• Bevragen

  Blog


  Vanaf september start bij het CVM Mind Your Colour, een mindfulness­training die zich richt op zwarte mensen, ontwikkelt door vier trainers van kleur: Sherida Pengel, Céline Gaza, Sjarda Joemai en Joyce Cordus. In dit tweede blog stelt Céline Gaza zich voor en vertelt wat het ontwerpen van de nieuwe training haar heeft gebracht.

 • Vriendschap in tijden van ziekte

  Blog


  Mindfulness­trainer Joris Gresnigt heeft sarcoïdose, een chronische ziekte. Met enige regelmaat blogt hij over verschillende aspecten van het ziek zijn. Dit keer over vriendschappen, de vluchtige en de blijvende.

 • Er staan en er zijn

  Blog


  Mindfulness­trainer Sherida Pengel is één van de vier initiatiefnemers van Mind Your Colour, een training die zich specifiek richt op personen van kleur. Vanaf deze week publiceren we elke maand een blog van één van hen. In het eerste blog vertelt Pengel waarom zo’n specifieke training hard nodig is

 • Man, wit, ziek

  Blog


  Geregeld blogt mindfulness­trainer Joris Gresnigt over zijn leven met sarcoïdose, een chronische ziekte. Deze week over hoe het is om, voor de eerste keer in zijn leven, te ervaren hoe het voelt om buitengesloten te worden.

 • Welk draadje weef jij in het web?

  Boekbespreking


  Erik van den Brink, mede-ontwikkelaar van MBCL, mindfulness­trainer en voormalig psychiater, legt uit waarom hij zo is geraakt door het hoopvolle, verbindende boek The Web of Meaning van Jeremy Lent.

 • Alles is liefde

  Blog


  Complexe vraagstukken op eenvoudige wijze voor het voetlicht brengen, dat kon Zenboeddhist Thich Nhat Hanh als de beste. Vorige week overleed deze ‘sociaal boeddhist’ en vredestichter.

 • Elke crisis is een kans

  Boekbespreking


  Als de coronacrisis iets aantoont, dan is het wel dat geluk en gezondheid niet maakbaar zijn. In ‘Omarm de chaos’ laten Jan Rotmans en Mischa Verheijden zien dat een duurzamer evenwicht echt tot de mogelijkheden hoort. Oud-psychiater, mindfulness­trainer en mede-ontwikkelaar van de compassietraining MBCL, Erik van den Brink legt uit waarom het boek hem zo treft.

 • De plaats der moeite opzoeken

  Blog


  Willen we met mindfulness ook bijdragen aan een betere wereld? Dan moeten we net als op het kussen de moeilijke dingen niet uit de weg gaan.

 • Een wereld te winnen

  Blog


  Aan de vooravond van het webinar ‘Mindfulness, diversiteit en Inclusie’ overdenkt Clementine van Wijngaarden, programmamanager van CVM Mindful Leven, hoe zij zich bewust werd van haar ‘wit’ zijn.