Retraites

Mindfulness­meditatie is het oefenen van je aandacht. In retraite oefen je verschillende vormen van mindfulnessmeditatie wat langer achter elkaar. Mindfulness begint met aandacht. Aandacht voor de sensaties van je lichaam, voor het voelen, voor het denken en voor onze mindset, onze interpretatie van de wereld.
Het programma is eenvoudig en afwisselend: je maakt kennis met verschillende vormen van meditatie uit de traditie van de mindfulnessmeditatie: zitmeditatie, loopmeditatie, mindful bewegen (yoga).

In korte presentaties geven de begeleiders aan waar je op moet letten tijdens het mediteren, en hoe je dat het beste kunt aanpakken. Ze putten daarbij zowel uit de moderne mindfulnesstraditie van Jon Kabat-Zinn als de vroeg-boeddhistische vipassameditatie, die nauw verwant zijn.

Kabat-Zinn maakte zijn zeven grondhoudingen voor de beoefening van mindfulnessmeditatie. In de traditie van de inzichtmeditatie kent men vijf hinderlijke en zeven behulpzame houdingen in het mediteren.

In beide gevallen is de intentie om je te helpen regelmatig en voor wat langere tijd aandacht te besteden aan je ervaringen en zo inzicht te krijgen in de manier waarop jij op allerlei dagelijkse levensgebeurtenissen reageert, je reativiteit. Als je mindfulness wilt beoefenen en de frisse inspiratie van deze grondprincipes wilt opdoen, dan biedt dit meditatieweekend in het hartje van Amsterdam je daartoe een mooie gelegenheid.

Dag, weekend of langer

Retraites zijn er in soorten en maten. Soms een dag, soms een weekend, soms een week of langer. Hieronder vind je ons aanbod.