Organisatie

 • Lisa Maduro

  Lisa Maduro

  Operations Manager

  Lisa Maduro

  Mijn naam is Lisa Maduro en ik ben Operations Manager van het Centrum voor Mindfulness.

  Ik ben verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en ondersteun de docenten en trainers.

  Als iemand die middenin het leven staat, als ondernemer en zeker ook als alleenstaande moeder speelt mindfulness een belangrijke rol in mijn leven. Het biedt mij steeds opnieuw weer de mogelijkheid om mijzelf nog beter te leren kennen en daardoor bewustere keuzes in het leven te maken. Ik kan hierdoor meer genieten en ervaar meer rust en balans in mijn leven.

  Als ondernemer organiseer ik kleinschalige mindful retraites en evenementen waarbij ik 'slow travel', creativiteit en mindfulness combineer.

 • Kitty Valentin

  Kitty Valentin

  Content Manager

  Kitty Valentin

  In een stressvolle periode maakte ik in 2012 kennis met mindfulness. Ik volgde de 8-weekse training en er ging een wereld voor mij open. Ik leerde om bij stress een moment stil te staan waarna ik betere keuzes kon maken en weer ontspanning ervaarde. Ik raakte mijn overvolle hoofd kwijt, vond weer rust en herkende waar ik stress en plezier van kreeg zodat ik daar naar kon handelen.

  Dit waren technieken die ik graag eerder had geleerd in mijn drukke leven. Al snel ontstond het idee dat ik anderen ook met mindfulness wilde laten kennismaken.

  Ik verdiepte mij vervolgens eerst in compassie (MBCL) waarna ik de Basisopleiding tot Mindfulness­trainer bij CVM volgde en mijn eerste Vipassana retraite deed. Daarnaast ben ik Mind-Walk trainer geworden (een combinatie van wandelen, mindfulness, yoga en tai chi) en heb ik mijn eigen bedrijf waarbij ik ondernemers help naar meer rust, focus en ontspanning.

  Inmiddels ben ik gestart met de Vervolgopleiding tot Mindfulness­trainer bij CVM en hoop ik binnenkort mijn eerste 8-weekse mindfulness­training te geven.

  Als Content Manager bij CVM heb ik de mogelijkheid om mijn ervaring met marketing communicatie te combineren met mijn interesse in mindfulness. Je ziet mijn werk onder andere terug in de nieuwsbrieven van CVM, artikelen op de website en op social media. Mijn favoriete content is om - naast inspirerende artikelen, posts en video’s - de kennis en ervaring van ons team te vertalen naar praktische tips en tools die je helpen bij je mindfulnessbeoefening.

 • Clementine van Wijngaarden

  Clementine van Wijngaarden

  Programma­maker Mindful Leven

  Clementine van Wijngaarden

  Een van mijn favoriete uitspraken is van zanger Tony Bennett in de documentaire over Amy Winehouse uit 2015: ‘Als je maar lang genoeg leeft, dan leert het leven je vanzelf hoe je het moet leven.’ Met andere woorden: dan ga je vanzelf de patronen zien, ontdek je dat je steeds hetzelfde reageert op dezelfde soort dingen, ga je je flaws zien, in vol ornaat en terwijl je je daar bewust van wordt, ook je goede kwaliteiten. Bennett was 89 toen hij dit zei, flink op leeftijd dus. Ik denk dat je door het beoefenen (en integreren) van mindfulness in je leven, je al veel eerder kunt profiteren van deze inzichten.

  In mijn werk als journalist heb ik het afgelopen decennium vele mooie gesprekken gevoerd met nationale en internationale beoefenaars van mindfulness. Zo interviewde ik Rick Hanson over boosheid, sprak ik met Kristin Neff over hoe ze door compassie de relatie met haar autistische zoon verbeterde en vertelde Karin Rekfelt hoe je mindful om kunt gaan met gevoelens van angst. Maar het gesprek dat me het meest is bijgebleven is met Tara Brach in een Airbnb in Amsterdam. Door haar ging ik me nog verder verdiepen in hoe het beoefenen van mindfulness het bewustzijn vergroot.

  Als programmamaker van het CVM Mindful Leven zal ik op zoek gaan naar inspirerende mensen om te spreken in onze webinars, podcasts en video’s. Mijn doel is mindfulness nog meer een geïntegreerd onderdeel van ons leven te maken.

 • Nienke Heijbroek

  Nienke Heijbroek

  Mindfulness­trainer in organisaties en in de natuur

  Nienke Heijbroek

  Voor mij is Mindfulness een krachtig middel om stop-momenten in de dag in te bouwen en tot mezelf te komen. Hierdoor handel ik meer vanuit rust en verbondenheid met mezelf. Hier profiteer ik van als moeder, partner, collega en vriendin. Van jongs af aan heb ik de behoefte gehad de stilte op te zoeken. Ik merkte dat je zo contact kunt maken met een meer intuïtief weten in plaats van het altijd actieve denken centraal te stellen. Pas toen ik Mindfulness ging beoefenen heb ik de behoefte aan rust en stilte kunnen integreren in mijn dagelijks leven. Ik heb geen vakantie meer nodig om op te laden.

  Na een retraite in 2001 ben ik intensief yoga en meditatie gaan beoefenen. Vipassana-meditatie, mindful yoga, westerse meditatie en de Mindfulness­oefeningen inspireren mij.

  Sinds 2005 werk ik als trainer, coach en organisatieadviseur. De afgelopen jaren heb ik vooral binnen de zorg teams gecoacht en verandertrajecten begeleid. Op dit moment werk ik in meerdere sectoren en geef ik mindfulness binnen organisaties en op open inschrijving.

  Ik ben sociaal psycholoog en heb daarnaast opleidingen gevolgd tot organisatieadviseur, trainer en coach. In 2010 ben ik opgeleid tot mindfulness­trainer. Ik volg regelmatig retraites en cursussen om mijn opmerkzaamheid verder te verdiepen.

  Bewust aanwezig zijn is voor mij een verrijking van mijn leven. Ik vind het geweldig om anderen te faciliteren om meer balans en rust in zichzelf te vinden.

 • Wibo Koole

  Wibo Koole

  Directeur

  Wibo Koole

  Wibo Koole is directeur van het Centrum voor Mindfulness. Zijn grote interesse is het versterken en integreren van mindfulness in organisaties en leiderschap. En in zijn eigen werk heeft hij ervaren hoeveel waarde mindfulness voor leiderschap kan hebben. Hij bouwt daarbij voort op zijn brede ervaring als manager en directeur, waarbij hij teams heeft geleid die vanuit visie ambitieuze doelen realiseerden en daarbij tegelijk een vruchtbare persoonlijke groei doormaakten.

  Wibo is grondlegger van CVM's veelgeprezen leiderschapsprogramma Veerkracht in management, mindful leiderschap in tien weken. Hij is auteur van de bestseller Mindful Leiderschap voor effectieve teams en organisaties, het eerste boek dat een kader aanbiedt voor mindful leiderschap en teamwerk. Daarnaast schreef hij Mindful Werken. In 8 stappen je werkdruk de baas, het populaire werkboek voor mindfulness­training in organisaties. Naast het geven van op mindfulness gebaseerde leiderschapsprogramma's is Wibo actief als management consultant en leiderschapsexpert voor innovatie in complexe systemen.

  Zijn werk richt zich op strategie en innovatie, verandermanagement en leiderschapsontwikkeling in een brede range van organisaties, zowel corporate als sociaal. Zijn uiteenlopende klantenkring bestaat onder andere uit: de gemeente Amsterdam en andere lokale overheden, het ministerie van landbouw in Ethiopië, internationale ngo's als Oxfam en Synergos, maar ook uit multinationals als KLM en ING.

  Hij studeerde cum laude af als politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam en volgde het Advanced Management Program aan de Wharton Business School (University of Pennsylvania, Philadelphia). Hij is een gecertificeerd mindfulness­trainer, transformationeel coach en lid van de Global Practitioner Group van het Presencing Institute (MIT, Boston). Eerder werkte hij als universitair docent en vervulde hij voorzitterschappen van besturen en raden van toezicht. Wibo oefent zich in diverse contemplatieve tradities en is in het bijzonder geïnteresseerd in de nieuwe wetenschappelijk inzichten rondom mindfulness en zijn toepassingen.

 • Ernst Koeleveld

  Ernst Koeleveld

  .b trainer

  Ernst Koeleveld

  Ernst is docent op een havo/vwo school en heeft de missie van jet Mindfulness in Schools Project omarmd om het leven van jongeren te verbeteren door een positief verschil te maken in hun mentale gezondheid en welzijn door docenten op te leiden tot .b trainer. De .b training leert leerlingen niet alleen hoe mindfulness ze kan helpen slimmer om te gaan met moeilijkheden, maar ook hoe mindfulness hen kan helpen om te floreren. Ernst is naast opleider eindverantwoordelijk voor de vertaling van de huidige Nederlandstalige versie van de .b training en brengt een hoop praktijkervaring en voorbeelden mee door het geven van .b trainingen aan verschillende schooltypes en jaarlagen (vmbo, havo, vwo en MBO).

 • Rob Brandsma

  Rob Brandsma

  Hoofd Opleiding Mindfulness­trainer

  Rob Brandsma

  Rob Brandsma is mede-oprichter van het Centrum voor Mindfulness en Hoofd Opleiding Mindfulness­trainer. Hij is vooral geïnteresseerd in het benutten van mindfulness en compassie in de vele domeinen van het dagelijks leven en in het bijzonder de gezondheidszorg.

  Rob is hoofd van de Opleiding tot Mindfulness­trainer. Hij is de auteur van een aantal publieksboeken over mindfulness voor het grote publiek zoals Beter nu en Elke dag meer mindfulness. Op het terrein van het trainersvak publiceerde hij de trilogie Mindfulness Basisboek, Mindfulness Praktijkboek en Mindfulness Trainingsboek. Het Praktijkboek is in een internationale editie verschenen onder de titel The Mindfulness Teaching Guide. Hij volgt geïnteresseerd het voortschrijdend wetenschappelijk inzicht in mindfulness en baseert daarop ook zijn werk als trainer en het ontwikkelen van nieuwe mindfulness-based interventies.

  Over zijn passie voor mindfulness en compassie zegt hij: 'Mindfulness stelt mij in staat om beter met uitdagingen en obstakels om te gaan en mij vaker te realiseren dat het hier en nu (bijna) altijd de beste plek is om te vertoeven. Het verrijkt mijn leven met inzicht, verwondering en mildheid. Het is een geschenk om dit ook in mijn werk te kunnen brengen.'

  Rob werkte eerder als preventiemedewerker in de verslavingszorg, als directeur van een organisatie voor gezondheidsvoorlichting, en in een eigen praktijk voor psychologische behandeling. Hij is niet praktiserend GZ-psycholoog, orthopedagoog en psycholoog NIP.

 • Mila de Koning

  Mila de Koning

  Docent, Programmamanager Compassie en Compassieopleidingen

  Mila de Koning

  Mila (1966) is jaren werkzaam geweest in de gezondheidszorg, vooral in de GGZ in verschillende functies, waaronder als verpleegkundige / sociotherapeut, docent en preventiewerker en projectleider. Sinds 2011 richt zij zich helemaal op mindfulness.

  ‘Via de mindfulness is er een verbinding tussen mijn persoonlijke interesse en passie en mijn werk gekomen, een training waarbij de reguliere gezondheidszorg eindelijk de kracht van meditatie heeft ontdekt en effectief bevonden. Ik geef al jaren mindfulness training, workshops en coaching aan verschillende doelgroepen. Zo geef ik ook een speciale mindfulness training aan mensen met angstklachten, aan artsen en aan hulpverleners. Nog steeds geef ik de training met veel passie en plezier. Het geven van de training doe ik met recht met hart en ziel.

  Daarnaast ben ik verbonden aan het Centrum voor Mindfulness als hoofddocent aan de opleiding tot mindfulness trainer en geef ik supervisie aan mindfulness trainers.

  Mindfulness heeft mij persoonlijk meer rust en ontspanning in mijn (hectische) bestaan gegeven. Waar ik voorheen soms het gevoel had geleefd te worden en bekneld dreigde te raken tussen mijn verschillende werkrollen, huishouden en het moederen over 2, nog kleine, kinderen ben ik nu meer gewaar van de rust in mijn dag, de momenten die ik met aandacht creëer en ik volledig aanwezig ben bij dat wat ik doe. Hierdoor ben ik in staat meer te genieten en in het midden van alle drukte de stilte met mij mee te nemen. Ik zie mindfulness als een groot cadeau en het mooiste is dat je het jezelf kan geven.

 • Amber Nicolaas Ponder

  Amber Nicolaas Ponder

  Websitebeheer

  Amber Nicolaas Ponder

  Naast mijn ICT-werkzaamheden bij het CVM, neem ik ook een stukje klantenservice op mijn schouders. Dit doe ik met veel plezier want ik ben zelf ook in opleiding tot Mindfulness­trainer.

  Ik klus als zelfstandig ondernemer ook wel eens bij bij de financiële administratie van een paar klanten, maar soms sta ik ook wel eens plotseling op een podium te zingen. Verder beoefen ik acrobatiek en yoga, heb ik de liefste en zachtste twee katten van de wereld (hier valt niet over te twisten) en last but not least; ben ik alleenstaande moeder van een kleine grote voetbalheld!

 • Daphne van Ouwerkerk

  Daphne van Ouwerkerk

  Administratie

  Daphne van Ouwerkerk

  Mijn naam is Daphne van Ouwerkerk en ik ben de administratief medewerker van het Centrum voor Mindfulness. In mijn rol ben ik verantwoordelijk voor de administratie en de communicatie rondom trainingen, opleidingen en cursussen en bied ik service en ondersteuning aan deelnemers, docenten en trainers.

  Eerder werkte ik als fondsenwerver voor goede doelen. Vanuit die rol kwam ik wel eens bij het callcenter dat vroeger in de ruimtes zat waar nu het Centrum voor Mindfulness huist. De kakofonie en drukte die ik me van destijds kan herinneren is getransformeerd in een bijzondere oase van rust waar mindfulness mij geleerd heeft om de drukte en het ongemak van het leven te ervaren, een plek te geven en waar nodig ook weer los te laten.

  Hiernaast ben ik gecertificeerd yogadocent en ik onderzoek momenteel op welke manier ik yoga wil aanbieden. Yoga biedt mij naast mindfulness ook de ervaring van bodyfulness, het bewust bewonen en ervaren van je lichaam, en dat deel ik graag met anderen.

Trainers

 • Marjorie Lumet

  Marjorie Lumet

  Mindfulness­trainer

  Marjorie Lumet

  I am a mindfulness trainer, coach and birth doula and have been supporting individuals, groups and families in the making, through the practice of mindfulness and (self-) compassion since 2015.

  With a background of 15+ years in the corporate world (in global communications), I am aware of the challenges of working in a demanding environment and the threats this can pose to one’s well-being.

  French of origin, I’ve had the privilege of living in many different countries, working with various cultures, and continue to enjoy teaching international and diverse groups.

  My style is warm and nurturing - holding a safe space comes naturally to me.

  I offer the MBSR program in English language. I also teach the MBCP program to support expecting couples. My own experience of becoming a mother brought me to train as a mindful birthing teacher and doula as I feel mindfulness has a very positive influence on birth and the hugely important role of parenting the next generation.

  A few times a year, I co-host a retreat combining mindfulness, coaching and conscious movement (including yoga, pilates, dance) to support individuals to live more mindfully, purposefully and encourage compassionate action.

  I strongly believe in the power of sharing authentically as a community and host regular mindfulness circles and nature walks for continuous connection with ourselves, others and the natural world. Finally, I support individuals on a private basis in my own practice, Experience Mindfulness, both as a somatic coach and as a birth doula.

 • Margôt van Stee

  Margôt van Stee

  Psycholoog en mindfulness­trainer

  Margôt van Stee

  Mijn naam is Margôt van Stee (1964) en ik ben als trainer en opleider verbonden aan het Centrum voor Mindfulness. Ik geef de mindfulness­training, de compassietraining (MSC) en de training Leven vanuit je kernwaarden (gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy) en ik begeleid de mindfulness en compassie jaargroepen. Daarnaast geef ik les en supervisie aan de basis- en vervolgopleiding tot mindfulness­trainer.

  Na mijn studie klinische psychologie werkte ik als hulpverlener, docent, trainer/coach en projectmanager. In 2000 ging ik werken als arbeidspsycholoog en sinds 2010 heb ik een eigen psychologische praktijk. Het hanteren van stress is sinds jaar en dag één van de voornaamste uitdagingen voor mijn cliënten.

  Toen ik in 2005 een mindfulness­training volgde bij Joke Hellemans vond ik hierop een mild en tegelijkertijd krachtig antwoord. Niet alleen voor mijn cliënten, maar ook voor mijzelf. Door in het hier en nu contact te maken met het lichaam en de ademhaling, zo ontdekte ik, herstel je het contact met jezelf en de wereld om je heen. Je doorbreekt de hectiek en creëert ruimte en rust om bewust en met aandacht je koers te bepalen, telkens weer opnieuw.

  De resultaten van wetenschappelijk onderzoek bleken mijn eigen ervaringen en die van anderen te ondersteunen. Daarom besloot ik in mijn leven volop ruimte te maken voor mindfulness, zowel privé als professioneel. Ik volgde scholing en retraites bij onder andere Rob Brandsma, Pema Chödrön, Christopher Germer, Frits Koster, Florence Meleo-Meyer, Kristin Neff en Mark Williams. Verder vind ik inspiratie in workshops, boeken en podcasts en schrijf ik graag over psychologie en mindfulness in de vorm van blogs. Meer informatie is te vinden op margotvanstee.nl

 • Kristiaan bij de Vaate

  Kristiaan bij de Vaate

  Mindfulness- en compassietrainer

  Kristiaan bij de Vaate

  Ik ben Psycholoog NIP en heb naast mijn werk als mindfulness- en zelfcompassietrainer een praktijk voor integratieve counseling in Amsterdam Zuid.

  Als psycholoog kijk ik naar wat we als mensen nodig hebben om een gelukkig, gezond en waardevol leven te leiden en hoe we daarbij het beste kunnen omgaan met moeilijkheden die we tegenkomen.

  In mindfulness & zelfcompassie vond ik een manier om dit voor mijzelf heel direct te onderzoeken. Mijn eerste ervaring met meditatie deed ik ruim 20 jaar geleden op in India. Hier kwam ik tot het inzicht dat je je eigen geest kan trainen om bewuster en prettiger in het leven te staan. Met de beoefening van zelfcompassie leerde ik opener en vriendelijker met mijzelf en moeilijke ervaringen te zijn en dat helpt mij nog steeds in het omgaan met tegenslagen in het leven.

  Bij het CVM verzorg ik de mindfulness- en zelfcompassietrainingen en begeleid ik ook de verdiepende mindfulness- en compassiejaargroep. De op het leven gerichte benadering van de mindfulness training sluit goed aan bij de manier waarop ik mijn meditatie beoefening beleef en hoe ik deze door wil geven aan anderen.

  Mijn begeleiding karakteriseert zich door rust en betrokkenheid waarin voor iedereen ruimte is om op eigen tempo en manier mindfulness en zelfcompassie eigen te maken en te onderzoeken wat de waarde ervan is in het eigen leven.

 • Joke Fleer

  Joke Fleer

  Psycholoog, onderzoeker en docent iMBCT

  Joke Fleer

  Joke Fleer is psycholoog en werkt als senior onderzoeker bij de sectie Gezondheidspsychologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen (UMCG).

  Daarnaast geeft ze sinds 2009 individuele mindfulness.

 • Marga Gooren

  Marga Gooren

  Coach & trainer, huisarts n.p.

  Marga Gooren

  In mijn werk als coach en trainer leer ik artsen die dreigen vast te lopen in de hoeveelheid taken, op het werk en thuis, om weer grip op hun leven te krijgen zodat ze gezond, ontspannen en met plezier kunnen blijven werken.

  Ik heb ruim 10 jaar als huisarts gewerkt en zelf ervaren hoe druk en stressvol het leven van een arts kan zijn. En hoe belangrijk het is goed voor jezelf te blijven zorgen.

  Voor mij betekent dat ook mezelf blijven ontwikkelen. Ik ben opgeleid als mindfulness­trainer, compassietrainer (MBCL) en NLP-master-practitioner. Ik heb verschillende trainingen en cursussen gevolgd o.a. in de positieve psychologie, zelfcompassie en neurowetenschappen.

  Mindfulness en (zelf-)compassie helpen mij mezelf en de mensen om mij heen met meer mildheid en aandacht te benaderen. Dat geeft rust en ruimte. Het is mijn passie deze kennis en vaardigheden door te geven, met name aan mensen die in de zorg werken. Dat doe ik in mijn eigen coach-praktijk en als teamlid van Compassion for Care.

 • Joost van den Heuvel Rijnders

  Joost van den Heuvel Rijnders

  Vipassanaleraar

  Joost van den Heuvel Rijnders

  Leraar in vipassana en boeddhistische psychologie. Mediteerde en studeerde drie jaar in Birma en Nepal. Begeleidt meditatieactiviteiten en retraites. Leraar middelbaar onderwijs.

 • Maya Schroevers

  Maya Schroevers

  Psycholoog, onderzoeker, mindfulness­trainer en docent iMBCT

  Maya Schroevers

  Na mijn studie Klinische- en Gezondheidspsychologie heb ik onderzoek gedaan naar hoe mensen zich aanpassen aan een chronische ziekte. Ook ben ik GZ-psycholoog en werkte ik enkele jaren als psycholoog in de geestelijke gezondheidszorg.

  Zeven jaar geleden kwam ik met mindfulness in aanraking. Ik merkte dat deze zachte manier van aanwezig zijn bij wat er nu gebeurt, een krachtig middel is om minder "in het hoofd" te leven en om meer accepterend tegen mezelf en wat ik meemaak aan te kijken.

  Ik volgde verschillende cursussen en retraites, onder andere bij Johan Tinge, Frits Koster, Jon Kabat-Zinn, Mark Williams en bij het Centrum voor Mindfulness in Bangor en Massachusetts. Sinds 2006 geef ik mindfulness­training. Daarnaast werk ik als psycholoog onderzoeker bij de afdeling Gezondheidspsychologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hier doe ik onder andere onderzoek naar de effecten van aandachttraining en geef ik aandachttraining aan artsen en patiënten.

 • Lot Halsema

  Lot Halsema

  MindfulKids Trainer

  Lot Halsema

  Mijn naam is Lot Halsema en ben mindfulness­trainer (cat. 1 VMBN), yogadocent leerkracht en gedragsspecialist (master SEN).

  Op het CvM geef ik mindfulness­trainingen en verzorg ik stiltedagen, en losse meditatie- en yogasessies.

  Tijdens mijn fulltime baan voor de klas, ging ik me steeds meer met yoga en meditatie bezighouden. In de eerste plaats voor mijzelf in een zoektocht naar een manier om minder te piekeren en beter om te kunnen gaan met stress. Vooral de 8-weekse mindfulness­training heeft hier heel veel in gedaan.

  Mindfulness leerde mij te stoppen en ik ervoer al snel meer rust, ruimte, balans en vrijheid. Zowel privé als in mijn werk krijgt mindfulness een steeds grotere plek, want als leerkracht voelde ik al snel de behoefte dit geleerde over te brengen aan mijn yogaleerlingen, de kinderen op school en ook aan collega-leerkrachten.

  Zelf blijf ik regelmatig cursussen en retraites op het gebied van mindfulness, compassie en communicatie volgen.

 • Henrice Vonck

  Henrice Vonck

  MIndfulnesstrainer

  Henrice Vonck

  Mindfulness is mijn richtingwijzer voor de huidige fase van mijn leven. De combinatie van (zelf)bewustzijn, in het moment aanwezig kunnen zijn en gefocust blijven op de taak, allen bewezen uitkomsten van mindfulnessbeoefening, helpt mij eindeloos ‘opnieuw te beginnen’ bij wat het leven ook aanbiedt.

  Mijn opleiding tot mindfulness­trainer volgde ik bij het Centrum voor Mindfulness, Amsterdam. Ik verdiep mijn expertise met zelfstudie, conferenties en retraites, in combinatie met de fysieke beoefening van yoga en chi kung. Bij Nalandabodhi, Rotterdam, heb ik de tweejarige boeddhistische opleiding met vervolgstudie afgerond.

  Mijn wens om de opgedane ervaring en inzichten met anderen te delen kan ik realiseren in mijn werk als vrijdagavondtrainer bij het CvM, en in de nieuwe serie workshop Mindfulness en Klankmeditatie die ik daar vanaf december 2018 ga geven in samenwerking met Indiase zangdocent Marianne Svașek.

