Lees verder...
Mediteren en toepassen
Een zee van tijd
BlogSusan Bögels is haar hele volwassen leven druk geweest. Nu breekt opeens een fase aan waarin zij opeens een zee van tijd ervaart. En dat doet onverwachte dingen met haar. Je leest erover in haar blog ‘Een zee van tijd’.
Man, wit, ziek
BlogGeregeld blogt mindfulnesstrainer Joris Gresnigt over zijn leven met sarcoïdose, een chronische ziekte. Deze week over hoe het is om, voor de eerste keer in zijn leven, te ervaren hoe het voelt om buitengesloten te worden.
Een buiging voor de natuur
BlogHet hebben van een moestuin is voor Kirsten Hartevelt veel meer dan een plek waar ze groenten verbouwd. Het helpt haar te oefenen in geduld, vertrouwen, niet-streven, niet-oordelen, dankbaarheid, de frisse blik en vooral het altijd weer opnieuw mogen beginnen.
De mens is een berg, een wolk, een vogel
BlogWe kunnen weer reizen. En hoewel het enerzijds als een doodzonde voelt (my carbon footprint…), is overweldigend natuurschoon voedend voor de geest, net als trouwens mensen die het verschil maken.
Gulden middenweg
BlogDat opvoeden een interessante exercitie is, weet moeder en mindfulnesstrainer Monique Verhulst als de beste. Je wilt het beste voor je kind, maar op het pad van helpen en begeleiden kom je jezelf soms keihard tegen.
De kleine ongemaksspier
BlogOns brein is gewend om allerlei ongemak te vermijden. Maar daarbij kunnen we ongemerkt uit het oog verliezen wat voor ons echt betekenisvol is, waar we willen dat ons leven werkelijk om draait. Marije van Yperen vertelt hoe je dit kunt trainen met behulp van Acceptance and Commitment Training (ACT) in de Vervolgtraining Leven vanuit je Kernwaarden.
Isolatie
BlogNa twee jaar van vooral online in het buitenland doceren, ging mindfulnesstrainer, psychotherapeut en hoogleraar Susan Bögels eindelijk weer op reis om een training in Oostenrijk te geven. Daar werd ze ziek. En ontdekte ze hoe het voelde om in isolatie zijn.
Tegen bomen leunen
BlogWat is het gevolg van het leven in een stedelijke omgeving, en weinig groen om je heen? Psycholoog en mindfulnesstrainer Nienke Heijbroek vertelt over haar persoonlijke zoektocht naar het integreren van de natuur in haar leven, en wat dit haar brengt.
Onze jachtige levens
BlogNu de pandemie op zijn retour is, geniet CVM-directeur Wibo Koole weer van de hernieuwde vrijheid. Hij is ook bezorgd: zal het najagen van onze passies ten koste gaan van het rustigere tempo van de afgelopen twee jaar?
Wat kan ik bijdragen?
BlogIn tijden van grote veranderingen wendt de mens zich graag tot wijsheidsleren. De Griekse filosofen, het boeddhisme: we willen graag handvatten hoe we ons moeten verhouden tot het lijden. Mindfulness is bij uitstek toegesneden op moeilijke momenten: klein en groot leed, persoonlijk, relationeel en collectief.
Welk draadje weef jij in het web?
BoekbesprekingErik van den Brink, mede-ontwikkelaar van MBCL, mindfulnesstrainer en voormalig psychiater, legt uit waarom hij zo is geraakt door het hoopvolle, verbindende boek The Web of Meaning van Jeremy Lent.
Coolblue en het zwaard van Damocles
BlogMindfulnesstrainer Joris Gresnigt heeft sarcoïdose, een chronische ziekte. Geregeld blogt hij over verschillende aspecten van het ziek zijn. Dit keer over omgaan met wachten.
Bewuste relaties: stop met jezelf opofferen
BlogSociaal vaardige en aardige communicatie is niet alleen maar positief, want het is vaak bovenmatig gericht op de ander waardoor je voorbij gaat aan wat je zelf wilt en voelt. Femke Kok, pyschotherapeut en mindfulnesstrainer, legt uit hoe dit werkt en hoe mindfulness kan helpen.
Klamme handen, knikkende knieën
BlogLaurens Veldman (GGZ-psycholoog en mindfulnesstrainer) beschrijft waarom mindfulness zo goed werkt bij mensen met angst- en paniekklachten.
Mindfulness in Oekraïne
BlogIn de lente van 2020 kreeg het CVM een mailtje van twee psychologen uit Oekraïne, Julia en Olena. Ze vroegen ons of we hen in de ontwikkeling van mindfulness konden ondersteunen. Over twee weken zou het zover zijn: Mila de Koning en Rob Brandsma zouden in de Oekraïne de eerste groep mindfulnesstrainers gaan opleiden.
