Mindfulness is een manier van zijn, zegt John Kabat-Zin. Het betekent alles wat op je ‘to do list‘ staat, overzetten op je ‘to be list’. Dit is het aller moeilijkste, erkent hij direct. Om je daadwerkelijk in het moment te laten ‘vallen,’ en daarin volledig belichaamd aanwezig te zijn. Zonder agenda om nog ergens anders naartoe te gaan, alleen maar aandachtig voor die ‘liefdesrelatie:’ om te zijn waar je bent. Maar dan, als je werkelijk helemaal aanwezig bent, sta je ook overal klaar voor! Je kunt moeiteloos je creativiteit aanboren, je verbeelding, je vruchtbaarheid, je liefde voor waar je het meeste om geeft.

{quote “Onze geest is als een parachute. Hij werkt het beste als hij open is.” source=”Albert Einstein” position=”left” colour=”cornyellow” }

Kunst helpt te zijn waar we nu zijn

Aanwezig zijn op een manier die niet mogelijk is als je zomaar door de verschillende momenten in je leven beweegt. Altijd op weg, om ooit betere momenten te beleven. De workshops in deze serie nodigen je uit om alleen maar in het huidige moment te vallen, en toestaan dat je de dingen in volledig bewustzijn waarneemt. Kunst is daarbij een goede leermeester. Kunst helpt ons om daadwerkelijk te zijn waar we nu zijn, en dan te zien dat dat moment of die ervaring uitgebreider is en meer dimensies heeft. We kunnen de compleetheid van dat moment, en van onszelf, ervaren. Er is letterlijk nergens waar we naartoe hoeven, niets te bereiken, niets toe te voegen, we leren te vallen, af te dalen in het moment dat kunst ons biedt.

Mindfulness en kunst: een diepe en heilzame relatie

En dit is waar de kracht van mindfulness haar werk doet: het vergroot ons bewustzijn van onze innerlijk en uiterlijke ervaring, en wat ontwaakt is onze eigen essentie. Mindfulness in de kunsten biedt een diepgaande en heilzame beoefening. Het gaat ons niet om het resultaat. Het doen, het creëren van orde en harmonie als in een kunstwerk, doet ons bewustzijn groeien en stimuleert onze creativiteit. We leren aanwezig zijn met open aandacht.

Een serie workshops

{quote “In the beginner’s mind there are many possibilities, but in the expert’s there are few’.” source=”Shunryu Suzuki” position=”right” colour=”salmonpink” }

Met de serie Mindfulness en Kunst presenteren we workshops die je uitnodigen om met mindfulness je creativiteit te vieren. We beginnen met de drie onderstaande workshops waarbij het niet gaat om het resultaat, maar om het creëren van orde en harmonie als in een kunstwerk. Dit verrijkt ons, het doet ons bewustzijn groeien en stimuleert onze creativiteit.

Hoe de serie te volgen

Iedere workshop maakt deel uit van de serie Mindfulness en Kunst maar is ook heel goed apart te volgen. Als je meerdere workshops tegelijk boekt, ontvang je korting. De workshops zijn toegankelijk voor iedereen.

Docenten

De workshops worden verzorgd door Henrice Vonck (musicus & mindfulness trainer), Aafke de Jong (danseres & tekenares) en Marianne Svašek (zangeres). De workshop zijn apart te volgen, per twee, of als hele serie.

Programma

Nieuwe data volgen nog

Taal:

Engels en Nederlands