  Daarnaast geef ik mindfulness­trainingen aan studenten van Codarts Hogeschool voor de Kunsten, Rotterdam. In mijn werk als coördinator van het Artistieke Onderzoek in de Master of Music zie ik hoe lastig het is voor podiumartiesten in opleiding om in balans te blijven. De competitieve leeromgeving leidt tot onzekerheid en stress, wat hen belemmert om creatief te zijn en “to tell the truth about themselves”. Als nieuw initiatief start ik in het voorjaar van 2019 een verdiepende mindfulness­training, die het onder stress studeren en optreden helpt omvormen tot een dynamisch en creatief proces.

  Ooit ben ik opgeleid als pianist aan het Amsterdams Conservatorium, en heb mij daarna gespecialiseerd in Balinese gamelanmuziek. Door mijn promotieonderzoek naar Noord-Balinese gamelanmuziek heb ik langere tijd op Bali gewoond. Ik kom er nog elk jaar terug, inmiddels niet meer als muzikant, maar als onderzoeker en organisator.

 • Christianne Moussault

  Christianne Moussault

  MIndfulnesstrainer

  Christianne Moussault

  Mindfulness meditatie is voor mij vriendelijk bewustzijn ontwikkelen.

  Toen ik 20 was ben ik in aanraking gekomen met (Vipassana) meditatie, maar sinds ik in 2007 een Mindfulness training volgde, zijn Mindfulness en Meditatie pas echt voor mij gaan leven. Inmiddels doe ik regelmatig retraites en verdiep ik me verder via Masterclasses en cursussen zoals Insight Dialogue en Compassie training.

  Mindfulness Meditatie helpt mij met het beter omgaan met de wisselvalligheden van het leven. Graag wil ik de gelijkmoedigheid die Mindfulness helpt ontwikkelen delen met anderen. Daarom heb ik in 2012 de opleiding tot Mindfulness trainer gevolgd bij het Centrum voor Mindfulness, Amsterdam. Vanuit mijn achtergrond binnen HRM en mijn leidinggevende ervaring heb ik mijzelf verder ontwikkeld tot trainer Mindfulness in Organisaties. Naast mijn huidige werk als coach/adviseur cliëntmedezeggenschap geef ik trainingen Mindful Werken bij mijn werkgever, een organisatie voor Beschermd Wonen.

  In de Mindfulness cultiveren we kwaliteiten die we al hebben, zoals focus, concentratie en bewustzijn. Door te oefenen vergroten we deze kwaliteiten. Mijn doel als Mindfulness trainer is dat mensen na een training zelf verder kunnen met wat ze in de training geleerd hebben. Er is hierin niet één weg voor iedereen. Graag nodig ik mensen uit om iets nieuws te proberen en te kijken wat het hen oplevert. Dit werkt het best als je tegelijkertijd een vriendelijke houding ontwikkelt.

 • Kiki Vreeling

  Kiki Vreeling

  Organisatieadviseur en mindfulness­trainer

  Kiki Vreeling

  Kiki Vreeling is een ervaren trainer op het gebied van persoonlijk leiderschap en mindfulness met een Master in Bedrijfskunde en een Postacademische Opleiding in Mindfulness. Ze heeft meerjarige ervaring in consulting en training.

  Verrast door het feit dat focus, mindfulness en het cognitieve model geen fundamenteel onderdeel zijn van leiderschaps- of business education, ontwierp Kiki haar eigen programma voor Persoonlijk Mindful Leiderschap waarin ze haar kennis van bedrijfskunde en mindfulness combineerde.

  Ze wordt gevraagd om haar programma te geven in leiderschapsprogramma’s van organisaties en business schools. Haar klanten zijn onder meer de Erasmus Universiteit, Rotterdam School of Management Executive Education, OVG Real Estate, Denso Automotive en Essent.

  Ze combineert die twee interesses niet alleen in het werk maar ook in onderzoek. Als PhD-student doet ze onderzoek naar de effecten van mindfulness op leiderschap bij de Radboud Universiteit in Nijmegen, samen met de EUR.

  De programma’s die Kiki geeft brengen leiderschap naar boven dat buiten de gebaande paden treedt. Haar thema’s worden gesteund door wetenschappelijk bewijs en Kiki is een krachtig voorstander van mindfulness beoefening in bedrijfsomgevingen.

 • Angela Wind

  Angela Wind

  Mindfulness­trainer

  Angela Wind

  ‘“Life isn't about waiting for the storm to pass. It's about learning how to dance in the rain.”’—Vivian Greene

  Mijn naam is Angela Wind (1976) en woon in Amsterdam. Op het Centrum voor Mindfulness bied ik de 8-weekse MBSR mindfulness­training. Daarnaast ben ik er werkzaam als programmamanager.

  Het trainen van aandacht zie ik als een belangrijke vaardigheid om te kunnen navigeren in onze prikkelrijke informatiemaatschappij.

  Mijn lessen kenmerken zich door openheid en lichtheid. Van deelnemers krijg ik terug dat ze zich op hun gemak voelen en zich daardoor makkelijker open durven stellen.

  Na mijn Marketing- en Communicatieopleiding ben ik gaan werken in het boekenvak. Ik had plezier in het werk maar liep -vooral bij stress- tegen patronen aan, die klachten veroorzaakte. Zo kwam de mindfulness­training op mijn pad.

  Na het doen van de training merkte ik dat het me zoveel meer bood dan verlichting van stressklachten alleen, het zorgde voor meer kwaliteit van leven.

  Ik was onder de indruk en wilde dit graag aan anderen overbrengen. Ik liet me omscholen tot trainer en bleef me ontwikkelen, o.a. door het volgen van trainingen en retraites. Ik heb mijn pad gevonden.

  Mindfulness helpt me nog elke dag keuzes te maken. Ik snap mijzelf beter, sta opener, in het leven en ik merk dat ik me meer verbonden voel met anderen.

  In mijn vrije tijd ben ik graag in de natuur. Zo wandel ik graag en vertoef graag in mijn volkstuin. Daarnaast geniet ik van muziek (zingen, drummen en dansen).

 • Hergen Schuringa

  Hergen Schuringa

  GZ-psycholoog en mindfulness­trainer

  Hergen Schuringa

  Mijn naam is Hergen Schuringa. Ik ben GZ-psycholoog en werk in de geestelijke gezondheidszorg.

  Met de jaren ben ik in toenemende mate gefascineerd geraakt door de mogelijkheden die mindfulness biedt aan mensen om de kwaliteit van hun leven te verbeteren en op een andere, productievere, manier met eventuele lichamelijke of psychische klachten om te gaan. Voor mij voelt mindfulness aan als ‘thuis komen’ bij belangrijke waarden als goed waarnemen, je open stellen, niet oordelen en een milde, vriendelijke houding.

  Na mijn studie psychologie heb ik gedurende 30 jaar binnen de GGZ gewerkt, eerst met ouderen, later ook met volwassenen. Binnen dit psychologische werk heb ik altijd een fascinatie gehad voor het fenomeen van vergankelijkheid. Achteraf realiseer ik mij dat Boeddhistische ideeën over de beleving van tijd mij altijd al hebben beziggehouden.

  Persoonlijk heeft mindfulness mij veel gebracht in mijn acceptatie van en omgang met mijn eigen onzekerheden en twijfels, een proces dat nog steeds voortgaat. Met name het inzicht dat je vaardigheden als acceptatie, loslaten, minder oordelen en mildheid kan trainen maakt dat ik mijn trainingen vooral ook met veel plezier geef; ik ben dan als een vis in het water.

 • Peter Paanakker

  Peter Paanakker

  Mindfulness en compassietrainer

  Peter Paanakker

  Peter Paanakker geeft Mindfulness- en compassietrainingen sinds 2008 meestal in Duitsland.

  Hij is gecertificeerd trainer in MBSR (Center For Mindfulness aan de Universiteit van Massachusetts) MBCL trainer (compassietraining bij Frits Koster en Erik van der Brink) MSC trainer (Christopher Germer) en trauma therapeut SE, Somatic Experiencing.

  Peter is van oorsprong onderwijzer, hij mediteert sinds 1985 en is verder opgeleid in lichaams- en opstellingenwerk en woont in Maastricht.

 • Susan Bögels

  Susan Bögels

  Hoogleraar psychologie (UvA), psychotherapeut

  Susan Bögels

  Ik ben hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut, gespecialiseerd cognitieve gedragstherapie, echtpaar- en gezinstherapie en mindfulness met kinderen, ouders en volwassenen. Ik hou van onderzoeken, schrijven, lesgeven, trainen, coachen, mediteren, en denken.

  De rol van mindfulness in de ontwikkeling van kinderen (al vanaf de zwangerschap), ouderschap (ook vaderschap), gezins- en (ex)partnerrelaties heeft mijn interesse, omdat aandacht de basis is voor elke relatie. Ik heb een mindfulness programma ontwikkeld voor ouders (“Mindful Parenting”) en voor kinderen met aandachts-, impulsiviteits- en hyperactiviteitsproblemen (“Mymind”) en samen met Esther de Bruin en Anne Formsma het “Mindful2work” programma. Ik doe onderzoek naar de effecten van mindfulness training bij condities zoals ADHD, autisme, angst, depressie en burnout.

  Mediteren, tekenen, schilderen, kleien, lezen, contact met de natuur en creatief schrijven helpen me om me steeds opnieuw te verbinden met mijn innerlijke wereld en zo het beste van mijn werk te maken. Als moeder, partner of alleenstaande, en werkende, is mijn persoonlijke levenservaring, naast theorie, onderzoek en klinische ervaring, een bron van inspiratie voor de boeken die ik schrijf en de trainingen die ik ontwikkel.

  Bij het Centrum voor Mindfulness geef ik opleiding en supervisie voor mindfulness trainers en trainingen voor ouders, kinderen en volwassenen, in het Nederlands en in het Engels.

  Ik ben erkend als categorie I mindfulness trainer door VMBN en VVM.

  Meer informatie op:

  susanbogels.com uva.nl/profiel/b/o/s.m.bogels mindful2work.nl uvaminds.nl
 • Irena Veringa

  Irena Veringa

  Mindfulness trainer, onderzoeker, docent en verloskundige

  Irena Veringa

  Ik ben mindfulness trainer, onderzoeker, docent, en verloskundige. Tijdens mijn 25 jaar lange werk als eerstelijns verloskundige heb ik vele processen van het geboren worden van baby’s en moeders mogen begeleiden. Dat was een prachtige en intensieve tijd in mijn leven. Sinds 2012 ben ik actief als Mindfulness Based Childbirth & Parenting (MBCP) trainer gespecialiseerd in angst bij zwangere vrouwen, en nu ook als Mindful met je baby trainer. Ik onderzoek beide trainingen aan de Universiteit van Amsterdam. Ik werk nauw samen met Nancy Bardacke, de ontwikkelaar van MBCP en Eva Potharst, de ontwikkelaar van Mindful met je baby.

  Mindfulness speelt een belangrijke rol in mijn leven. Als angstige moeder en te hard werkende verloskundige kon ik mindfulness goed gebruiken om te zien waarom ik dingen deed zoals ik ze deed, welke drijfveren al mijn acties hadden en hoe ik meer van mijn leven kon genieten. Mijn ervaringen en ontdekkingen op het gebied van mindfulness, in mijn professionele en privé leven, wou ik altijd met zwangeren en moeders delen. Ik sta graag tussen andere vrouwen. Ik gun alle nieuwe gezinnen een mooie start van hun leven met mindfulness. Mijn volgende stap is om mindfulness in de verloskundige zorg te introduceren.

  Bij het Centrum geef ik Mindful Geboorte en Ouderschap bij Angst voor zwangeren en hun partners, en voor de professionals uit de geboorte zorg, en Mindful met je baby voor moeders met stress.

  Meer informatie op: www.mindingeboorte.nl

 • Eva Potharst

  Eva Potharst

  Mindfulness trainer, onderzoeker, docent

  Eva Potharst

  Ik kwam tijdens mijn GZ-opleiding in aanraking met Infant Mental Health (IMH) en de visie en manier van werken klopten voor mij. In mijn werk in de Jeugd GGZ vertelden ouders dat moeilijkheden van oudere kinderen vaak al zichtbaar waren in de baby- of peutertijd, en ik wilde graag meewerken aan de vroege herkenning van, en behandeling van problemen die ouders met hun baby of peuter ervaren. Ik deed de opleiding ‘Van-nul-tot-drie’ en tot IMH-specialist, en deed ervaring op met ouder-kind behandeling, gericht op het verstevigen van de ouder-kind relatie, die een goede basis legt voor de verdere ontwikkeling van het kind.

  Mijn interesse in het jonge kind en zijn/haar ouders bleef bestaan, maar ik stapte over van de klinische praktijk naar het onderzoek. Ik deed promotie onderzoek naar de gevolgen van vroeggeboorte voor de ontwikkeling van het kind, de ouder-kind relatie en de kwetsbaarheidsbeleving van het kind door de ouders. In deze periode kreeg ik mijn eerste kindje en ervaarde ik de waarde van mindfulness in het ouderschap. Mindfulness hielp me aandachtig te zijn tijdens bijvoorbeeld de momenten dat ik mijn dochtertje voedde; mijn aandacht bij haar te hebben, maar me ook bewust te zijn van de gevoelens van liefde voor dit kleine wezentje. Ook hielp mindfulness me om me bewust te blijven van hoe het mij mijzelf ging, mijn eigen moeheid en grenzen serieus te nemen en goed voor mezelf te zorgen.

  Na mijn promotie vond ik een baan bij Uva minds, waar ik het klinische werk en onderzoek kon combineren. Bij Uva minds werd al vanaf de oprichting mindfulness trainingen aangeboden aan zowel ouders als kinderen. Ik werd opgeleid door Susan Bögels en Joke Hellemans, en ik besefte me direct dat dit de manier was waarop ik wilde werken met ouders en kinderen. Op een vriendelijke en aandachtige manier aanwezig zijn als trainer, en iets aanbieden waar ze zelf mee verder konden. Niet vertellen wat ze moesten doen, maar ze ondersteunen bij het vinden van hun eigen manier. Ik voelde ook direct dat mindful parenting enorm waardevol kon zijn voor jonge ouders die net een baby hadden gekregen. Ik gunde het deze ouders om een training te volgen met mensen die in dezelfde situatie zaten als zij, en bij wie dezelfde thema’s een rol speelden. Het idee was meteen om mindful parenting in te bedden in het IMH gedachtengoed, en om de training te geven in aanwezigheid van de baby’s. Ik ontwikkelde de training in samenwerking met Margo Rigterink, Marja Rexwinkel, en Susan Bögels de Mindful met je baby training. Een aantal jaar later ontwikkelden we, ook met hulp van Gabrielle Frederiks en Petra Holtkamp Mindful met je peuter.

  Mijn huidige werkzaamheden bestaan uit het geven van deze trainingen in een GGZ context, het door ontwikkelen van de trainingen, het doen van onderzoek naar de effectiviteit van deze trainingen, en het opleiden van collega’s in het geven van de trainingen.

 • Esther de Bruin

  Esther de Bruin

  Gezondheidszorgpsycholoog, mindfulness trainer en associate professor aan de Universiteit van Amsterdam

  Esther de Bruin

  Dr. Esther de Bruin is gezondheidszorgpsycholoog, mindfulness trainer en is verbonden als associate professor aan de Universiteit van Amsterdam, afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen. Esthers onderzoeksgebied heeft veelal betrekking op het ontwikkelen en evalueren van de (kosten)effectiviteit van mindfulness-based programma’s voor verschillende populaties, zoals kinderen met autisme en Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), en hun ouders (het MYmind programma waarvan bij het CvM ook de trainersopleiding verzorgd wordt), zwangere vrouwen met stress- en angstklachten en hun partners (het MBCP programma waarvan bij het CvM ook de trainersopleiding verzorgd wordt) en Esther is ontwikkelaar en onderzoeker van het Mindful2Work programma wat inmiddels ook in het Duits vertaald is.

  Ze is associate editor van het internationale wetenschappelijke tijdschrift Mindfulness, en ontwikkelaar en docent van een internationale module Mindfulness voor studenten van over de hele wereld aan de Universiteit van Amsterdam.

 • Jennifer Hordijk-Faure

  Jennifer Hordijk-Faure

  Mindfulness teacher

  Jennifer Hordijk-Faure

  Ik begeleid groeps-en individuele mindfulness trainingen in organisaties en voor particulieren in Engels en Nederlands. Ik geef ook de “.b” Mindfulness in Schools training aan pubers en jonge volwassenen.

  Ik vind het fantastisch om mensen te helpen door het bieden van praktische mindfulness tools die ze in hun dagelijkse leven kunnen toepassen. Mijn manier van lesgeven is warm en praktisch.

 • Mark Cole

  Mark Cole

  Mindfulness teacher

  Mark Cole

  Mark Cole has practiced various forms of mind & body based awareness techniques since 1993. He adopted the mindfulness based approach in 2010, and has since followed post graduate studies in mindfulness based therapies at the Radboud UMC (Nijmegen) and Oxford University (UK) leading to professional trainer endorsement.

  Having worked across a large number of multinationals in a variety of roles within HR, IT and Business Development; Mark is close to the ground and well informed of the stresses of modern living in the workplace and at home. He is passionate about training people to respond rather than react to the triggers of stress in a creative and engaging, yet light hearted way.

  Mark has a particular interest in the area of Mindfulness in the relationship to oneself, others and the world around us. With a passion for the great outdoors, he can often be found spending time on the water, where actively being present with the elements provides a rewarding sense of connection with nature.

 • Mary Kelly

  Mary Kelly

  Mindfulness teacher

  Mary Kelly

  Originally from Ireland, I have lived overseas for many years in a number of interesting places.

  Whilst living in Myanmar, I became intrigued by the mindful approach to living and being that was embodied by the local people. Teaching in an international school setting, at the time, I began to notice the subtle differences in composure between the local children and those who came from elsewhere. The Myanmar children, who were experienced in meditation, seemed to have a distinct form of presence.

  At that point in my life, I did not yet have words to define what I was perceiving, but I recognized in the Myanmar children their notable capacity to be aware, attentive, kind, non-judgemental, and curious. At a later stage, I learned that this way of being is characterised by the term mindfulness, and that it is a disposition that can be cultivated, in any cultural context, over time.

  On returning to Europe to work at a busy international school environment, I realized that I missed the calm and steady nature of the environment that I had left, and I sought out my first MBSR training in an effort to manage work related stress. This initial training proved inspirational and it opened a doorway that led to an exploration of different forms of meditation including vipassana, metta, and Zen. The highlight of this initial journey was a delightful retreat on Applied Ethics with Thich Nhat Hahn.

  Over time, a deepening awareness of the benefits of mindfulness-based practices for my own personal well-being and development encouraged me to introduce mindfulness to my students, to my colleagues, and to others. Following professional trainings with the Mindfulness in Schools Project and the Centre for Mindfulness, I now offer regular courses in Dot B, Dot B Foundations, and MBSR. My approach to teaching is inspired by the many thoughtful and heartfelt experiences that have remained with me following my time in Myanmar.

 • Kim Brice

  Kim Brice

  Mindfulness teacher

  Kim Brice

  Mindfulness has helped me understand and appreciate myself better. I have lived with high levels of anxiety all my life as well as trauma-related stress due to my work in war zones and several major life events. The MBSR training has offered me a backpack of tools which have empowered me to navigate life with greater awareness and equanimity. There is more compassion and spaciousness in me and as a result my life feels even more joyful and fulfilling.

  My professional background began in the field of political and social justice as a human rights activist. I also worked in several high management positions for private foundations in the United States and sub-Saharan Africa. Once I moved to The Netherlands in 2002, I immersed myself in personal growth and development, meditation and dance, a childhood passion of mine. As a result, I became increasingly fascinated by the body-mind connection and the importance of tapping into our whole-body intelligence. Before I knew it, I began coaching women around life transitions after earning certification as an integral leadership coach from Venwoude, a center for personal and spiritual development based in The Netherlands. Later, I received my certification as a mindfulness trainer from the Amsterdam-based Centrum voor Mindfulness. And, last but not least, I became a dance teacher. I am also an avid practitioner of yoga and the martial art of Aikido.

  Today, I offer MBSR courses to the general public as well as to change makers, individuals whose work contributes to positive social and political change in the world. I teach mindfulness because when we are able to move through life with greater stability and awareness, it positively affects everything we do and everyone we interact with. It is my way of contributing to a healthier and more balanced world, one person at a time. If you attend one of my sessions, I guarantee down to earthiness, warmth and humor. You can also expect an eclectic mix of qualities I bring to all I do having been raised in New York City by a French father and a Danish mother and having lived and worked in many different cultural and political contexts around the world.

 • Mona Irrmischer

  Mona Irrmischer

  Mindfulness teacher

  Mona Irrmischer

  I moved to the Netherlands about 10 years ago to and it’s been around that time that I got into contact with mindfulness. It has since been a beautiful journey and it has become a vital part in my personal live as well as in my work. So I decided to become a mindfulness trainer as well as researching the effects of meditation at University.

  For me an important part of mindfulness is regaining the connection between the body and the mind. Becoming aware of ourselves and getting out of our heads (although, I actually do research on the brain 😊), and back into life. Mindfulness helped me to rediscover my inner skills to be with stress differently and it helps to stay aware of what is really important.

 • Merian van Doornik

  Merian van Doornik

  Trainer Mindful Parenting

  Merian van Doornik

  Na een lange periode van het beoefenen van mindfulness voor mijzelf, breng ik nu ook als trainer en coach de kracht van mindfulness over op anderen. Hierbij richt ik me vooral op ouders.

  Sinds 2003 ben ik actief bezig met yoga en meditatie. In 2009 heb ik voor het eerst kennisgemaakt met mindfulness toen ik als ouder van 2 jonge kinderen handvatten zocht om met meer rust en aandacht te leven. Sindsdien heb ik diverse opleidingen gevolgd waaronder de opleiding Mindful Coaching bij de Academie voor Open Bewustzijn en de opleiding Mindful Parenting bij UvA minds, ontwikkeld en gegeven door Susan Bögels.

  Naast mijn werk als mindfulness trainer en coach ben ik werkzaam als manager Jeugd & Jongeren bij de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam). In mijn vrije tijd wandel ik graag in de natuur, beoefen ik yoga en geniet ik van de mensen om mij heen.

 • Femke Kok

  Femke Kok

  Mindfulness­trainer

  Femke Kok

  Mindfulness betekent voor mij oefenen in helemaal aanwezig zijn. Dat zorgt ervoor dat ik wakker, voelend en vriendelijk kan zijn, met mezelf en in contact met andere mensen. Daarmee blijkt steeds dat er meer authenticiteit, verbinding en vrijheid mogelijk is.

  Mijn naam is Femke Kok (1975). Ik heb me als mindfulness­trainer gespecialiseerd in interpersoonlijke mindfulness. Ik geef training in “mindfulness in contact” aan mensen met hechtingsproblematiek en niet-helpende patronen in contact. Ik geef daarnaast les aan de basisopleiding van het CvM voor mindfulness­trainers in mindfulness en communicatie en ik verzorg 1-daagse workshops op dit gebied.

  Ik ben opgeleid als klinisch psycholoog (UvA) en als Psychotherapeut BIG en GZ-Psycholoog BIG. Ik heb een praktijk als vrijgevestigd  Psychotherapeut en Schematherapeut in de Amsterdamse Jordaan, waarbij ik werk met mensen met hechtingsproblematiek en interpersoonlijk trauma en met stellen met (seksuele) relatieproblemen.

  Ik ben enthousiast over de mogelijkheden van het Boeddhisme/ de Oosterse filosofie om de Westerse psychotherapiemethoden te verrijken en te verbeteren. Dat is mijn passie en het onderwerp inspireert me al vele jaren. Inter­persoonlijke mindfulness is naar mijn idee een gebied met veel potentie om interpersoonlijk lijden te verlichten en een logische stap na een start met mindfulness­training. Mijn inspiratiebronnen zijn o.a. Insight Dialogue, tantra, Zijnsoriëntatie en geweldloze communicatie.     

 • Laurens Veldman

  Laurens Veldman

  GZ-psycholoog en mindfulness­trainer

  Laurens Veldman

  Mijn naam is Laurens Veldman. Ik combineer mijn werk als psycholoog bij een GGZ-instelling met het geven van trainingen bij het Centrum voor Mindfulness. Op het Centrum verzorg ik de Mindfulness en angst-training, de reguliere MBSR-trainingen en de open meditatie-avond op vrijdag.

  Op de allereerste dag in mijn werk als psycholoog ben ik met mindfulness in aanraking gekomen. Ik was meteen gegrepen en vanaf dat moment is mindfulness een grotere rol in mijn leven gaan spelen. Mindfulness helpt mij in zowel mijn persoonlijke leven als in mijn werk.

