Mindfulness is mijn richtingwijzer voor de huidige fase van mijn leven. De combinatie van (zelf)bewustzijn, in het moment aanwezig kunnen zijn en gefocust blijven op de taak, allen bewezen uitkomsten van mindfulnessbeoefening, helpt mij eindeloos ‘opnieuw te beginnen’ bij wat het leven ook aanbiedt.

Mijn opleiding tot mindfulness­trainer volgde ik bij het Centrum voor Mindfulness, Amsterdam. Ik verdiep mijn expertise met zelfstudie, conferenties en retraites, in combinatie met de fysieke beoefening van yoga en chi kung. Bij Nalandabodhi, Rotterdam, heb ik de tweejarige boeddhistische opleiding met vervolgstudie afgerond.

Mijn wens om de opgedane ervaring en inzichten met anderen te delen kan ik realiseren in mijn werk als vrijdagavondtrainer bij het CvM, en in de nieuwe serie workshop Mindfulness en Klankmeditatie die ik daar vanaf december 2018 ga geven in samenwerking met Indiase zangdocent Marianne Svașek.

Daarnaast geef ik mindfulness­trainingen aan studenten van Codarts Hogeschool voor de Kunsten, Rotterdam. In mijn werk als coördinator van het Artistieke Onderzoek in de Master of Music zie ik hoe lastig het is voor podiumartiesten in opleiding om in balans te blijven. De competitieve leeromgeving leidt tot onzekerheid en stress, wat hen belemmert om creatief te zijn en “to tell the truth about themselves”. Als nieuw initiatief start ik in het voorjaar van 2019 een verdiepende mindfulness­training, die het onder stress studeren en optreden helpt omvormen tot een dynamisch en creatief proces.

Ooit ben ik opgeleid als pianist aan het Amsterdams Conservatorium, en heb mij daarna gespecialiseerd in Balinese gamelanmuziek. Door mijn promotieonderzoek naar Noord-Balinese gamelanmuziek heb ik langere tijd op Bali gewoond. Ik kom er nog elk jaar terug, inmiddels niet meer als muzikant, maar als onderzoeker en organisator.