Inhoud van de training

Mindful werken

Mindful2Work is een nieuwe veelbelovende training waarbij actief bewegen in de buitenlucht, yoga en mindfulness worden gecombineerd. De opzet en uitvoering van de Mindful2Work training is toegespitst op medewerkers met (werk-gerelateerde) stress- en burn-outklachten.

Overmatige stress is een veelvoorkomend fenomeen bij werknemers. De effecten ervan kunnen zowel tijdens als na het werk een schadelijk effect hebben op het lichamelijke en psychische functioneren van de werknemers, en leiden vaak tot verminderde concentratie, motivatie, veerkracht en ziekteverzuim.

‘Voor de training voelde ik me uitgeput, gejaagd en had constant het gevoel achter de feiten aan te lopen. Nu kan ik beter ontspannen, ben fit en voel dat ik meer grip heb op mijn leven.’

Interventies zijn dus hard nodig. De Mindful2Work training is voor een breed publiek toegankelijk en werknemers kunnen na de training zelfstandig verder met de oefeningen. Mindfulness, yoga en actief bewegen zijn ieder afzonderlijk effectief in de reductie van stress en somatische klachten. Daarom wordt in dit programma de combinatie van mindfulness meditatie, yoga en actief bewegen in de buitenlucht voor werknemers met (werk gerelateerde) stressklachten gecombineerd.

Werkwijze

Elke bijeenkomst bevat de volgende onderdelen.

  • Bewust actief bewegen

Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten vindt een combinatie van (snel)wandelen, licht joggen en lichte oefeningen in de buitenlucht plaats. Het respecteren van grenzen en de oefeningen aanpassen aan individuele mogelijkheden staat centraal.

  • Yoga

De yogahoudingen zijn gefocust op de belangrijkste lichaamsdelen die met stressklachten in verband worden gebracht zoals de (onder)rug, schouders, nek en armen. Het betreft een vast aantal lichte oefeningen. Deze oefeningen hebben als doel de spanning los te laten en het herstellend vermogen van het lichaam te bevorderen.

  • Mindfulness

De Mindfulness oefeningen zorgen voor bewustwording en focus. Een aantal van de oefeningen kunnen worden geintegreerd in een dagelijkse werkdag. De meditatie-oefeningen zijn deels gebaseerd op de traditionele Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) programma’s.

Bewezen effectief

‘Door de training kan ik beter opmerken wanneer ik stress heb, dit beter loslaten en ontspannen. Het gaat veel beter met me dan voor de training.’

Wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Amsterdam naar de effecten van de Mindful2Work-training laat zien dat deelnemers na de training veel minder stress, angst en depressieve klachten hebben. Ook ervaren ze een grote afname in lichamelijke en vermoeidheidsklachten en een grote toename in positieve gevoelens, concentratie, motivatie en activatieniveau. Daarnaast daalt het risico op volledige uitval van werk van 90% voor de training naar 18% een paar maanden na de training. Opvallend hierbij is dat deze effecten niet alleen direct na de training zichtbaar zijn maar ook nog 2 tot 6 maanden na de training aanwezig blijven.

Programma

Tijdsinvestering

De Mindful2Work training bestaat uit 6 wekelijkse bijeenkomsten van twee uur en één terugkombijeenkomst van twee uur. Elke bijeenkomst wordt mindfulness, yoga en bewust actief bewegen in de buitenlucht gecombineerd.

We spitsen we de training toe op de situatie binnen de organisatie. Oefeningen en voorbeelden worden aangescherpt met praktijkvoorbeelden uit de eigen organisatie en bedrijfscultuur. De planning en organisatie van de training wordt afgestemd op de mogelijkheden van de organisatie en het type werk van de medewerkers. We kijken ook naar de inbedding van mindfulness in het human resources beleid. Van het management van de organisatie verwachten we dat de medewerkers de ruimte en steun voor deelname krijgen.

Cursusmateriaal

Elke deelnemer krijgt het bijbehorende Mindful2Work werkboek.

Voor wie

Voor iedere organisatie met een eigentijds human resourcesbeleid. Mindful2Work is een praktische training voor werknemers met burn-out klachten, gericht op het verminderen van stress en het vergroten van het (zelf)herstellend fysieke en mentale vermogen van de werknemers.

Het Centrum voor Mindfulness heeft o.a. trainingen en workshops verzorgd bij:

Een incompany training aanvragen

Neem voor het aanvragen van een incompany mindfulness­training contact op met het Centrum voor Mindfulness. We nemen dan zo snel mogelijk contact op.