  Door met aandacht voor mezelf en anderen aanwezig te zijn, voel ik mij meer verbonden met mijzelf en de wereld om me heen. In mijn soms intensieve werk als psycholoog helpt het mij om er met mijn aandacht bij te blijven ook wanneer het moeilijk wordt. Bij het sporten heeft mindfulness mij ook geholpen; waar ik vroeger meer prestatiegericht was, probeer ik nu meer in het moment te zijn.

  Wat ik mooi vind is dat mindfulness aan de ene kant iets zachts en vriendelijks heeft, maar aan de andere kant ook echt een praktisch te trainen vaardigheid is, die vraagt om intentie en toewijding. Dit past goed bij mij. Mijn manier van lesgeven zou ik willen omschrijven als helder en nuchter.

  De afgelopen jaren heb ik cursussen, trainingen en retraites gedaan op het gebied van mindfulness en (zelf)compassie. Dit ervaar ik als zeer verrijkend. Ik voel me dankbaar dat ik dagelijks met dit gedachtegoed bezig mag zijn en het aan anderen over mag brengen.

 • Joris Gresnigt

  Joris Gresnigt

  Mindfulness­trainer

  Joris Gresnigt

  Joris Gresnigt is mindfulness­trainer, coach en docent aan de Hogeschool van Utrecht en Stresswise Academy. In zijn bagage neemt hij jarenlange beoefening van meditatie en vele trainingen op het gebied van coaching, didactiek, compassie, mindfulness, (geweldloze) communicatie en zelfontplooiing mee. Mindfulness heeft hem geleerd om in meer verbinding met zichzelf, het moment en de ander te leven. Bovenal is hij gewoon mens, die met vallen en opstaan probeert er wat moois van te maken in een mooie wereld waar we in verbinding staan en handelen vanuit een bewuste, compassievolle en duurzame keuze.

 • Marianne Svašek

  Marianne Svašek

  Marianne Svašek

  Marianne Svašek studeerde dhrupad, klassieke Indiase zang aan Codarts Conservatorium, Rotterdam, bij Ustad Zia Mohiuddin Dagar and Uday Bhawalkar. Zij studeerde ook sarangi, een snaarinstrument dat oorspronkelijk werd gebruik voor de begeleiding van vocale muziek, bij Joep Bor and Pandit Ram Narayan. Zij studeerde cum laude af in beide disciplines. Marianne geeft nu les aan Codarts, en geeft workshops en concerten in Europa, de Verenigde Staten en India en Pakistan. In een bosrijke omgeving in Tsjechië bouwt zij haar eigen cultureel centrum, waar deelnemers kunnen verblijven voor workshops en lessen klassieke Indiase zang.

 • Aafke de Jong

  Aafke de Jong

  Aafke de Jong

  Kunstenares Aafke de Jong is danseres en dansmaker, en combineert dat met haar talent voor tekenen en schilderen. Ze bracht 5 jaar van haar leven door in Bali (Indonesië) om te studeren en te werken. Die invloed is vaak indirect zichtbaar in haar werk. Van kinds af aan tekent ze al, en was ze gefascineerd door de repetitieve patronen in het werk van M.C. Escher. Zij geniet ervan om simpelweg ergens aanwezig zijn en haar gedachten op te laten komen. Met een ambigue gevoel van enerzijds op deze aarde thuis te horen, maar zich daar tegelijkertijd van te willen distantiëren. In haar werk biedt ze altijd ruimte aan beide kanten. Kortom, het feit dat ze hier is en leeft is voor Aafke voldoende reden om nieuw werk te maken. En dan is een leeg vel papier voor haar nog altijd het ultieme gevoel van vrijheid.

 • Charlotte Gmelig Meijling

  Charlotte Gmelig Meijling

  MIndfulnesstrainer

  Charlotte Gmelig Meijling

  Vanaf 2009 spelen meditatie en mindfulness een belangrijke rol in mijn leven. Ik had in deze periode te maken met een scheiding, een mislukt IVF traject en het verlies van huis en vrienden. Ik voelde immens verdriet, eenzaamheid en stress. Toen ik in die periode begon met mediteren, kwam ik er achter hoeveel ik in mijn leven eigenlijk miste doordat ik me mee liet voeren in nutteloze hersenspinsels en gekmakend gepieker.

  Het echt aanwezig leren zijn in het moment, of die nou prettig of onprettig is, zorgt voor meer rust in mijn leven, een grotere veerkracht en schenkt me eenvoudig geluk. Natuurlijk loop ik nu niet constant zingend en dansend rond en zijn er ook heus nog momenten waarin ik het even niet zie zitten of flink chagrijnig ben, maar ik word hier niet door mee gesleurd. De emoties beheersen en sturen mij niet. Ik kan ze zien voor wat ze zijn en ze vervolgens loslaten.

  Ik ben, behalve mindfulness trainer, psychosociaal therapeut en begeleid jongeren en volwassenen in mijn praktijk in Den Haag. Daarnaast ben ik coach en trainer in het bedrijfsleven waarbij ik persoonlijke ontwikkelingstrajecten verzorg in samenwerking met bedrijven als De Baak, Grolsch en KPN.

  In mijn trainingen heb ik altijd ruimte voor mensen die wellicht net wat minder te besteden hebben. Mocht je mijn training willen volgen maar het financieel niet redden, neem dan alsnog contact met me op. We kijken dan of we er samen uitkomen.

 • Patricia Lie van Dijk

  Patricia Lie van Dijk

  MIndfulnesstrainer

  Patricia Lie van Dijk

  “Neem tijd voor jezelf, krijg meer rust en focus, leid een gelukkiger leven, in contact met jezelf”

  Herken je dat? Overdag druk met werk, gezin, familie en hobby’s en bang dat je jezelf voorbijloopt? Misschien heb je last van stress, stemmingswisselingen of gezondheidsklachten. In mijn MBSR-training leer ik je met aandacht in het hier en nu te zijn. Daardoor krijg je meer inzicht in je eigen drijfveren en vind je antwoorden op de vragen die er voor jou toe doen. Door tijd voor jezelf te nemen, te accepteren en het moeten los te laten kun je zien wat je zelf echt belangrijk vindt en kom je tot keuzes en veranderingen. Zo kom je los van de stress en krijg je meer energie.

  De training combineert eeuwenoude wijsheid uit het Oosten en elementen uit de psychologie. Ik gebruik wetenschappelijk onderzochte technieken die bewezen effect hebben. Ik leer je meditatie-oefeningen, yoga en beweging, aandachts- en concentratieoefeningen, oefeningen met de adem en oefeningen gericht op bewustzijn. Met deze praktische oefeningen train je je hersenen om meer in het hier en nu te zijn en te kunnen omgaan met de gedachten, gevoelens en emoties die hiermee gepaard gaan. Dit heeft een positief effect op je gezondheid, helderheid van denken en je emotionele intelligentie. Ook leg ik aan de hand van wetenschappelijk onderzoek uit welke positieve effecten meditatie heeft op het brein.

  Als kind deed ik al samen met mijn vader yoga en meditatie. Later, in moeilijke tijden trok in mij tijdelijk terug om tot mezelf te komen in kloosters van Benedictijnen en Franciscanen en ik bezocht tempels van boeddhistische monniken waar ik de driejarige opleiding boeddhistische meditatie volgde. In Nederland heb ik mijn kennis verdiept en aangevuld met verschillende trainingen zoals HBO coaching, MBE medititatietrainers opleiding en MBSR Mindfulness trainer 1e categorie. Daarnaast ben ik yoga-docent, trainer NLP en vertrouwenspersoon. Verder heb ik veel ervaring opgedaan in het bedrijfsleven, onder andere 24 jaar bij Holland Casino, Center Parks, Douglas en de horeca.

 • Renée Piket

  Renée Piket

  MIndfulnesstrainer

  Renée Piket

  Herken je dit?

  Mijn leven was druk, druk, druk. Ik moest veel en wilde ook zo veel. Werk, gezin, familie, vrienden, sociale activiteiten, sporten. En als ik stilstond, holden mijn gedachten door.

  Mindfulness

  In 2009 kwam ik voor het eerst in aanraking met mindfulness. Het maakte mij bewust van mijn doorhollende gedachten. En dat gedachten lang niet altijd waar zijn. Mindfulness heeft mijzelf als drukke professional met een gezin en actief sociaal leven veel rust gebracht. Het werd een ‘way of life’. Daarnaast zag ik in mijn werk als HR professional veel mensen struikelen over stress. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in het volgen van de opleiding tot mindfulness trainer in 2014 bij het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam.

  Mindfulness in de praktijk

  Er is niets mis met veel doen, als je er bewust voor kiest en wat je doet met aandacht doet. En ook de tijd neemt om niet te doen, om stil te staan en te reflecteren. Je bewust te worden of je nog doet wat je wilt. Mindfulness kan je daarbij helpen.

  Mijn trainingen

  Ik geef mindfulness trainingen zowel aan groepen als individueel. Binnen bedrijven begeleid ik trainees om overeind te blijven in een veeleisende wereld. Ik combineer de kracht van mindfulness met mijn jarenlange ervaring als HR professional in het begeleiden van anderen op hun weg naar balans. Mijn werkwijze is nuchter, betrokken en nieuwsgierig.

 • Katleen Janssens

  Katleen Janssens

  Coach en mindfulness­trainer

  Katleen Janssens

  Katleen is psycholoog en werkt als coach in bedrijven rond teamwork en leiderschap. In 2003 volgt zij een opleiding Creatieve Therapie en creëert zij haar eigen therapie praktijk.

  Reeds als kind kwam zij in contact met yoga en is ze geboeid door meditatie. Yoga en meditatie zijn een regelmatige beoefening in de loop der jaren. In 2005 leert zij mindfulness kennen en de boeddhistische leer spreekt haar meteen erg aan. Zij volgt de mindfulness­trainersopleiding bij IAM en Itam, geeft mindfulness­trainingen en integreert mindfulness in coaching. Zij blijft zich verdiepen in meditatie via jaarlijkse langere Vipassanaretraites en metta-weekenden bij diverse leraren (Frits Koster, Joost Van den Heuvel, Ank Schravendeel en Zuster Virañani). En ook via de Dhammaverdiepingscursus, de Insight Dialogue-retreat onder leiding van Jill Sanders en Bart van Melik en de compassietraining van Frits Koster en Erik van den Brink. Sinds een aantal jaren assisteert zij ook in retraites bij Frits Koster en Joost Van den Heuvel en verzorgde zij samen met Joost een 5-daagse vipassana retraite in de Kluizerij in Affligem.

  Vipassana, gewaarzijn en openen voor wat is, lastig of fijn, inspireert elke dag en verdiept een leven lang. Geraakt door wat meditatie bij mensen teweegbrengt is elkaar mogen inspireren op dit pad een bron van levensvreugde geworden. Zij houdt ervan meditatie heel concreet toepasselijk te maken in werk, gezin, relaties en natuur. Wat betekent het voor jou, hier en nu?

 • Jiska Patiwael

  Jiska Patiwael

  Mindfulness­trainer

  Jiska Patiwael

  In 2008 heb ik een Mindfulness­training gevolgd en sindsdien heeft meditatie altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. De beoefening helpt mij om steeds opnieuw weer uit de automatische piloot te stappen, mezelf te ont-moeten, te ontdekken wat ik nodig heb- juist in tijden van stress- en om vriendelijker voor mijzelf te zijn.

  Vanaf de eerste kennismaking is bij mij de wens ontstaan om anderen te begeleiden bij de ontdekkingsreis die mindfulness heet. Daartoe ben ik via het Centrum voor Mindfulness opgeleid tot mindfulness­trainer -zowel voor groepen als voor de individuele mindfulness­training- en ook tot trainer voor het programma ‘mindfulness in schools’. Van eerdere deelnemers aan mijn trainingen kreeg ik de feedback dat ik een open houding heb, betrokken en aandachtig ben. Ik volg regelmatig lessen, nascholing en retraites op het gebied van mindfulness, compassie, vipassana, zen en yoga. Het mindfulness trainerschap combineer ik met mijn werk als docent bij de masteropleiding geneeskunde van de VU.

  Van origine ben ik arts. Na de afronding van mijn studie ben ik gepromoveerd en heb ik gewerkt bij de afdeling allergologie van het Erasmus MC in Rotterdam. Training en onderwijs hebben altijd al mijn interesse gehad en omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, heb ik in 2011 de overstap gemaakt naar het medisch onderwijs. Sindsdien geef ik met veel plezier les aan geneeskunde studenten. Ook in mijn werk als docent merk ik dat mindfulness me helpt om in het hier en nu aanwezig te zijn.

  Omdat ik van nature nieuwsgierig ben en graag nieuwe dingen leer, ben ik twee jaar geleden gestart met de studies Levenslooppsychologie en Onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit. Deze studies vormen een mooie voedingsbodem voor het trainerschap en mijn werk als docent.

 • Ank Schravendeel

  Ank Schravendeel

  Retraitebegeleider en coach

  Ank Schravendeel

  Ank Schravendeel (1963) beoefent vipassanameditatie sinds 1988. Belangrijke drijfveer voor haar spirituele ontwikkeling is de toepassing van de Dhamma naar het dagelijks leven. `Hoe kun je dat leven?` Dat wat je ervaart, wat je denkt of voelt, gebruiken om gewaar zijn te leren ontwikkelen. Het oefenen van een innerlijke houding van welwillendheid en ontvankelijkheid, niet alleen op het meditatiekussen maar juist door de dag heen.

  Ank leerde vipassana van Johan Tinge, de Thaise meditatieleraar Mettavihari en Frits Koster. Vanaf 2004 verdiepte ze zich in mettameditatie bij Visu Teoh en Christina Feldman. Sinds 2010 zijn Patricia en Charles Genoud die vipassana- en mettameditatie combineren, haar leraren. Ank begeleidt retraites sinds 2007, ze liep daarvoor stage bij Frits Koster. Ze geeft regelmatig retraites samen met andere leraren, onder andere met Joost van den Heuvel Rijnders. Ze is docent bij de Dhamma Verdiepings Cursus.

  In haar werk was Ank projectleider in welzijnswerk en manager in de zorg. Ze heeft nu een eigen praktijk als coach.

 • Jolien Posthumus

  Jolien Posthumus

  Mindfulness­trainer

  Jolien Posthumus

  Jolien Posthumus (zij/haar) is Kwartiermaker Cultuur & Welzijn en Trauma & Neurodivers Informed Mindfulness­trainer. Ze is aangesloten bij GGZ-praktijk VKTO, geeft trainingen namens opleidings- en trainingsinstituut Centrum voor Mindfulness en is mede-initiatiefnemer van Mindful Fundament.

   Als ondernemende, creatieve en bevlogen Kwartiermaker Cultuur & Welzijn met ruim 18 jaar ervaring op het gebied van Health & Wellbeing, brengt zij partijen, personen en potentiële partners samen om vanuit een idee samen iets nieuws te creëren. Het is haar missie om maatschappelijk relevante thema’s te agenderen en met elkaar taboes te doorbreken zodat we gezamenlijk bijdragen aan een humane en compassievolle maatschappij. Zo pioniert zij onder andere het project ‘Mindfulness in het Museum’ in Nederland. Zij werkt met diverse musea en galeries samen in culturele programma's die de relatie tussen cultuur, mindfulness en welzijn onderzoeken.

 • Nicole Schoonbrood

  Nicole Schoonbrood

  Mindfulness­trainer

  Nicole Schoonbrood

  Nicole is als hoofddocent van de opleiding tot mindfulness­trainer verbonden aan het Radboudumc Centrum voor Mindfulness in Nijmegen. Zij is in 1989 begonnen met mediteren in diverse tradities. Sinds 2006 geeft ze mindfulness­trainingen en later ook compassietrainingen en Insight Dialogue-trainingen. Binnen het Radboudumc werkt ze als opleider, supervisor en trainer. Sinds een aantal jaren studeert ze bij Bodhi College boeddhistische psychologie en inmiddels heeft zij de Bodhi College Dharma Teacher Training voltooid.

 • Marloes Telle

  Marloes Telle

  Mindfulness­trainer

  Marloes Telle

  Mindfulness gaat voor mij in de kern over vrijheid. Opmerken, onderzoeken, en dan pas reageren (of niet): dat geeft ruimte. Mindfulness in de context van werk en organisaties heeft mijn bijzondere aandacht. Binnen de rijksoverheid werk ik aan het thema leiderschapsontwikkeling.
  De combinatie met mindfulness zie ik als vanzelfsprekend en nodig. Het grote verhaal én de details opmerken, je eigen aannames tegen het licht houden, een oordeel even uitstellen: het zijn leiderschapskwaliteiten die zeker in deze tijd van groot belang zijn.

 • Kim Lokers

  Kim Lokers

  Mindfulness­trainer

  Kim Lokers

  Kim is trainer, projectleider en programmaontwikkelaar in de cultuur- en de welzijnssector.
  Ze verbindt kunst, mens en samenleving vanuit haar achtergrond als sociaal agoog en cultuurwetenschapper.
  Naast de 8 weekse ontwikkelt en organiseert ze mindfulness based outdoor programma’s.
  De natuur en je aangeboren natuur als toevlucht nemen inspireert haar.
  Mindfulness beoefening is ruim 15 jaar in haar leven. Ze studeert op een boeddhistisch pad waar ze is opgeleid als meditatie instructeur en (retraite)begeleider. Met aandacht en inzicht gaan we zien we wie we zijn, en wat we kunnen doen om onszelf, de ander en de wereld te helpen.
  “Mindfulness means being awake. It means that you know what you are doing.”. - Jon Kabat Zinn. –

 • Loes Schrijvers

  Loes Schrijvers

  Mindfulness­trainer

  Loes Schrijvers

  In 2008 koos Loes heel bewust voor de master ‘verandermanagement’ aan de Universiteit Utrecht. Toen al vond zij alles wat met positieve verandering te maken heeft fascinerend. Deze interesse in verandering – en dan vooral wat verandering vraagt en betekent voor ons als mens – bracht haar al snel via consultancy naar diverse rollen op het gebied van lerende organisaties, training & development, welzijn en leiderschap bij een grote multinational.

  In haar rol als manager in leiderschapsontwikkeling werkt ze met veel liefde aan zowel het vergroten van diep inzicht in de ‘binnen wereld’ van leiders als mede de vaardigheden om grote veranderingen met succes te leiden. Daarnaast helpt ze iedereen in de organisatie, op elk niveau, de eigen Purpose te ontdekken, te delen en te leven. Door middel van training, coaching en advies draagt ze graag bij aan een gezondere, veiligere en betere werkplek.

  Naast twee internationale opleidingen ‘Organisation Learning in Action’ (IMD business school Singapore) & ‘Masterclass Learning & Development Leadership’ (Nyrenrode/IE business school Madrid), heeft ze zowel de Vinyasa (200hr) als Yin (200hr) Yoga Teacher Trainingen bij De Nieuwe Yoga School afgerond en een opleiding tot Mindfulness trainer & coach bij Awaris. Tevens is ze geaccrediteerd in MSCEIT (Emotionele Intelligentie), en rond ze dit jaar de ICF geaccrediteerde Co Active Coaching opleiding en KornFerry Leadership Styles & Climate assessments accreditatie af.

  In 2020 is ze haar eigen bedrijf gestart, voor het versterken van de verbinding tussen leiderschap in organisaties, de bewustzijnsleer uit de yoga wereld en de neurowetenschap van mindfulness. Met een sterk geloof in persoonlijke groei, leren, reflectie, authenticiteit en compassie helpt ze anderen de beste versie van zichzelf te laten ontdekken en zijn, zodat we kunnen werken en leven in een dieper verbonden, bewustere, duurzamere en mooie wereld.

 • Frodo de Valk

  Frodo de Valk

  Mindfulness­trainer

  Frodo de Valk

  De rode draad in mijn loopbaan is de betekenis van werk voor de mens, en hoe de organisatie en de mens er het beste uit halen. Want persoonlijke groei en zakelijke groei kunnen elkaar versterken. Als HR-manager en werkgelukconsultant begeleid ik mensen, teams en organisaties om van toegevoegde waarde te zijn en beter samen te werken. Door inzichtelijk te maken welke automatismen er zijn in de taken en rollen als individu, binnen het team en de organisatie kunnen er bewuste nieuwe keuzes worden gemaakt. Keuzes gericht op groei. Keuzes die impact hebben op het werkgeluk van het individu, het benutten van het potentieel en de manier van werken en organiseren.

  Ik ben ervan overtuigd dat als we leren hoe we onze eigen mindset en die van anderen kunnen wijzigen, we grip hebben op een van de belangrijkste vaardigheden van de 21ste eeuw. Mindfulness speelt hierin voor mij een belangrijke rol want het helpt mij om veerkracht te tonen en wendbaar te zijn. Zo blijf ik mij ontwikkelen en ben ik al ruim 20 jaar een expert op het gebied van duurzame inzetbaarheid en het begeleiden en trainen van mensen en organisaties in ‘verandering’ (in binnenen buitenland).

 • Annalies Otten-Hagen

  Annalies Otten-Hagen

  Mindfulness­trainer

  Annalies Otten-Hagen

  Ieder mens is een creativum esse, scheppend wezen in zichzelf. Mindfulness- en Compassiebeoefening helpen ons dit te her-inneren – te leven vanuit de switch van reactief naar het creatief bewustzijn. Het hoofd en hart in balans, in een lichaam dat taal kan zijn, ons kan aanreiken wat heilzaam is. In de meditatie-begeleiding wens ik ondersteunend aanwezig te zijn ten behoeve van ieders unieke proces, landend in de gedeelde menselijkheid. Steeds weer (op-)nieuw.

  Luister hier ook naar mijn podcast

 • Sabine van der Post

  Sabine van der Post

  Mindfulness­trainer

  Sabine van der Post

  20 jaar geleden raakte het boek ‘A path with heart’ van Jack Kornfield mij diep. Op een week bij een vriendelijke Amerikaan in Noord Thailand bij de Lisuhill Tribe. Sindsdien leer en leef ik iedere dag vanuit de intentie om bewust aanwezig te zijn in het moment en vanuit verbinding, wijsheid en liefde mijn acties aan te gaan.
  Ik vind het ongelooflijk vreugdevol om te leven! En te gek om bewustzijnsontwikkeling tot de kern van mij werk te maken en jou te ontmoeten als spiegel tijdens een live meditatie, blancday, training of retraite. Dankbaar!

 • Elke Wiss

  Elke Wiss

  Theatermaker en praktisch filosoof

  Elke Wiss

  Elke Wiss (1986) is theatermaker en praktisch filosoof. Ze schrijft en regisseert voorstellingen, geeft trainingen, lezingen en workshops in praktische filosofie en de kunst van het vragenstellen. Vorig jaar verscheen haar eerste boek ‘Socrates op sneakers: filosofische gids voor het stellen van goede vragen.

 • Raphaël Boon

  Raphaël Boon

  Mindfulness­trainer

  Raphaël Boon

  Raphaël is zeer gecharmeerd van de meer esoterische kanten van het leven. Dat krijgt vooral vorm via Vipassana meditatie, geleerd in Myanmar tijdens een langdurige retraite. Sindsdien maakt meditatie een integraal deel uit van zijn leven. Centraal staat daarbij de zoektocht naar wijsheid.

 • Rosetta Kooistra

  Rosetta Kooistra

  Mindfulness­trainer

  Rosetta Kooistra

  Een kleine 30 jaar geleden volgde ik de MBSR training van Rob Brandsma. Een training die mijn drukke leven positief heeft beïnvloed. De beoefening van mindfulness zorgt tot op de dag van vandaag ervoor dat ik balans en rust vind en kan genieten in het moment. En deze balans wilde ik graag aan anderen meegeven.

  5 jaar geleden ben ik opgeleid als Mindfulness Trainer. Daarna de specialisatie Mindfulness in Organisaties, waarmee voor mij alle puzzelstukjes op hun plek vielen. Mijn ervaring als directeur, organisatieadviseur, coach en mindfulness trainer komen samen in mijn werk als mindful werken consultant. Het bevorderen van het mindful samenwerken binnen teams, tussen teams en in een organisatie zorgt er mijn inziens voor dat leven en werk meer in balans is, veerkracht ontwikkelt wordt en meer bewustzijn van het hier en nu geeft. Dat gun ik niet alleen mijzelf, maar geef dat ook graag mee aan anderen!

 • Maryvonne Verkerke

  Maryvonne Verkerke

  Mindfulness­trainer

  Maryvonne Verkerke

  Maryvonne is een ervaren meditatiebegeleider en mindfulness­trainer voor volwassenen, jongeren en kinderen, (zelf)compassietrainer en trainer mindful ouderschap. Ook is ze eigenaar, opleider en supervisor bij Gentleminds • Instituut voor Mindfulness. Ze studeerde communicatie, beoefent al jaren vipassana meditatie en verdiept zich graag in de boeddhistische psychologie. Als supervisor is ze ook verbonden aan de opleiding tot compassietrainer MBCL en als online meditatiebegeleider bij 30NOW. Verder schrijft ze sinds 2010 op Compassiememo en is ze mindfulnessexpert bij het Happy & Healthy Platform van Wendy van Dijk.

