Vanaf september start bij het CVM Mind Your Colour, een mindfulness­training die zich richt op zwarte mensen, ontwikkelt door vier trainers van kleur: Sherida Pengel, Céline Gaza, Sjarda Joemai en Joyce Cordus. In dit tweede blog stelt Céline Gaza zich voor en vertelt wat het ontwerpen van de nieuwe training haar heeft gebracht.

Toen ik nog als maatschappelijk werkster voor jongeren werkte, merkte ik dat het niet altijd eenvoudig is om zelf in balans te blijven. Ik ontdekte in die tijd meditatie als een vorm van zelfzorg. Gaandeweg verdiepte zich dat en steeds meer werden de oorzaken van mijn ongelukkige gevoel duidelijk. Al snel zag ik ook in dat meditatie geen quick fix is, maar een levenslang leerproces.

Omdat ik de positieve veranderingen zo sterk voelde, besloot ik dat ik mijn opgedane kennis wilde delen met de mensen in mijn gemeenschap. Ik volgde de training en startte met het geven van meditatielessen aan vrouwenkringen van nieuwkomers. En vervolgens aan kunstenaars en activisten in Brussel. Niet alleen omdat ik zelf activist en kunstenaar ben, maar ook omdat ik zeer geïnteresseerd ben in het verband tussen mindfulness en sociale verandering en in het zogenaamd ‘embodied activism’ en hoe we het belang van zelfzorg in sociale bewegingen kunnen verduidelijken.

Al snel zag ik ook dat de mindfulnesswereld een hele witte wereld is, terwijl ik mijn lessen wilde geven aan een multiculturele groep. Om te lezen en te leren over de thematiek moest ik zoeken in de Amerikaanse en Angelsaksische literatuur, waar wel al veel is gepubliceerd over mindfulness in relatie tot de zwarte cultuur. Ik voelde dat ik dat hier ook aan bij wilde dragen, iets eigens wilde maken.

Al snel zag ik ook dat de mindfulnesswereld een hele witte wereld is, terwijl ik mijn lessen wilde geven aan een multiculturele groep.

Op mijn zoektocht naar gelijkgestemde collega’s, stuitte ik op Joyce, Sherida en Sjarda. Er was gelijk een klik en we gingen aan de slag. Het was ongelooflijk leerrijk om met mensen van verschillende culturen samen te werken. Het bracht interessante discussies, want ook wij vieren zijn allemaal anders, ook al behoren we zelf tot een minderheidsgroep.

Met mijn eigen bedrijf, Mindfulness by Céline, probeer ik mindfulness en kunst te ‘dekoloniseren’. Dat betekent dat ik ‘wat, hoe en waarom ik iets doe’ in vraag stel. Heel veel kennis in Europa is door witte mannen uit andere plaatsen in de wereld overgebracht en getransformeerd. Mijn doel is om steeds naar de bron terug te gaan en het zelf te (her)definiëren.

En dit was alleen mogelijk omdat we zelf een tintje hebben en dat we heel goed weten hoe het is om stress te ervaren omdat we er anders uitzien.

Wat ik zo goed vind aan Mind Your Colour, is dat er genoeg plaats is voor ieder van ons en dat er ruimte is om vragen te stellen, te discussiëren en samen te helen en te groeien. Ik was op zoek en vond een veilige groep waar we co-creëren op een inclusieve manier, waar niemand superieur is aan de ander. Terwijl we de cursus samen ontwikkelden, hebben we ook de tijd genomen om bepaalde dingen in de originele MBSR-training te bevragen. En wat extra’s toe te voegen.

En dit was alleen mogelijk omdat we zelf een tintje hebben en dat we heel goed weten hoe het is om stress te ervaren omdat we er anders uitzien. Dankzij onze collectieve intelligentie hebben we een interessante MBSR cursus gecreëerd om samen met de gemeenschap te helen en groeien.

Wil je meer weten over de mindfulness­training Mind Your Colour en je aanmelden? Lees dan verder:

Mind Your Colour Mindfulness­training


Auteur: Céline Gaza. Met een Master Criminologie op zak, begon de in Brussel woonachtige Céline Gaza zich steeds meer te verdiepen in mindfulness en meditatie. Ze volgde de trainersopleiding en startte haar eigen bedrijf, Mindfulness by Céline.