Stephen Batchelor is een hedendaagse Boeddhistische leraar en schrijver, bekend om zijn seculiere of agnostische benadering van het Boeddhisme. Hij beschouwt Boeddhisme als een voortdurend in beweging zijnde cultuur van ontwaken in plaats van als een religieus systeem gebaseerd op onveranderlijke dogma’s en geloofsartikelen. In het bijzonder karma en wedergeboorte beschouwt hij als kenmerken van de oude Indiase beschaving en niet intrinsiek aan wat de Boeddha leerde. Boeddhisme heeft de afgelopen 2500 jaar overleeft door zijn vermogen zichzelf steeds opnieuw uit te vinden in overeenstemming met de behoeftes van de verschillende Aziatische samenlevingen waarmee het creatief in gesprek was gedurende zijn ontwikkeling.

Nu het Boeddhisme de moderne tijd tegen komt, gaat het een vitale nieuwe fase van zijn ontwikkeling in. Met zijn boeken, artikelen en lezingen wil Batchelor een kritische verkenning van de mogelijke rol van het Boeddhisme in de moderne wereld uitvoeren. Het heeft hem zowel veroordelingen als ketter en lof als hervormer opgeleverd.

Op het ogenblik is hij ook betrokken bij het Bodhi College, een Europees centrum voor meditatief leren, kritisch onderzoek en praktische cultivering van de Dharma zoals die in de vroege Boeddhistische teksten wordt gevonden. Het Bodhi College wil de belangrijkste inzichten van de vroege Boeddhistische teksten herontdekken om tot een fris begrip van de Dharma vandaag te komen