Aandacht: je belangrijkste kapitaal

De kracht van leiders schuilt in hun vermogen om anderen beter hun werk te laten doen. In een steeds veranderde omgeving ben jij de spil tussen de mensen met wie je werkt, hun motivatie, en de doelen van je team en de organisatie. En dat wil je graag goed doen. Leiderschap vereist mentale veerkracht, emotionele wendbaarheid en goed communiceren. Aandacht is daarvoor je belangrijkste kapitaal.

Mindfulness trainen

Mindfulness trainen helpt daarbij. Je ontwikkelt meer mentale veerkracht (minder meegesleept worden, je vitaler voelen, beter slapen, meer balans tussen privé en werk) om als manager of executive de uitdagingen beter aan te kunnen gaan. Je leert je aandacht te variëren tussen soms heel gericht en geconcentreerd en dan weer heel breed om overzicht te houden. Je leert makkelijker te schakelen tussen actie en reflectie (tijd nemen en meer overzicht houden). En je ontwikkelt sociale en emotionele intelligentie in het beter luisteren en communiceren in gesprekken en vergaderingen. En daarmee succesvoller te zijn in het werken met teams.

Leiderschap in ontwikkeling

Werken aan je leiderschap is niet een eenmalige stap, maar een ontwikkeling. Daarom kijken we in deze masterclass ook hoe je een eigen oefenpraktijk kunt vormgeven die je sterke kanten als manager ondersteunt. Naast mindfulness gebruiken we daarvoor de nieuwste inzichten uit het onderzoek naar mindfulness, neurowetenschap, positieve psychologie, leiderschapsonderzoek en de arbeids- en organisatiepsychologie. We verkennen hoe je de valkuilen die op de loer liggen kunt vermijden. Permanente werkdruk en jezelf maar blijven geven is een veel voorkomende. Met alle negatieve lichamelijke en mentale risico’s van dien.

Programma

Deze driedaagse Masterclass Mindful Leiderschap biedt een intensieve kennismaking met mindfulness en de mogelijkheden daarvan in je managementrol. Je maakt kennis met de basisvaardigheden van mindfulness (inzichtmeditatie), oefenen in aandachtig luisteren en doen lichaamsgerichte oefeningen. Je leert ook enkele korte aandachtsoefeningen, die direct in je dagelijkse praktijk kunt toepassen. In inzichtgevende dialogen (inquiry) bespreken we de ervaringen tijdens de oefeningen. We behandelen de basisbegrippen van mindfulness en mindful communiceren. En in korte presentaties leggen we verbindingen met de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Resultaten

Na deze workshop:

  • Heb je een intensieve ervaring met mindfulness en hoe je dat kunt gebruiken in je managementrol.
  • Heb je een beeld van de basiscompetenties van mindful leiderschap.
  • Heb je inzicht in de nieuwste wetenschappelijke inzichten die mindfulness in leiderschap ondersteunen.
  • Ga je naar huis met een beeld van je eigen oefenpraktijk voor mindful leiderschap.

Voor wie

Deze masterclass is bedoeld voor mensen met leidinggevende ervaring: directeur, (senior) manager of projectleider, teamleider, consultant. En voor talenten in organisaties die opstomen naar één van deze posities.

Startdata