• De kracht van mindful leiderschap (2)

  Blog


  In zijn tweede blog in een serie over de kracht van mindful leiderschap belicht Wibo Koole, directeur van het Centrum voor Mindfulness en specialist op dit gebied, de rol van onvoorwaardelijke verantwoordelijkheid, waardoor je de keuze maakt speler te zijn en geen slachtoffer. 

 • De kracht van mindful leiderschap

  Blog


  In dit eerste blog in een serie over de kracht van mindful leiderschap zoomt Wibo Koole, directeur van het CvM en specialist op dit gebied, in op het opmerken van weerstand tegen verandering en de rol van veerkracht.

 • Aandacht voor de natuur

  Boekbespreking


  Margôt van Stee las Diary of a Young Naturalist van Dara McAnulty. Een dagboek zo beeldend geschreven dat je met nog meer bewondering om je heen kijkt buiten. ‘Naar regenwormen in paringstenue, gewoon, op de stoep bij mij om de hoek.’

 • Ga nooit met pensioen

  Boekbespreking


  Arts en meditatietrainer Bas Geerdes las ‘Keep Sharp: Build a Better Brain at Any Age,’ van Dr. Sanja Gupta. Hoewel hij niet per se nieuwe inzichten opdeed, zet het boek de wetenschappelijke inzichten (Bewegen! Gezond eten! En ja, mediteren!) nog eens op een rij en zet het aan tot actie.

 • Ogenschijnlijk simpele adviezen

  Boekbespreking


  Of je bedrogen bent, diep in de rouw, of gewoon gruwelijk gekwetst, uit de adviezen in Cheryl Strayeds’ bundel ‘Schitterende kleine dingen’ kan iedereen wel iets van zijn gading halen.

 • Alles is liefde

  Blog


  Complexe vraagstukken op eenvoudige wijze voor het voetlicht brengen, dat kon Zenboeddhist Thich Nhat Hanh als de beste. Vorige week overleed deze ‘sociaal boeddhist’ en vredestichter.

 • Niet langer de kluts kwijt

  Boekbespreking


  Wibo Koole begon aarzelend aan het boek Peak Mind van de Amerikaanse wetenschapper Amishi Jha. Maar al snel is hij geboeid door het perspectief dat zij biedt op ons aandacht systeem. Jha doet aan de Universiteit van Miami onderzoek naar aandacht, werkgeheugen en mindfulness.

 • Spreken is zilver, zwijgen is goud

  Boekbespreking


  In De kunst van mindful communiceren van Frits Koster en Jetty Heynekamp maken we kennis met zes methoden die zich bezighouden met praten en luisteren met aandacht. Een kunst en een kunde.

 • Aarzelend op pad

  Blog


  Een onverwachte sabbatical doet Susan Bögels besluiten om een lang gekoesterde droom uit te voeren: een pelgrimstocht maken. En dat roept ook allerlei gedachtes en angsten op.

 • Spinnen met Sharon Salzberg

  Blog


  Onlangs herlas ik Liefdevolle vriendelijkheid; Een ander perspectief op geluk (1995) van Sharon Salzberg. Het boek biedt wat meer context voor mensen die geïnteresseerd zijn in boeddhistische psychologie in het algemeen en metta in het bijzonder. Er spreekt ervaring en kennis van zaken uit het boek, dat wijs en tegelijkertijd licht van toon is.

 • Later

  Blog


  Uitstelgedrag is van alle tijden, maar heeft de afgelopen decennia een vlucht genomen. Vaak vullen we de tijd dat we al lang had kunnen beginnen met dingen die niet heel praktisch zijn en ons geen zingeving bieden. In plaats daarvan brengen we deze ‘tussentijd’ door met scrollen op onze telefoons. Clementine van Wijngaarden schreef hierover een inspirerende blog.