• Drie energiepijlers

  Blog


  Hardlopen is Jantien Westerveld’s lust en leven. Via een voormalig hardlooptrainer en psycholoog kwam zij in aanraking met de 8-weekse mindfulness­training. Tijdens de periode van ziekte en overlijden van haar man, en de rouw daarna, krijgen mindfulness en compassie een vaste plek in haar leven

 • Aarzelend op pad

  Blog


  Een onverwachte sabbatical doet Susan Bögels besluiten om een lang gekoesterde droom uit te voeren: een pelgrimstocht maken. En dat roept ook allerlei gedachtes en angsten op.

 • Een stevig fundament van innerlijk geluk

  Blog


  Twee dingen vallen Marisa Garau, auteur en aanbieder van mindfulnessprogramma’s, op: steeds meer mensen hebben ‘iets’ gedaan met mindfulness, tegelijkertijd wordt hun stress niet minder.

 • Je brein als podium (3)

  Blog


  In deze blog laat Monique Verhulst aan de hand van een metafoor van een theaterpodium zien hoe je mindfulness in kunt zetten als regisseur.

 • Vrienden worden?!

  Blog


  Nu het nazomerse leven is begonnen en ik weer aan de slag ben, kost het me behoorlijk wat moeite om dagelijks te blijven mediteren. Ik kom niet gemakkelijk in het ritme. Het liefst zou ik nog even blijven zomeren: de tijd wat trager willen benaderen, met minder actie en minder nadruk op het denken.

 • Hink-stap-sprong

  Blog


  Overspringmomenten noemt Margôt van Stee het tijdens meditatie bewust worden van de sprong van de concrete ervaring naar een gedachte over de ervaring. Door jezelf op dat moment niet te veroordelen, ontstaat er ruimte voor andere, vaak heilzamere, keuzes.

 • Nooit alleen

  Blog


  Anja Kat maakte kennis met mindfulness via haar zus Joke en leerde enige tijd later tijdens de ziekte en het overlijden van haar zus steeds beter van ‘een afstand’ te kijken en ruimte te geven aan gedachten en gevoelens.

 • De grote en de kleine dingen

  Blog


  Toen het leven piepend tot stilstand kwam, bracht mindfulness haar uitkomst. Maar ook leerde Clementine van Wijngaarden van de stukjes die een vriendin en zij aan elkaar schrijven. Over wasgoed en joints, ziekte en vergankelijkheid.

 • Helend vermogen

  Blog


  Sommige verhalen helpen om tot een beter begrip van ons menszijn te komen. Erik van den Brink vond inspiratie bij het mythische verhaal Cheiron, ‘de gewonde genezer’. In deze blog ‘Helend vermogen’ vertelt Erik het verhaal, wat hem hierin zo inspireert en hoe dit raakt aan het beoefenen van compassie voor onszelf en anderen.

 • Mindfulness in zee

  Blog


  Golfsurfen is misschien wel de meest radicale manier om in het hier en nu te komen. De golven laten van zich horen en voelen, op een prettige en soms onprettige manier. Surfen brengt je meteen in het moment en volledig in de natuur, de zee of de oceaan.

 • Een dappere vriendin

  Blog


  Joyce Cordus moest in eerste instantie niet zoveel hebben van mindfulness en meditatie. Totdat zij zag dat haar hartsvriendin Brigitte er veel aan had.

 • Aardbeien met slakkenspoor

  Blog


  Rob Brandsma kreeg drie keer in een week de vraag naar het nut van mindfulness en meditatie. Drie keer gaf hij een ander antwoord. Of toch niet?

 • Het orkest in je brein (2)

  Blog


  Een inspelend orkest is volgens mindfulness­trainer Monique Verhulst een mooie metafoor voor het ongetrainde brein: alle instrumenten spelen door elkaar. Tot de dirigent op de bok plaatsneemt. Mindfulness kun je zien als de dirigent voor het brein.

 • Open voor het onverwachte

  Blog


  Margôt van Stee blikt terug op de afgelopen periode, met gepensioneerd arbeidspsycholoog Jolet Plomp. Eén van haar motto’s is: zoek je eigen invloed. En dan kun je zomaar mooie, nieuwe, ervaringen opdoen die je vooraf niet had verwacht.

 • Geniet!

  Blog


  Kim Noele Brice deelt hoe je te midden van de dagelijkse ‘ups-and-downs’ meer geluk en plezier kunt ervaren. Daarbij deelt ze ook 2 oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan.

