• Glimmen en blinken

  Blog


  Toen psycholoog en mindfulness­trainer Margôt van Stee opgroeide, was het huishouden nog een exclusieve taak van vrouwen. Dat is gelukkig veranderd. Inmiddels ziet Margôt schoonmaken en opruimen als een informele mindfulnessbeoefening en wellicht zelfs een weg naar verlichting.

 • Daar waar geen woorden zijn

  Blog


  Twee jaar na een van de gelukkigste momenten in haar leven, staat de wereld van mindfulness­trainer Monique Verhulst op zijn kop. Haar geliefde blijkt een ongeneselijke ziekte te hebben. In dit blog vertelt ze hoe ze samen boven water blijven en soms kopje onder gaan in een leven tussen hoop en angst.

 • Bevragen

  Blog


  Vanaf september start bij het CVM Mind Your Colour, een mindfulness­training die zich richt op zwarte mensen, ontwikkelt door vier trainers van kleur: Sherida Pengel, Céline Gaza, Sjarda Joemai en Joyce Cordus. In dit tweede blog stelt Céline Gaza zich voor en vertelt wat het ontwerpen van de nieuwe training haar heeft gebracht.

 • Vriendschap in tijden van ziekte

  Blog


  Mindfulness­trainer Joris Gresnigt heeft sarcoïdose, een chronische ziekte. Met enige regelmaat blogt hij over verschillende aspecten van het ziek zijn. Dit keer over vriendschappen, de vluchtige en de blijvende.

 • Eén voor allen

  Artikel


  Een groep kloosterlingen uit Plum Village was in het kader van hun Europese boektour onlangs een paar dagen in Nederland. Clementine van Wijngaarden sprak in Amsterdam met Zuster True Dedication, die samen met de onlangs overleden boeddhistische zenmeester Thich Nhat Hanh het boek ‘Met Zen de Planeet Redden’ samenstelde.

 • Een zee van tijd

  Blog


  Susan Bögels is haar hele volwassen leven druk geweest. Nu breekt opeens een fase aan waarin zij opeens een zee van tijd ervaart. En dat doet onverwachte dingen met haar. Je leest erover in haar blog ‘Een zee van tijd’.

 • Man, wit, ziek

  Blog


  Geregeld blogt mindfulness­trainer Joris Gresnigt over zijn leven met sarcoïdose, een chronische ziekte. Deze week over hoe het is om, voor de eerste keer in zijn leven, te ervaren hoe het voelt om buitengesloten te worden.

 • De kleine ongemaksspier

  Blog


  Ons brein is gewend om allerlei ongemak te vermijden. Maar daarbij kunnen we ongemerkt uit het oog verliezen wat voor ons echt betekenisvol is, waar we willen dat ons leven werkelijk om draait. Marije van Yperen vertelt hoe je dit kunt trainen met behulp van Acceptance and Commitment Training (ACT) in de Vervolgtraining Leven vanuit je Kernwaarden.

 • Isolatie

  Blog


  Na twee jaar van vooral online in het buitenland doceren, ging mindfulness­trainer, psychotherapeut en hoogleraar Susan Bögels eindelijk weer op reis om een training in Oostenrijk te geven. Daar werd ze ziek. En ontdekte ze hoe het voelde om in isolatie zijn.

 • Wat kan ik bijdragen?

  Blog


  In tijden van grote veranderingen wendt de mens zich graag tot wijsheidsleren. De Griekse filosofen, het boeddhisme: we willen graag handvatten hoe we ons moeten verhouden tot het lijden. Mindfulness is bij uitstek toegesneden op moeilijke momenten: klein en groot leed, persoonlijk, relationeel en collectief.

 • Coolblue en het zwaard van Damocles

  Blog


  Mindfulness­trainer Joris Gresnigt heeft sarcoïdose, een chronische ziekte. Geregeld blogt hij over verschillende aspecten van het ziek zijn. Dit keer over omgaan met wachten.

 • Bewuste relaties: stop met jezelf opofferen

  Blog


  Sociaal vaardige en aardige communicatie is niet alleen maar positief, want het is vaak bovenmatig gericht op de ander waardoor je voorbij gaat aan wat je zelf wilt en voelt. Femke Kok, pyschotherapeut en mindfulness­trainer, legt uit hoe dit werkt en hoe mindfulness kan helpen.

 • Klamme handen, knikkende knieën

  Blog


  Laurens Veldman (GGZ-psycholoog en mindfulness­trainer) beschrijft waarom mindfulness zo goed werkt bij mensen met angst- en paniekklachten.

 • Het land der begrensde mogelijkheden

  Blog


  Mindfulness­trainer Joris Gresnigt heeft door zijn chronische ziekte beperkte energie. Hoe is dat en hoe gaat hij om met ernstige vermoeidheid? Hoe maakt hij gebruik van mindfulness en compassie?

