• Een stevige basis

  Blog


  ‘Een gezin hoeft maar een boeddhist te hebben, dan profiteert iedereen,’ is een veel gehoorde uitspraak. In het gezin van mindfulness­trainer Kirsten Hartevelt is zij degene die mindfulness en meditatie beoefent. En dat werpt zijn vruchten af. 

 • Glimmen en blinken

  Blog


  Toen psycholoog en mindfulness­trainer Margôt van Stee opgroeide, was het huishouden nog een exclusieve taak van vrouwen. Dat is gelukkig veranderd. Inmiddels ziet Margôt schoonmaken en opruimen als een informele mindfulnessbeoefening en wellicht zelfs een weg naar verlichting.

 • Bevragen

  Blog


  Vanaf september start bij het CVM Mind Your Colour, een mindfulness­training die zich richt op zwarte mensen, ontwikkelt door vier trainers van kleur: Sherida Pengel, Céline Gaza, Sjarda Joemai en Joyce Cordus. In dit tweede blog stelt Céline Gaza zich voor en vertelt wat het ontwerpen van de nieuwe training haar heeft gebracht.

 • Buienradar

  Blog


  Op bezoek bij vrienden in de Zwitserse bergen, beziet Clementine van Wijngaarden de zwaluw (randulina) in een ander daglicht.

 • Eén voor allen

  Artikel


  Een groep kloosterlingen uit Plum Village was in het kader van hun Europese boektour onlangs een paar dagen in Nederland. Clementine van Wijngaarden sprak in Amsterdam met Zuster True Dedication, die samen met de onlangs overleden boeddhistische zenmeester Thich Nhat Hanh het boek ‘Met Zen de Planeet Redden’ samenstelde.

 • Er staan en er zijn

  Blog


  Mindfulness­trainer Sherida Pengel is één van de vier initiatiefnemers van Mind Your Colour, een training die zich specifiek richt op personen van kleur. Vanaf deze week publiceren we elke maand een blog van één van hen. In het eerste blog vertelt Pengel waarom zo’n specifieke training hard nodig is

 • Een buiging voor de natuur

  Blog


  Het hebben van een moestuin is voor Kirsten Hartevelt veel meer dan een plek waar ze groenten verbouwd. Het helpt haar te oefenen in geduld, vertrouwen, niet-streven, niet-oordelen, dankbaarheid, de frisse blik en vooral het altijd weer opnieuw mogen beginnen.

 • De mens is een berg, een wolk, een vogel

  Blog


  We kunnen weer reizen. En hoewel het enerzijds als een doodzonde voelt (my carbon footprint…), is overweldigend natuurschoon voedend voor de geest, net als trouwens mensen die het verschil maken.

 • Tegen bomen leunen

  Blog


  Wat is het gevolg van het leven in een stedelijke omgeving, en weinig groen om je heen? Psycholoog en mindfulness­trainer Nienke Heijbroek vertelt over haar persoonlijke zoektocht naar het integreren van de natuur in haar leven, en wat dit haar brengt.

 • Onze jachtige levens

  Blog


  Nu de pandemie op zijn retour is, geniet CVM-directeur Wibo Koole weer van de hernieuwde vrijheid. Hij is ook bezorgd: zal het najagen van onze passies ten koste gaan van het rustigere tempo van de afgelopen twee jaar?

 • Wat kan ik bijdragen?

  Blog


  In tijden van grote veranderingen wendt de mens zich graag tot wijsheidsleren. De Griekse filosofen, het boeddhisme: we willen graag handvatten hoe we ons moeten verhouden tot het lijden. Mindfulness is bij uitstek toegesneden op moeilijke momenten: klein en groot leed, persoonlijk, relationeel en collectief.

 • Welk draadje weef jij in het web?

  Boekbespreking


  Erik van den Brink, mede-ontwikkelaar van MBCL, mindfulness­trainer en voormalig psychiater, legt uit waarom hij zo is geraakt door het hoopvolle, verbindende boek The Web of Meaning van Jeremy Lent.

