Twee dagen mediteren

Mindfulness­meditatie is het oefenen van je aandacht. In dit weekend oefen je verschillende vormen van mindfulnessmeditatie. Mindfulness begint met aandacht. Aandacht voor de sensaties van je lichaam, voor het voelen, voor het denken en voor onze mindset, onze interpretatie van de wereld.
Het programma is eenvoudig en afwisselend: je maakt kennis met verschillende vormen van meditatie uit de traditie van de mindfulnessmeditatie: zitmeditatie, loopmeditatie, mindful bewegen (yoga).

In enkele korte presentaties geven de begeleiders aan waar je op moet letten tijdens het mediteren, en hoe je dat het beste kunt aanpakken. Ze putten daarbij zowel uit de moderne mindfulnesstraditie van Jon Kabat-Zinn als de vroeg-boeddhistische vipassameditatie, die nauw verwant zijn.

Kabat-Zinn maakte zijn zeven grondhoudingen voor de beoefening van mindfulnessmeditatie. In de traditie van de inzichtmeditatie kent men vijf hinderlijke en zeven behulpzame houdingen in het mediteren.

In beide gevallen is de intentie om je te helpen regelmatig en voor wat langere tijd aandacht te besteden aan je ervaringen en zo inzicht te krijgen in de manier waarop jij op allerlei dagelijkse levensgebeurtenissen reageert, je reativiteit. Als je mindfulness wilt beoefenen en de frisse inspiratie van deze grondprincipes wilt opdoen, dan biedt dit meditatieweekend in het hartje van Amsterdam je daartoe een mooie gelegenheid.

Programma

Het beoefenen van mindfulness, de ontwikkeling van aandacht en van inzicht in het functioneren van de geest staan centraal in dit weekend. Je neemt waar wat er aan ervaringen langskomt, zonder eraan vast te blijven zitten of er afstand van te nemen. Je leert op een open en onbevangen manier te observeren. Je wordt je bewust van wat er in je omgaat en leert je los te maken van vaste interpretaties daarvan. En zo helpt mindfulness je inzicht te ontwikkelen en ruimte te maken om naar je eigen waarden te leven.

Twee dagen lang oefenen we volgens een afwisselend programma van 10:00 tot 17:30 uur. Onder leiding van een of twee ervaren begeleiders.

Voor wie

Iedereen met enige ervaring in mindfulnessmeditatie is van harte welkom op dit weekend. Het kan zijn dat je een mindfulness­training (MBSR/MBCT) hebt gedaan, of een compassietraining. Maar je bent ook van harte welkom als je mediteert in de vipassanatraditie (inzichtmeditatie) of andere boeddhistische traditie waar mindfulnessmeditatie wordt geoefend.

Startdata

Nieuwe data volgen binnenkort.
Aanmelden kan zodra startdata bekend is.