• Een stevige basis

  Blog


  ‘Een gezin hoeft maar een boeddhist te hebben, dan profiteert iedereen,’ is een veel gehoorde uitspraak. In het gezin van mindfulness­trainer Kirsten Hartevelt is zij degene die mindfulness en meditatie beoefent. En dat werpt zijn vruchten af. 

 • De kracht van mindful leiderschap (2)

  Blog


  In zijn tweede blog in een serie over de kracht van mindful leiderschap belicht Wibo Koole, directeur van het Centrum voor Mindfulness en specialist op dit gebied, de rol van onvoorwaardelijke verantwoordelijkheid, waardoor je de keuze maakt speler te zijn en geen slachtoffer. 

 • Glimmen en blinken

  Blog


  Toen psycholoog en mindfulness­trainer Margôt van Stee opgroeide, was het huishouden nog een exclusieve taak van vrouwen. Dat is gelukkig veranderd. Inmiddels ziet Margôt schoonmaken en opruimen als een informele mindfulnessbeoefening en wellicht zelfs een weg naar verlichting.

 • Daar waar geen woorden zijn

  Blog


  Twee jaar na een van de gelukkigste momenten in haar leven, staat de wereld van mindfulness­trainer Monique Verhulst op zijn kop. Haar geliefde blijkt een ongeneselijke ziekte te hebben. In dit blog vertelt ze hoe ze samen boven water blijven en soms kopje onder gaan in een leven tussen hoop en angst.

 • Bevragen

  Blog


  Vanaf september start bij het CVM Mind Your Colour, een mindfulness­training die zich richt op zwarte mensen, ontwikkelt door vier trainers van kleur: Sherida Pengel, Céline Gaza, Sjarda Joemai en Joyce Cordus. In dit tweede blog stelt Céline Gaza zich voor en vertelt wat het ontwerpen van de nieuwe training haar heeft gebracht.

 • Vriendschap in tijden van ziekte

  Blog


  Mindfulness­trainer Joris Gresnigt heeft sarcoïdose, een chronische ziekte. Met enige regelmaat blogt hij over verschillende aspecten van het ziek zijn. Dit keer over vriendschappen, de vluchtige en de blijvende.

 • De kracht van mindful leiderschap

  Blog


  In dit eerste blog in een serie over de kracht van mindful leiderschap zoomt Wibo Koole, directeur van het CvM en specialist op dit gebied, in op het opmerken van weerstand tegen verandering en de rol van veerkracht.

 • Buienradar

  Blog


  Op bezoek bij vrienden in de Zwitserse bergen, beziet Clementine van Wijngaarden de zwaluw (randulina) in een ander daglicht.

 • Eén voor allen

  Artikel


  Een groep kloosterlingen uit Plum Village was in het kader van hun Europese boektour onlangs een paar dagen in Nederland. Clementine van Wijngaarden sprak in Amsterdam met Zuster True Dedication, die samen met de onlangs overleden boeddhistische zenmeester Thich Nhat Hanh het boek ‘Met Zen de Planeet Redden’ samenstelde.

 • Er staan en er zijn

  Blog


  Mindfulness­trainer Sherida Pengel is één van de vier initiatiefnemers van Mind Your Colour, een training die zich specifiek richt op personen van kleur. Vanaf deze week publiceren we elke maand een blog van één van hen. In het eerste blog vertelt Pengel waarom zo’n specifieke training hard nodig is

 • Een zee van tijd

  Blog


  Susan Bögels is haar hele volwassen leven druk geweest. Nu breekt opeens een fase aan waarin zij opeens een zee van tijd ervaart. En dat doet onverwachte dingen met haar. Je leest erover in haar blog ‘Een zee van tijd’.

 • Man, wit, ziek

  Blog


  Geregeld blogt mindfulness­trainer Joris Gresnigt over zijn leven met sarcoïdose, een chronische ziekte. Deze week over hoe het is om, voor de eerste keer in zijn leven, te ervaren hoe het voelt om buitengesloten te worden.

 • Een buiging voor de natuur

  Blog


  Het hebben van een moestuin is voor Kirsten Hartevelt veel meer dan een plek waar ze groenten verbouwd. Het helpt haar te oefenen in geduld, vertrouwen, niet-streven, niet-oordelen, dankbaarheid, de frisse blik en vooral het altijd weer opnieuw mogen beginnen.

 • De mens is een berg, een wolk, een vogel

  Blog


  We kunnen weer reizen. En hoewel het enerzijds als een doodzonde voelt (my carbon footprint…), is overweldigend natuurschoon voedend voor de geest, net als trouwens mensen die het verschil maken.