 • Sherida Pengel

  Sherida Pengel

  Mindfulness­trainer

  Sherida Pengel

  Mijn loopbaan is begonnen een bank, vervolgd in de jeugdzorg en de laatste 11 jaar als manager beleid bij gemeenten en zelfstandig Mindfulness Trainer/Coach. Vrijwilligerswerk doe ik in een hospice. Door het overlijden van mijn dochter heb ik moeten leren loslaten. Mijn spirituele ontwikkeling heeft hieraan bijgedragen door verdieping in religie en filosofie. Vanuit mijn Creools-Surinaamse roots de winti-religie; in katholieke kloosters vond ik stilte en contemplatie maar ook inzichten over de islam; tijdens vipassana retraites de boeddhistische filosofieën en mindfulness. Door deze reis heb ik het perspectief gekregen voor de vrouw die ik wil zijn en kreeg ik tools om te leren omgaan met alles wat er in mijn leven langs is geweest en nog langs gaat komen.

 • Marion Weustink

  Marion Weustink

  Mindfulness­trainer

  Marion Weustink

  Mindfulness is a soft light; illuminating what is there, with honesty, simplicity and sympathy (Norman Fischer).

  Compassion is the medicine we most need, to bring healing to our world (Tara Brach)

  Mijn naam is Marion Weustink. Ik geef mindfulness- en compassietrainingen. Ik heb in Nijmegen bij het RUMC voor mindfulness, de trainersopleiding gevolgd. Via het CVM deed ik de opleiding voor compassietrainer (MBCL). Voordat ik me in mindfulness en compassie ging verdiepen, werkte ik als coach en opleider in motiverende gespreksvoering. Ik ben afgestudeerd als cultureel antropoloog. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in psychologie, religie, meditatie, spiritualiteit en verschillende culturen.
  Ik ben dankbaar dat we in deze tijd zoveel beschikking hebben over eeuwenoude en nieuwe bronnen van wijsheid, via boeken, podcasts, video’s en retraites. Ik maak er graag en veel gebruik van en hoop er iets van door te kunnen geven. Wat fijn dat dit platform “Mindful leven” in het leven is geroepen. Een mooi Nederlands initiatief om samen te oefenen en te weten dat we het pad van mindfulness en compassie niet alleen gaan.

 • Josta Kolkman

  Josta Kolkman

  Mindfulness­trainer

  Josta Kolkman

  Josta heeft een achtergrond in hospitality & finance en gebruikt haar 15+ jaar internationale werk- en management ervaring om de "zachtere" kant te verbinden met de "hardere" kant van het bedrijfsleven. Ze is zowel gecertificeerd als mindfulness­trainer en als systemisch team coach met een klantenkring in zowel zakelijke- als non-profit organisaties. Ook geeft ze met veel plezier de 8-weekse MBSR in Amsterdam e.o. en heeft zelf een 6-weekse vervolgtraining ontwikkeld.

  Josta heeft het natuurlijke vermogen om een rustige en veilige ruimte te creëren waarin mensen echt kunnen leren zijn wie ze zijn en vanuit daar hun eigen innerlijke rustpunt te vinden.

  Buiten werk om geniet ze buiten in de natuur te zijn, het hele jaar door in open water te zwemmen, regelmatig een bezoekje aan de sauna te brengen en het leven te vieren met muziek, vegetarisch eten, filmhuis films & reizen - met vrienden en familie.

 • Jacques van Damme

  Jacques van Damme

  Mindfulness­trainer en Compassietrainer

  Jacques van Damme

  Mijn naam is Jacques van Damme (1955). Ik ben docent gedrag en communicatie en mindfulness en zelfcompassietrainer. Ik ben mede-eigenaar van het centrum ‘Ruimte voor Aandacht’ in hartje Utrecht. De locatie waar ik ook de groeps-en individuele trainingen geef. Ik ben 40 jaar verbonden geweest aan de politie. Daar was ik, in de laatste jaren, initiator van de landelijke implementatie van mindfulness bij de politie. Daar ging een succesvol landelijk project aan vooraf waarin ik samenwerkte met de Radboud Universiteit.

  Mindful bewustzijn en persoonlijke groei lopen als een rode draad door mijn leven. Een leven lang leren staat me op het lijf geschreven; met plezier en passie. Aanvankelijk vanuit de gedachte maakbaar te zijn. Later om vanuit het gedachtegoed van mindfulness en zelfcompassie mezelf te accepteren zoals ik ben en daar dan ook verantwoordelijkheid voor te nemen; vanuit een houding van zachtmoedigheid en actiebereidheid. De middenweg, waar mindfulness voor staat, is mijn lifestyle geworden en ik voel me daar gelukkig bij.

  Deelnemers ervaren mij als integer, deskundig en zorgvuldig. Het creëren van veiligheid in de groep en me verbinden in gelijkwaardigheid geven mij voldoening. Wat mij zo aanspreekt in mindfulness is het leren vanuit ervaring. Dat heeft mij echt geholpen in mijn ontwikkeling en met deze levensweg voel ik me als een vis in het water.

  Voor meer informatie: ruimte-voor-aandacht.nu

 • Marleen ter Avest

  Marleen ter Avest

  psycholoog, onderzoeker, mindfulness- en compassietrainer

  Marleen ter Avest

  Marleen ter Avest is psycholoog, onderzoeker en mindfulness (cat.1) en compassie (MBCL) trainer. Binnen het onderzoek richt zij zich op de werkingsmechanismen van mindfulness en compassie interventies vanuit het Radboudumc-CvM en het Donders Instituut. Zowel vanuit haar praktijk in Amsterdam, Note to Mind, als hier bij het CvM Amsterdam geeft zij mindfulness- en compassietrainingen.

  Haar focus ligt voornamelijk op (jong)volwassenen met prikkelgevoeligheid, burn-out en/of een sterke innerlijke criticus. Naast onderzoek en praktijk, zet Marleen zich graag in om (kennis over) mindfulness en compassie verder te verspreiden (o.a.wetenschapscommissie VMBN, CvM Mindful Leven, De Advieswinkel, ICC, Radboudumc-CvM.)

 • Anja Kat

  Anja Kat

  Mindfulness­trainer

  Anja Kat

  “De ruimte zijn waar alles in gebeurt” is mijn inspiratie en motivatie!
  Wat mij raakt is de eenvoud, tevens de grootste uitdaging, dat mindfulness erop gericht is om direct toe te passen in alles wat je doet. Mindfulness heeft mij ervan bewust gemaakt en geleerd dat je ieder moment opnieuw een stap kan zetten richting een zinvol en vreugdevol leven. Niets te verliezen, niets fout te doen, niets te presteren/te bereiken.

  Naast het aanbieden van mindfulness- compassietrainingen werk ik sinds 2012 als stervensbegeleider in de palliatieve-zorg. Mindfulness & (zelf)compassie helpen liefdevol ruimte te creëren en werkelijk aanwezig te zijn.

  Gecertificeerd MBSR trainer (2009 IvM) MBCL trainer (Koster en v d Brink) VMBN cat.1

 • Els Jansen op de Haar

  Els Jansen op de Haar

  Zelfcompassietrainer

  Els Jansen op de Haar

  Mijn naam is Els Jansen op de Haar (1963)
  12 jaar geleden heb ik mijn baan als directeur van een basisschool doorgegeven om mij fulltime te richten op zelfcompassie & mindfulness.
  Met veel voldoening ontwikkel en geef ik trainingen en trajecten voor individuen en groepen
  Ik heb mijn bedrijf opgericht en ben nu eigenaar, samen met Jacques van Damme, van het centrum ‘Ruimte voor Aandacht’ in Utrecht.

  Mijn beoefening van zelfcompassie & mindfulness betekent voor mij een houding van zachtmoedigheid ontwikkelen. Ik heb als missie zoveel mogelijk mensen hiertoe te inspireren.

  Een persoonlijke ervaring:

  Vroeger kon ik mijzelf op mijn kop geven als ik vond dat ik iets niet goed, niet snel genoeg of niet perfect gedaan had. En ook: als ik niet leuk genoeg, niet slim genoeg, niet dun en niet ……… was. Kortom: ik strafte mijzelf continue af met deze veroordelingen, meestal was ik ook nog hard aan het werk het beter te doen, en vooral om beter te zijn, met als gevolg dat ik me voortdurend gespannen voelde. Ik volgde allerlei persoonlijke ontwikkeltrajecten. Het repeterende mechanisme ‘als……dan ben ik goed genoeg’ hield me in de tang. Wat een illusie! Dat is wat ook wel ‘de stille agressie van deze tijd’ genoemd wordt: jezelf willen verbeteren omdat je denkt dat je niet goed bent zoals je bent. En dat is nu precies waarom ik zo blij ben met zelfcompassie. Uitgangspunt van zelfcompassie is dat er niets aan je gefixt hoeft te worden. Je mag wel leren omgaan met momenten waarop je ongemak ervaart. Wanneer het leven niet gaat zoals verwacht, gepland of gehoopt. Met alle daarbij behorende gevoelens.

  Door mijn 27 jarige onderwijservaring heb ik een praktische benadering en een gedegen didactische kennis ontwikkeld. Humor, lichtheid en diepgang zijn kenmerkend voor me.

 • Han Suelmann

  Han Suelmann

  Mindfulness­trainer

  Han Suelmann

 • Paul van Gemert

  Paul van Gemert

  Mindfulness­trainer

  Paul van Gemert

  Mijn naam is Paul van Gemert. Ik ben werkzaam als psychosociaal therapeut in mijn praktijk in Eindhoven. Tevens ben ik mindfulness trainer en compassietrainer. Ik ben verbonden aan het Mindfulness Centrum Eindhoven waar ik mindfulness- en compassie trainingen begeleid. Sinds kort ben ik ook verbonden aan het Centrum voor Mindfulness (CVM-Amsterdam) waarvoor ik mindfulness training in het Engels begeleid. Ik ben 63 jaar, getrouwd, vader van 3 volwassen kinderen en trotse opa van 3 prachtige kleindochters. Ik doe aan hardlopen, lees graag en verdiep mij in de boeddhistische psychologie middels zelfstudie.

  Ik pluk dagelijks de vruchten van mindfulness beoefening. Het besef dat ik een keuze heb om mijn aandacht te richten, bijvoorbeeld naar het positieve, naar het ‘lichte’ in het leven in plaats van het donkere, het negatieve, vergroot mijn vrijheid. Ook het trainen en cultiveren van oplettendheid heeft voor mij een beschermende werking in mijn dagelijks leven. Als een soort poortwachter. Het besef dat ik opmerkzaam kan zijn op mijn gedachten en ze kan ‘zien’ als louter ‘mentale verschijnselen’, helpt mij om afstand te kunnen nemen van de ‘verhalen’ in mijn hoofd.

  De trainerservaring heeft me geleerd om beter af te stemmen met wat heilzaam is om te doen. Meer verbonden te zijn met het leven zoáls het loopt en minder bezig te zijn met hoe het leven zou móeten lopen. Want dan zijn we druk, raken vermoeid en ervaren te veel stress.

 • Steven Cornelissen

  Steven Cornelissen

  Mindfulness- en Compassietrainer (MBCL)

  Steven Cornelissen

  Steven Cornelissen (1964) is oprichter van Bureau Cornelissen en werkt als senior loopbaancoach en Mindfulness­trainer voor diverse organisaties in Nederland. Hij deed zijn trainersopleiding in 2011 bij het CvM en vervolgens de supervisorenopleiding, I-MBCT en de jaaropleiding Mindfulness in Organisaties (MiO). Vanaf 2014 verzorgde hij voor het CvM diverse trainingen voor grote organisaties. In 2021 volgde hij de Teacher Training Mindfulness Based Compassionate Living (MBCL) bij Erik van den Brink.

  In zijn rol als Geestelijk Raadsman (in opleiding) begeleidt hij mensen met levens- en zingevingsvragen rondom leven en sterven. In ieders leven zijn er tal van momenten van het voortkabbelen van de tijd, maar ook momenten van voor- en tegenspoed waarbij het van belang is ons steeds te hervinden in de momenten van stilte, kalmte en compassie om ons opnieuw te kunnen verbinden met onze belangrijke levenswaarden.

 • Marleen Abrahamse

  Marleen Abrahamse

  Mindfulness­trainer

  Marleen Abrahamse

 • Ferry de Wit

  Ferry de Wit

  Mindfulness­trainer

  Ferry de Wit

  Ik ben Ferry en ben actief als coach voor mentaal welzijn en persoonlijke groei binnen organisaties en voor particulieren. Als onderdeel hiervan geef ik ook veel mindfulness­trainingen. Mijn drijfveer is mensen te begeleiden bij mentale heelwording en het vrijzetten van hun potentieel zodat ze vrijer, blijer en betekenisvoller in het leven kunnen staan. Ik schroom daarbij niet om schaduwkanten in het licht te plaatsen, wat als confronterend kan worden ervaren door deelnemers.

  Ik kwam op mijn 15e al in aanraking met mindfulness en de beoefening blijft tot op de dag van vandaag een belangrijk onderdeel van mijn eigen rituelen rondom mentaal welzijn.

 • Bas Geerdes

  Bas Geerdes

  Mindfulness­trainer

  Bas Geerdes

  In het dagelijks leven ben ik medisch manager bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Daarvoor heb ik gewerkt als chirurg, directeur patiëntenzorg VUmc en bij een zorgverzekeraar.

  Na de afronding van mijn opleiding tot mindfulness- en compassietrainer ben ik vooral geïnteresseerd in de toepassing van mindfulness en compassie in de gezondheidszorg. Voor de patiënt kan het leiden tot zorg die persoonsgerichter, veiliger en effectiever is. Voor de zorgverlener kan het leiden tot meer plezier en voldoening in het werk en tot meer rust, compassie en veerkracht.

 • Gill Bollegraf

  Gill Bollegraf

  Mindfulness­trainer

  Gill Bollegraf

  Gill Bollegraf is sinds 2003 (loopbaan)coach en docent Life skills. De Kunsten en het onderwijs hebben ooit haar hart gestolen en bij het trainen in mindfulness en bewustwording ligt haar ziel. Ze wordt omschreven als een empatisch, warm en positief persoon met een kalme uitstraling. Haar werkwijze is dynamisch inclusief een goede portie humor en lichtheid. Ze reikt handvatten aan en draagt daarnaast uit dat iedereen z’n eigen vorm zal vinden. Mindfulness is sinds 2012 in haar leven en de basis van haar coaching & trainingswerkzaamheden. Haar ervaringsdeskundigheid in burn out & tinnitus is haar kracht.

  Ze is vertrouwd met de Boeddhistische tradities Vipassana, Chinese Zen en Shamatha (Theravada). Zelf blijven ontwikkelen en het toepassen in de trainingen en coachingsessies is een vanzelfsprekendheid voor haar. Sinds 2021 is ze eveneens trainer in Kalmte & Concentratie (Shamatha). Je leert te vertrouwen op het proces, zoals Mindfulness eveneens uitdraagt. Dat voelt en is voor haar natuurlijk en wil ze graag delen. Ze faciliteert en ondersteunt graag als trainer, coach en mens.

 • Monique Verhulst

  Monique Verhulst

  Mindfulness­trainer

  Monique Verhulst

  Na de afronding van de studie Communicatiewetenschappen, ben ik zestien jaar werkzaam geweest in het bedrijfsleven, tevens in leidinggevende posities op het gebied van Marketing & Communicatie.

  Sinds 2006 ben ik mij nader gaan verdiepen in vipassanameditatie en ben vervolgens tot mindfulness­trainer opgeleid. Ik heb diverse nascholingen gevolgd op het gebied van Mindful Werken, Mindful Communiceren, Mindful Leidinggeven en heb de postuniversitaire opleiding tot MiO Trainer (Mindfulness trainer in Organisaties) met succes afgerond. In deze opleiding staan mindfulness en positieve psychologie, bevlogenheid en effectieve teams centraal.

  Ik ben zeer geboeid door het menselijk brein, door de invloed die onze levensgeschiedenis, onze gedachten en denkbeelden hebben op ons welbevinden. Hoe we gedachten soms enorm kunnen uitvergroten en kunnen verwarren met de realiteit. Geboeid door de mechanismen waarmee we ons staande houden in het dagelijks leven en de mechanismen waardoor stress en overbelasting ontstaan. Daarbij heeft het raakpunt van de neurologische wetenschap en mindfulness zeer mijn interesse: kennis over ons brein, onze mind en ons stresssysteem draagt bij aan zelfbegrip en hoe we daadwerkelijk bestendige veranderingen kunnen realiseren in onszelf (neuroplasticiteit).

 • Nienke Heijbroek

  Nienke Heijbroek

  Mindfulness­trainer in organisaties en in de natuur

  Nienke Heijbroek

  Voor mij is Mindfulness een krachtig middel om stop-momenten in de dag in te bouwen en tot mezelf te komen. Hierdoor handel ik meer vanuit rust en verbondenheid met mezelf. Hier profiteer ik van als moeder, partner, collega en vriendin. Van jongs af aan heb ik de behoefte gehad de stilte op te zoeken. Ik merkte dat je zo contact kunt maken met een meer intuïtief weten in plaats van het altijd actieve denken centraal te stellen. Pas toen ik Mindfulness ging beoefenen heb ik de behoefte aan rust en stilte kunnen integreren in mijn dagelijks leven. Ik heb geen vakantie meer nodig om op te laden.

  Na een retraite in 2001 ben ik intensief yoga en meditatie gaan beoefenen. Vipassana-meditatie, mindful yoga, westerse meditatie en de Mindfulness­oefeningen inspireren mij.

  Sinds 2005 werk ik als trainer, coach en organisatieadviseur. De afgelopen jaren heb ik vooral binnen de zorg teams gecoacht en verandertrajecten begeleid. Op dit moment werk ik in meerdere sectoren en geef ik mindfulness binnen organisaties en op open inschrijving.

  Ik ben sociaal psycholoog en heb daarnaast opleidingen gevolgd tot organisatieadviseur, trainer en coach. In 2010 ben ik opgeleid tot mindfulness­trainer. Ik volg regelmatig retraites en cursussen om mijn opmerkzaamheid verder te verdiepen.

  Bewust aanwezig zijn is voor mij een verrijking van mijn leven. Ik vind het geweldig om anderen te faciliteren om meer balans en rust in zichzelf te vinden.

 • Simone Lips

  Simone Lips

  Psychologe en (jongeren) mindfulness­trainer

  Simone Lips

  Ik ben arbeids- en organisatie psychologe (1964) en heb een jarenlange ervaring in het geven van trainingen op het gebied van communicatie, leiding geven en persoonlijke ontwikkeling. In de meest organisaties waar ik heb gewerkt heb ik veel stress, onvrede en conflicten gezien, met alle gevolgen van dien. Vaardigheidstrainingen zijn behulpzaam, maar bleken toch regelmatig een korte termijn oplossing te bieden. Er is veelal meer zelfbewustzijn en zelfmanagement nodig voor meer bestendige veranderingen.

  Toen ik in aanraking kwam met mindfulness bleek dat dit de ontbrekende schakel was in mijn leven en werk. Door mindfulness heb ik sneller in de gaten dat ik stress ervaar en schiet daardoor minder makkelijk in ineffectieve patronen. Dit zie ik ook bij veel cursisten.

  Ik hoor van hen ook dat ze hierdoor vaker weten te kiezen voor gezonde coping strategieën en regelmatiger tijd in bouwen voor rust en herstel. Ook helpt mindfulness om meer te genieten van de mooie dingen in het leven en wijzer en gezonder om te gaan met de lastige aspecten van het leven, waar we ook allemaal mee te maken krijgen. Ik ben er een milder mens door geworden, voor anderen en zeker ook voor mezelf.

  In mijn werk als mindfulness­trainer sta ik voor helderheid, rust, doortastendheid en een ‘met beide benen op de grond’ benadering. Het is mijn missie om mindfulness in organisaties te brengen en op die manier een bijdrage te leveren aan meer vitaliteit en veerkracht voor iedereen die daar werkt. werkt. Meer info op: mindfulmoving.nl

 • Bart Hansma

  Bart Hansma

  Mindfulness­trainer

  Bart Hansma

  Onze aandacht bepaalt vrijwel alles maar bepalen we onze aandacht? Ruim 95% van alles wat we doen, doen we op de automatische piloot. Dat werkt vaak prima maar kan ook in de weg staan van onze persoonlijke en professionele groei en een belangrijke oorzaak zijn van stress. Mindfulness is een vaardigheid van open aandacht die kan helpen inzicht en grip te krijgen op je gewoontepatronen, in je werk en daarbuiten. Als mindfulness­trainer en spreker in organisaties help ik professionals en organisaties deze vaardigheid ontwikkelen.

 • Thorsten Barnhofer

  Thorsten Barnhofer

  Associate Professor in Psychology, researcher, mindfulness teacher

  Thorsten Barnhofer

  Thorsten is een van de wetenschappers die de variant op de mindfulness­training Mindfulness- Based Cognitive Therapy (MBCT) tot zijn huidige standaard heeft ontwikkeld, waarbij in de UK in sommige gevallen de behandeling van voorkeur is.

  Vele jaren heeft hij aan de zijde van professor Mark Williams aan de universiteit van Oxford de oefeningen en technieken van MBCT verder verfijnd en onderzocht. Daarnaast heeft hij als ervaren clinicus vele groepen met uitdagende kwetsbaarheden (depressie, suïcidaliteit) in mindfulness begeleid.

  Tegenwoordig is hij Associate Professor aan het Department of Psychology van de universiteit van Exeter. Tevens doet hij aan de Freie Universität Berlin onderzoek naar de neurobiologische factoren die voor verandering zorgen als gevolg van MBCT. Geeft samen met Mark Williams MBCT retraites voor professionals. Naast cognitief-psycholoog en wetenschapper is Thorsten ook yogaleraar.

 • Zohair Elabd

  Zohair Elabd

  Mindfulness­trainer

  Zohair Elabd

  Cat. 1 mindfulness trainer (MBSR/MBCT) in Amsterdam en oprichter van ZoMindful. Na een carrière in het bedrijfsleven maakte Zohair een switch naar het onderwijs alwaar hij zich bekwaamde in didactiek en onder andere onderwijsinstelling breed een burgerschapsprogramma ontwikkelde. Ook was Zohair een periode gemeenteraadslid in Amsterdam. De ervaringen die hij opdeed in de verschillende bedrijfstakken neemt hij mee in zijn mindfulness leraarschap.

  Naast de mindfulness training voor particulieren verzorgt Zohair trainingen in het onderwijs en bedrijfsleven. Daarnaast begeleidt hij retraites waarin de mindfulness vaardigheid verder verdiept en verbreed wordt, o.a. met mindful communiceren. Samen met Frits Koster en Lidewij Severins heeft hij de opleiding tot MVMC-trainer (Mindfulness Verdiepen en Mindful Communiceren) opgezet, waar hij ook een van de opleiders is.

  Buiten zijn werk als mindfulness trainer is Zohair werkzaam als projectleider en docent op het MBO waar hij een project leidt dat sociaal en duurzaam ondernemerschap bij jongeren stimuleert. Zie www.zomindful.nl 

 • Teuntje van Leeuwen

  Teuntje van Leeuwen

  Mindfulness­trainer

  Teuntje van Leeuwen

  Ik heb heel veel jaren in de zorg gewerkt, eerst als verpleegkundige en later als manager. Voor het grootste deel werkzaam in de ouderenzorg, maar ik ben ook een tijdje werkzaam geweest in de thuiszorg. Een aantal jaren geleden ben ik met toeval (nou ja, toeval..) in contact gekomen met mindfulness en ben zelf een training gaan volgen. In die tijd zat ik bijna tegen een burn-out aan, teveel zorgen voor anderen, maar niet zo goed voor mezelf. Na de mindfulness training was ik zo ontzettend enthousiast en wilde deze technieken en manier van leven doorgeven. Ik heb de mindfulness-trainer opleiding gedaan en geef nu zelf trainingen in het mooie Koekange in Drenthe. Daarnaast werk ik als coach, waarbij ik mensen begeleid met spanningsklachten.

