Inhoud van de training

Heb jij dat ook, dat er wel eens het koude zweet uitbreekt, je hartkloppingen krijgt, je oren suizen? Alles komt op je af. Je gedachten tollen over elkaar heen of het wordt juist helemaal zwart. Misschien zie je overal tegenop. Een feestje, vakantie. Soms zelfs gewoon met de trein reizen of bij een vriend op bezoek. Of je bent altijd maar bezig met wat er mis kan gaan en kunt dat niet loslaten. Ook dat is een vorm van angst.

Als ik nu paniek voel kan ik rustig blijven en dan is het meestal zo weer voorbij. Voorheen zou het dan mijn hele dag verpesten.

Je bent niet de enige

Jaarlijks krijgt ruim acht procent van de Nederlanders problemen met angst. 1,1 miljoen Nederlanders hebben last van een angststoornis volgens onderzoek. Angst komt daarmee veel vaker voor dan depressie of overspanning. Dus een ding is zeker: je bent niet de enige.

De prijs van angst

Waarschijnlijk kosten je klachten veel energie. Angst vraagt voortdurend om aandacht: kijk maar eens hoe vaak op de dag denken en handelen in het teken staan van je angstgevoelens. Je bent bezig met altijd maar vooruit kijken, of altijd maar moeilijke situaties vermijden. Of je leidt een ‘dubbelleven’: van buiten doe je je anders voor dan hoe je je van binnen voelt. Ook dat kost energie. Angst staat ontspannen leven in de weg. Dit gaat ten koste van veel genieten en plezier.

Ik heb geleerd dat angst bij het leven hoort en dat ik daar niet bang voor hoef te zijn. Het gekke is dat dat enorm helpt. Het hoeft niet altijd zo te zijn.

Misschien heb je al eens met een professional over je klachten gesproken. Dan weet je ook dat het vervelende gevoel niet direct te vermijden is. Wat we wel kunnen oefenen is makkelijker en realistischer met het gevoel omgaan. Hierdoor hoeft het niet zo groot te worden. Bovendien kan het makkelijker verdwijnen.

Acceptatie

Dat is wat we in deze cursus oefenen: het angstgevoel open tegemoet treden. We staan daarbij niet met lege handen, want mindfulness biedt een stevige basis waardoor je je kunt blijven realiseren: ik ben niet mijn angst.

Mindfulness is een benadering die bewezen effect heeft op angst. Duizenden mensen hebben er al profijt bij gehad. In deze cursus leer je op een andere manier met angst omgaan, zodat:

  • het je minder in de weg staat om je leven te leiden zoals je dat wilt;
  • je meer kwaliteit ervaart in de momenten van alledag;
  • je meer innerlijke ruimte en vrijheid ervaart en meer van het leven kunt genieten;
  • je er minder last van hebt;
  • de angst minder een probleem voor je is.

Programma

Oefenen in het omgaan met angst

Deze achtweekse training bestaat uit acht sessies van 2,5 uur, plus één hele dag. Iedere sessie heeft een thema. De training is face-to-face. Mocht door de Covid-19 richtlijnen op het moment van start of tijdens de loop van de training het niet mogelijk zijn om face-to-face te werken, dan schakelen we over naar online trainen. Voor dit programma zijn aan de standaard mindfulness­training specifieke oefeningen voor het omgaan met angst toegevoegd. Ook de theoretische aspecten zijn meer toegespitst op de angstproblematiek.

Je leert over ontstaan en werking van de angstreflex en hoe je deze het best tegemoet kan treden. Daarnaast leer je om het denken vanaf een zekere afstand te observeren en om contact te maken met het lichaam. Je krijgt enkele stevige ankers aangereikt waartoe je op moeilijke momenten je toevlucht kunt nemen. Ook is er ruimte voor het bespreken van de ervaringen binnen een groep van gelijkgestemden.

Tijdsinvestering

Zoals bij iedere mindfulness­training is het van belang om ook thuis dagelijks te oefenen. Gedurende de training geldt als richtlijn een tijdsinvestering van drie kwartier per dag. In een werkmap en via de audiotracks ontvang je verdere toelichting over de thema’s en de oefeningen.

Voor wie

Ik heb geleerd mijn angsten in de ogen te kijken in plaats van er van weg te willen. En toen bleken ze helemaal niet zo eng.

Voor iedereen die last heeft van angstgevoelens, zich daar in het dagelijks leven ook door belemmerd voelt, en bereid is te onderzoeken wat mindfulness­training hierbij aan inzichten en verzachting kan brengen. De training is echter niet bedoeld voor mensen die acute nood ervaren. In dat geval past een individuele behandeling beter. We kijken vooraf of deze benadering bij jou past. Als een andere benadering effectiever lijkt, dan adviseren we je hierover dienovereenkomstig.