• Daar waar geen woorden zijn

  Blog


  Twee jaar na een van de gelukkigste momenten in haar leven, staat de wereld van mindfulness­trainer Monique Verhulst op zijn kop. Haar geliefde blijkt een ongeneselijke ziekte te hebben. In dit blog vertelt ze hoe ze samen boven water blijven en soms kopje onder gaan in een leven tussen hoop en angst.

 • Bevragen

  Blog


  Vanaf september start bij het CVM Mind Your Colour, een mindfulness­training die zich richt op zwarte mensen, ontwikkelt door vier trainers van kleur: Sherida Pengel, Céline Gaza, Sjarda Joemai en Joyce Cordus. In dit tweede blog stelt Céline Gaza zich voor en vertelt wat het ontwerpen van de nieuwe training haar heeft gebracht.

 • Vriendschap in tijden van ziekte

  Blog


  Mindfulness­trainer Joris Gresnigt heeft sarcoïdose, een chronische ziekte. Met enige regelmaat blogt hij over verschillende aspecten van het ziek zijn. Dit keer over vriendschappen, de vluchtige en de blijvende.

 • Een zee van tijd

  Blog


  Susan Bögels is haar hele volwassen leven druk geweest. Nu breekt opeens een fase aan waarin zij opeens een zee van tijd ervaart. En dat doet onverwachte dingen met haar. Je leest erover in haar blog ‘Een zee van tijd’.

 • Man, wit, ziek

  Blog


  Geregeld blogt mindfulness­trainer Joris Gresnigt over zijn leven met sarcoïdose, een chronische ziekte. Deze week over hoe het is om, voor de eerste keer in zijn leven, te ervaren hoe het voelt om buitengesloten te worden.

 • Gulden middenweg

  Blog


  Dat opvoeden een interessante exercitie is, weet moeder en mindfulness­trainer Monique Verhulst als de beste. Je wilt het beste voor je kind, maar op het pad van helpen en begeleiden kom je jezelf soms keihard tegen. 

 • De kleine ongemaksspier

  Blog


  Ons brein is gewend om allerlei ongemak te vermijden. Maar daarbij kunnen we ongemerkt uit het oog verliezen wat voor ons echt betekenisvol is, waar we willen dat ons leven werkelijk om draait. Marije van Yperen vertelt hoe je dit kunt trainen met behulp van Acceptance and Commitment Training (ACT) in de Vervolgtraining Leven vanuit je Kernwaarden.

 • Isolatie

  Blog


  Na twee jaar van vooral online in het buitenland doceren, ging mindfulness­trainer, psychotherapeut en hoogleraar Susan Bögels eindelijk weer op reis om een training in Oostenrijk te geven. Daar werd ze ziek. En ontdekte ze hoe het voelde om in isolatie zijn.

 • Tegen bomen leunen

  Blog


  Wat is het gevolg van het leven in een stedelijke omgeving, en weinig groen om je heen? Psycholoog en mindfulness­trainer Nienke Heijbroek vertelt over haar persoonlijke zoektocht naar het integreren van de natuur in haar leven, en wat dit haar brengt.

 • Coolblue en het zwaard van Damocles

  Blog


  Mindfulness­trainer Joris Gresnigt heeft sarcoïdose, een chronische ziekte. Geregeld blogt hij over verschillende aspecten van het ziek zijn. Dit keer over omgaan met wachten.

 • Bewuste relaties: stop met jezelf opofferen

  Blog


  Sociaal vaardige en aardige communicatie is niet alleen maar positief, want het is vaak bovenmatig gericht op de ander waardoor je voorbij gaat aan wat je zelf wilt en voelt. Femke Kok, pyschotherapeut en mindfulness­trainer, legt uit hoe dit werkt en hoe mindfulness kan helpen.

 • Klamme handen, knikkende knieën

  Blog


  Laurens Veldman (GGZ-psycholoog en mindfulness­trainer) beschrijft waarom mindfulness zo goed werkt bij mensen met angst- en paniekklachten.

 • Ga nooit met pensioen

  Boekbespreking


  Arts en meditatietrainer Bas Geerdes las ‘Keep Sharp: Build a Better Brain at Any Age,’ van Dr. Sanja Gupta. Hoewel hij niet per se nieuwe inzichten opdeed, zet het boek de wetenschappelijke inzichten (Bewegen! Gezond eten! En ja, mediteren!) nog eens op een rij en zet het aan tot actie.

 • Contractbreuk

  Blog


  Mindfulness­trainer en yogadocent Kirsten Hartevelt maakt voor het mediteren regelmatig gebruik van de meditatieapp Insight Timer. Maar de app is niet alleen maar een zegen. ‘Mijn meditatie-voortgang bijhouden? Het is toch geen challenge!’