 • Sylvia Ebbens-Wenting

  Sylvia Ebbens-Wenting

  Mindfulness­trainer

  Sylvia Ebbens-Wenting

  Ik ben Mindfulness Trainer, Coach, Retail Professional en vooral Life Explorer. De naam Syl & Mind is een afkorting van mijn naam en staat voor: Sustain Your Life & Mind. Omdat het leven zich niet altijd ontvouwt zoals we hopen, helpt mijn manier van mediteren, leven, denken, dromen en handelen me om om te gaan met de voortdurende veranderingen van het leven. Mindfulness geeft me de controle terug terwijl ik beslis hoe ik op deze veranderingen reageer. Ben je klaar om de controle over je leven terug te nemen? Kom en doe mee aan een Mindfulness Training in Almere

 • Jantine Peters

  Jantine Peters

  Mindfulness­trainer

  Jantine Peters

  Ik ben sinds 1985 werkzaam als (ortho)pedagoog, trainer en coach, werkzaam in de kinderopvang en met ouders, gespecialiseerd in het jonge kind. Sinds 2015 ben ik ook actief als mindfulness-trainer. Met de training ‘Mindful met je baby’ kan ik beide aspecten mooi combineren. Ik beheer samen met mijn man een natuurboerderij in het buitengebied van het dorpje Hall (bij Zutphen). Vanuit een tot meditatie- en cursusruimte verbouwede kalverstal bied ik diverse activiteiten aan. Ik vind het een enorme verrijking van min leven dat ik de beoefening van mindfulness en compassie aan anderen door kan geven. Dat stemt me heel dankbaar.

 • Titia van Rootselaar

  Titia van Rootselaar

  Mindfulness­trainer

  Titia van Rootselaar

  Aandacht -meditatie begon voor mij tijdens een therapie-opleiding bij Centrum Boswijk begin jaren ’90. We mediteerden met verzen van Thich Nhat Hanh uit “Vrede Aanraken - de kunst om in aandacht te leven”. Ik genoot van de teksten, van de innerlijke rust. Van de eenvoud van het hier en nu. Hoe simpel dat kan zijn en lastig tegelijk. Na een jarenlange praktijk voor individuele - en relatie therapie werkte ik als Socio therapeut bij de GGZ. Ik gaf o.a. cursussen aan mensen om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij. Het samen oefenen en met elkaar delen en herkennen van hun ervaringen gaf steun. 

  Een lezing van Jon Kabat - Zinn aan de VU bracht bovenstaande ervaringen, privé en in werk, bij elkaar. Hier wilde ik meer van leren! Ik melde me aan voor een Mindfulness training. In mijn dagelijkse leven zijn stressvolle momenten nu als een belletje die me er aan herinneren te pauzeren. Zien wat er is. Wat is er nodig. Wat heb ik nodig. Er is een grotere vrijheid in het omgaan met lastige momenten. Met meer mildheid, begrip en mededogen.

 • Eva Kam

  Eva Kam

  .b trainer

  Eva Kam

  Als docent Maatschappijleer zie ik hoeveel stress en spanning jongeren ervaren. Mindfulness helpt hen hiermee omgaan. Door theorie en oefeningen leren zij o.a. hoe hun gedachten werken, de relatie tussen gedachten en emoties en leren zij hun reactiviteit (her)kennen.

  Ik geef de DotBe training op verschillende scholen. Mijn kracht is dat ik jongeren écht zie. Door mijn eigen ervaring met mindfulness en als ervaren docent, bied ik jongeren de juiste ondersteuning in het oefenen van mindfulness. Geïnteresseerd in mindfulness bij u op school? Neem contact met mij op, samen kijken we naar de juiste invulling van mindfulness op uw school.

 • Ernst Koeleveld

  Ernst Koeleveld

  .b trainer

  Ernst Koeleveld

  Ernst is docent op een havo/vwo school en heeft de missie van jet Mindfulness in Schools Project omarmd om het leven van jongeren te verbeteren door een positief verschil te maken in hun mentale gezondheid en welzijn door docenten op te leiden tot .b trainer. De .b training leert leerlingen niet alleen hoe mindfulness ze kan helpen slimmer om te gaan met moeilijkheden, maar ook hoe mindfulness hen kan helpen om te floreren. Ernst is naast opleider eindverantwoordelijk voor de vertaling van de huidige Nederlandstalige versie van de .b training en brengt een hoop praktijkervaring en voorbeelden mee door het geven van .b trainingen aan verschillende schooltypes en jaarlagen (vmbo, havo, vwo en MBO).

 • Cathri Verkleij

  Cathri Verkleij

  .b trainer

  Cathri Verkleij

  Sinds 2002 werk ik als kunstdocent, mentor en coach binnen het middelbaar onderwijs. Ik zie dat jongeren steeds meer behoefte hebben aan handvatten om tijdens alle weersomstandigheden van het leven rechtop te blijven staan. Ook zie ik de werkdruk bij volwassenen toenemen. Dus hoe eerder je in je leven de toolkit van mindfulness aangereikt krijgt hoe beter!

  Ik heb een intensieve opleiding gevolgd om mindfulness trainer te worden en richt me, vanuit mijn ervaring vooral op onderwijs. Daarnaast geef ik ook MBSR trainingen aan volwassenen binnen schoolorganisaties en op open inschrijving.

 • Rob Brandsma

  Rob Brandsma

  Hoofd Opleiding Mindfulness­trainer

  Rob Brandsma

  Rob Brandsma is mede-oprichter van het Centrum voor Mindfulness en Hoofd Opleiding Mindfulness­trainer. Hij is vooral geïnteresseerd in het benutten van mindfulness en compassie in de vele domeinen van het dagelijks leven en in het bijzonder de gezondheidszorg.

  Rob is hoofd van de Opleiding tot Mindfulness­trainer. Hij is de auteur van een aantal publieksboeken over mindfulness voor het grote publiek zoals Beter nu en Elke dag meer mindfulness. Op het terrein van het trainersvak publiceerde hij de trilogie Mindfulness Basisboek, Mindfulness Praktijkboek en Mindfulness Trainingsboek. Het Praktijkboek is in een internationale editie verschenen onder de titel The Mindfulness Teaching Guide. Hij volgt geïnteresseerd het voortschrijdend wetenschappelijk inzicht in mindfulness en baseert daarop ook zijn werk als trainer en het ontwikkelen van nieuwe mindfulness-based interventies.

  Over zijn passie voor mindfulness en compassie zegt hij: 'Mindfulness stelt mij in staat om beter met uitdagingen en obstakels om te gaan en mij vaker te realiseren dat het hier en nu (bijna) altijd de beste plek is om te vertoeven. Het verrijkt mijn leven met inzicht, verwondering en mildheid. Het is een geschenk om dit ook in mijn werk te kunnen brengen.'

  Rob werkte eerder als preventiemedewerker in de verslavingszorg, als directeur van een organisatie voor gezondheidsvoorlichting, en in een eigen praktijk voor psychologische behandeling. Hij is niet praktiserend GZ-psycholoog, orthopedagoog en psycholoog NIP.

 • Martine Huisman

  Martine Huisman

  Psycholoog en mindfulness­trainer

  Martine Huisman

  Mijn naam is Martine Huisman. Ik ben werkzaam als psycholoog en mindfulness­trainer in Amsterdam en ben sinds een paar jaar verbonden aan het Centrum voor Mindfulness. Na mijn studie psychologie ben ik in 2013 in aanraking gekomen met mindfulness. De training heeft me veel gebracht en de beoefening van mindfulness doet dat nog steeds. Het helpt me om rust te vinden, me minder te laten meeslepen door negatieve gedachten en dichter bij mezelf te staan.

  Tijdens de trainersopleiding wist ik meteen dat hier mijn kracht en mijn passie liggen. Ik merk, zowel in mijn werk als in mijn persoonlijke leven, dat veel mensen gebukt gaan onder chronische stress en gepieker. We zijn druk, moeten veel ballen in de lucht houden en zorgen niet altijd goed voor onszelf. In de training leer je vaardigheden aan om bewuster in het leven te staan en zo meer aandacht te hebben voor de dingen die jij belangrijk vindt. Ik geef mijn trainingen met passie, humor en nuchterheid om mindfulness te kunnen beoefenen in het middelpunt van onze drukke levens.

  Het voelt als een voorrecht om anderen kennis te laten maken met mindfulness en deelnemers te kunnen faciliteren in het proces van met meer aandacht in het leven staan. Het is iedere keer weer bijzonder om te zien hoe iedereen na de training een rijker mens is..

 • Miranda van Schadewijk

  Miranda van Schadewijk

  Mindfulness- en compassietrainer

  Miranda van Schadewijk

  De beoefening van mindfulness en zelfcompassie samen met anderen heeft al langere tijd een plek op de voorgrond in mijn leven. Sinds 2007 ga ik regelmatig naar mindfulness verdiepingsweken en retraites. En sinds een aantal jaar ben ik opgeleid tot mindfulness­trainer en zelfcompassietrainer.

  Mindfulness heeft voor mij aanzienlijk bijgedragen aan het vergroten van mijn zelfvertrouwen en het vinden van stabiliteit in hectische tijden. Zelfcompassie hielp mij me te motiveren vanuit een vriendelijke houding wanneer mijn sterke innerlijke criticus me ervan weerhoudt de dingen te doen die ik echt wilde doen. En de beoefening heeft me veel steun gebracht in een zware periode van mantelzorg en rouw.

  Mindfulness en zelfcompassie beoefening is voor mij geen individuele aangelegenheid maar brengen ook een beweging van bewustwording teweeg in mijn communicatie met anderen, op het werk en in de dingen die spelen in de maatschappij. Daarom vind ik het zo leuk samen met anderen te kunnen beoefenen en groepstrainingen te geven.

 • Suzan van der Goes

  Suzan van der Goes

  Mindfulness­trainer

  Suzan van der Goes

  Ik werk als zelfstandig coach en mindfulness en zelfcompassietrainer, met een achtergrond in het bedrijfsleven. Mijn focus ligt op mensen in beweging krijgen, mensen helpen zich te ontwikkelen. Bewuster te worden, op eigen kracht te vertrouwen en in balans te zijn.

  In 2009 ben ik zelf in aanraking gekomen met Mindfulness en heb ik een post HBO opleiding voor Mindfulness trainer gevolgd. Met deze keuze heb ik weer rust en balans en vooral ook weer plezier gevonden in mezelf en in mijn werk.

  Naast de mindfulness­trainingen heb ik mijn kennis verdiept met mindful parenting (mindfulness voor ouders) en (zelf)compassieopleidingen. Door deze aanvullende opleidingen heb ik meer compassie, wijsheid en vriendelijkheid voor mezelf en de mensen om me heen ontwikkeld. Dit zorgt voor meer plezier en liefde in mijn leven.

  Mindfulness en zelfcompassie hebben mij veel gebracht. Mindfulness heeft mij geleerd om automatische stressreacties te herkennen en gedachtepatronen te ontdek-ken. Door dit bewustzijn kan ik keuzes maken en stress beantwoorden in plaats van alleen te reageren. Zo ervaar ik meer vrijheid en rust!

 • Matthijs Steeneveld

  Matthijs Steeneveld

  Mindfulness­trainer

  Matthijs Steeneveld

  Mindfulness is voor mij een manier om met een open, vriendelijke houding naar de wereld en mezelf te kijken.

  Door juist te kijken naar wat er al wel goed gaat, kun je jezelf ontwikkelen. Dat doe ik als mindfulness­trainer ook graag. Erkenning voor wat er niet goed is, bewust kijken naar wat wel goed gaat. Natuurlijk vallen dingen die misgaan sneller op, ook voor mij. Maar door dat met een vriendelijke blik op te merken merk ik dat ik mijn aandacht weer snel kan richten op wat voor mij waardevol is. Mijn kenmerkende sterke kanten, zoals enthousiasme en nieuwsgierigheid, bepalen hoe ik in het leven sta. Door mindfulness verlies ik me minder snel in valkuilen.

  Ik ben psycholoog, auteur en mindfulness­trainer. In 2014 kwam ik in contact met Ryan Niemiec en leerde ik over Mindfulness Based Strengths Practice. In de geestelijke gezondheidszorg heb ik jarenlang gewerkt als therapeut en mindfulness­trainer. Tegenwoordig werk ik veel in organisaties, waar ik teams en medewerkers train om beter samen te werken, hun talenten te leren kennen en op een gezonde manier om te gaan met stress. Daarnaast leid ik professionals op om te werken met positieve psychologie. In 2017 is mijn eerste boek verschenen over psychologisch kapitaal (‘Optimisme Hoop Veerkracht Zelfvertrouwen’, Boom, 2017). In 2018 kwam ons Sterke Kantenkaartspel uit. In 2019 verschijnt #imperfectlife (Boom, 2019), over aanvaarden hoe je leven nu is in plaats van altijd maar perfecter willen.

 • Mila de Koning

  Mila de Koning

  Docent, Programmamanager Compassie en Compassieopleidingen

  Mila de Koning

  Mila (1966) is jaren werkzaam geweest in de gezondheidszorg, vooral in de GGZ in verschillende functies, waaronder als verpleegkundige / sociotherapeut, docent en preventiewerker en projectleider. Sinds 2011 richt zij zich helemaal op mindfulness.

  ‘Via de mindfulness is er een verbinding tussen mijn persoonlijke interesse en passie en mijn werk gekomen, een training waarbij de reguliere gezondheidszorg eindelijk de kracht van meditatie heeft ontdekt en effectief bevonden. Ik geef al jaren mindfulness training, workshops en coaching aan verschillende doelgroepen. Zo geef ik ook een speciale mindfulness training aan mensen met angstklachten, aan artsen en aan hulpverleners. Nog steeds geef ik de training met veel passie en plezier. Het geven van de training doe ik met recht met hart en ziel.

  Daarnaast ben ik verbonden aan het Centrum voor Mindfulness als hoofddocent aan de opleiding tot mindfulness trainer en geef ik supervisie aan mindfulness trainers.

  Mindfulness heeft mij persoonlijk meer rust en ontspanning in mijn (hectische) bestaan gegeven. Waar ik voorheen soms het gevoel had geleefd te worden en bekneld dreigde te raken tussen mijn verschillende werkrollen, huishouden en het moederen over 2, nog kleine, kinderen ben ik nu meer gewaar van de rust in mijn dag, de momenten die ik met aandacht creëer en ik volledig aanwezig ben bij dat wat ik doe. Hierdoor ben ik in staat meer te genieten en in het midden van alle drukte de stilte met mij mee te nemen. Ik zie mindfulness als een groot cadeau en het mooiste is dat je het jezelf kan geven.

 • Helma van Winden

  Helma van Winden

  Mindfulness­trainer

  Helma van Winden

  Naast mijn werk als docent/trainer communicatieve vaardigheden aan de Hanzehogeschool in Groningen heb ik me bekwaamd als mindfulness­trainer. Ik heb trainersopleidingen gedaan en ik volg regelmatig trainingen gericht op het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het verruimen van mijn bewustzijn. Dat klinkt als veel doen, maar ik leer ook juist door niet iets te doen en stil te zijn.

  Bewustzijn ontwikkelen vind ik niet alleen belangrijk voor mezelf. Ik gun het anderen ook. Door mindfulness te beoefenen kunnen we leren om bewuster keuzes te maken die goed zijn voor onszelf. En als we respectvol met onszelf kunnen omgaan, dan kunnen we ook het beste voor en met elkaar betekenen. Met de training mindfulness wil ik een bijdrage leveren aan een betere wereld.

 • Steeph Custers

  Steeph Custers

  Mindfulness­trainer

  Steeph Custers

  Eigen praktijk Mintraas| Begeleidt wekelijks yoga en meditatie online, voor eigen praktijk en voor Mindful Leven| Geeft MBSR-(groeps-)trainingen live en online, o.a. voor het CVM| Verzorgt in-company-workshops mindfulness | Kiest als insteek adem en lichaam te verbinden met hart en geest|  Schrijft gedichten als reminder en blogs als refresher| Verbinding zoeken met elkaar| Het niet mooier maken dan het is, maar ook speels laten zijn, waar het kan| Mindful-helpers van onder meer Jon Kabat Zin komen in alle sessies en trainingen voorbij| Gediplomeerd trainer met basisopleiding en vervolgopleiding MBSR, beiden bij het CVM| Lid van de VMBN | KvK: 82903409

 • Anke van Helden

  Anke van Helden

  Mindfulness­trainer

  Anke van Helden

  Mijn naam is Anke van Helden, orthopedagoog generalist BIG en vanuit mijn eigen praktijk in Groningen werk ik als psychosociaal (relatie) therapeut, supervisor en Mindfulness­trainer.

  Het meest waardevolle van Mindfulness vind ik dat een training eigenlijk voor alle mensen verandering betekent. Het kunnen ‘zijn’ met wat er is – ervaren en stilstaan bij gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties zonder er iets mee te moeten – is van grote waarde voor een leven met meer ontspanning, acceptatie en compassie. Ik vind het mooi om mensen hierin te mogen begeleiden.

 • Ariette Riezebos - de Groot

  Ariette Riezebos - de Groot

  Mindfulness­trainer

  Ariette Riezebos - de Groot

  Ik werk met –nieuwsgierige- mensen die worstelen met pijnklachten, stress, piekergedachten en klachten van overspannenheid en heel graag meer rust willen ervaren, hun klachten willen verminderen, willen leren milder te zijn voor zichzelf en willen leven in aandacht met veerkracht en ademruimte. Mijn ervaringen als sociaal- en organisatiepsycholoog, docent (HBO-onderwijs en basisonderwijs) en de gezondheidszorg (oncologie, intensive care en hartbewaking) gebruik ik in de groeps- en individuele mindfulness­training (MBSR; i-MBCT) als ook de compassietraining (MBCL). Ik ben Lid VMBN lid cat. 1 (nr 2011029), MBCL register-A trainer. Psycholoog NIP (nr 19788).

 • Ilona Heuver

  Ilona Heuver

  Mindfulness­trainer

  Ilona Heuver

  Sinds 2006 ben ik werkzaam binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie. Hier ben ik in aanraking gekomen met mindfulness door de MyMind opleiding tot mindfulness­trainer kind en jongere met autisme en/of adhd en mindful opvoeden voor hun ouders. De basistraining heeft mij als mens zóveel gebracht dat ik deze training ook graag wilde delen buiten mijn werkveld. Sinds 2019 ben ik gecertificeerd trainer categorie 1.

  Naast mijn baan als behandelaar in de klas bied ik verschillende mindfulness­trainingen mét een dosis Twentse nuchterheid aan vanuit mijn eigen praktijk GewoonZijn (www.mindfulnesstwenterand) in Vriezenveen. De MBSR training met elementen uit de MBCT, compassietraining (MBCL), mindful opvoeden en mindful zwanger en bevallen behoren ook tot mijn aanbod. Mindfulness is voor mij iets gewoons, maar door zijn eenvoud juist ook erg bijzonder!

 • Celina Groothuizen

  Celina Groothuizen

  Mindfulness­trainer

  Celina Groothuizen

  Sinds 2017 in aanraking gekomen met mindfulness en compassie. Onwijs geraakt door de mildheid en zachtheid. Door het steeds meer toe te gaan passen in mijn leven, ontdekte ik meer plezier en vrijheid.  

  In mijn werk als maatschappelijk werker ervaarde ik veel werkdruk, was ik moe en had geen energie om met vrienden af te spreken. Maar hoe het anders moest, wist ik ook niet zo goed. Gelukkig kwam mindfulness op mijn pad en door ook de oefeningen in mijn werk toe te kunnen passen, ontdekte ik weer waarom ik de hulpverlening in wilde. Om mensen te begeleiden en ondersteunen met de aandacht die zij verdienen.  

  Op mijn 25ste kwam ik uit de kast na een interne worsteling over mijn genderexpressie en het feit dat ik op vrouwen val. Door steeds meer van mezelf te accepteren en te laten zien, kreeg ik meer en meer vertrouwen. De mindfulness training en de compassie training raakte mij doordat ik leerde dat het goed is zoals ik ben. En dat de gevoelens die horen bij wie ik ben en op wie ik val, ruimte mogen krijgen.  

  In de afgelopen jaren heb ik ervaring opgedaan in het begeleiden van LHBTI+ jongeren. Ik heb voorlichtingen gegeven, kampen en reizen georganiseerd en begeleid. Elke keer weer zo'n bijzondere ervaring om beseffen hoe belangrijk het is om jezelf te kunnen zijn.  

  Samen met het CVM heb ik de mindfulness training voor LHBTI-ers ontwikkeld. Juist omdat ik uit ervaring weet hoe belangrijk het is om in een veilige omgeving je gevoelens te kunnen uiten en te kunnen zijn wie je bent.Vanuit de taskforce Diversiteit en Inclusie van de beroepsvereniging VBMN mag ik mijn bijdrage leveren vanuit mijn expertise op het gebied van LHBTI+. 

 • Mariet Rutten

  Mariet Rutten

  Mindfulness­trainer

  Mariet Rutten

  Als trainer in mindfulness, zelfcompassie en kwetsbare communicatie ben ik gezond nieuwsgierig naar mensen en wat hen innerlijk beweegt. Mijn werk als MBP-trainer is ontstaan als een natuurlijk vervolg op mijn werk als therapeute én vanuit mijn eigen positieve ervaringen met aandachtsgericht mediteren en zelfcompassie bij stress, ziekte en pijn. De winst die ik daaruit haal, wil ik delen… In 1998 kwam mindfulness op mijn pad en later in mijn leven ging dat pad over in Zen en zelfcompassie.

  In mijn werk en lessen hou ik het simpel, want het leven is vaak al complex genoeg en het denken kan dat versterken of vastzetten. Daarin breng ik op speelse wijze beweging en geef een andere kijk op stress door het samen onderzoeken van druk, angst, paniek, (chronische) ziekte, burn-out en/of pijn, trauma op de diverse lagen. Het lichaam en haar signalen zijn een bron van wijsheid, alleen daar is in de hectiek van alle dag nog zo weinig aandacht voor…
 • Yu-Wen Tjiong

  Yu-Wen Tjiong

  Mindfulness­trainer

  Yu-Wen Tjiong

  In 2008 kwam ik in aanraking met mindfulness na het lezen van het boek Mindfulness van Jon Kabat-Zinn, full catastrophe living. Op dat moment werkzaam als arts voor chronische zieken en ouderen met een jong gezin, leerde ik cruciale vaardigheden voor mijn gezondheid en levensplezier. Zorgen voor jezelf en anderen, begint bij bewustwording, stilte tussen de dingen en vriendelijk leren zorgen voor jezelf. Inmiddels werk ik in mijn eigen integrale artsenpraktijk waar ik Westerse met Chinese geneeskunde combineer. De opleidingen tot mindfulness en compassietrainer hebben me extra enthousiast gemaakt de hier geleerde basis tools voor gezondheid door te geven aan zowel patienten als andere zorgverleners.
 • Birgitte Beelen

  Birgitte Beelen

  GZ-psycholoog, mindfulness- en compassietrainer-

  Birgitte Beelen

  Mijn professionele carrière begon als docent Nederlandse taal communicatieve vaardigheden. Vervolgens studeerde ik af in Organisatiepsychologie en Orthopedagogiek en volgde ik de opleiding tot GZ-psycholoog en Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2003 ben ik directeur/eigenaar van SYNTAGMA Psychologie Mediation Coaching Training. Na werkzaam te zijn geweest bij het Ministerie van Justitie, de Raad voor de Kinderbescherming en Hoofd Behandeling en Opvoeding van een penitentiaire inrichting voor jongeren, werkte ik als manager in de geestelijke gezondheidszorg. Ik ben psychologisch deskundige voor het Internationaal Strafhof en heb als psycholoog en als systeemtherapeut veel ervaring in diagnostiek en behandeling van zowel volwassenen als van kinderen en gezinnen, evenals ruime ervaring in gevallen van hoog conflict. In Frankrijk was ik verbonden aan de gerechtshoven Parijs en Versailles, bood ik psychologische hulp en gaf ik systeemtheorie aan de universiteit Paris X. Ik ben gespecialiseerd in de behandeling van psychotrauma en werk ook als „cross border“ mediator voor het International Child Abduction Centre en het European Network for Child Abduction. Ik verzorg nascholing voor diverse beroepsgroepen, zoals psychologen, psychiaters, artsen, advocaten, mediators en ik verzorg met veel plezier regelmatig lezingen en trainingen binnen Europa. Voor mij ligt het principe van ‘Compassie’ ten grondslag aan alle religieuze, ethische en spirituele tradities en roept op om ieder te behandelen zoals we zélf willen worden behandeld. In wezen gaan ‘compassie’ en ‘zelfcompassie’ over het ervaren van die plaatsen waar het ‘knelt en schuurt’ en om daar met vriendelijkheid contact mee te maken. Ik wil van daaruit met zachte ogen het leven tegemoet treden en de integratie ervaren met mijn dynamische, energieke, ambitieuze kant. Niet zozeer vanuit één specifieke invalshoek in het bijzonder, maar meer vanuit een geïntegreerde universele benadering van de mens als spiritueel wezen. Als Mindfulness- en Compassietrainer geef ik de MBSR/MBCT en de MBCL en integreer ik deze achtergronden in mijn aanpak. Ook verzorg ik graag reflectieweekenden/retraites om de blik meer naar binnen te richten en vanuit stilte groei mogelijk te maken.
 • Inge Rosema

  Inge Rosema

  Mindfulness­trainer

  Inge Rosema

  Na een aantal jaar als docent in het onderwijs te hebben gewerkt, zag ik tijdens een yogales in hoe gestrest ik door het leven ging. De combinatie van drukke baan en moederschap van een jonge dochter vroeg te veel van me en ik besloot het roer om te gooien. Ik liet me omscholen tot yogadocent en volgde een opleiding tot mindfulness­trainer (MBSR) aan het Radboudumc Centrum voor Mindfulness en tot compassietrainer (MBCL) o.l.v. Erik van den Brink. Mindfulness leert mij om steeds opnieuw te kijken en te voelen. En om met compassie om te gaan met mezelf en anderen. Een proces van een leven lang leren. Graag begeleid ik als trainer anderen in dit proces.
 • Francien Post

  Francien Post

  Mindfulness­trainer

  Francien Post

  Francien Post (Mindful Life) is sinds 2014 zelfstandig MBSR Mindfulness trainer voor particulieren in Amersfoort en binnen organisaties.

