Inhoud van de training

De corona crisis geeft ons misschien wat we waren kwijtgeraakt: eenvoudig met aandacht bij onze kinderen zijn. Maar deze tijd vraagt ook nieuwe dingen van ons als ouders en als ouderpaar. De kinderen zijn thuis, partners zijn thuis, en we worden teruggeworpen op de kern van ons bestaan: ons gezin. Ons ouderschap, onze ouder-kind relaties, onze co-ouderrelatie komt onder een vergrootglas te liggen. Deze tijd van gedwongen stilstand en afstand houden van de buitenwereld vraagt van ons helderder te zien wat er speelt in onze gezinsrelaties, met onze kinderen en onze mede-opvoeder(s), en wat er nodig is. De training Mindful Ouderschap in online groepsverband kan daarbij helpen.

Ik heb weer rust gevonden en kan weer genieten van mijn kinderen in plaats van het gezin te besturen als een manager!
– Een moeder

Mindful Parenting is het cultiveren van mindfulness in je opvoeding en gezinsleven. De ontwikkelaar van de Mindful Parenting training, prof. dr. Susan Bögels, psychotherapeut en mindfulness trainer, en hoogleraar mindfulness, biedt bij het Centrum voor Mindfulness een online cursus aan voor ouders die juist nu, in deze tijd van stilstand en sociale afstand en nabijheid in het gezin, zich willen verdiepen in Mindful Parenting, samen met andere ouders.

De cursus bestaat uit 11 wekelijkse online life bijeenkomsten in een groep ouders, en huiswerk, in de vorm van lezen, reflecteren, mediteren, en toepassing in het ouderschap. De cursus is gebaseerd op het boek “Mindful opvoeden in een druk bestaan” van Susan Bögels, en is het resultaat van jarenlange ontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek naar Mindful Parenting.

We behandelen in deze training Mindful Parenting in 11 thema’s: 1. Aandachtig ouderschap; 2. Je eigen ouder zijn; 3. Ouderlijke stress: van overleven naar ademruimte; 4. Ouderlijke verwachtingen en de ware aard van het kind; 5. Ruzie en reparatie; 6. Samen ouder zijn; 7. Grenzen; 8. Schuld en schaamte: vergeven, verbinden, verontschuldigen; 9. Ontkenning en acceptatie; 10. Herbeleven van je eigen kindertijd; 11. Een leven lang ouder zijn.

Deze online training leert je bewust te worden en beter om te gaan met de stress en hectiek in het ouderschap, en je eigen overreactiviteit als ouder. Je traint je vermogen om minder te reageren vanuit automatische reactiepatronen en meer met bewuste aandacht aanwezig te zijn bij de opvoeding van je kinderen. Je vergroot je emotieregulatie en daarmee ook de emotieregulatie van je kinderen, co-regulatie. Je ontwikkelt inzicht in de oorsprong van je ouderlijke stress en overreactiviteit, en leert voor het kind in jezelf te zorgen.

Bekijk deze video waarin trainer en ontwikkelaar Susan Bögels vertelt over de training Mindful Ouderschap (de video is Nederlands gesproken met Engelstalige ondertiteling):

"Ouderschap is een van de meest intense en dankbare, en tegelijkertijd uitdagende en stressvolle ‘jobs’ die we ooit zullen hebben. Te vaak raken we verstrikt in de dagelijkse hectiek en zijn we het kwijtgeraakt om eenvoudig in het nu aanwezig te zijn met onze kinderen." Susan Bögels

Onderzoek

Aan de Universiteit van Amsterdam heeft Susan Bögels en haar onderzoeksteam uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van Mindful Parenting, zowel bij ouders waarvan de kinderen een psychische stoornis hebben, als bij ouders met ouderlijke stress of opvoedingsvragen.

Dit onderzoek heeft aangetoond dat:

  • ouderlijke stress vermindert
  • ouders minder reageren vanuit automatische, vaak reactieve, patronen;
  • klachten en probleemgedrag bij kinderen en ouders vermindert;
  • de relatie tussen partners en co-opvoeders verbetert;
  • ouder-kind relaties en het gezinsfunctioneren verbetert;
  • het welzijn van zowel ouders als kinderen verbetert.

Programma

De training was een cadeautje voor mezelf en zo voelt mindfulness nog steeds, als een cadeautje. – Janneke

Het online programma bestaat uit 11 wekenlijkse bijeenkomsten van 1 uur. Zoals bij iedere mindfulness¬training is het van belang om ook thuis dagelijks te oefenen. Gedurende de training geldt als richtlijn een tijdsinvestering van een half uur per dag.

Voorafgaand aan de training is er een online individueel voorgesprek met Susan Bögels, om elkaar te leren kennen en na te gaan of de training bij je past.

Voor wie

In de training heb ik geleerd om beter mijn grenzen aan te geven en dit te doen op een rustige manier. – Suzan

De online training Mindful Ouderschap is bedoeld voor alle ouders die bewust willen opvoeden. Ouders die merken dat soms de hectiek van alle dag, de stress, zo’n grote rol speelt in het leven dat het niet lukt om met rust en aandacht bij je kinderen te zijn, en te genieten van je kinderen. Je voelt je soms meer als een manager van het gezin dan een ouder.

De training is voor ouders die nog niet eerder een mindfulness¬training gedaan hebben, maar ook geschikt voor ouders die al een keer een mindfulness¬training gedaan hebben en op zoek zijn naar opfrissing en verdieping van de beoefening van mindfulness in het ouderschap.

Mindful Opvoeden

Boek Mindful Opvoeden in een Druk Bestaan

Susan Bögels schreef met "Mindful opvoeden in een druk bestaan" een praktische gids voor mindful ouderschap. Dit boek moet worden aangeschaft voor deelname aan de training.

Susan Bögels, Ambo|Anthos, 2019

Online bestellen bij Ambo|Anthos uitgevers

Startdata

Nieuwe data volgen binnenkort.
Aanmelden kan zodra startdata bekend is.