 • Een gebroken wereld helen

  Blog


  Mindfulness zorgt ervoor dat we beter leren omgaan met de schaduwzijde van het bestaan. Omarm de barsten en de breuken, want tussen de kieren valt het licht naar binnen.

 • Het land der begrensde mogelijkheden

  Blog


  Mindfulness­trainer Joris Gresnigt heeft door zijn chronische ziekte beperkte energie. Hoe is dat en hoe gaat hij om met ernstige vermoeidheid? Hoe maakt hij gebruik van mindfulness en compassie?

 • Stil staan

  Blog


  Een onverwachte sabbatical doet psychotherapeut en hoogleraar Susan Bögels besluiten om een lang gekoesterde droom uit te voeren: een pelgrimstocht maken. In dit derde deel komt ze in beweging, maar de dubbele etappe van de eerste dag blijkt erg ambitieus.

 • Ogenschijnlijk simpele adviezen

  Boekbespreking


  Of je bedrogen bent, diep in de rouw, of gewoon gruwelijk gekwetst, uit de adviezen in Cheryl Strayeds’ bundel ‘Schitterende kleine dingen’ kan iedereen wel iets van zijn gading halen.

 • Elke crisis is een kans

  Boekbespreking


  Als de coronacrisis iets aantoont, dan is het wel dat geluk en gezondheid niet maakbaar zijn. In ‘Omarm de chaos’ laten Jan Rotmans en Mischa Verheijden zien dat een duurzamer evenwicht echt tot de mogelijkheden hoort. Oud-psychiater, mindfulness­trainer en mede-ontwikkelaar van de compassietraining MBCL, Erik van den Brink legt uit waarom het boek hem zo treft.

 • In contact komen met klein levenspijn

  Blog


  Psychotherapeut Femke Kok herkent het zelf ook: hoe hard een relatief kleine kwetsing binnen kan komen en hoe (over)gevoelig je er op kunt reageren. Hoe kun je er mindful mee omgaan? En hoe helpt je dat verder op je pad van mindfulness en in je relatie met andere mensen?

 • Heb je een levenslesje voor me?

  Blog


  De zoon van mindfulness­trainer Monique Verhulst beloofde haar toen hij 7 was gewoon dezelfde te blijven wanneer hij in de puberteit zou komen. Dus niet! Hij kan er weinig aan doen, zo werkt het (puber)brein nou eenmaal.

 • Grip op het vuurwerk

  Blog


  Mindfulness­trainer Joris Gresnigt schrijft maandelijks een blog over leven met een chronische ziekte en het toepassen van mindfulness in zijn dagelijks leven. Dit keer over de spagaat tussen enerzijds controle willen, anderzijds te rusten in gewaar zijn.

 • Twee jassen

  Blog


  Toen ze had geleerd hoe de automatische piloot werkte en ze in staat was opmerkzaam te zijn, ontdekte Irene Smit, creative director van Flow Magazine, hoe belangrijk de kunde tot meebewegen is. In deze gastblog vertelt ze hoe naast de weg van loslaten en accepteren een parallelweg loopt van nieuwe gewoonten aanleren en nieuwe keuzes maken.

 • Vrede aan tafel

  Blog


  Psychotherapeut en mindfulness­trainer Femke Kok ziet het regelmatig in haar praktijk: kerst, de tijd van samen zijn met familie rond tafel en boom, is niet voor iedereen gelukzalig. Maar juist deze dagen kun je gebruiken om in het reine komen met jezelf in relatie tot je familie.  In haar blog roept ze op om ook ruimte te maken voor negatieve emoties.

 • De abnormaliteit van het normaal

  Blog


  Het begon met een hoestje, maar niet veel later bleek er toch meer aan de hand met mindfulness­trainer Joris Gresnigt. De diagnose: sarcoïdose, een chronische ziekte. Een keer per maand blogt hij over verschillende aspecten van het ziek zijn: van bij de dokter zitten tot omgaan met gevoelens of vriendschappen onderhouden. Kun je mindful ziek zijn?

 • Quarantraite

  Blog


  Dat hij een keer besmet zou raken met het coronavirus, daar had gastblogger Steeph Custers op gerekend: zijn vrouw werkt in de zorg. Gelukkig niet al te ernstig ziek, beschrijft hij zijn ervaringen in ‘quarantraite’.

 • Transformatie

  Blog


  Voor Celina Groothuizen bracht de kennismaking met mindfulness niet alleen minder stress; er kwam een proces op gang voor haar gevoelens over haar geaardheid en genderexpressie. Inmiddels is ze mindfulness­trainer en lid van de taskforce diversiteit en inclusie van de beroepsvereniging VMBN. Ook geeft ze specifieke trainingen voor de LHBTIQ+ gemeenschap.

 • Gesodemieter in de sangha

  Lezing


  Over het bouwen van gemeenschap van mindfulnessbeoefenaren – Lezing CVM-trainersretraite 22 tot 24 oktober 2021 - Margôt van Stee