  “Mindfulness speelt een belangrijke rol in mijn leven: in plaats van me ‘slachtoffer’ voelen van lastige gedachten en gevoelens, ze accepteren en bepalen hoe ik ermee om wil gaan. En in plaats van mezelf steeds kritisch benaderen, mezelf meer toestaan om mens te zijn, met mijn twijfels, verlangens en conditioneringen. Meer begripvol en vergevingsgezind.

  Met veel plezier begeleid ik andere mensen bij het ontwikkelen van hun zelfbewustzijn, zelfsturing en veerkracht. Nuchter, empathisch en ook met de nodige humor.”

 • Josée Barsony

  Josée Barsony

  Mindfulness­trainer

  Josée Barsony

  De rol van mindfulness in mijn leven is langzaamaan gegroeid. Als adolescent en later als verpleegkundige in Amsterdam ben ik me in de loop van de jaren steeds meer gaan interesseren voor de samenhang tussen lichaam en geest. In de begeleiding van cliënten komt vaak naar voren hoe ingewikkeld het kan zijn om te luisteren naar de signalen van je lichaam. Omdat dit aspect me interesseerde heb ik ter verdieping de opleiding voor integrale massagetherapie gevolgd. Een aantal jaren later kwam ik in contact met mindfulness en begon ik dagelijks te mediteren. Ik was verbluft over de positieve invloed die het op mijn dagelijks leven had. Ik voelde meer ruimte om keuzes te maken, had minder een gevoel van moeten en nam meer tijd om dingen te doen waar ik plezier in had. Hieruit is een nieuwe passie ontstaan om dit verder uit te dragen. Om dit vuurtje verder aan te wakkeren heb ik de opleiding tot Mindfulness trainer gevolgd. Ik ben er iedere keer weer van onder de indruk om bij deelnemers te zien hoeveel verschil het maakt om met aandacht bij je ervaringen van dit moment stil te staan. Om te ervaren hoe cruciaal het is dat je de vrijheid kunt voelen dat je precies zo mag zijn als je bent. Als hospice verpleegkundige en als Mindfulness­trainer kom ik regelmatig met mensen in contact die een leven lang worstelen met de vooroordelen van de buitenwereld, die zich niet geaccepteerd voelen door familie vanwege hun geaardheid. Tijdens de opleiding ben ik in contact gekomen met Celina Groothuizen en werd ik enthousiast over haar initiatief om een Mindfulness training te ontwikkelen voor LHBTI+ personen. Gaandeweg is hieruit een samenwerking ontstaan waarin onze kwaliteiten elkaar mooi aanvullen.
 • Minette Jacobs

  Minette Jacobs

  Mindfulness Trainer

  Minette Jacobs

  Ik ben eigenaresse van twee prachtige yoga- en mindfulness studio’s in Gennep en Boxmeer.

  In 2008 richtte ik Body-Motion op en werk ik samen met een docententeam om dagelijks voor anderen van betekenis te zijn.

  Na mijn studie ontdekte ik, als HR adviseur, dat ik anderen graag in contact breng met hun diepste verlangens. Mijn werk was mijn passie en toch was daar die onvermijdelijke burn-out.

  In 2011 heb ik het roer omgegooid en ben ik fulltime yogadocent en mindfulness­trainer en draag ik bij aan ieders persoonlijke ontwikkeling, door ze naar dit moment te brengen. ‘That’s where the magic happens!’

 • Kirsten Hartevelt

  Kirsten Hartevelt

  Mindfulness­trainer

  Kirsten Hartevelt

  Mijn naam is Kirsten Hartevelt (1976). Ik ben mindfulness­trainer en yogadocent op locatie en in mijn eigen praktijk in Baarn. Ik combineer dit met mijn werk als freelance organisatieadviseur.

  Tijdens een periode van rouw en stress kwam ik in 2005 in aanraking met yoga en meditatie. Fysiek en mentaal kwam ik steviger in het leven te staan. Dat geef ik met veel plezier door aan anderen. Het is prachtig om te ervaren wat een mindfulness­training met de deelnemers doet, dat ze dat door te oefenen zèlf doen en dat ik dat proces mag begeleiden! Bovendien ben ik erg enthousiast over de toegankelijkheid van de training.
 • Raymond Wiggers

  Raymond Wiggers

  Mindfulness- en compassietrainer

  Raymond Wiggers

  Mijn stress was jaren geleden een reden om mij te gaan verdiepen in de kracht van mindfulness & compassie. Mindfulness & Compassie heeft mij geholpen milder voor mijzelf te worden en mijn reacties beter te begrijpen. Daardoor ben ik nu in staat op stressvolle situaties beter, gezonder en rustiger te reageren. Het heeft hij mij milder naar mijzelf, en voor mijn omgeving gemaakt.

  Jaren geleden kwam ik in contact met Tibetaanse Meditatie. Sindsdien beoefen ik intensief Tibetaanse meditatie, tantra en yoga. Mindfulness & Compassie, zoals wij die hier kennen, geeft mij een goed fundament om de, wat meer ingewikkelde, meditatievormen te beoefenen.

  Sinds 2017 werk als trainer en coach. Ik geef mindfulness & compassie en ACT trainingen en begeleid  mensen bij het stoppen met roken. Mindfulness & Compassie is voor mij het fundament bij alles wat ik doe. Ik geef individuele en groepstrainingen bij bedrijven en op open inschrijving.

  In 2017 heb ik mijn opleiding gevolgd tot mindfulness­trainer en in 2020 heb ik opleiding tot trainer voor Compassie, ACT en stoppen met roken gevolgd.  Regelmatig volg ik trajecten, bijscholingen en retraites om meer verdieping aan mijn eigen beoefeningen te geven.

  Trainingen geven is een grote passie van mij. Het is fijn om mensen te mogen helpen bij het vinden van meer rust en compassie in hun leven.

 • Victor Melenhorst

  Victor Melenhorst

  Mindfulness­trainer

  Victor Melenhorst

  Mediteren doe ik al ruim twintig jaar. Dat doe ik dagelijks thuis, maar soms ook in lange retraites. Dit heeft mij regelmatig door moeilijke tijden heen geholpen. Tijden met stress of somberheid. Ik zou daar misschien in zijn blijven hangen als ik niet had leren mediteren.  
  Omdat ik er zelf zoveel profijt bij heb, wilde ik mijn ervaringen graag doorgeven. Ik besloot daarom in 2009 om een opleiding tot mindfulness­trainer te volgen. Daar leerde je niet alleen over meditatie, maar ook over wetenschappelijk onderzoek naar de effecten ervan. Geen zweverige verhalen dus, want daar hou ik helemaal niet van. Ik hou het graag praktisch.


  Naast mindfulness­trainer ben ik hsp-coach. Dat betekent dat ik je kan leren omgaan met hooggevoeligheid. En ik ben docent Aziatische filosofie. Ik geef cursussen over boeddhisme en taoïsme, twee oosterse tradities die aan de basis liggen van mindfulness. Daar ben ik heel vertrouw mee, omdat ik na de middelbare school Aziatische filosofie heb gestudeerd, en vele jaren in Oosterse landen heb gewoond en gewerkt. Wil je meer over mij weten? Dat kan op https://ithakaworks.nl/trainer/

 • Anne Speckens

  Anne Speckens

  Hoogleraar Psychiatrie

  Anne Speckens

  Anne Speckens is werkzaam als hoogleraar psychiatrie bij het Radboudumc. Zij heeft daar de leiding over het Radboudumc Centrum voor Mindfulness. Het centrum biedt mindfulness­trainingen voor mensen met psychische klachten en lichamelijke ziekten, maar ook aan medewerkers van het ziekenhuis, de universiteit en het algemeen publiek. Daarnaast vindt er wetenschappelijk onderzoek plaats naar de werkzaamheid en het werkingsmechanisme van mindfulness-based interventies. Tenslotte verzorgt het centrum een post-academische opleiding tot mindfulness­trainer. Anne Speckens is mindfulness­trainer, zij heeft 2016 tot 2017 het Committed Practitioners Programme gevolgd van Bodhi College en in 2022 hun Dharma Teacher Training voltooid.
 • Harriët van der Weele

  Harriët van der Weele

  Mindfulness­trainer

  Harriët van der Weele

  Soms is het simpelweg mens-zijn zo eenvoudig nog niet. Juist voor mensen die zich bewust zijn van de wereld om hen heen en wat daar gaande is. Mensen die betrokken zijn, zich verantwoordelijk voelen en graag van waarde willen zijn. En daar weet Harriët (roepnaam harrie) alles van. Met name van betrokkenheid bij de toestand in de wereld; de milieuproblematiek, actuele crisissen  die onze maatschappij ontwrichten en verharden, de veeleisende systemen waarin we moeten opereren om te overleven, met daarbovenop nog eens de eisen die we aan onszelf stellen. Het was de reden dat harrie vele jaren geleden mindfulness in haar leven bracht om deze wereldstress anders te kunnen ontmoeten dan met weerstand wat uiteindelijk ten koste gaat van je levensgeluk. Ze ervaarde de grote waarde van leven in aandacht en de wijsheid van stilte als sleutel om de stress van het leven op een meer constructieve manier te kunnen beantwoorden.

  Om ook anderen te mogen begeleiden naar hun ‘eigen wijsheid’ heeft ze zich laten scholen tot gecertificeerd mindfulness­trainer en heeft ook haar eigen mindfulnesspraktijk opgericht; Positive By Nature. Boven haar bureau hangt de uitspraak: “Ik beoefen mindfulness, zodat mijn geest mijn leven niet onnodig ingewikkeld maakt.”

 • Willemijn van den Houten

  Willemijn van den Houten

  Mindfulness­trainer

  Willemijn van den Houten

  Mijn naam is Willemijn van den Houten. Ik ben mindfulness­trainer op locatie en in mijn eigen praktijk in Den Bosch. Dit combineer ik met mijn werk als freelancer in het onderwijs. De affiniteit die ik heb voor het begeleiden van mensen in hun persoonlijke ontwikkeling heb ik kunnen combineren met mijn passie voor mindfulness.

  Dankzij mindfulness leerde ik op een andere manier naar mijzelf kijken. Ik kreeg inzicht in patronen en automatische gedachten en werd mij meer bewust van mijn reacties op ervaringen. Ik leerde mindful omgaan met het moment van nu, in het alledaagse leven. Mindfulness heeft mij meer rust, focus en tevredenheid gebracht.

  Ik ben (bij het CVM) opgeleid tot mindfulness­trainer voor kinderen, jongeren en volwassenen en gespecialiseerd in Special Educational Needs (Master SEN). Daarnaast studeerde ik opleidingskunde aan de universiteit van Leiden.

 • Anja Boers

  Anja Boers

  Mindfulness­trainer

  Anja Boers

  Geboren in Dwingeloo, Drenthe (1971) ben ik na de middelbare school verhuisd naar de stad Groningen. Hoewel ik een opleiding tot natuurgeneeskundig massage- en bewegingstherapeut heb voltooid, ben ik uiteindelijk gaan werken als HR-professional in het bedrijfsleven. Mindfulness heeft mij gevonden toen ik achter elkaar te maken kreeg met een aantal ingrijpende gebeurtenissen. Op het dieptepunt van deze periode werd ik gezegend met een levensveranderend inzicht en eenheidservaring. Na een aantal jaren gefascineerd en intensief onderzoek in de aard van mens-zijn heb ik mij laten scholen tot mindfulness-trainer en coach en ben ik sinds 2018 als zodanig werkzaam. Ik werk met particulieren en organisaties, in groepen en individueel, van jongvolwassenen tot ouderen en zowel in het Nederlands als in het Engels.

  Als geboren student heb ik verschillende nascholingen gevolgd: Workplace Mindfulness Training, Inquiry Intensive, iMBCT (individual Mindfulness-Based Cognitive Therapy), MBSP (Mindfulness Based Strengths Practice), Inter­persoonlijke Mindfulness en Trauma-Sensitieve Mindfulness Training®. Ik word er blij van als mijn eigen ervaringen, eeuwenoude wijsheid en moderne wetenschap samenkomen. Dat kunnen uitdragen via mijn lessen en begeleiding is voor mij een groot genot. Ik hou ervan om samen liefdevol en behoedzaam op avontuur te gaan in de directe ervaring. De waarheid daar te ontdekken, respectvol te eren en daarmee ruimte te creëren. Samen vrijheid, vreugde en verwondering ervaren, in een sfeer van veiligheid, vrede en verbinding, geeft mij diepe voldoening. Op mijn website kun je lezen hoe deelnemers een training bij mij hebben ervaren. Voel je uitgenodigd er eens rond te kijken!

 • Josephine Boijens

  Josephine Boijens

  Mindfulness­trainer

  Josephine Boijens

  Mindfulness trainer (MBSR  + jongerentrainingen) & coach voor creatieve mensen met een druk hoofd, regio Leiden.

  Met mindfulness en yoga kwam ik in aanraking als docent met zorg- en ontwikkeltaken. Ik werd gegrepen door het praktische karakter van mindfulness en  volgde in 2012/13 de trainersopleiding aan de HU.

  Mindfulness is voor mij een onmisbaar ingrediënt in coaching en training, naast natuur en symbolen uit de kunst. Naast de MBSR coach ik creatieve mensen met een druk hoofd. Ik leer hen stilstaan en beter voor zichzelf te zorgen, hun focus en energie te hervinden. Ik organiseer retraites Pauzes voor je drukke brein in Zuid-Limburg en de Lot (FR).

 • Jolanda van Lunen

  Jolanda van Lunen

  Mindfulness­trainer

  Jolanda van Lunen

  Als orthopedagoog ben ik samen aan het werk met gezinnen en de mensen om hen heen; bezig met anderen. Rond 2017 vielen een aantal gebeurtenissen samen en besloot ik dat er naast anderen ook nog een heel belangrijke persoon was. Dat was ik zelf. Misschien ken je het verhaal van de zuurstofmaskers in het vliegtuig die je eerst bij jezelf opzet zodat je daarna de ander kan helpen. Dat voorbeeld gebruikte ik vaak, maar niet voor mezelf! Lezen, op internet rondstruinen en in gesprek met anderen maakten dat ik terecht kwam bij mindfulness. Dat leek passend omdat ik altijd zijdelings soms meer en soms minder bezig was met ontspanningsoefeningen, meditatie en persoonlijke ontwikkeling.

  Ik besloot om me er in te verdiepen en een MBSR te volgen. In eerste instantie een beetje weifelend of en wat het me zou gaan opleveren. Toch zou het me goed kunnen doen, gezien de hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek en de uitkomsten daarvan.

  En wat begon als een zoektocht werd steeds meer een ontdekkingsreis. Ik werd steeds nieuwsgieriger. Dacht ik mezelf te kennen was er nog zoveel meer moois maar ook moeilijks! De behoefte om dit te delen werd al snel van een zaadje een plant met stevige wortels. Zo begon ik aan de opleiding om zelf trainer te mogen worden.

  Het is de mooiste reis die ik ooit heb gemaakt en voor mij blijft het een reis zonder einddoel.

  Dat ik de training door mag geven aan anderen vind ik bijzonder en waardevol. Voel je welkom.

 • Peter Prommel

  Peter Prommel

  Mindfulness­trainer

  Peter Prommel

  Na een lange en intense tijd bij het Radio Kamerorkest, het Nederlands Blazersensemble en diverse conservatoria, is mindfulness de belangrijkste pijler geworden in deze fase van mijn werk en leven: 'in het moment en gefocust zijn' zijn kwaliteiten die zich naar alle richtingen in mijn dagelijks leven uitbreiden.

  Mijn opleiding tot mindfulness­-, compassie-, en MYmind trainer volgde ik bij het CvM Amsterdam. De Mindfulness at the Workplace bij SeeTrue, de Mindfulness for Live in Oxford en Breathworks in Manchester. Zelfstudie via 30NOW.

  Graag deel ik mijn ervaring d.m.v. "Mindful Practice" voor musici, o.a. bij diverse Europese conservatoria en als online cursus. Als hoofd van de afdeling slagwerk aan Detmold University of Music kon ik  "Mindful Practice" een belangrijk onderdeel maken van de dagelijkse praktijk van de opleiding. Daarmee blijven studenten beter in balans tussen de extreme competitieve uitdagingen enerzijds en zelfzorg en rust anderzijds. De MBCL van Koster en van den Brink en ook de Breathworks methodiek zijn zeer behulpzaam gebleken voor muziekstudenten en heeft verregaande positieve gevolgen gehad voor het verloop van hun studie, zo bleek na de introductie van "Mindful Practice" aan diverse conservatoria.

  Daarnaast geef ik mindfulness and compassie ­trainingen in Vreeland en in Splendor.

 • Martine Folkersma

  Martine Folkersma

  Mindfulness­trainer

  Martine Folkersma

  Ik werd als Martine Johanna Folkersma geboren in 1974, als derde dochter in een domineesgezin dat uiteindelijk acht kinderen groot zou worden.

  Het leven heeft me een aantal pittige lessen voorgeschoteld. Die hebben me naast de nodige pijn ook de kans gegeven om persoonlijk te groeien. Zonder modder immers geen lotus. Onderweg heb ik mindfulness en zelfcompassie mogen ontdekken en dat heeft mij echt geholpen, mijn leven werkelijk veranderd.

  Binnen MF kan ik mijn focus helemaal richten op wat mij drijft: het verder helpen van mensen en organisaties en zo bijdragen aan een betere wereld, met mensen die leven vanuit het hart en organisaties die waarde hebben toe te voegen.

  Door mijn goed gevulde rugzak, zowel door het leven als de diversiteit aan kennis en werkervaring, kan ik putten uit een scala van mogelijkheden om aan te sluiten bij jouw vraag.

 • Céline Klara Gaza

  Céline Klara Gaza

  Mindfulness­trainer

  Céline Klara Gaza

  Céline is geïnteresseerd in de link tussen mindfulness, sociale verandering en kunst. Ze probeert het idee van interpersoonlijke mindfulness zo veel mogelijk te verspreiden. Veel mensen waarmee ze samenwerkt (o.a. artivisten) geloven vaak dat mindfulness iets individualistisch is en dat het niet gepaard gaat met de gemeenschap. Zo goed mogelijk probeert ze dit idee te deconstrueren.

  Als vrouw van de Afrikaanse diaspora is ze zeer geïnteresseerd in onbewuste raciale vooroordelen via mindfulness te verkennen. Ze faciliteert groepen voor mensen van kleur waar ze samen raciale trauma’s proberen te helen.

  Om haar werk te verwezenlijken heeft ze Mindfulness by Céline opgericht, een plek waar ze de Eurocentrische manier waarop mindfulness en kunst worden gebruikt en beoefend in vraag stelt.

 • Sjarda Joemai

  Sjarda Joemai

  Mindfulness­trainer

  Sjarda Joemai

  Mijn naam is Sjarda Joemai geboren in Suriname, de roots van mijn voorouders liggen in India en ik ben vanaf me 6e opgegroeid in Nederland. Vanuit mijn roots ben ik geïnteresseerd geraakt met mindfulness/vipassana. Ik kan zeggen dat ik doordoor een gespecialiseerde Mindfulness trainer ben. De diversiteit in mijn en het kunnen combineren van Westerse en Buddhistische psychologie is mijn drijfveer. Dit gebruik ik ook in het begeleiden van mensen/organisaties die vastlopen door stress, overspannenheid, burn-out klachten en/of dit ervaren door discriminatie of uitsluiting.

  Mindfulness leert je hoe je anders met moeilijke gebeurtenissen om kunt gaan, met eigen inzet. Hoe je beter balans kunt krijgen en hoe fijn het is om echt kwaliteit van het leven te ervaren. Via luchtige ontspannen aandacht maar doelgerichte manier weer helemaal jezelf te zijn. 

  Alles kan van de ene op de andere dag veranderen. Door mindfulness en vipassana heb ik leren omgaan met verschrikkelijke gebeurtenissen in mijn leven. Dat je mindfulness moet je blijven oefenen en dat het geen tovermiddel is maar een vaardigheid die je kunt ontwikkelen, is ook een belangrijke ontdekking geweest.

Gastdocenten

 • Arnold Bakker

  Arnold Bakker

  Hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie

  Arnold Bakker

  Prof. Arnold Bakker is hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie en directeur van het Center of Excellence for Positive Organizational Psychology aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is daarnaast Distinguished Visiting Professor aan de Universiteit van Johannesburg in Zuid Afrika, en Adjunct Professor aan de Lingnan Universiteit in Hong Kong. Bakker is geïnteresseerd in de vraag waar mensen het plezier in hun werk vandaan halen. Hij doet vooral onderzoek naar werkbeleving (bevlogenheid, burnout, motivatie, geluk), en naar manieren om hier invloed op uit te oefenen via job crafting, sterke kanten gebruik, leiderschap, en herstelactiviteiten tijdens de vrije tijd.

  Hij behoort tot de selecte groep van veelgeciteerde wetenschappers die is opgenomen in de lijst van Thomson Reuters (2014, 2015 en 2016): “The World’s Most Influential Scientific Minds”. Meer informatie: www.arnoldbakker.com of www.profarnoldbakker.com.

 • Stephen Batchelor

  Stephen Batchelor

  Schrijver, onderzoeker en meditatieleraar

  Stephen Batchelor

  Stephen Batchelor is een hedendaagse Boeddhistische leraar en schrijver, bekend om zijn seculiere of agnostische benadering van het Boeddhisme. Hij beschouwt Boeddhisme als een voortdurend in beweging zijnde cultuur van ontwaken in plaats van als een religieus systeem gebaseerd op onveranderlijke dogma’s en geloofsartikelen. In het bijzonder karma en wedergeboorte beschouwt hij als kenmerken van de oude Indiase beschaving en niet intrinsiek aan wat de Boeddha leerde. Boeddhisme heeft de afgelopen 2500 jaar overleeft door zijn vermogen zichzelf steeds opnieuw uit te vinden in overeenstemming met de behoeftes van de verschillende Aziatische samenlevingen waarmee het creatief in gesprek was gedurende zijn ontwikkeling.

  Nu het Boeddhisme de moderne tijd tegen komt, gaat het een vitale nieuwe fase van zijn ontwikkeling in. Met zijn boeken, artikelen en lezingen wil Batchelor een kritische verkenning van de mogelijke rol van het Boeddhisme in de moderne wereld uitvoeren. Het heeft hem zowel veroordelingen als ketter en lof als hervormer opgeleverd.

  Op het ogenblik is hij ook betrokken bij het Bodhi College, een Europees centrum voor meditatief leren, kritisch onderzoek en praktische cultivering van de Dharma zoals die in de vroege Boeddhistische teksten wordt gevonden. Het Bodhi College wil de belangrijkste inzichten van de vroege Boeddhistische teksten herontdekken om tot een fris begrip van de Dharma vandaag te komen

 • Erik van den Brink

  Erik van den Brink

  Mindfulness- en compassietrainer, opleider MBCL

  Erik van den Brink

  Ik studeerde geneeskunde in Amsterdam en werd opgeleid tot psychiater en psychotherapeut in Engeland. Ik heb ruim 30 jaar werkervaring in de ambulante ggz, onder andere bij het Centrum Integrale Psychiatrie in Groningen en bij Het Behouden Huys, een psycho-oncologisch centrum in Haren. Ik ontwikkelde mij tot mindfulness­trainer op basis van jarenlange meditatie-beoefening in Vipassana en Zen en volgde scholing bij internationaal vooraanstaande docenten in MBSR, MBCT, Breathworks, Acceptance & Commitment Therapy, Compassion-Focused Therapy, Mindful Self-Compassion, het Interpersonal Mindfulness Program, en Mindfulness-Based Supervision.