 • Aandacht voor de natuur

  Boekbespreking


  Margôt van Stee las Diary of a Young Naturalist van Dara McAnulty. Een dagboek zo beeldend geschreven dat je met nog meer bewondering om je heen kijkt buiten. ‘Naar regenwormen in paringstenue, gewoon, op de stoep bij mij om de hoek.’

 • Mindfulness in Oekraïne

  Blog


  In de lente van 2020 kreeg het CVM een mailtje van twee psychologen uit Oekraïne, Julia en Olena. Ze vroegen ons of we hen in de ontwikkeling van mindfulness konden ondersteunen. Over twee weken zou het zover zijn: Mila de Koning en Rob Brandsma zouden in de Oekraïne de eerste groep mindfulness­trainers gaan opleiden.

 • Een gebroken wereld helen

  Blog


  Mindfulness zorgt ervoor dat we beter leren omgaan met de schaduwzijde van het bestaan. Omarm de barsten en de breuken, want tussen de kieren valt het licht naar binnen.

 • Alles is liefde

  Blog


  Complexe vraagstukken op eenvoudige wijze voor het voetlicht brengen, dat kon Zenboeddhist Thich Nhat Hanh als de beste. Vorige week overleed deze ‘sociaal boeddhist’ en vredestichter.

 • Elke crisis is een kans

  Boekbespreking


  Als de coronacrisis iets aantoont, dan is het wel dat geluk en gezondheid niet maakbaar zijn. In ‘Omarm de chaos’ laten Jan Rotmans en Mischa Verheijden zien dat een duurzamer evenwicht echt tot de mogelijkheden hoort. Oud-psychiater, mindfulness­trainer en mede-ontwikkelaar van de compassietraining MBCL, Erik van den Brink legt uit waarom het boek hem zo treft.

 • Transformatie

  Blog


  Voor Celina Groothuizen bracht de kennismaking met mindfulness niet alleen minder stress; er kwam een proces op gang voor haar gevoelens over haar geaardheid en genderexpressie. Inmiddels is ze mindfulness­trainer en lid van de taskforce diversiteit en inclusie van de beroepsvereniging VMBN. Ook geeft ze specifieke trainingen voor de LHBTIQ+ gemeenschap.

 • Aan jezelf werken is niet voorbehouden aan vrouwen

  Blog


  In de trainingen van mindfulness- en compassietrainer Christianne Moussault zitten doorgaans niet veel mannen. Vooral bij de compassietraining laten ze het afweten. Ligt het aan haar, aan Noord-Holland of botert het gewoon niet tussen man en compassie?

 • De plaats der moeite opzoeken

  Blog


  Willen we met mindfulness ook bijdragen aan een betere wereld? Dan moeten we net als op het kussen de moeilijke dingen niet uit de weg gaan.

 • Een wereld te winnen

  Blog


  Aan de vooravond van het webinar ‘Mindfulness, diversiteit en Inclusie’ overdenkt Clementine van Wijngaarden, programmamanager van CVM Mindful Leven, hoe zij zich bewust werd van haar ‘wit’ zijn.

 • Open voor het onverwachte

  Blog


  Margôt van Stee blikt terug op de afgelopen periode, met gepensioneerd arbeidspsycholoog Jolet Plomp. Eén van haar motto’s is: zoek je eigen invloed. En dan kun je zomaar mooie, nieuwe, ervaringen opdoen die je vooraf niet had verwacht.

 • Door dood en onsterfelijkheid getroffen

  Blog


  De afgelopen maanden valt het leven in de pandemie me steeds minder makkelijk. Het duurt maar voort en ik voel me meer en meer vastzitten. In zijn prachtige essay over de pandemie, De Fundamenten, citeert Ramsey Nasr een deel van een brief die Vincent van Gogh in 1888 aan zijn broer Theo schreef. Het is een tekst die dicht bij mijn ervaring van de laatste tijd komt.

 • Aandacht voor het klimaat

  Blog


  Reikhalzend kijken we uit naar de mogelijkheid tot versoepeling van de maatregelen. Wat we dan niet allemaal weer kunnen doen! Alleen - moeten we dat allemaal ook wel willen?