Ga nooit met pensioen
BoekbesprekingArts en meditatietrainer Bas Geerdes las ‘Keep Sharp: Build a Better Brain at Any Age,’ van Dr. Sanja Gupta. Hoewel hij niet per se nieuwe inzichten opdeed, zet het boek de wetenschappelijke inzichten (Bewegen! Gezond eten! En ja, mediteren!) nog eens op een rij en zet het aan tot actie.
Contractbreuk
BlogMindfulnesstrainer en yogadocent Kirsten Hartevelt maakt voor het mediteren regelmatig gebruik van de meditatieapp Insight Timer. Maar de app is niet alleen maar een zegen. ‘Mijn meditatie-voortgang bijhouden? Het is toch geen challenge!’
Een gebroken wereld helen
BlogMindfulness zorgt ervoor dat we beter leren omgaan met de schaduwzijde van het bestaan. Omarm de barsten en de breuken, want tussen de kieren valt het licht naar binnen.
Het land der begrensde mogelijkheden
BlogMindfulnesstrainer Joris Gresnigt heeft door zijn chronische ziekte beperkte energie. Hoe is dat en hoe gaat hij om met ernstige vermoeidheid? Hoe maakt hij gebruik van mindfulness en compassie?
Stil staan
BlogEen onverwachte sabbatical doet psychotherapeut en hoogleraar Susan Bögels besluiten om een lang gekoesterde droom uit te voeren: een pelgrimstocht maken. In dit derde deel komt ze in beweging, maar de dubbele etappe van de eerste dag blijkt erg ambitieus.
Alles is liefde
BlogComplexe vraagstukken op eenvoudige wijze voor het voetlicht brengen, dat kon Zenboeddhist Thich Nhat Hanh als de beste. Vorige week overleed deze ‘sociaal boeddhist’ en vredestichter.
Elke crisis is een kans
BoekbesprekingAls de coronacrisis iets aantoont, dan is het wel dat geluk en gezondheid niet maakbaar zijn. In ‘Omarm de chaos’ laten Jan Rotmans en Mischa Verheijden zien dat een duurzamer evenwicht echt tot de mogelijkheden hoort. Oud-psychiater, mindfulnesstrainer en mede-ontwikkelaar van de compassietraining MBCL, Erik van den Brink legt uit waarom het boek hem zo treft.
In contact komen met klein levenspijn
BlogPsychotherapeut Femke Kok herkent het zelf ook: hoe hard een relatief kleine kwetsing binnen kan komen en hoe (over)gevoelig je er op kunt reageren. Hoe kun je er mindful mee omgaan? En hoe helpt je dat verder op je pad van mindfulness en in je relatie met andere mensen?
Heb je een levenslesje voor me?
BlogDe zoon van mindfulnesstrainer Monique Verhulst beloofde haar toen hij 7 was gewoon dezelfde te blijven wanneer hij in de puberteit zou komen. Dus niet! Hij kan er weinig aan doen, zo werkt het (puber)brein nou eenmaal.
Niet langer de kluts kwijt
BoekbesprekingWibo Koole begon aarzelend aan het boek Peak Mind van de Amerikaanse wetenschapper Amishi Jha. Maar al snel is hij geboeid door het perspectief dat zij biedt op ons aandacht systeem. Jha doet aan de Universiteit van Miami onderzoek naar aandacht, werkgeheugen en mindfulness.
Grip op het vuurwerk
BlogMindfulnesstrainer Joris Gresnigt schrijft maandelijks een blog over leven met een chronische ziekte en het toepassen van mindfulness in zijn dagelijks leven. Dit keer over de spagaat tussen enerzijds controle willen, anderzijds te rusten in gewaar zijn.
Goede gewoontes
BlogNieuwe gewoontes aanleren gaat niet vanzelf. Dat geldt ook voor het uitvoeren van je goede voornemens aan het begin van het jaar. Spreek ze uit, adviseert psycholoog en mindfulnesstrainer Margôt van Stee. Ga aan de slag en als het een keer niet lukt, wees dan niet te streng voor jezelf.
Twee jassen
BlogToen ze had geleerd hoe de automatische piloot werkte en ze in staat was opmerkzaam te zijn, ontdekte Irene Smit, creative director van Flow Magazine, hoe belangrijk de kunde tot meebewegen is. In deze gastblog vertelt ze hoe naast de weg van loslaten en accepteren een parallelweg loopt van nieuwe gewoonten aanleren en nieuwe keuzes maken.