 • Stil staan

  Blog


  Een onverwachte sabbatical doet psychotherapeut en hoogleraar Susan Bögels besluiten om een lang gekoesterde droom uit te voeren: een pelgrimstocht maken. In dit derde deel komt ze in beweging, maar de dubbele etappe van de eerste dag blijkt erg ambitieus.

 • Alles is liefde

  Blog


  Complexe vraagstukken op eenvoudige wijze voor het voetlicht brengen, dat kon Zenboeddhist Thich Nhat Hanh als de beste. Vorige week overleed deze ‘sociaal boeddhist’ en vredestichter.

 • In contact komen met klein levenspijn

  Blog


  Psychotherapeut Femke Kok herkent het zelf ook: hoe hard een relatief kleine kwetsing binnen kan komen en hoe (over)gevoelig je er op kunt reageren. Hoe kun je er mindful mee omgaan? En hoe helpt je dat verder op je pad van mindfulness en in je relatie met andere mensen?

 • Grip op het vuurwerk

  Blog


  Mindfulness­trainer Joris Gresnigt schrijft maandelijks een blog over leven met een chronische ziekte en het toepassen van mindfulness in zijn dagelijks leven. Dit keer over de spagaat tussen enerzijds controle willen, anderzijds te rusten in gewaar zijn.

 • Goede gewoontes

  Blog


  Nieuwe gewoontes aanleren gaat niet vanzelf. Dat geldt ook voor het uitvoeren van je goede voornemens aan het begin van het jaar. Spreek ze uit, adviseert psycholoog en mindfulness­trainer Margôt van Stee. Ga aan de slag en als het een keer niet lukt, wees dan niet te streng voor jezelf.

 • Twee jassen

  Blog


  Toen ze had geleerd hoe de automatische piloot werkte en ze in staat was opmerkzaam te zijn, ontdekte Irene Smit, creative director van Flow Magazine, hoe belangrijk de kunde tot meebewegen is. In deze gastblog vertelt ze hoe naast de weg van loslaten en accepteren een parallelweg loopt van nieuwe gewoonten aanleren en nieuwe keuzes maken.

 • Vrede aan tafel

  Blog


  Psychotherapeut en mindfulness­trainer Femke Kok ziet het regelmatig in haar praktijk: kerst, de tijd van samen zijn met familie rond tafel en boom, is niet voor iedereen gelukzalig. Maar juist deze dagen kun je gebruiken om in het reine komen met jezelf in relatie tot je familie.  In haar blog roept ze op om ook ruimte te maken voor negatieve emoties.

 • De abnormaliteit van het normaal

  Blog


  Het begon met een hoestje, maar niet veel later bleek er toch meer aan de hand met mindfulness­trainer Joris Gresnigt. De diagnose: sarcoïdose, een chronische ziekte. Een keer per maand blogt hij over verschillende aspecten van het ziek zijn: van bij de dokter zitten tot omgaan met gevoelens of vriendschappen onderhouden. Kun je mindful ziek zijn?

 • Dat rijk worden zo eenvoudig kan zijn

  Blog


  Wibo Koole deelt de 3 lessen die hij heeft geleerd tijdens zijn reis met mindfulness en meditatie. Het begon 15 jaar geleden met een boek en cd van Jon Kabat-Zinn om van zijn mentale vermoeidheid af te komen. Maar mindfulness leverde hem veel meer op dan alleen stressreductie. Het bleek een ware rijkdom voor zijn leven.

 • Mijn ego is kleiner dan het jouwe!

  Blog


  Je verbeelden dat je je ego overstegen hebt en je spiritueel superieur voelen kan een hardnekkig bijproduct zijn van de spirituele reis. In het tweede deel over dit ‘spiritueel narcisme’ beschrijft mindfulness¬trainer en psycholoog Margôt van Stee het fenomeen ‘ranking’.

 • Daar heb ik geen last meer van

  Blog


  Je verbeelden dat je je ego overstegen hebt en je spiritueel superieur voelen kan een hardnekkig bijproduct zijn van de spirituele reis. Voor mindfulness­trainer en psycholoog Margôt van Stee biedt het beoefenen van mindfulness de middenweg: ervaren wat er is, zonder er helemaal in op te gaan en zonder te vermijden of in gevecht te gaan.

 • Drie energiepijlers

  Blog


  Hardlopen is Jantien Westerveld’s lust en leven. Via een voormalig hardlooptrainer en psycholoog kwam zij in aanraking met de 8-weekse mindfulness­training. Tijdens de periode van ziekte en overlijden van haar man, en de rouw daarna, krijgen mindfulness en compassie een vaste plek in haar leven

 • Aarzelend op pad

  Blog


  Een onverwachte sabbatical doet Susan Bögels besluiten om een lang gekoesterde droom uit te voeren: een pelgrimstocht maken. En dat roept ook allerlei gedachtes en angsten op.

 • Je brein als podium (3)

  Blog


  In deze blog laat Monique Verhulst aan de hand van een metafoor van een theaterpodium zien hoe je mindfulness in kunt zetten als regisseur.