Mindfulness heeft in het westen een enorme vlucht genomen door de grote populariteit van Jon-Kabat Zinn’s MBSR-training (mindfulness-based stress reduction). Maar dat is niet het hele verhaal, ook de Boeddhistisch geïnspireerde mindfulness­training met een meer religieuze achtergrond is enorm gegroeid.

Stephen Batchelor, opgeleid tot monnik in zowel het Tibetaans als Koreaans boeddhisme, heeft zich ontwikkeld tot verdediger van een seculiere, niet religieuze vorm van boeddhisme in het westen. Hij is van mening dat op die manier de waarde van de Boeddha als pragmatisch ethicus het meest recht wordt gedaan. En daarmee zijn praktische benadering van geest en levenswijze ons het best kan inspireren.

Het gaat, aldus Batchelor, niet om het vinden van de waarheid maar om het ontwikkelen van een visie op het floreren van de mens en de mensheid. Kan dat zonder de integriteit van de traditie te ondermijnen? En kan de ethiek die daarin aanwezig is de praktijk van mindfulness in onze wereld inspireren? Daarover gaan zijn boeken After Buddhism. Rethinking the Dharma for a Secular Age en Secular Buddhism. Imagining the Dharma in an Uncertain World.

In het interview zullen we met Stephen Batchelor praten over de ontwikkeling van zijn visie en zijn relatie tot het religieuze Boeddhisme en de leerstellingen ervan. Ook zullen we ingaan op de kritiek die op zijn werk geuit wordt. En last but not least, zullen we met hem spreken over de rol van seculiere mindfulness in deze tijd van pandemie en klimaatcrisis. Over dit laatste schreef hij vorig jaar een indringend artikel in Tricyle onder de titel Embracing Extinction. Will Buddhism change to face humanity’s impending peril?

Startdata

Nieuwe data volgen binnenkort.
Aanmelden kan zodra startdata bekend is.