Je voelt je onrustig tijdens mindfulness – Wat te doen?

Mindfulness wordt vaak geassocieerd met rust en kalmte. Maar wat als je tijdens een oefening juist het tegenovergestelde ervaart? Onrust, spanning of zelfs frustratie? Dat dit gebeurt is niet alleen heel normaal, het is ook zeer waardevol. Onrust tijdens de beoefening van mindfulness hoort erbij. Leer jezelf hoe je er vriendelijk en bewust mee kunt omgaan.

Mindfulness is geen ontspanningstechniek

Een veelvoorkomend misverstand is dat mindfulness ontspannend zou moeten zijn. Dat is niet het geval. Het kán soms ontspannen, maar mindfulness is niet in de eerste plaats een ontspanningstechniek. Mindfulness is een manier om aanwezig te zijn bij wat er nú is, of dat nu prettig is of niet. Soms is dat rust, maar soms ook onrust.

Als je oefent in aandacht geven, worden gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties juist meer zichtbaar. Wat eerst op de achtergrond bleef, komt nu naar de voorgrond. Je doet niets fout, je wordt juist bewuster.

Waarom voel ik me onrustig tijdens mindfulness?

Er zijn verschillende redenen waarom je onrust kunt ervaren tijdens een mindfulnessoefening:

Hoe kun je omgaan met onrust tijdens een oefening?

1. Erken wat er is

Zeg zachtjes tegen jezelf: “Er is onrust, en dat is oké.” Je hoeft niets weg te duwen of op te lossen. Door te erkennen wat je voelt, stop je met vechten tegen de ervaring.

2. Breng vriendelijkheid in je aandacht

In plaats van je aandacht krampachtig op je adem te houden, kun je zachtheid inbrengen. Hoe zou je omgaan met een vriend die zich onrustig voelt? Breng datzelfde begrip naar jezelf.

3. Verleg tijdelijk de focus

Als je merkt dat de aandacht op je ademhaling te intens is, richt je dan op iets anders — zoals de sensaties in je voeten of het geluid in je omgeving. Je mag variëren.

4. Gebruik je adem als anker, niet als dwang

Je adem is een hulpmiddel om te landen in het hier en nu, maar het hoeft niet het enige focuspunt te zijn. Soms is het fijner om even bewust met je ogen open te zitten of je handen te voelen.

5. Kies een passende oefening

Soms helpt het om te wandelen in plaats van te zitten, of om een korte bodyscan te doen in plaats van een langere meditatie. Kies wat werkt. Ook dat is mindfulness.

Wat als de onrust blijft?

Als je regelmatig veel onrust ervaart tijdens oefeningen, bespreek dit dan met een trainer of begeleider. Het kan helpen om te onderzoeken waar die onrust mee te maken heeft. Soms is het een signaal dat er iets aandacht vraagt in je leven. Mindfulness kan daarin een spiegel zijn, en begeleiding biedt dan ondersteuning.

Wees te allen tijde mild. Mindfulness is geen prestatie, geen truc, geen wedstrijd. Elke keer dat je oefent, train je je vermogen om bewust en vriendelijk aanwezig te zijn, ook bij ongemak.

Samengevat

Onrust tijdens mindfulness is geen teken dat je iets verkeerd doet. Integendeel: het is een kans om jezelf op een nieuwe manier te ontmoeten. Door onrust toe te laten en vriendelijk te blijven, ontwikkel je precies datgene waar mindfulness om draait: aanwezig zijn in het moment, met alles wat er is. Ook als dat onrustig voelt.

Mindfulness is leren zitten met de storm — niet wachten op zonneschijn.

 

Bekijk ook: mindfulness coach opleiding