• Alles van waarde is weerloos

  Blog


  In een wereld waarin mindfulness harder nodig is dan ooit, houdt het Centrum voor Mindfulness in zijn huidige vorm op te bestaan. Een aderlating, blogt Mindful Leven programmamaker Clementine van Wijngaarden in het laatste blog op de site. 

 • Een stevige basis

  Blog


  ‘Een gezin hoeft maar een boeddhist te hebben, dan profiteert iedereen,’ is een veel gehoorde uitspraak. In het gezin van mindfulness­trainer Kirsten Hartevelt is zij degene die mindfulness en meditatie beoefent. En dat werpt zijn vruchten af. 

 • Glimmen en blinken

  Blog


  Toen psycholoog en mindfulness­trainer Margôt van Stee opgroeide, was het huishouden nog een exclusieve taak van vrouwen. Dat is gelukkig veranderd. Inmiddels ziet Margôt schoonmaken en opruimen als een informele mindfulnessbeoefening en wellicht zelfs een weg naar verlichting.

 • Daar waar geen woorden zijn

  Blog


  Twee jaar na een van de gelukkigste momenten in haar leven, staat de wereld van mindfulness­trainer Monique Verhulst op zijn kop. Haar geliefde blijkt een ongeneselijke ziekte te hebben. In dit blog vertelt ze hoe ze samen boven water blijven en soms kopje onder gaan in een leven tussen hoop en angst.

 • Vriendschap in tijden van ziekte

  Blog


  Mindfulness­trainer Joris Gresnigt heeft sarcoïdose, een chronische ziekte. Met enige regelmaat blogt hij over verschillende aspecten van het ziek zijn. Dit keer over vriendschappen, de vluchtige en de blijvende.

 • Buienradar

  Blog


  Op bezoek bij vrienden in de Zwitserse bergen, beziet Clementine van Wijngaarden de zwaluw (randulina) in een ander daglicht.

 • Een zee van tijd

  Blog


  Susan Bögels is haar hele volwassen leven druk geweest. Nu breekt opeens een fase aan waarin zij opeens een zee van tijd ervaart. En dat doet onverwachte dingen met haar. Je leest erover in haar blog ‘Een zee van tijd’.

 • Een buiging voor de natuur

  Blog


  Het hebben van een moestuin is voor Kirsten Hartevelt veel meer dan een plek waar ze groenten verbouwd. Het helpt haar te oefenen in geduld, vertrouwen, niet-streven, niet-oordelen, dankbaarheid, de frisse blik en vooral het altijd weer opnieuw mogen beginnen.

 • De mens is een berg, een wolk, een vogel

  Blog


  We kunnen weer reizen. En hoewel het enerzijds als een doodzonde voelt (my carbon footprint…), is overweldigend natuurschoon voedend voor de geest, net als trouwens mensen die het verschil maken.

 • Gulden middenweg

  Blog


  Dat opvoeden een interessante exercitie is, weet moeder en mindfulness­trainer Monique Verhulst als de beste. Je wilt het beste voor je kind, maar op het pad van helpen en begeleiden kom je jezelf soms keihard tegen. 

 • Isolatie

  Blog


  Na twee jaar van vooral online in het buitenland doceren, ging mindfulness­trainer, psychotherapeut en hoogleraar Susan Bögels eindelijk weer op reis om een training in Oostenrijk te geven. Daar werd ze ziek. En ontdekte ze hoe het voelde om in isolatie zijn.

 • Tegen bomen leunen

  Blog


  Wat is het gevolg van het leven in een stedelijke omgeving, en weinig groen om je heen? Psycholoog en mindfulness­trainer Nienke Heijbroek vertelt over haar persoonlijke zoektocht naar het integreren van de natuur in haar leven, en wat dit haar brengt.

 • Onze jachtige levens

  Blog


  Nu de pandemie op zijn retour is, geniet CVM-directeur Wibo Koole weer van de hernieuwde vrijheid. Hij is ook bezorgd: zal het najagen van onze passies ten koste gaan van het rustigere tempo van de afgelopen twee jaar?

 • Wat kan ik bijdragen?

  Blog


  In tijden van grote veranderingen wendt de mens zich graag tot wijsheidsleren. De Griekse filosofen, het boeddhisme: we willen graag handvatten hoe we ons moeten verhouden tot het lijden. Mindfulness is bij uitstek toegesneden op moeilijke momenten: klein en groot leed, persoonlijk, relationeel en collectief.

 • Welk draadje weef jij in het web?

  Boekbespreking


  Erik van den Brink, mede-ontwikkelaar van MBCL, mindfulness­trainer en voormalig psychiater, legt uit waarom hij zo is geraakt door het hoopvolle, verbindende boek The Web of Meaning van Jeremy Lent.