 • De juiste (spier)spanning

  Blog


  Mindfulness kan sporters helpen. En dat is deze zomer, met het EK-voetbal en de Olympische Zomerspelen, een interessant gegeven waar je ook als niet-topsporter van kunt leren. Kristiaan bij de Vaate schreef er een inspirerende blog over.

 • Kleien met je brein (1)

  Blog


  Sinds ik mindfulness ben gaan beoefenen, is mijn interesse in de plasticiteit van het menselijk brein gegroeid. Ik ben van mening dat het vergroten van zelfinzicht en zelfmanagement begint bij het verkrijgen van meer kennis over de werking van het brein en dat mindfulness hier behulpzaam bij kan zijn.

 • Terug naar je roots

  Blog


  Susan Bögels beschrijft hoe een nachtelijke herhaling van de documentaire ‘De boeddhistische blik: kan ik de wereld veranderen’ haar weer in contact brengt met een leraar van de middelbare school. Dit brengt haar op de gedachte waar het tienermeisje in haarzelf gebleven is?

 • Door dood en onsterfelijkheid getroffen

  Blog


  De afgelopen maanden valt het leven in de pandemie me steeds minder makkelijk. Het duurt maar voort en ik voel me meer en meer vastzitten. In zijn prachtige essay over de pandemie, De Fundamenten, citeert Ramsey Nasr een deel van een brief die Vincent van Gogh in 1888 aan zijn broer Theo schreef. Het is een tekst die dicht bij mijn ervaring van de laatste tijd komt.

 • Hijs je vlag

  Blog


  De weg van mindfulnessbeoefening kent ups en downs. Het ene moment spring je zo op je kussen. Het andere moment ben je er niet naar toe te slepen of vergeet je het gewoon. Motivatie is de sleutel in hoe we onze mindfulnessbeoefening en ons – als we ervan gewaar zijn – hele leven richting geven.

 • Spinnen met Sharon Salzberg

  Blog


  Onlangs herlas ik Liefdevolle vriendelijkheid; Een ander perspectief op geluk (1995) van Sharon Salzberg. Het boek biedt wat meer context voor mensen die geïnteresseerd zijn in boeddhistische psychologie in het algemeen en metta in het bijzonder. Er spreekt ervaring en kennis van zaken uit het boek, dat wijs en tegelijkertijd licht van toon is.

 • Later

  Blog


  Uitstelgedrag is van alle tijden, maar heeft de afgelopen decennia een vlucht genomen. Vaak vullen we de tijd dat we al lang had kunnen beginnen met dingen die niet heel praktisch zijn en ons geen zingeving bieden. In plaats daarvan brengen we deze ‘tussentijd’ door met scrollen op onze telefoons. Clementine van Wijngaarden schreef hierover een inspirerende blog.

 • Vijf tips om (weer) te beginnen met mindfulness

  Blog


  Hoe zeer we het belang van mindfulnessbeoefening ook inzien toch kan het lastig zijn om je mindfulnessbeoefening op te pakken of vol te houden. In deze blog helpt Mila de Koning je met 5 tips om (weer) te beginnen met mindfulness.

 • Aandacht voor het klimaat

  Blog


  Reikhalzend kijken we uit naar de mogelijkheid tot versoepeling van de maatregelen. Wat we dan niet allemaal weer kunnen doen! Alleen - moeten we dat allemaal ook wel willen?

 • Vijf keer vriendelijker voor jezelf

  Blog


  De meeste mensen zijn vriendelijker voor een ander dan voor zichzelf. Als je mensen vraagt hoe ze naar een goede vriend(in) reageren als hij/zij een fout heeft gemaakt of iets doms heeft gedaan dan zijn de meeste mensen begripvol, steunend en troostend.

 • Controledrang

  Blog


  “Tjonge, wat ben ik toch een controlfreak!” Hoe vaak hoor ik dat niet, in mijn werk en daarbuiten. Controledrang, het in de hand willen hebben van het leven, staat slecht te boek. Toch kun je er ook anders naar kijken.

 • Mindful Leven als levenskunst

  Artikel


  Allengs groeide echter ook mijn interesse in de vraag of en hoe mindfulness richting kon geven aan ons handelen. Helpt het om een goed leven te leiden? Wat verstaan we daar dan onder?

 • Verbinden en helen: mindfulness als sociale activiteit

  Blog


  De komst van de vaccins geeft hoop voor dit nieuwe jaar. Maar tegelijk voelen we nog iedere dag de ingrijpende effecten van de pandemie. Het verlies van de vanzelfsprekendheid van onderling contact en van het elkaar onbevangen ontmoeten drukt zwaar.