Inhoud

In welke omgeving kom je tot rust? Waar ruikt het lekker, zie je mooie dingen en hoor je fijne geluiden? Voor velen is dat buiten in de natuur. Sinds de pandemie zijn we meer online en het ziet er naar uit dat dat zo zal blijven. Bij veel mensen is daarom de behoefte om de natuur op te zoeken sterker geworden.

Als je je aandacht brengt naar een steen, een boom of een dier betekent dit niet dat je er aan denkt, maar dat je het waarneemt, dat je het in je bewustzijn aanwezig laat zijn. Je kunt voelen hoe stil het is, en dezelfde stilte ontstaat in jou. Eckhart Tolle

De natuur heeft ons veel te bieden. Wetenschappelijke onderzoek laat zien dat contact met de natuur een positief effect heeft op ons immuunsysteem en geheugen en dat je sneller herstelt van stress en ziekte. Mensen die regelmatig in de natuur zijn kunnen meer zelfbeheersing opbrengen en hebben minder last van psychische problemen.

De natuur biedt ook veel inspiratie rondom thema’s als loslaten, in het moment aanwezig zijn, vertrouwen, geduld, overgave en compassie. De natuur is altijd in het moment. Bomen en planten denken niet, oordelen niet, hebben geen haast; ze zijn aanwezig. De natuur heeft geen moeite met loslaten. De bomen houden de bladeren niet vast in de herfst. De natuur beweegt mee met wat er komt. Als het stormt zwiepen de bomen, of vallen ze om. Een dode boom biedt woonruimte voor insecten en vogels. De bomen en planten, en ook de weersomstandigheden en seizoenen kunnen ons veel leren.

Als we mindful in de natuur zijn, nemen we het ritme van de omgeving aan. Ontspannen en in het moment aanwezig zijn gaat meer vanzelf, moeiteloos.  

Ook kan de natuur je laten voelen dat je onderdeel bent van een groter geheel. Grote meditatieleraren, schrijvers en dichters bejubelen de schoonheid en kracht van de natuur. En dat relativeert je eigen beslommeringen.

Alleen als je zachtjes ademt worden de wonderen vertoond. Opeens hoor je de vogels zingen, De dennen neuriën, Je ziet de bloemen bloeien, De blauwe hemel, De witte wolken,… Thich Nhat Hanh

Programma

Tijdens deze cursus zijn we mindful aanwezig in de natuur. Deze cursus is ervaringsgericht.

Je neemt de tijd om verbinding te maken met de natuur door te vertragen en de zintuigen aan te spreken.

In elk van de vier sessies beginnen we gezamenlijk binnen met een oefening. Vervolgens ga je zelf de natuur in en krijg je oefeningen mee ter inspiratie. We ronden elke bijeenkomst weer af in de groep. Aan het einde van de sessie krijg je oefeningen mee om in je eigen omgeving en ook thuis mee aan de slag te gaan.

Elke sessie heeft zijn eigen thema:

  1. Vertragen, aanwezig zijn in de natuur en gronden.
  2. Hartkwaliteiten, compassie, dankbaarheid.
  3. De binnen- en buitenwereld verbinden.
  4. Zorgzaamheid voor jezelf en de wereld om je heen.

Wat het je oplevert

Deze cursus geeft je de gelegenheid om:

  • Te ervaren wat het bewust buiten in de natuur zijn jou brengt en dit te integreren in jouw leven.
  • Buiten meer bewust en gericht aanwezig te zijn.
  • De verbinding met de natuur en alles wat leeft te versterken. Hierdoor ontstaat een besef dat de natuur in onszelf zit. Wij ademen de lucht in die de bomen produceren, we eten het voedsel dat de aarde ons geeft. Dit kan relativeren en ons uit een isolement halen, en zorgt daarnaast voor een gevoel van verantwoordelijkheid voor de natuur.
  • Te ontdekken wat jouw bijdrage is in het goed zorgen voor deze planeet.
  • De natuur te gebruiken als inspiratie om los te laten, in het moment te zijn, dankbaar te zijn, te ontspannen en je te openen voor het wonder van het leven.
Omdat de relatie tussen onszelf en de wereld wederkerig is heeft het geen zin om eerst onszelf te ontwikkelen en dan te handelen. Als we de aarde beter maken geneest de aarde ons. Joanna Macy

Waar en hoe

De sessies vinden plaats op een afgesloten stuk bos in Naarden waar regelmatig retraites plaatsvinden. We hebben een paviljoen midden in het bos tot onze beschikking en daarnaast het hele terrein. Ook als het slecht weer is kunnen de bijeenkomsten doorgaan. Trek passende kleding aan zodat je ook als het wat frisser is of regent toch buiten kan zijn.

In de loop van een half jaar zien we elkaar vier keer. De vier sessies bieden gelegenheid om gedurende een langere periode op de natuur gericht te zijn en te ervaren wat dit je brengt.

Voorbereiding en materiaal

Het is niet nodig om de cursus voor te bereiden. Tijdens de cursus worden er hand-outs uitgedeeld om na de bijeenkomsten zelf door te kunnen gaan met de oefeningen. Deze oefeningen kun je in huis of buiten te doen. Ook binnenshuis kun je de ontspannende werking van de natuur oproepen. De oefeningen voor buiten kunnen ook prima in een park gedaan worden, op je balkon of in de tuin. De oefeningen zijn geen ‘huiswerk’ maar dienen ter inspiratie.

Velen van ons zijn vergeten hoe te luisteren en verbinding te maken met de natuurlijke wereld, en waarom dit van vitaal belang is voor onze eigen menselijkheid. We kunnen het tij keren door regelmatig contact te maken met de natuur en tegelijkertijd de eenvoudige maar diepgaande kwaliteit van mindfulness te cultiveren. Mark Coleman van ‘Awake in the wild’

Voor wie

Deze cursus is voor iedereen die graag zijn/haar verbinding met de natuur wil verdiepen, en via deze weg meer rust en ontspanning wil ervaren. Als je eerder een mindfulness­training hebt gevolgd of ervaring hebt met meditatie is dat een pre, maar niet noodzakelijk. Het maakt ook niet uit of je veel of weinig in de natuur komt.

Praktische info

Bijeenkomst 1: vrijdag 20 mei, 10.00-13.00 uur

Bijeenkomst 2: vrijdag 10 juni, 10.00-13.00 uur

Bijeenkomst 3: vrijdag 16 september, 10.00-13.00 uur

Bijeenkomst 4: vrijdag 7 oktober, 10.00-13.00 uur