 • Aandacht voor de natuur

  Boekbespreking


  Margôt van Stee las Diary of a Young Naturalist van Dara McAnulty. Een dagboek zo beeldend geschreven dat je met nog meer bewondering om je heen kijkt buiten. ‘Naar regenwormen in paringstenue, gewoon, op de stoep bij mij om de hoek.’

 • Mindfulness in Oekraïne

  Blog


  In de lente van 2020 kreeg het CVM een mailtje van twee psychologen uit Oekraïne, Julia en Olena. Ze vroegen ons of we hen in de ontwikkeling van mindfulness konden ondersteunen. Over twee weken zou het zover zijn: Mila de Koning en Rob Brandsma zouden in de Oekraïne de eerste groep mindfulness­trainers gaan opleiden.

 • Contractbreuk

  Blog


  Mindfulness­trainer en yogadocent Kirsten Hartevelt maakt voor het mediteren regelmatig gebruik van de meditatieapp Insight Timer. Maar de app is niet alleen maar een zegen. ‘Mijn meditatie-voortgang bijhouden? Het is toch geen challenge!’

 • Een gebroken wereld helen

  Blog


  Mindfulness zorgt ervoor dat we beter leren omgaan met de schaduwzijde van het bestaan. Omarm de barsten en de breuken, want tussen de kieren valt het licht naar binnen.

 • Stil staan

  Blog


  Een onverwachte sabbatical doet psychotherapeut en hoogleraar Susan Bögels besluiten om een lang gekoesterde droom uit te voeren: een pelgrimstocht maken. In dit derde deel komt ze in beweging, maar de dubbele etappe van de eerste dag blijkt erg ambitieus.

 • Ogenschijnlijk simpele adviezen

  Boekbespreking


  Of je bedrogen bent, diep in de rouw, of gewoon gruwelijk gekwetst, uit de adviezen in Cheryl Strayeds’ bundel ‘Schitterende kleine dingen’ kan iedereen wel iets van zijn gading halen.

 • Alles is liefde

  Blog


  Complexe vraagstukken op eenvoudige wijze voor het voetlicht brengen, dat kon Zenboeddhist Thich Nhat Hanh als de beste. Vorige week overleed deze ‘sociaal boeddhist’ en vredestichter.

 • Elke crisis is een kans

  Boekbespreking


  Als de coronacrisis iets aantoont, dan is het wel dat geluk en gezondheid niet maakbaar zijn. In ‘Omarm de chaos’ laten Jan Rotmans en Mischa Verheijden zien dat een duurzamer evenwicht echt tot de mogelijkheden hoort. Oud-psychiater, mindfulness­trainer en mede-ontwikkelaar van de compassietraining MBCL, Erik van den Brink legt uit waarom het boek hem zo treft.

 • In contact komen met klein levenspijn

  Blog


  Psychotherapeut Femke Kok herkent het zelf ook: hoe hard een relatief kleine kwetsing binnen kan komen en hoe (over)gevoelig je er op kunt reageren. Hoe kun je er mindful mee omgaan? En hoe helpt je dat verder op je pad van mindfulness en in je relatie met andere mensen?

 • Heb je een levenslesje voor me?

  Blog


  De zoon van mindfulness­trainer Monique Verhulst beloofde haar toen hij 7 was gewoon dezelfde te blijven wanneer hij in de puberteit zou komen. Dus niet! Hij kan er weinig aan doen, zo werkt het (puber)brein nou eenmaal.

 • Grip op het vuurwerk

  Blog


  Mindfulness­trainer Joris Gresnigt schrijft maandelijks een blog over leven met een chronische ziekte en het toepassen van mindfulness in zijn dagelijks leven. Dit keer over de spagaat tussen enerzijds controle willen, anderzijds te rusten in gewaar zijn.

 • Goede gewoontes

  Blog


  Nieuwe gewoontes aanleren gaat niet vanzelf. Dat geldt ook voor het uitvoeren van je goede voornemens aan het begin van het jaar. Spreek ze uit, adviseert psycholoog en mindfulness­trainer Margôt van Stee. Ga aan de slag en als het een keer niet lukt, wees dan niet te streng voor jezelf.

 • Twee jassen

  Blog


  Toen ze had geleerd hoe de automatische piloot werkte en ze in staat was opmerkzaam te zijn, ontdekte Irene Smit, creative director van Flow Magazine, hoe belangrijk de kunde tot meebewegen is. In deze gastblog vertelt ze hoe naast de weg van loslaten en accepteren een parallelweg loopt van nieuwe gewoonten aanleren en nieuwe keuzes maken.