• Tegen bomen leunen

  Blog


  Wat is het gevolg van het leven in een stedelijke omgeving, en weinig groen om je heen? Psycholoog en mindfulness­trainer Nienke Heijbroek vertelt over haar persoonlijke zoektocht naar het integreren van de natuur in haar leven, en wat dit haar brengt.

 • Bewuste relaties: stop met jezelf opofferen

  Blog


  Sociaal vaardige en aardige communicatie is niet alleen maar positief, want het is vaak bovenmatig gericht op de ander waardoor je voorbij gaat aan wat je zelf wilt en voelt. Femke Kok, pyschotherapeut en mindfulness­trainer, legt uit hoe dit werkt en hoe mindfulness kan helpen.

 • Ga nooit met pensioen

  Boekbespreking


  Arts en meditatietrainer Bas Geerdes las ‘Keep Sharp: Build a Better Brain at Any Age,’ van Dr. Sanja Gupta. Hoewel hij niet per se nieuwe inzichten opdeed, zet het boek de wetenschappelijke inzichten (Bewegen! Gezond eten! En ja, mediteren!) nog eens op een rij en zet het aan tot actie.

 • Niet langer de kluts kwijt

  Boekbespreking


  Wibo Koole begon aarzelend aan het boek Peak Mind van de Amerikaanse wetenschapper Amishi Jha. Maar al snel is hij geboeid door het perspectief dat zij biedt op ons aandacht systeem. Jha doet aan de Universiteit van Miami onderzoek naar aandacht, werkgeheugen en mindfulness.

 • Goede gewoontes

  Blog


  Nieuwe gewoontes aanleren gaat niet vanzelf. Dat geldt ook voor het uitvoeren van je goede voornemens aan het begin van het jaar. Spreek ze uit, adviseert psycholoog en mindfulness­trainer Margôt van Stee. Ga aan de slag en als het een keer niet lukt, wees dan niet te streng voor jezelf.

 • Gesodemieter in de sangha

  Lezing


  Over het bouwen van gemeenschap van mindfulnessbeoefenaren – Lezing CVM-trainersretraite 22 tot 24 oktober 2021 - Margôt van Stee

 • Een stevig fundament van innerlijk geluk

  Blog


  Twee dingen vallen Marisa Garau, auteur en aanbieder van mindfulnessprogramma’s, op: steeds meer mensen hebben ‘iets’ gedaan met mindfulness, tegelijkertijd wordt hun stress niet minder.

 • Je brein als podium (3)

  Blog


  In deze blog laat Monique Verhulst aan de hand van een metafoor van een theaterpodium zien hoe je mindfulness in kunt zetten als regisseur.

 • Het orkest in je brein (2)

  Blog


  Een inspelend orkest is volgens mindfulness­trainer Monique Verhulst een mooie metafoor voor het ongetrainde brein: alle instrumenten spelen door elkaar. Tot de dirigent op de bok plaatsneemt. Mindfulness kun je zien als de dirigent voor het brein.

 • Kleien met je brein (1)

  Blog


  Sinds ik mindfulness ben gaan beoefenen, is mijn interesse in de plasticiteit van het menselijk brein gegroeid. Ik ben van mening dat het vergroten van zelfinzicht en zelfmanagement begint bij het verkrijgen van meer kennis over de werking van het brein en dat mindfulness hier behulpzaam bij kan zijn.