  Ik werd altijd aangetrokken door methoden die het zelfhelend vermogen in mensen aanspreken en ben dankbaar dat ik jarenlang kon pionieren met mindfulness-based en compassie-gericht werken in de ggz. Zowel hulpvragers als hulpverleners, inclusief ikzelf, bleken erbij gebaat. Geleidelijk aan verschoof het zwaartepunt van mijn werk steeds meer van het doen van therapie naar het geven van training in zelftherapie. Samen met Frits Koster ontwikkelde ik Mindfulness-Based Compassionate Living, een verdiepingstraining als vervolg op een basistraining in mindfulness (MBSR, MBCT of gelijkwaardig). Onze boeken Compassievol leven (voor professionals, herziene editie 2016) en Compassie in je leven (voor breed publiek, herziene editie 2019) verschenen bij Boom Uitgevers Amsterdam. Vertaalde bewerkingen verschenen in Engels, Duits en Spaans, en binnenkort in Frans, Turks en Koreaans. Ik werk momenteel vanuit mijn eigen praktijk MBCL Trainingen en geef onderwijs en supervisie bij mindfulness instituten in binnen- en buitenland. Website: www.mbcl.nl

 • Susan Gillis Chapman

  Susan Gillis Chapman

  Author and Family Therapist, Meditation Teacher

  Susan Gillis Chapman

  Susan Gillis Chapman is een Author and Family Therapist, Meditation Teacher, die sinds 1960 mindfulness meditatie beoefent in het ‘Convent of the Sacred Heart’ in Vancouver. Ze werd een student van de Tibetaanse meester Chogyam Trungpa Rinpoche in 1974 en in 2012 werd ze door zijn dharma erfgenaam, Sakyong Mipham Rinpoche benoemd tot Acharya (senior student). Ze behaalde een MA in boeddhistische en Western psychologie.

  Haar eerste boek, The Five Keys To Mindful Communication, werd gepubliceerd in april 2012. Ze doceert programma's in contemplatieve psychologie en mindful communiceren op de faculteit van Karuna Instituut, in Keulen, Duitsland. Zie www.susangillischapman.com en www.greenzonetalk.comvoor meer informatie over Susan en haar werk.

 • Frits Koster

  Frits Koster

  Vipassanaleraar, mindfulness- en compassietrainer

  Frits Koster

  Verbleef 6 jaar als monnik in kloosters in Z.O. Azië waar hij o.a. boeddhistische psychologie studeerde. Hij schreef diverse boeken (uitg. Asoka en Boom) en heeft jarenlange ervaring als meditatieleraar. Hij voltooide de opleiding tot mindfulness­trainer bij het Instituut voor Mindfulness (IvM) en is als docent verbonden aan diverse MBSR-opleidingsinstituten in Europa.

  Samen met psychiater Erik van den Brink heeft hij de training Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) ontwikkeld, als een vervolgtraining voor mensen die al vertrouwd zijn met de beoefening van mindfulness en behoefte hebben aan een grotere mate van (zelf)compassie in hun leven.

  Frits heeft samen met zijn vrouw Jetty Heynekamp een eigen praktijk onder de naam Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness, van waaruit zij retraites en workshops begeleiden in binnen- en buitenland. Samen hebben zij ‘De kunst van mindful communiceren’ (Uitgeverij Boom, 2020) samengesteld, waarin zij - tezamen met een keur aan experts - zes communicatiemethoden presenteren, waarin mindfulness impliciet en expliciet een rol speelt.

 • Rosamund Oliver

  Rosamund Oliver

  Psychotherapist, Meditation Teacher

  Rosamund Oliver

  Rosamund Oliver is een internationale trainer en heeft de Deep Listening Training ontwikkeld in Nederland, Engeland, Ierland, Duitsland en Spanje. Nadat ze opgeleid was tot UKCP psychotherapeut en supervisor, heeft ze meer dan 10 jaar lang met cliënten en ouderen in de psychiatrische zorg gewerkt. Verder heeft ze lesgegeven in het reduceren van stress aan hospice verpleegkundigen, een meditatieproject in gevangenissen opgezet en holistische zorg geïntroduceerd bij verschillende mensen.

  Ze heeft met huisartsen gewerkt terwijl ze de Deep Listening Training aanbood bij de VU in Amsterdam. Meer dan 40 jaar lang heeft ze Boeddhistisch meditatie en compassie methodes gestudeerd en beoefend met verschillende leraren en leert ook nu nog altijd bij. Ze is in het bijzonder geïnteresseerd in het toepassen van contemplatieve beoefening in gewone dagelijks activiteiten, zoals luisteren.

 • Elke Smeets

  Elke Smeets

  Psycholoog en Mindful Self-Compassion trainer

  Elke Smeets

  Dr. Elke Smeets is een klinisch psycholoog in een privé praktijk en verbonden aan het universitaire ziekenhuis (UZ Leuven) in België. Ze is gespecialiseerd in benaderingen gebaseerd op compassie, en therapie gebaseerd op aanvaarding en commitment. Ze is ere docent aan de Faculteit Psychologie en Neurowetenschappen aan de Universiteit van Maastricht, waar ze Positieve Psychologie doceert.

  In samenwerking met Dr. Kristin Neff onderzoekt zij de effecten van zelfcompassie interventies op het welzijn. Ze is een gekwalificeerde MSC-trainer. Onlangs ontwikkelde zij een online zelfcompassie trainingsprogramma voor Psychologie Magazine.

 • Andrew Olendzki

  Andrew Olendzki

  Senior University Lecturer, MBCT Trainer, Mindfulness Supervision Teacher Trainer

  Andrew Olendzki

  Andrew Olendski, PhD, studeerde boeddhistische studies aan de Lancaster University in Engeland, Harvard en de Universiteit van Sri Lanka. Als voormalig directeur van de Insight Meditation Society (IMS, een van de belangrijkste boeddhistische centra in Amerika) en senior scholar aan het Barre Center for Buddhist Studies (BCBS) in Barre, Massachusetts (USA) is hij ook auteur van twee boeiende boeken: Unlimiting Mind (Wisdom 2010) en Untangling Self (Wisdom, 2016).

  Hij doceert op dit moment aan het Amherst College en is de senior scholar aan het Integrated Dharma Institute.

 • Rianne Schoenmakers

  Rianne Schoenmakers

  Mindfulness­trainer

  Rianne Schoenmakers

  Er was vroeger zoveel onrust in mij, dat ik in 1988 begon met mediteren. Ik vond echter dat ik er niks van kon. De universitaire opleiding tot vertaler noch de kunstacademie gaf rust. Evenmin als reizen en werken in het buitenland, kinderen of een kantoorbaan. Mindfulness zette in 1999 mijn wereld in positieve zin op zijn kop. Daarna heb ik me als zelfstandig ondernemer bekwaamd tot Mindful coach, cat.1 MBSR/CT trainer, gekwalificeerd MSC (Neff&Germer) /MFY (Bluth&Hobbs) zelfcompassietrainer en aanvullend Trauma-Sensitive Mindfulness (Treleaven) en ACT. Tevens ben ik sinds 2018 vaktherapeut Mindfulness bij het U-center te Epen, Zuid-Limburg, een klinisch behandelcentrum voor trauma, verslaving, burn-out en depressie.

  Creativiteit is een rode draad in mijn leven, in mijn werk en privé. Een mooi project is de Zelfcompassiekaartset, waarin alles mooi bij elkaar komt. Het leven is voor mij een leerproces wat nooit ophoudt; dat maakt het ook zo mooi. Meditatie en het volgen van retraites zijn voor mij een grote inspiratiebron.

 • Christopher Germer

  Christopher Germer

  Psychologist, Harvard Teacher and Mindful Self-Compassion Teacher

  Christopher Germer

  Chris Germer, PhD is a clinical psychologist and lecturer on psychiatry (part-time) at Harvard Medical School. He co-developed the Mindful Self-Compassion (MSC) program with Kristin Neff in 2010 and MSC has since been taught to over 100,000 people worldwide. They co-authored two books on MSC, The Mindful Self-Compassion Workbook and Teaching the Mindful Self-Compassion Program.

  Chris spends most of his time lecturing and leading workshops around the world on mindfulness and self-compassion. He is also the author of The Mindful Path to Self-Compassion; he co-edited two influential volumes on therapy, Mindfulness and Psychotherapy, and Wisdom and Compassion in Psychotherapy; and he maintains a small private practice in Arlington, Massachusetts, USA.
  www.mindfulselfcompassion.org
  www.centerformsc.org

 • Marie-Claire Dassen

  Marie-Claire Dassen

  Organisatieadviseur, Executive coach, PhD Candidate

  Marie-Claire Dassen

  Ik ben organisatieadviseur en executive coach voor individuen en teams. Tevens programma-ontwerper en docent bij incompany trajecten voor leiderschapsontwikkeling.

  Samen met opdrachtgevers ga ik op zoek naar duurzame oplossingen, en ik combineer een praktische kijk op hun vraagstukken met kennis over psychodynamiek, leiderschap en organisatieontwikkeling.

  Ik heb 25 jaar ervaring als organisatieadviseur, coach, trainer en manager, zowel in Nederland als internationaal. Opgeleid bij INSEAD en het IOD. Naast mijn consultancywerk ben ik als part time PhD-kandidaat verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam waar ik promotieonderzoek doe naar groepsdynamiek in executive teams. Ook publiceert ik regelmatig artikelen over teams en organisatieontwikkeling.

 • Christine Brähler

  Christine Brähler

  Clinical psychologist, Mindful Self-Compassion Teacher Trainer

  Christine Brähler

  Dr. Christine Brähler is a clinical psychologist, psychotherapist, supervisor and lecturer. As a Mindful Self-Compassion (MSC) Teacher Trainer, she leads MSC intensives, MSC teacher trainings and supervision around the world in several languages.

  She offers innovative workshops on MSC Advanced Teaching Skills, Self-Compassion in Psychotherapy and Fierce Self-Compassion. Her academic and popular publications include the first clinical trial of Compassion Focused Therapy.

 • Annetje Brunner

  Annetje Brunner

  Psycholoog, mindfulness en compassietrainer, ondernemer

  Annetje Brunner

  Is sinds 2001 de eigenaar van en drijvende kracht achter De Werkschuur, trainingsbureau met senior mindfulness trainers in het noorden van het land. Hier verzorgt zij mindfulness en compassietrainingen en workshops over compassie in de zorg en over aandacht in de laatste levensfase. Zij initieerde en organiseert voor gemeenten het project ‘mindfulness voor mantelzorgers’.

  Zij studeerde sociale psychologie aan de UvA en is gecertificeerd Mindfulness en Compassie Trainer (MBSR/ MBCT/ MBCL) bij het Instituut voor Mindfulness, o.l.v. Johan Tinge. Zij volgde opleidingen bij Joan Halifax en Irene Kaigetsu Bakker op het gebied van begeleiding in de laatste levensfase (‘Being with Dying’) en G.R.A.C.E., een interventiemodel voor compassie in interacties. Ze werkte als vrijwilligerscoördinator bij hospice Gasthuis Groningen. Annetje beoefent zenmeditatie sinds 1994. Zie www.dewerkschuur.nl.

 • Rebecca Crane

  Rebecca Crane

  Director, Centre for Mindfulness Research and Practice

  Rebecca Crane

  p>Rebecca Crane is with Mark Williams the founder of the Centre for Mindfulness Research and Practice of the University of Bangor, England. She is currently the head of this centre, researcher and international lecturer at educational programs for mindfulness teachers.

  She was there from the start of the development of MBCT. She is the writer of ‘Mindfulness-Based Cognitive Therapy’ (Routledge, 2009).

 • David Loy

  David Loy

  Professor, writer, and Zen teacher

  David Loy

  David Robert Loy is a professor, writer, and Zen teacher in the Sanbo Zen tradition of Japanese Zen Buddhism. He is a prolific author, whose essays and books have been translated into many languages. He also lectures nationally and internationally on various topics, focusing primarily on the encounter between Buddhism and modernity: what each can learn from the other. He is especially concerned about social and ecological issues.

  In June 2014 David received an honorary degree from Carleton College, his alma mater, for his contributions to the study and practice of Buddhism in the modern world. In April 2016 he returned that honorary degree to the College, to protest the decision of the Board of Trustees not to divest from fossil fuel investments. For more: www.davidloy.org

 • Ronald Epstein

  Ronald Epstein

  Ronald Epstein, MD, FAAHPM Professor of Family Medicine

  Ronald Epstein

  Ronald Epstein MD is professor of family medicine, psychiatry, oncology and medicine (palliative care) at the University of Rochester School of Medicine & Dentistry (Rochester, New York, USA). Dr. Epstein is a family physician, palliative care physician, teacher, researcher, and writer who has devoted his career to understanding and improving patient-physician communication, quality of care, and clinician mindfulness. He has received major funding from the National Institutes of Health (NIH) and several foundations to do groundbreaking research to improve communication, the patient-physician relationship, and decision-making in the context of serious illness; to promote patient involvement in care; and to cultivate clinician mindfulness and resilience.

  Through innovative programs in mindful practice and communication skills, Dr. Epstein has helped a generation of physicians practice more attentively and effectively; develop stronger relationships with patients; approach difficult decisions more mindfully; develop inner strength and resilience to combat burnout; and be more present when their patients need them the most. He directs the Center for Communication and Disparities Research and co-directs Mindful Practice® programs and the Deans Teaching Fellowship program.

  Dr. Epstein is a graduate of Wesleyan University and Harvard Medical School and is the recipient of numerous lifetime achievement awards related to communication and humanism; a Fulbright scholarship at the Institute for Health Studies in Barcelona, Spain; and visiting fellowships at the University of Sydney in Australia and the Brocher Foundation in Switzerland. He is a frequent keynote speaker at major national and international conferences on medical education, communication, and mindfulness in health care. He has published over 250 articles and book chapters. His first book, Attending: Medicine, Mindfulness, and Humanity, was released in January 2017.

  He enjoys cooking, biking, cross-country skiing and playing the harpsichord. His wife, Deborah Fox, is a freelance lutenist and founding artistic director of Pegasus Early Music. They have two children, Eli and Malka.

 • Lorraine Hobbs

  Lorraine Hobbs

  Director of the Youth and Family Programs

  Lorraine Hobbs

  Lorraine M. Hobbs, M.A., Chom is the Director of the Youth and Family Programs at the University of California San Diego Center for Mindfulness. During her tenure at the Center, she has developed and implemented curricula in mindfulness for multiple age groups and a course in Mindful & Compassionate Parenting. As a family therapist and former clinical director of adolescent treatment programs, her concern for the adverse effects of stress on the social and emotional development of teens led to pioneering work in the area of self-compassion for teens.

  She is co-author of Making Friends with Yourself: A Mindful Self-Compassion Program for Teens & Young Adults, adapted from the adult Mindful Self-Compassion Program and endorsed by Kristen Neff, Ph.D. & Chris Germer, Ph.D. She is certified to teach MBSR (Mindfulness Based-Stress Reduction), MSC (Mindful Self-Compassion), and CCARE (Compassion Cultivation, Altruism, Research & Education), a year-long training program created by clinical psychologists and contemplative scholars at Stanford University. Lorraine is co-director of the Mindfulness for Adolescents Certification Program. She also consults with educators on integrating mindfulness and compassion-based programs in schools and offers workshops & public talks in the community.

 • Karen Bluth

  Karen Bluth

  Faculty, Program on Integrative Medicine

  Karen Bluth

  Karen Bluth, Ph.D Faculty, Program on Integrative Medicine at the UNC School of Medicine, received her PhD in Child and Family Studies from the University of Tennessee in 2012, and holds a faculty position in the Program on Integrative Medicine at the UNC School of Medicine where she is a self-compassion and mindfulness researcher and teacher. Dr. Bluth’s research focuses on the roles that self-compassion and mindfulness play in promoting well-being in youth. She is co-creator of Making Friends with Yourself: A Mindful Self-Compassion Program for Teens, which is an adaptation of the Neff and Germer Mindful Self-Compassion Program.

  As a mindfulness practitioner for almost 40 years and an educator with 18 years of classroom experience, Dr. Bluth frequently gives talks and conducts workshops in self-compassion and mindfulness in educational settings and in the community. Dr. Bluth is an Associate Editor of the academic journal Mindfulness and Associate Director of the UNC Mindfulness Program on Stress and Pain Management.

 • Michael West

  Michael West

  Senior Fellow The King’s Fund, Professor of Organizational Psychology

  Michael West

  Michael West is Senior Fellow in The King’s Fund, Professor of Organizational Psychology at Lancaster University Management School, and Emeritus Professor at Aston University. He was formerly Executive Dean of Aston Business School. He graduated from the University of Wales in 1973 and received his PhD in 1977 for work on The Psychology of Meditation. He has authored, edited or co-edited 20 books including The Psychology of Meditation (1987); The Psychology of Work and Organizations (2010); The Psychology of Meditation: Research and Practice (2016); and Effective Teamwork (2012) the first edition of which has been translated into 12 languages. He has also published over 200 articles for scientific and practitioner publications, as well as chapters in scholarly books.

  He is a Fellow of the British Psychological Society, the American Psychological Association (APA), the International Association of Applied Psychologists, the British Academy of Management and the Academy of Social Sciences. His areas of research are team and organizational innovation and effectiveness, particularly in relation to the organization of health services. He lectures widely both nationally and internationally about the results of his research, on reflexivity, meditation, mindfulness and leadership and his solutions for developing effective and innovative organizations in health care.

 • Kristin Neff

  Kristin Neff

  Professor Human Development, Mindful Self-Compassion Teacher

  Kristin Neff

  Kristin Neff, professor Human Development at the University of Texas, discovered that self-compassion has a very beneficial effect in programs of psychological development. She is researching this effect and has developed a great number of practical exercises, which one can use to enhance self-compassion on a daily basis, such as the ‘self-compassion mantra’. She has developed a compassion training with Germer.

  Neff has depicted her work in the popular psychological book “Self Compassion, stop beating yourself up and leave insecurity behind”. She is also known as the mother of The Horse Boy from the documentary of the same name.

 • Steven Hickman

  Steven Hickman

  Clinical Psychologist, Mindful Self-Compassion Teacher

  Steven Hickman

  Dr. Steven Hickman is a Licensed Clinical Psychologist and is an Associate Clinical Professor in the UC San Diego Departments of Psychiatry and Family & Preventive Medicine. Dr. Hickman is the Founder and Director of the UCSD Center for Mindfulness, a program of community building, clinical care, professional training and research. Having taught over 50 Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) courses, and been a trainer in Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT), Steve gladly pursued training as a Mindful Self-Compassion teacher as well.

  Having witnessed the transformation that is possible out of the practice of self-compassion, including what he has witnessed in his own MBSR "graduates", he has become an advocate for self-compassion as an essential aspect of a mindful life. Steve is a co-founder, along with Michelle Becker, Chris Germer and Kristin Neff, of the MSC Teacher Training program. Dr. Hickman is also a member of the Executive Committee of the UC San Diego Center for Integrative Medicine. He is married and has three teenage children, affording him ample opportunities to practice what he teaches.

 • Michelle Becker

  Michelle Becker

  Marriage and Family Therapist, Mindful Selfcompassion Teacher

  Michelle Becker

  Michelle Becker, M.A., LMFT is a licensed Marriage and Family Therapist, Mindful Selfcompassion Teacher in private practice in San Diego, CA utilizing mindfulness and compassion based psychotherapy with individuals, couples, families and groups. She is Director of Compassion Programs at the UC San Diego Center for Mindfulness where she also teaches Mindfulness Based Stress Reduction and Mindful Self-Compassion.

  She is a teacher trainer for Mindful Self-Compassion and co-founder, along with Dr.’s Germer, Neff and Hickman, of the Mindful Self-Compassion Teacher Training. She is also co-founder of the San Diego Center For Well Being and co-developer of the Mindful Living for Couples program. Michelle enjoys helping individuals, couples, families and groups to find a meaningful and satisfying way of life. For more information on Michelle’s work and schedule please visit her website: MichelleBeckerLMFT.com.

 • Gregory Heffron

  Gregory Heffron

  Director and Mindfulness Teacher

  Gregory Heffron

  Gregory Heffron is co-auteur van The Mindful Heart en directeur van het Green Zone Institute. Hij was de eerste gecertificeerde trainer in Mindful Communication onder Susan Gillis Chapman. Hij geeft Mindful Communication workshops sinds 2009 en is mindfulness meditatieleraar sinds 2004. In dat jaar werd hij ook leerling van de senior Mudra Space Awareness leraar Craig Smith, en kreeg toestemming om zijn unieke mind-body meditatietechnieken te onderrichten - ze maken deel uit van vrijwel iedere workshop. In 2007 doceerde hij samen met Smith de vierdejaars studenten van de Dance Division van de Julliard School in New York. Greg traint Mindful Communicatie en Mudra Space Awareness vooral in Noord-Amerika en Europa. Hij coacht individuen, geeft workshops, en adviseert bedrijven en organisaties als het Shambhala Mountain Center, Dechen Choling Buddisht Retreat Center en andere.

 • Mick Krasner

  Mick Krasner

  Michael Krasner, MD, FACP Professor of Clinical Medicine

  Mick Krasner

  Dr. Mick Krasner, Professor of Clinical Medicine at the University of Rochester School of Medicine and Dentistry, practices primary care internal medicine in Rochester, New York. Dr. Krasner has been teaching Mindfulness-Based Stress Reduction to patients, medical students, and health professionals for more than 18 years, involving over 2000 participants, including more than 600 health professionals. Dr. Krasner is engaged in a variety of research projects including the investigations of the effects of mindfulness practices on the immune system in the elderly, on chronic psoriasis, with caregivers of Alzheimer’s patients and on medical student stress and well-being. He was the project director of Mindful Communication: Bringing Intention, Attention, and Reflection to Clinical Practice, sponsored by the New York Chapter of the American College of Physicians, funded by the Physicians Foundation for Health Systems Excellence, and reported in JAMA in September 2009. His current efforts focuses on working with practicing physicians and medical educators on the cultivation of Mindful Practice, with a focus on the connection between health professional well-being and the effectiveness of the healing relationship.

  Dr. Krasner graduated from the University of California, San Diego School of Medicine in 1987 and completed his residency in both Internal Medicine and Pediatrics at the University of Rochester School of Medicine and Dentistry where he is currently a full-time faculty member engaged in direct patient care, medical student and residency education, post-graduate medical education, and research in the University’s Center for Mind-Body Research. He has shared his work in peer-reviewed publications including research and reviews, book chapters, scientific assemblies, workshops, visiting professorships, and intensives in North America, Europe, Asia and Africa, focusing primarily on the roots of Hippocratic medicine through the cultivation of attention, awareness, and reflection of the health professional- healing relationship. He describes his personal mission as centered on compassion in medicine- for the self and others, and envisions a personalized health professional-patient relationship where healing is truly bidirectional, care goals are mutually derived, and the uniqueness of the clinical encounter reflects this central act of mutual high regard.

 • John Peacock

  John Peacock

  Academicus en boeddhistisch leraar

  John Peacock

  John Peacock is academicus en beoefend al 40 jaar Boeddhisme. Aanvankelijk getraind in de Tibetaanse Gelugpa traditie in India, bracht hij vervolgens ook tijd door in Sri Lanka waar hij Theravada bestudeerde. Hij gaf les in Buddhist Studies aan de the University of Bristol, is Associate Director van het Oxford Mindfulness Centre en doceert aan de Master in MBCT (Mindfulness-based Cognitive Therapy) aan de Oxford University. John geeft al meer dan 25 jaar meditatie en is vaste leraar bij Gaia House.

 • Saki Santorelli

  Saki Santorelli

  Saki Santorelli, Associate Professor of Medicine, voormalig directeur CfM

  Saki Santorelli

  Saki Santorelli, EdD, MA. is an educator, meditation teacher and writer. In 2018 he retired as executive director of the Center for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society, director of the internationally acclaimed Stress Reduction Clinic, the place of origin of mindfulness-based stress reduction (MBSR), and professor of medicine at the University of Massachusetts Medical School. His entire career in medicine and healthcare has been oriented around the integration of mindfulness into public health. Through his vision and leadership the Center for Mindfulness transmitted the ethos, practice, teaching, and science of MBSR to individuals and organizations around the world. Saki teaches and presents internationally and is the author of Heal Thy Self: Lessons on Mindfulness in Medicine translated into eleven languages.

 • Nirbhay Singh

  Nirbhay Singh

  Professor of Clinical Psychiatry. Editor-in-chief of Mindfulness

  Nirbhay Singh

  Nirbhay N. Singh is a klinisch hoogleraar in de psychiatrie aan het Medical College of Georgia, Augusta University, USA en gedragsanalist op het BCBA-D niveau. HI volgt een model van praktijkwetenschapper om mindfulness-based interventies toegespitst op de behoeftes van specifieke doelgroepen te ontwikkelen en nauwgezet te evalueren. Hij is Editor-in-Chief van het wetenschappelijke tijdschrift Mindfulness.

 • Akincano Weber

  Akincano Weber

  Buddhist Teacher

  Akincano Weber

  Akincano Marc Weber werd geboren in Bern (Zwitserland) en is een boeddhistische leraar en contemplatieve psychotherapeut. Hij leerde stil te zitten in de vroege tachtiger jaren van de vorige eeuw als zen-beoefenaar en werd later monnik in Ajahn Chah's traditie waar hij 20 jaar lang studeerde en beoefende in de Forest kloosters van Thailand en Europa.

