In de lente van 2020 kreeg het CVM een mailtje van twee psychologen uit Oekraïne, Julia en Olena. Ze vroegen ons of we hen in de ontwikkeling van mindfulness konden ondersteunen.

Via internet hadden Julia en Olena kennis gemaakt met mindfulness. Ze deden een korte opleiding in Spanje. Daarna zijn ze, als eersten in Oekraïne, mindfulness gaan aanbieden.

Ons leek het mooi om dat, wat wij in West-Europa zo overdadig ter beschikking hebben, te brengen naar een land waar het perspectief op vrijheid en persoonlijke ontwikkeling nog zo pril waren.

Over twee weken zou het zover zijn: Mila de Koning en ik zouden in Oekraïne de eerste groep mindfulness­trainers gaan opleiden. We ontvingen foto’s van een conferentieoord in de bossen, er was simultaanvertaling geregeld, en we hadden samen een programma uitgewerkt - hier ligt het, naast me op tafel.

Maar toen kwam de omslag. Vorige week maandag beschreef Olena hoe verdrietig ze was over de dreiging aan de grens. Ze besloot met: ‘Het enige wat we nu kunnen doen, is vriendelijkheid cultiveren’.

Daarna kwam woensdag. De inval. Aan het eind van die lange dag had Julia nog even tijd voor een krabbeltje: ‘We try to keep calm and fight with the enemy’. Overvallen door de vijand. Geen ruimte meer om vriendelijkheid te cultiveren.

Eén ding weet ik wel. Het doet ertoe dat we laten merken dat we met ons hart bij hen zijn.

Er staat nog een vergadering gepland. Ik weet niet of hij doorgaat. Ik weet niet of er dan nog verbinding is. Ik weet niet of onze collega’s dan nog veilig zijn. Ik weet ook niet waar we nog over moeten hebben, eigenlijk. Er is zoveel stuk.

Eén ding weet ik wel. Het doet ertoe dat we laten merken dat we met ons hart bij hen zijn. Het laatste mailtje dat ik van Julia ontving had de titel: ‘Thank you for being with us.’ Ze schrijft: ‘We are not alone and the people from all the world help us.’ Daaronder een foto waarop ze een EHBO-cursus volgt. In de schuilkelder.

Rob Brandsma
28 februari 2022.

Mindfulness­trainer Julia in de schuilkelder.

Mediteren

Veerkracht en medemenselijkheid met Oekraïne

Op woensdagavond 2 maart 2022, van 20.00 - ca. 21.00 uur, organiseren we een speciale online meditatie bij CVM Mindful Leven.

In deze bijzondere mindfulnessmeditatie­sessie zullen we stilstaan bij wat er in Oekraïne gebeurt, bij de impact die het op de Oekraïense burgers en op ons Europeanen heeft. Meditatief en contemplatief stilstaan bij onze gevoelens en hoe we daar veerkrachtig mee kunnen omgaan.

Host: Wibo Koole.
Meditatie: Rob Brandsma.

Update: je kunt hier de meditatie terugluisteren:

Mindfulness en Oekraïne

Oekraïne helpen?

Er is weinig wat we kunnen doen. Toch staan we niet helemaal machteloos. Hieronder enkele mogelijkheden voor actie:

Beleid beïnvloeden: Je kunt petities ondertekenen, gericht aan wereldleiders. Je kunt in onze landelijke politiek invloed uitoefenen door mails, telefoontjes en brieven naar jouw politieke partij. Teken bijvoorbeeld de petitie tegen het inkopen van Russisch gas.

Doneren: je kunt Oekraïne financieel steunen via de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR, of in Nederland, bij Stichting Vluchteling of Giro 555 van het Rode Kruis.

Spullen en kleding: Er zijn mogelijkheden om spullen en kleding te doneren. Kijk op internet voor lokale mogelijkheden.