychologist with a private practice in Munich, Germany. She gained her undergraduate and doctoral degrees from the University of Edinburgh, UK. She is an MSC teacher trainer, and leads MSC intensives, MSC teacher trainings and workshops on self-compassion in psychotherapy around the world. In addition to being Secretary of the Board of the Center for MSC, she serves as International Coordinator and Senior Advisor to the Executive Director of Center for MSC.

  She has published several academic and popular articles, including the first randomized controlled trial of Compassion Focused Therapy. www.christinebraehler.com