Inhoud van de training

Mindful werken

Ons incompany aanbod is een negenweekse mindfulness­training speciaal toegesneden op organisaties en hun medewerkers. Wekelijks een online bijeenkomst en daarnaast regelmatig thuis oefenen. Veel aandacht voor de integratie van mindfulness in het werk, zodat je met meer vitaliteit, focus en creativiteit kunt werken.

Want mensen in organisaties kunnen mindfulness goed gebruiken. Grote werkdruk, hoge prestatie-eisen, dreigende reorganisaties, hoog ziekteverzuim en burn-out, hoge verwachtingen van creativiteit, veel repeterende werkzaamheden. Kortom, de stress is hoog in organisaties. En werknemers vragen tegenwoordig meer terug dan inkomen alleen. Ontwikkelmogelijkheden, sociale contacten, betrokkenheid moeten ook de ruimte krijgen. Dat motiveert mensen tot goede prestaties.

Mindfulness­training werkt!

Uit onderzoek naar de effecten van mindfulness­training blijkt dat het positieve effecten heeft op stress, mentale vaardigheden, productiviteit en onderlinge verhoudingen op het werk.
Het blijkt dat medewerkers na een mindfulness­training:

  • minder last hebben van stress en negatieve gedachten;
  • sneller signaleren dat er wat aan de hand is en doen er dan ook wat aan;
  • contacten met collega’s positiever ervaren en makkelijker communiceren;
  • beter omgaan met conflicten, omdat ze zich minder snel bedreigd voelen;
  • zelfbewuster en vitaler zijn;
  • meer focus hebben, creatiever zijn en beter presteren.

Kortom, mindfulness­training bevordert de fysieke en mentale gezondheid. Een incompany-mindfulness­training is daarom een logisch onderdeel van een eigentijds human resourcesbeleid.

Programma

Het ontwikkelen van een andere houding

Mindfulness is geen trucje dat je eventjes in een uurtje kunt leren. Het is een vaardigheid, een houding die je in veel gevallen in een aantal weken goed onder de knie kunt krijgen. Net zoiets als fietsen eigenlijk, in het begin wiebelig en al doende leer je in korte tijd vaardig en soepel fietsen. Mindfulness­training is geen vaardigheidstraining waar je tips en trucs krijgt. Het is primair werken aan een andere houding: hoe ga je om met stress, werkdruk, aandacht, focus, communicatie en creativiteit in je werk.

Voor organisaties spitsen we de training toe op hun situatie. Voorbeelden zijn afkomstig uit organisaties waarmee we gewerkt hebben. Oefeningen worden aangescherpt met praktijkvoorbeelden uit de eigen organisatie en bedrijfscultuur. De standaard achtweekse training passen we in overleg aan: op welke tijden, met welke trainingsduur en –intensiteit, het soort oefeningen. Wij nemen daarin onze verantwoordelijkheid voor het bewaken van de hoge kwaliteit van de training. En we kijken naar de inbedding van mindfulness in het human resources beleid. Van het management van de organisatie verwachten we dat de medewerkers de ruimte en steun voor deelname krijgen.

Onze mindfulness­trainingen in organisaties voldoen aan de kwaliteitsstandaarden van de wereldwijd wetenschappelijk bewezen en succesvolle Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) trainingen van Jon Kabat Zinn. Het Centrum voor Mindfulness heeft een decennium lang ervaring in het op een verantwoorde manier ontwikkelen van MBA’s (Mindfulness-based Applicaties) die zowel aansluiten bij de behoeften van de organisatie als bij die van de werknemers. In samenwerking met de universiteiten in Maastricht, Rotterdam en Amsterdam doen wij ook onderzoek naar de effecten van onze incompany programma’s.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal bestaat uit een digitaal boek Mindful Werken van Wibo Koole en een set audiotracks en de CVM-app.


Mindful werken omslag wibo kooleAls je werkt, ervaar je druk. Soms is dat gezonde stress om een klus te klaren. Maar vaak is het: hoge werkdruk, overwerken, nergens genoeg tijd of rust voor hebben. Dan wordt werken onplezierig en een kwestie van stug doorgaan. Gelukkig kan iedereen leren (nog) beter om te gaan met die werkdruk.

Meer over het boek Mindful werken

Voor wie

Voor medewerkers van de Belastingdienst.