  Hij bestudeert Pali en vroeg-boeddhistische geschriften, heeft een graad in Mindfulness-Based Psychotherapy en geeft leiding aan Atammaya Keulen, een klein boeddhistisch centrum in het Rijnland. Hij doceert internationaal boeddhistische psychologie en meditatie in dharma-kringen en toegepaste mindfulness in seculiere kringen en de gezondheidszorg en heeft een therapiepratkijk in Keulen. Samen met zijn collega-leraren is zijn nieuwste project het Bodhi College. Akincano leeft met zijn vrouw in Keulen.

  “Teaching is essentially translation. This means ferrying an authentic contemplative tradition across choppy waters into our psychological and cultural realities—without loosing the Teaching's vision nor the validity of our own immediate and embodied experience.”

 • Martine Batchelor

  Martine Batchelor

  Buddhist Teacher

  Martine Batchelor

  Martine Batchelor woonde, werkte en studeerde 10 jaar in Korea als Zen non onder de begeleiding van Master Kusan.

  Zij is auteur van “The Spirit of the Buddha”, “Let go: A Buddhist Guide to Breaking Free of Habits”, “The Path of Compassion”, Women in Korean Zen”, “Women on the Buddhist Path”, “Way of Zen” and “Meditation for Life”.

  Ze is lid van de Gaia House Lerarenraad en is oprichtster van Sharpham College.

  Ze geeft samen met haar echtgenoot Stephen wereldwijd les; zij wonen in Zuidwest Frankrijk.

 • Marta Alonso

  Marta Alonso

  Clinical Psychologist and MSC Teacher Trainer

  Marta Alonso

  Marta Alonso is klinisch psycholoog gespecialiseerd in mindfulness en compassion . Ze deed een 3-jarige specialisatie in Child and Adolescent Psychotherapy bij de the Sociedad Española de Psicopatología y Psicoterapia del Niño y el Adolescente. Lid van de International Advisory Council and the Executive Board van het Center For MSC. MFY Teacher Trainer and MSC Teacher Trainer en Mentor. Ze voltooide als een van de eersten de MSC trainersopleiding en was de eerste gecertificeerde trainer in de Spaanse taal. Ze heeft bijna 50 edities van het MSC programma gegeven, dat ze samen met Dr. Vicente Simón introduceerde in Spanje, als pioneers in het brengen van compassietrainingen naar de Spaans sprekende wereld en Latijns-Amerika.

  Ze heeft in de afgelopen 10 jaar talrijke stilteretraites geleid in mindfulness She has directed numerous silent retreats on practice of mindfulness, compassie en de vier Immeasurables en geeft mindfulness en compassie aan de belangrijke Spaanse universiteiten. Ze mede-oprichter van de Spanish Association of Mindfulness and Compassion en was voorzitter tot 2017. Ze is een van de co-auteurs van “Mindfulness en la Práctica Clínica” en produceerde samen met Dr. Simón de bestseller CD-boeken: “Mindfulness y Autocompasión”.

  In haar eigen woorden: “Ik heb gezien hoe MSC duizenden mensen uit verschillende culturen en contexten heeft geholpen, omdat het ons leert ons te herinneren dat alle mensen een compassievol hart hebben, vol van zaden van liefde die bewaterd moeten worden. Zelfcompassie is onze universele erfenis en het is een voorrecht om dit programma te mogen geven”.

 • David Treleaven

  David Treleaven

  Schrijver, opleider en trauma-specialist

  David Treleaven

  David Treleaven, PhD, is schrijver, opleider en trauma-professional. Zijn werk focust op het snijvlak van trauma en mindfulness. Hij is auteur van het boek Trauma-Sensitive Mindfulness: Practices for Safe and Transformative Healing (W. W. Norton, 2018), dat door Rick Hanson geprezen werd als “a rare combination of solid scholarship, clinically useful methods, and passionate advocacy for those who have suffered from trauma.”

  Hij geeft lessen over trauma-sensitive mindfulness aan de University of California, Los Angeles (UCLA), het Center for Mindfulness aan the University of Massachusetts Medical School, en aan het Omega Institute in New York. Hij is opgeleid tot psycholoog (counseling psychology) aan de University of British Columbia, en ontving zijn doctoraat in de psychologie van het California Institute of Integral Studies, en is op dit moment visiting scholar op Brown University.

 • Christina Feldman

  Christina Feldman

  Boeddhistisch leraar

  Christina Feldman

  Christina Feldman is mede-oprichter van Gaia House en een van de richting gevende leraren aan de Insight Meditation Society, Barre, Massachussetts. Ze is auteur van een aantal boeken en begeleidt sinds 1976 internationaal retraites in de inzichtmeditatie.

  Bij Bodhi College is ze een van de leraren van het Committed Practitioners Programme, dat is gewijd aan de studie en toepassing van de vroege leringen van de Boeddha en ze is betrokken bij het onderwijs van de boeddhistische grondslagen van mindfulness aan degenen die in opleiding zijn om mindfulness-based toepassingen te geven in Engeland, België en Nederland.

  Haar meest recente boek Mindfulness: Ancient Wisdom Meets Modern Psychology, schreef ze samen met Willem Kuyken en werd in de zomer van 2019 gepubliceerd.

 • Jem Shackleford

  Jem Shackleford

  Jem Shackleford

  Jem geeft mindfulness­training aan volwassenen, jongeren en degenen die voor hen zorgen. Hij beoefent zelf als heel wat jaren meditatie en geeft meer dan zes jaar mindfulness­training. Uit eigen ervaring kent hij de effectiviteit van mindfulnessbeoefening om stress te verlichten en zijn welbevinden te verbeteren.

  Met zijn achtergrond op middelbare scholen en het gebruik van mindfulness om welzijn in het onderwijs te verbeteren, is Jem de ideale verbindingsman (Schools' Liaison Consultant) van het MYRIAD project van de Universiteit van Oxford.

  Hij is ook directeur van iBme UK (Inward Bound Mindfulness Education UK), een organisatie die transformerende retraites organiseert voor jonge mensen.

  Jem heeft een MSc in Mindfulness-Based Approached van de Universiteit van Bangor en is geregistreerd lid van het UK MIndfulness-Based Teachers' Network.

 • Claire Kelly

  Claire Kelly

  Claire Kelly

  Na 25 jaar lesgeven, heeft Claire zich aangesloten bij het Mindfulness in Schools Project (MiSP) in Engeland als hoofd curriculum en training. Ze ontwikkelt lesmateriaal en leidt docenten op om mindfulness programma’s in scholen aan te bieden voor kinderen van 7-18 jaar oud. Claire heeft ook meegewerkt aan het Mindful Nation UK report bij het onderdeel Onderwijs en samengewerkt met het onderzoeksteam van Myriad waar de .b trainersopleiding onderdeel van was.

  Claire heeft mindfulness in verschillende omgevingen aangeboden waaronder: basis- en middelbare scholen, de Guildhall School of Music and Drama in Londen, medische opleidingen, aan psychologen, universiteiten en op open inschrijving. Ze heeft mindfulness­trainers opgeleid in Engeland, Ierland, Thailand en Hong Kong. Claire heeft een passie voor de link tussen het welzijn van docenten en leerlingen en hoe dit de stemming in het klaslokaal en de (leer)cultuur op school kan beïnvloeden.

 • Sophie Sansom

  Sophie Sansom

  Sophie Sansom

  Dr. Sophie Sansom leidt het Centre for Mindfulness Research and Practice (CMRP) Trainersopleiding programma voor het Mindfulness Network (MN) en Bangor University (BU), en ze werkt als mindfulness­trainer en mindfulness opleidingsdocent. Ze heeft een academische achtergrond en onderzocht voor haar PhD mindfulness training in seculiere en religieuze contexten. Sophie is geïnteresseerd in onderzoek en ontwikkelingen in het veld van mindfulness training en is oprichter van de SiTT (Support for Integrity in Teaching and Training) Community.

 • Franca Warmenhoven

  Franca Warmenhoven

  Arts, onderzoeker, mindfulness trainer en opleider

  Franca Warmenhoven

  Franca Warmenhoven is opgeleid tot huisarts en momenteel werkzaam als opleider en trainer bij SeeTrue. Zij heeft onder andere mindfulness training gegeven in het Toon Hermans Huis aan mensen die geconfronteerd zijn met kanker. Daarnaast is zij betrokken bij de ontwikkeling van verschillende nieuwe (opleidings)programma's binnen SeeTrue. Haar eigen opleidingen volgde zijn o.a. bij het Centre for Mindfulness Research and Practice in Bangor, UK en bij verschillende docenten, o.a. Mark Williams, John Teasdale, Saki Santorelli, Jon Kabat Zinn, Thorsten Barnhofer, Trish Bartley, Cindy Cooper, Melanie Fennel, Christina Feldman, Ruth Baer. Daarnaast volgde zij opleidingen en workshops in Compassion Focused Therapy (o.a bij Christopher Germer en Mary Welford), Positieve Psychologie en Acceptance and Commitment Therapy.

  Naast haar werkzaamheden voor SeeTrue is Franca arts/onderzoeker en projectleider bij de vakgroep Onderwijsontwikkeling en -onderzoek (O&O) van de Universiteit Maastricht. Franca begeleidt een landelijk project om palliatieve zorg onderwijs beter te integreren in de medische curricula onder andere door de ontwikkeling van flexibel inzetbare onderwijsmaterialen. Franca maakt onderdeel uit van het TANDEM-team van de Universiteit Maastricht waar het TANDEM-project voor de toepassing van mindfulness bij mensen met beginnende dementie en hun mantelzorger zijn oorsprong vindt.

 • Joke Hellemans

  Joke Hellemans

  Klinisch psycholoog/psychotherapeut

  Joke Hellemans

  Joke Hellemans is klinisch psycholoog/psychotherapeut. Ze heeft 32 jaar gewerkt in de GGZ , waarzij vanaf 2001 MBCT en MBSR trainingen heeft gegeven. Sinds 2008 is zij werkzaam bij UvAminds, een Academisch behandelcentrum voor ouder en kind. Samen met Susan Bögels heeft ze de Mindful Parenting training ontwikkeld en hier veel trainingen in gegeven, naast MBSR, MBCT en Compassie­training ( Neff/ Germer) Zij deed haar opleiding tot mindfulness­trainer (MBSR) in de VS, aan het Center for Mindfulness( CfM) in 2003 tot 2005. Daarnaast is zij opgeleid tot MBCTtrainer door Zindel Segal, Ferris Urbanowski en Susan Woods. Zij heeft een achtergrond in Advaita Vedanta, en sinds 2000 in de vipassanameditatie. Ze is verbonden aan het Instituut voor Mindfulness (IvM) als docent en supervisor.

 • Ingrid van den Hout

  Ingrid van den Hout

  MIndfulnesstrainer

  Ingrid van den Hout

  Ingrid van den Hout (1965) is in Nederland mindfulness­trainer en –opleider van het eerste uur. Tijdens haar studie Bewegingswetenschappen ontdekte ze dat het lichaam, het denken en het voelen elkaar voortdurend beïnvloeden. Dit inzicht heeft haar niet meer los gelaten. Als lichaamsgericht therapeut pionierde zij met het aanbieden van mindfulness­trainingen in de gezondheidszorg.

  Ingrid verzorgt regelmatig workshops en onderwijs voor beroepsverenigingen, zorginstellingen, opleidingen en mindfulnessconferenties. Zij heeft als docent mede aan de start gestaan van de eerste opleiding tot mindfulness­trainer in Nederland, het Instituut voor Mindfulness (IvM, 2006) geleid door Johan Tinge. Het opstarten van deze trainersopleiding is ondersteund door Saki Santorelli en Jon Kabat-Zinn en heeft tot op heden veel inspirerende trainers zien afstuderen.

 • Kalina Tylko-Tylczynska

  Kalina Tylko-Tylczynska

  Mindfulness­trainer

  Kalina Tylko-Tylczynska

  Na mijn studie International Relations en European Studies, ben ik begonnen te werken in de financiële sector – bij de nationale centrale bank en de Europese centrale bank in het ontwikkelen van beleid en samenwerking tussen instituties. De laatste 10 jaar heb ik een regelmatige beoefening van mindfulness opgebouwd en zo kon ik de transformatieve kracht van mindfulness ervaren tijdens een moeilijke periode in mijn leven een paar jaar geleden. Door met mindfulness te werken in deze moeilijke periode ben ik eruit gekomen met een duidelijker beeld van wie ik ben, sterker, en misschien ook meer compassievol. Dit heeft me geïnspireerd om mijn mindfulness beoefening te verdiepen door aan verschillende Vipassana retraites deel te nemen en andere soorten meditatie te beoefenen (liefdevolle-vriendelijkheid) en de docentenopleidingen te volgen voor de MBSR training en Yin Yoga.

  Ik geloof in de transformatieve kracht van mindfulness voor individuen en de maatschappij. Veel problemen kunnen alleen worden opgelost wanneer we samenwerken. Het intieme begrip van je eigen lichaam een geest, en het gevoel van compassie voor anderen, slaan een brug over de kunstmatige scheiding tussen mensen. We voelen ons weer verbonden. Mijn ervaring in de financiële sector en de wereld van internationale organisaties daagt me constant uit om wat ik geleerd heb te implementeren in mijn werkleven. Tegelijkertijd begrijp ik anderen die onder hoge druk moeten presteren. Wanneer ik mindfulenss en yoga sessie aanbiedt aan collega’s, realiseer ik me hoeveel mensen verlangen naar echte verbinding met elkaar. Daarom heb ik besloten om de meer praktische en logische mindset te combineren met concepten van bewustzijn en (zelf)compassie. Beide werelden passen perfect samen en kunnen helpen om onszelf en onze maatschappij te transformeren.

 • Coen Völker

  Coen Völker

  MIndfulnesstrainer

  Coen Völker

  Coen Völker (1976) werkt als docent en supervisor bij het Radboud centrum voor Mindfulness in Nijmegen. Hij zat in het bestuur van de Vereniging voor Mindfulness en deed zijn opleiding bij Jon Kabat-Zinn, Saki Santorelli, Florence Meleo-Meyer, Melissa Blacker, Trish Bartley en Noud de Haas.

  Hij is GZ-psycholoog in de oncologie en schreef mee aan de eerste online individuele Mindfulness-Based Cognitieve Therapie voor kankerpatiënten bij het Helen Dowling Instituut. Tot zijn verbazing blijkt mindfulness zowel individueel als ook online goed toepasbaar. Hij geeft tevens les bij de RINOGroep voor de toepassingen van mindfulness in een medische setting.

  Veel patiënten met chronische aandoeningen, angst voor de toekomst en forse beperkingen vinden het moeilijk om te gaan met een nieuwe realiteit, ik denk dat mindfulness daar iets in te bieden heeft, zowel voor patiënten als voor hulpverleners.

  Hij is co-auteur van het boek Angst na Kanker (2018) en heeft een eigen praktijk voor onderwijs en supervisie in het mooie en groene Nijmegen.

 • Fokje Westerling

  Fokje Westerling

  Mindfulness- en Compassietrainer, Coach en Communicatieadviseur

  Fokje Westerling

  Fokje Westerling werkte na haar studie Communicatiewetenschap 14 jaar als communicatieadviseur voor grote organisaties. Gaandeweg breidde haar belangstelling voor bedrijfscommunicatie zich uit naar persoonlijke communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Nu werkt ze alweer vele jaren als coach vanuit haar eigen praktijk in Groningen, met vragen op het gebied van rouw, trauma, burn-out, hoogsensitiviteit en conflicthantering. Onder meer met mindfulness, (zelf)compassie en verbindende communicatie. In 1994 maakte ze in Azië voor het eerst kennis met de kracht van meditatie en boeddhistische psychologie. Sindsdien heeft ze het bestudeerd en beoefend. Fokje is als mindfulness­trainer gecertificeerd door de VVM en de VMBN (categorie 1-trainer). Ze geeft graag les aan mensen die mindfulness en/of compassietrainer willen worden en ze verzorgt ook zelfzorgtrainingen en eilandretraites met mindfulness en (zelf)compassie.

 • Kevin Hawkins

  Kevin Hawkins

  Kevin Hawkins

  Kevin Hawkins has worked with adolescents and young people in various contexts for over 30 years - as teacher, school head, and social worker in the UK, Africa, and Europe. He currently lives in Valencia, Spain and was previously in the Czech Republic where for 10 years he was Middle School Principal at the International School of Prague. Kevin trained in mindfulness in Europe and the USA with Mark Williams (Oxford Mindfulness Centre), Jon Kabat-Zinn, Saki Santorelli and Florence Meleo-Meyer (UMass Medical School, Centre for Mindfulness), and with Dr. Amy Saltzman (Still Quiet Place) and he has taught mindfulness to students, teachers and parents since 2008. In 2012 he co-founded MindWell, (mindwell-education.com) which supports educational communities around the world in developing wellbeing through mindfulness and social-emotional learning.

  Kevin is a Senior Lead Trainer for the Mindfulness in Schools Project and has been working with MiSP in various ways, mainly on international training, since 2010. He is also a facilitator of the evidence-based CARE program (Cultivating Awareness and Resilience in Educators). He has worked as a coach/mentor to school leaders and was lead consultant to the International Baccalaureate Organisation on SEL and mindfulness in 2015. Kevin is a regular speaker, writer and presenter on the topics of wellbeing, leadership, mindfulness and social and emotional learning in education. His first book, Mindful Teacher, Mindful School: Improving wellbeing in teaching and learning, was published by SAGE in July 2017. His second book, The Mindful Teacher's Toolkit: Awareness -based Wellbeing in Schools, written with Amy Burke, will be published by SAGE/Corwin in September 2021.

 • Kim Lokers

  Kim Lokers

  Mindfulness­trainer

  Kim Lokers

  Kim is trainer, projectleider en programmaontwikkelaar in de cultuur- en de welzijnssector.
  Ze verbindt kunst, mens en samenleving vanuit haar achtergrond als sociaal agoog en cultuurwetenschapper.
  Naast de 8 weekse ontwikkelt en organiseert ze mindfulness based outdoor programma’s.
  De natuur en je aangeboren natuur als toevlucht nemen inspireert haar.
  Mindfulness beoefening is ruim 15 jaar in haar leven. Ze studeert op een boeddhistisch pad waar ze is opgeleid als meditatie instructeur en (retraite)begeleider. Met aandacht en inzicht gaan we zien we wie we zijn, en wat we kunnen doen om onszelf, de ander en de wereld te helpen.
  “Mindfulness means being awake. It means that you know what you are doing.”. - Jon Kabat Zinn. –

 • Joyce Cordus

  Joyce Cordus

  Mindfulness­trainer

  Joyce Cordus

 • Mabeth Ciurans

  Mabeth Ciurans

  MIndfulnesstrainer

  Mabeth Ciurans

  Het inspireert mij mensen in beweging te brengen en samen ‘op onderzoek te gaan’ hoe zij actief kunnen bijdragen aan hun eigen welzijn en (weer) bewust te zijn van wat er in en om hen heen gebeurt.

  Mijn eigen training in verschillende vormen van meditatie startte in 1999. Mindfulness speelde al lange tijd een belangrijke rol en tijdens het doorlopen van de mindfulness­training, vond ik uiteindelijk de toepasbaarheid van meditatie in het dagelijks leven. Eerdere methoden vielen hiermee op hun plek. Mindfulness heeft me geleerd milder te zijn voor mijzelf én anderen en om te gaan met de onvermijdelijke uitdagingen en stress van het leven. Hierdoor lukt het me meer vanuit rust te handelen en bewuste(re) keuzes te maken. De beoefening van Mindfulness heeft mijn leven enorm verrijkt en dat gun ik ieder mens.

  Ik werk met trainingsgroepen van 4 tot 12 deelnemers. Een kennismakingsgesprek gaat vooraf aan de training. Mijn werkwijze is betrokken, praktisch, rustig en toch ook enthousiast waarbij een accepterende houding en het scheppen van een veilige sfeer belangrijk is voor me. Naast de mindfulness­training geef ik trainingen in (zelf)compassie, workshops en vervolgbijeenkomsten. In organisaties geef ik tevens de training 'Mindful Werken'.

  Zeer regelmatig neem ik deel aan stilteretraites en volg ik trainingen in (mindfulness) meditatie, (zelf)compassie en Taoïstische tai chi interne kunsten voor gezondheid.

  Naast mindfulness­trainer ben ik werkzaam als trainer teambuilding waar ik muziek-instrumenten en mindfulness gebruik als middel voor verbinding en communicatie. Daarnaast ben ik ruim 18 jaar geaccrediteerd tai chi instructeur op vrijwillige basis bij een internationale non-profit organisatie.

 • Jetty Heynekamp

  Jetty Heynekamp

  Retraitebegeleider - fysiotherapeut

  Jetty Heynekamp

  Jetty Heynekamp is werkzaam geweest als fysiotherapeute, beoefent sinds 1982 inzichtmeditatie en heeft veel ervaring in het werken met mensen met fysieke beperkingen. Zij is gecertificeerd mindfulness- en compassietrainer. Jetty verzorgt tijdens de retraite naast de praktische organisatie ook sessies mindful bewegen en houdingsadviezen.
 • Esther Hasselman

  Esther Hasselman

  Esther Hasselman

  Esther Hasselman is Greenzone facilitator en trainer. In het boek De Kunst van Mindful Communiceren (onder redactie van Frits Koster en Jetty Heynekamp) heeft zij het hoofdstuk over Greenzone Communicatie geschreven (dit boek is in 2020 verschenen in het Nederlands en zal volgend jaar ook in het Engels worden uitgegeven).

  Daarnaast is zij Deep Listening Trainer, Mindfulness Trainer en MSC-trainer (Mindful SelfCompassion). Esther heeft sinds 2010 haar eigen praktijk voor training en coaching, tegenwoordig in de regio Delft. Daarvoor heeft zij 20 jaar gewerkt in de zakelijke dienstverlening.

   

 • Klaus-Peter Uhlenberg

  Klaus-Peter Uhlenberg

  Mindfulness­trainer

  Klaus-Peter Uhlenberg

  Klaus-Peter Uhlenberg beoefent en bestudeert de Dharma sinds de jaren '90 en volgde talloze retraites met verschillende leraren. Hij is een lange tijd deelnemer van Akincano M. Weber's meditatie- en studiegroepen in Keulen, Duitsland, waar hij ook zelf lesgeeft. Klaus-Peter neemt momenteel deel aan het Bodhi College Teacher Training Programme 2018-2022. In zijn leer wil hij zijn enthousiasme voor de Dharma delen en de tijdloze inzichten van de Boeddha "down to earth" toepassen op de uitdagingen van een betrokken leven in de 21e eeuw. Na meer dan 35 jaar als rechter bij de administratieve rechtbank van Keulen te hebben gewerkt, is Klaus-Peter nu met pensioen. De vader van twee volwassen dochters woont met zijn vrouw in Keulen.

 • Lidewij Severins

  Lidewij Severins

  Yogadocente

  Lidewij Severins

  Programming & teaching at Delight Yoga en familieopsteller. Lidewij kan zich er al bijna geen voorstelling meer van maken, maar ooit studeerde ze Bedrijfswetenschappen en Bestuurskunde, en werkte ze in het bedrijfsleven. Inmiddels staat haar hele leven in het teken van yoga. Al op jonge leeftijd maakte ze kennis met yoga en na verschillende reizen naar onder andere India, Thailand en Bali besloot zij haar hart te volgen en zich helemaal op yoga te richten. Ze volgde verschillende yoga teacher trainingen en ontwikkelde een grote liefde voor Ashtanga yoga en Yin yoga. Haar dagelijkse yoga en meditatie beoefening is voor haar een reis naar binnen, die haar een diep gevoel van rust brengt en tegelijkertijd veel energie geeft. Ze ziet haar yogamat als een spiegel die haar steeds weer nieuwe kanten van zichzelf laat zien. Met haar lessen hoopt ze anderen te helpen dichter bij zichzelf te komen en hen te inspireren een bewust en liefdevol leven te leiden. Zie https://www.lidewijseverins.com/ en https://delightyoga.com/nl/about/staff/lidewij-severins 

 • Marije van Yperen

  Marije van Yperen

  Mindfulness­trainer

  Marije van Yperen

  Marije geeft samen met Margôt van Stee de training Leven vanuit je kernwaarden. Daarnaast werkt ze als psychotherapeut/GZ-psycholoog en opleider met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) in een (dag-) klinische setting voor mensen met ernstige verslavingsproblematiek. Binnen haar eigen trainingsbureau Zie Zee verzorgt ze mindfulness-/ compassietrainingen en (ACT) opleiding en supervisie aan hulpverleners.