Inhoud

Het doel van alle mindfulnessbeoefening is om te leren ontwaken uit de slaap van reactiviteit en om te ontdekken hoe je vaardig en constructief kunt handelen. Leven om een manier die meer 'wakker' is, is een leven leiden dat floreert en een grotere betekenis heeft. Binnen de vroeg-boeddhistische traditie wordt dit ontwakingsproces geholpen door een zevental factor die dat proces ondersteunen.

Een van die factoren is natuurlijk mindfulness, maar mindfulness opereert niet op zijn eentje en de hulp van de andere zes factoren is nodig om mindfulness en het proces van 'wakker worden' richting te geven.

Programma

De zeven factoren van ontwaken zijn: mindfulness, onderzoeken, energie, vreugde, kalmte, concentratie en gelijkmoedigheid. Hoe zijn deze kwaliteiten al zichtbaar in ons leven en hoe kunnen we ze verder cultiveren om het proces van ontwaken te ondersteunen?

We zullen de zeven factoren onderzoeken van het perspectief van de vroeg-boeddhistische teksten en de westerse filosofie en psychologie.

Het weekend zal bestaan uit een aantal lezingen, meditatieperiodes en tijd voor reflectie en vragen.

Voor wie

Dit weekend is voor zowel nieuwe als meer ervaren beoefenaars van mindfulness (de dharma), maar ook voor iedereen die interesse heeft in filosofie als manier van leven.

De voertaal is Engels.