 • Gulden middenweg

  Blog


  Dat opvoeden een interessante exercitie is, weet moeder en mindfulness­trainer Monique Verhulst als de beste. Je wilt het beste voor je kind, maar op het pad van helpen en begeleiden kom je jezelf soms keihard tegen. 

 • De kleine ongemaksspier

  Blog


  Ons brein is gewend om allerlei ongemak te vermijden. Maar daarbij kunnen we ongemerkt uit het oog verliezen wat voor ons echt betekenisvol is, waar we willen dat ons leven werkelijk om draait. Marije van Yperen vertelt hoe je dit kunt trainen met behulp van Acceptance and Commitment Training (ACT) in de Vervolgtraining Leven vanuit je Kernwaarden.

 • Isolatie

  Blog


  Na twee jaar van vooral online in het buitenland doceren, ging mindfulness­trainer, psychotherapeut en hoogleraar Susan Bögels eindelijk weer op reis om een training in Oostenrijk te geven. Daar werd ze ziek. En ontdekte ze hoe het voelde om in isolatie zijn.

 • Tegen bomen leunen

  Blog


  Wat is het gevolg van het leven in een stedelijke omgeving, en weinig groen om je heen? Psycholoog en mindfulness­trainer Nienke Heijbroek vertelt over haar persoonlijke zoektocht naar het integreren van de natuur in haar leven, en wat dit haar brengt.

 • Onze jachtige levens

  Blog


  Nu de pandemie op zijn retour is, geniet CVM-directeur Wibo Koole weer van de hernieuwde vrijheid. Hij is ook bezorgd: zal het najagen van onze passies ten koste gaan van het rustigere tempo van de afgelopen twee jaar?

 • Wat kan ik bijdragen?

  Blog


  In tijden van grote veranderingen wendt de mens zich graag tot wijsheidsleren. De Griekse filosofen, het boeddhisme: we willen graag handvatten hoe we ons moeten verhouden tot het lijden. Mindfulness is bij uitstek toegesneden op moeilijke momenten: klein en groot leed, persoonlijk, relationeel en collectief.

 • Welk draadje weef jij in het web?

  Boekbespreking


  Erik van den Brink, mede-ontwikkelaar van MBCL, mindfulness­trainer en voormalig psychiater, legt uit waarom hij zo is geraakt door het hoopvolle, verbindende boek The Web of Meaning van Jeremy Lent.

 • Coolblue en het zwaard van Damocles

  Blog


  Mindfulness­trainer Joris Gresnigt heeft sarcoïdose, een chronische ziekte. Geregeld blogt hij over verschillende aspecten van het ziek zijn. Dit keer over omgaan met wachten.

 • Bewuste relaties: stop met jezelf opofferen

  Blog


  Sociaal vaardige en aardige communicatie is niet alleen maar positief, want het is vaak bovenmatig gericht op de ander waardoor je voorbij gaat aan wat je zelf wilt en voelt. Femke Kok, pyschotherapeut en mindfulness­trainer, legt uit hoe dit werkt en hoe mindfulness kan helpen.

 • Klamme handen, knikkende knieën

  Blog


  Laurens Veldman (GGZ-psycholoog en mindfulness­trainer) beschrijft waarom mindfulness zo goed werkt bij mensen met angst- en paniekklachten.

 • Mindfulness in Oekraïne

  Blog


  In de lente van 2020 kreeg het CVM een mailtje van twee psychologen uit Oekraïne, Julia en Olena. Ze vroegen ons of we hen in de ontwikkeling van mindfulness konden ondersteunen. Over twee weken zou het zover zijn: Mila de Koning en Rob Brandsma zouden in de Oekraïne de eerste groep mindfulness­trainers gaan opleiden.

 • Ga nooit met pensioen

  Boekbespreking


  Arts en meditatietrainer Bas Geerdes las ‘Keep Sharp: Build a Better Brain at Any Age,’ van Dr. Sanja Gupta. Hoewel hij niet per se nieuwe inzichten opdeed, zet het boek de wetenschappelijke inzichten (Bewegen! Gezond eten! En ja, mediteren!) nog eens op een rij en zet het aan tot actie.

 • Contractbreuk

  Blog


  Mindfulness­trainer en yogadocent Kirsten Hartevelt maakt voor het mediteren regelmatig gebruik van de meditatieapp Insight Timer. Maar de app is niet alleen maar een zegen. ‘Mijn meditatie-voortgang bijhouden? Het is toch geen challenge!’

 • Een gebroken wereld helen

  Blog


  Mindfulness zorgt ervoor dat we beter leren omgaan met de schaduwzijde van het bestaan. Omarm de barsten en de breuken, want tussen de kieren valt het licht naar binnen.